Dokud se budeš smát

Dokud se budeš smát https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134280/dokud-se-budes-smat-134280.jpg 4 383 113

Vesnice Stamice série

< 2. díl

Léto 2002. Do povodněmi zničeného Polabí přijíždějí příbuzní, přátelé i docela cizí lidé, aby pomohli postiženým. Ve vesničce Stamice se tak setkává Kamila s kamarádkou Ilonou, kterou neviděla skoro patnáct let. Vzpomínají na minulá léta, na události, které poznamenaly a zcela změnily jejich předešlý život, práci, manželství, rodinu... Příběh o tom, že nejbližší pomocná ruka je vždycky na konci vlastní paže, ale dobré zázemí je k nezaplacení. Že princové na bílém koni vymřeli už před spoustou let, ale občas se najde chlap, kvůli kterému stojí za to něco risknout. I když výsledek je nejistý. Že přežít se dá v podstatě všechno, pokud se nezačnete litovat a pokud se uprostřed chaosu, ve který se občas mění každý život, ještě dokážete zasmát.... celý text

Přidat komentář

janik6969
19.04.2024

exkurze do životů v době komunistické, dost často v závorce upozornění na to, jak to je teď i oproti představám - to bylo zbytečné, ale jinak to bylo čtivé, poučné pro mladší generaci, lehké jednoduché čtení - takové to tehdy opravdu bylo

Lovana
02.04.2024 4 z 5

Hned po skončení Stanice odložených lásek jsem pokračovala druhým dílem Dokud se bzdeš smát.
Na začátku mě mrzelo, že už se v tomto díle nevyskytuje Laděna, ale jiná kamarádka Kamily Ilona, ale i její příběh nyl zajímavý, tak mi to potom už nevadilo.
V tomto díle se vyskytuje více těžkých témat, ale stejně se audiokniha dobře poslouchala a příběh utíkal.
Stejně jako v prvním díle mě více zajímal životní příběh Kamily, ale i příběh Ilony mě bavil.
Celkově se mi o trošku více líbil první díl, ale ani tento nebyl špatný.

Hodnocení 4*/5*


Gibis
31.01.2024 5 z 5

Dějově mi to přišlo trochu slabší než první díl ze série, ale hvězdičku přidávám za ten bezbřehý optimismus v téměř každé životní situaci! Chtěla bych ho také mít a dokázat se smát, ať se děje cokoliv.

Aghatte
22.01.2024

Takové obyčejné vyprávění,
nevyvolalo to ve mně skoro žádné emoce. Ke konci jsem už přeskakovala.
Je zvláštní, jak silné ženy mají téměř vždy problém s výchovou dětí. Že to nezvládne chlap, to už je ohraná klasika. Domácí násilí bylo hustý, ale podání takové reportážní, že jsem jen čekala, až se magor vyřádí a bude po všem. Zní to necitelně, ale tak bez citů je celá kniha. Máš rakovinu, v pohodě, to zvládnem. Děti dáme k babičce, nikomu to neřeknem a bude to dobrý
Četla jsem od autorky lepší.

Je legrační, jak se zde liší názory na audioknihu ( od skvělé po katastrofu ). Já sama jsem ještě nikdy ( naštěstí ) žádnou neslyšela, asi blok z minulého režimu z dráťáku - nedělní chvilky poezie a pohádky ve 13:00.

Lka
20.12.2023 5 z 5

Audiokniha :
Volné pokračování knihy Stanice odložených lásek. Tady navazujeme s pokračováním životního příběhu Kamily a její kamarádky Ilony. Poslech byl opět skvělý, i když se v knize řešily vážné problémy - rakovina, rozpadající se manželství, problémy s dcerou. A k tomu ten příznačný název knihy - Dokud se budeš smát. Závěr knihy mě dostal, když Kamila prohlásila : nikdy se nelituj a nikdy neříkej proč se to stalo zrovna mě. Jsou lidi, kteří jsou na tom daleko hůř. A je to neskutečná pravda.

Danago
09.11.2023 3 z 5

U této knížky platí asi totéž co u Stanice odložených lásek.
Opět jsou tu příběhy dvou kamarádek - Ilony a Kamily a nejsou to jednoduché životní příběhy . Kamilu známe z předchozího dílu, takže její osud zde pokračuje .
Kniha začíná v období devadesátých let a běží až do roku 2002, kdy Polabí zasáhly povodně. Na některé historické události je zajímavé si zavzpomínat i na mentalitu lidí v té době.
Dokud se budeš smát je opravdu vystihující název.
Dost mě zaujaly některé myšlenky z knihy především ty optimistické.

Řekla bych, že tento díl je o něco lepší než byl první.
Příjemná oddechovka, u které není třeba moc přemýšlet.

Co se týká audio zpracování je to stejná katastrofa jako u prvního dílu.

evvva
09.10.2023 5 z 5

Když příjdete domů z práce, venku prší, zima jak o dušičkách...je něco lepšího,než zalézt pod deku s čajem a knížkou? Pokračování "Stanice" psané stejným stylem, který vás chňapne za pačes, nepustí až do poslední stránky a kdy jediným vyrušením je zvonek od vchodu a následný dotaz, zda tu nebydlí pan Bečka? Né, nebydlí! Super. Tyhle obyčejné příběhy z doby,kterou důvěrně znám, miluji.

klokan.1905
07.10.2023 5 z 5

Dokud se budeš smát...
V případě, že by se Vám tato kniha dostala do ruky, tak ji na chvilku odložte a sáhněte nejprve po prvním dílu, a to Stanice odložených lásek... Nebo ještě můžete zvolit variantu dvě v jedné... Ano, vyšla i kniha Co neodvál ani čas, která obsahuje oba díly... K sehnání je však pouze jako e-kniha... Já koupil knihy v pevné vazbě - pro manželku, zatím po nich sáhla tchýně a já... :-D
Připravte se na to, že budete číst životní příběhy dvou kamarádek - Ilony a Kamily... budete se pohybovat v devadesátých letech, ale také v roce 2002, kdy Polabí zasáhly povodně...
Já si u knih Hany Marie Körnerová fajn odpočinu... Byla by škoda na ně nenarazit... ;-)

marketa1860
02.10.2023 3 z 5

Příjemná kniha, pokračování Stanice odložených lásek. Příběhy se uzavřou a je čas na bilancování.

Honey0105
24.09.2023 5 z 5

Po Stanici Odložených lásek jsem se pustila ihned do pokračování. Zase jsem zvolila audioverzi. Nejdřív jsem byla trochu zklamaná, že z vyprávění zmizela Laděna. Příběh Ilony mě ale nakonec už po první její kapitole zaujal také. První díl byl trochu úsměvnější, zde přišlo na řadu plno opravdu těžkých témat. Přesto byl poslech příjemný.
Paní Körnerová je pro mě opravdu velkým překvapením. Narazila jsem na ni až nyní a rozhodně si ráda poslechnu nebo přečtu další její knihy.

Kaja1
19.09.2023 5 z 5

Takový je život někdy jsi dole někdy nahoře.

petunkav
18.08.2023 5 z 5

Kniha je trošku pokračováním dílem.
Přesně takto jsem s tím počítala. Takže já jsem byla spokojená. Takové ženské čtení - život je holt někdy těžký.

Ivetaa
13.07.2023 1 z 5

Čekala jsem podle anotace, že děj bude převážně z Polabí. No, nekup to. Přítelkyně vzpomínají na minulost a celé se to točí kolem toho. První kniha od autorky - nevím, nevím.

Limonadovyjoe
21.06.2023 4 z 5

Druhý díl série Stamice a další osudy Kamily, devadesátá léta, revoluce i povodně v roce 2002. Jen Laděnu vystřídala kamarádka Ilona. Dospělé ženy a dospělé problémy. Těžká onemocnění, těžké rozvody, děti.
Druhý díl je vážnější ale pořád vyprávěn s lehkostí. S humorem a množstvím mouder jak těžké životní situace zvládnout a nezbláznit se. Vážně závěrečné řádky poslední kapitoly by se měly tesat a opakovat. :)

Hlavně se nikdy nelituj a nikdy neříkej tu zatracenou větu Proč se to stalo zrovna mě

Opět skvěle namluvená audiokniha a už teď v červnu přiznávám, že autorka je pro mě objev roku.

Amneris
14.06.2023 5 z 5

Knížky od této spisovatelky jsem si oblíbila, takže jsem se na další moc těšila. Až v průběhu čtení jsem zjistila, že jde o druhý díl, ale mně to nevadilo. Samotný příběh byl velmi silný, vypráví ho dvě ženy - Kamila a Ilona. Shodou okolností byla u nás v knihovně beseda s paní Körnerovou a říkala, že tato série je naprosto autobiografická, takže se jedná o skutečné příběhy. Teď si přečtu i první díl, abych měla příběh kompletní :-)

Airelle
04.06.2023 4 z 5

(SPOILER) Další vyprávění osudu žen z městečka Stamice. Tentokrát se vyprávění posune do 80. let a sledujeme životy Kamily a její kamarádky s dětství Ilony.

Kamilu už známe z předchozího dílu, a přesto že se její život nakonec ubral správným směrem, tak zasáhne nemoc a její život se promění v jeden velký boj. Ilona takové štěstí v lásce neměla, a tak je její příběh neskutečně silný - nefungující manželství, násilnický manžel, problémy s dcerou.

Pokud máte rádi lidské příběhy, nezapomeňte si tuhle skvělou sérii přečíst.

adevis
16.05.2023 4 z 5

Příběh o tom, že přežít se dá v podstatě všechno, pokud se nezačnete litovat a pokud se uprostřed chaosu, ve který se občas mění každý život, ještě dokážete zasmát.

Před nedávnem jsem četla knihu Stanice odložených lásek. Dokud se budeš smát je volně navazující a já jsem ráda, že jsem je četla hned za sebou.
Dokud se budeš smát je další z autorčiných velmi bolestných a citlivých knih. Hlavní postavy příběhu řeší ty nejtěžší témata jako jsou nevyléčitelné nemoci, domácí násilí, drogy, smrt. Při čtení mi bylo úzko, hodně úzko. Cítila jsem k postavám osobní pouto a zamilovala si je. I přes bolest, kterou jsem cítila se mi kniha nekonečně moc líbila a troufám si říct, že dost dýchá na záda Heřmánkovému údolí. To ale zůstává srdcovkou navždy.

Pokud máte chuť na příběh, který vám zlomí srdce a nikdy na něj nezapomenete, pusťte se do čtení této knihy!

Co nemůžu ovlivnit, to vytěsním. Co musím udělat, to udělám hned. I to nepříjemné. Nemá cenu zavírat oči, přikrčit se a čekat, že se nepříjemnosti samy vstřebají nebo rozplynou. Vyřídím je a jdu dál.

uzivatel6305
28.04.2023 5 z 5

Tak to bylo hustý! A protože to je naše Hanička, tak se to dá těžko odložit a musíte číst a číst ty osudy silných žen, které si zažily své a nesložilo je to. Příběh se mi líbil víc než první díl a po přečtení pořád myslím na ty úžasné pravdy, kterých je kniha plná. Naprosto civilní styl, ani slovo navíc a vyloženě české prostředí. Myslím, že všem ženám se někdy něco podobného stalo a právě proto to tak moc stojí za přečtení. A mezi námi, ty chlapi jsou snad fakt z jiný planety! Honem, ale honem do toho!

Vivetkav
10.04.2023 4 z 5

Myslím, že pokud bereme život s humorem máme možnost čelit různým výzvám i když vypadají víc než černě.. ale černá je přeci jen taky barva .. hezky napsané .. zjišťují že tohle byla 2 kniha ze 3 tak jdu na 1..

a304
07.04.2023 5 z 5

Život je chvíli "makový" a jindy "takový" a máme to každý stejně. Občas si kamarádky postěžuji, pochlubí a než si řádně všechno objasní, je čas vrátit se do své reality..., ale někdy vysmáté a s jiným pohledem na pohromy, které úspěšně přežily...
Prozradím, že českým autorům potají fandím, zvláště těm, kteří spisovatelství vykonávali, ač věk vydavatelům vadil.... Autorka plnila šuplíky příběhy od ranného dětství a své vášně se nevzdala.
Oddechovou literaturu doporučuji, zvláště o svátcích, pokud nejste na lyžích.