Lo3ce Lo3ce komentáře u knih

☰ menu

Dračí oči Dračí oči Stephen King

Pan Král mě prostě nepřestane udivovat, tentokrát knihou a la Astrid Lindgren (Ronja, Bratři Lví srdce). No a umí i pohádky. A vlastně mě to ani neudivuje :)

25.02.2024 5 z 5


S elegancí ježka S elegancí ježka Muriel Barbery

Tak to bylo něco. Knížka, kterou jsem chtěla odložit (i když to zásadně nedělám) nebo dočíst se známkou odpad, se u mě postupem děje dopracovala až k pěti hvězdičkám. Nádherný příběh, sympatické postavy a myšlenky, které mě hluboce zasáhly. Toto vydá za deset seberozvojových knih.

26.01.2024 5 z 5


Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Martin Moravec

Jedním slovem: Boží!
Čtivé a zajímavé od prvního do posledního písmene. Vtipné, dojemné, poučné. Moc se mi líbilo, jak Marka doktořIna táhla už od dětství. Vlastně si splnil svůj sen. Ještě že ho snil, protože je Panem doktorem na svém místě (všech svých místech).

13.01.2024 5 z 5


Božidara Božidara Veronika Hájek Hurdová

Asi jsem měla vysoká očekávání. Ale bohužel. Příběh plytký napsaný navíc s krkolomností slohovky, nepřirozeně vyznívající mudrování, divnocitáty s mandalami, módní hledání traumíček z dětství, propagace unschoolingu a vhledy do budoucnosti postav, což je u knihy odehrávající se v současnosti zvláštní. A zase ty hrubky (u paní spisovatelky bohužel obvyklé). A jedna zásadní nelogičnost v ději. No a sprostá slova. Nevadí mi, když je pronášejí postavy, ale mimo přímou řeč působí fakt divně.

11.11.2023 2 z 5


Spasitel Spasitel Andy Weir

Nemáte rádi sci-fi, otázka? Nezajímá vás astronomie, otázka? Nejste technický typ, otázka? I tak budete při čtení této knížky šťastní, šťastní, šťastní! Jako já.

03.06.2023 5 z 5


V pasti V pasti Klára Janečková

Naivní dílko, těžko uvěřitelné černobílé příběhy, sloh jako v maturitní písemce z češtiny. Kniha plná faktických nesmyslů. Navíc má autorka mládež buď za zlé lidi závislé na sítích a působící zlo na spolužácích nebo za manipulovatelné nesvéprávné osoby, nic mezi tím. Divná řeč jakou se běžně nemluví, např. mobil opakovaně nazývá aparátem. Škoda. Škoda číst a já jsem dočetla jen kvůli výzvě.

23.04.2023 1 z 5


Rodina z podkroví Rodina z podkroví Lisa Jewell

Tak mám novou oblíbenou autorku. První moje kniha od ní a jsem nadšená. Přečetla jsem ji jedním dechem, byla jsem zvědavá, jak vše dopadne. Občas se ztrácím v postavách, ale v této knize jsem se orientovala v pohodě. A celé to hezky odsejpalo a mělo hlavu a patu.

23.04.2023 5 z 5


Poslední dívka Poslední dívka Nádija Murád

Hrozné, čeho jsme my lidé schopni. Kvůli náboženství taková zvěrstva.
Pořád jsem se nemohla zbavit pocitu, že už jsem knihu četla, pak mi došlo, že je skoro totožná jako knížka Dívka, která zvítězila nad IS. Zásadně dočítám, takže jsem musela, ale toto by mi fakt stačilo absolvovat jednou.

11.09.2022 4 z 5


Jednou nohou přes kanál Jednou nohou přes kanál Markéta Pechová

Klobouk dolů před autorkou za to, co prožila v dětství, jak se vyrovnala se svým handicapem i nad jejím vynikajícím sportovním výkonem. Je mi líto, že má (měla) pošramocené vztahy s lidmi a bohužel i sama se sebou. A vulgarismy, které jsem doteď v žádné knize nijak neprožívala, mi tady přišly nevhodné až rušivé.

10.05.2022 3 z 5


Nerez Nerez Marek Epstein

Díky výzvě (nová kniha) jsem sáhla po povídkách, které normálně moc nemusím. Ale tyhle se moc povedly. Odsejpalo to, bylo tam napětí, u každé jsem byla zvědavá, jak dopadne. I když? Konce jsou docela otevřené a člověka nutí nad tím, jak to vlastně skončí, popřemýšlet. Kunu si dovedu představit jako film. Má skvělou gradaci a vtip.

23.04.2022 5 z 5


Tradinář: Rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů Tradinář: Rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů Monika Kindlová

Na Tradinář jsem si v knihovně "vystála" frontu. Vůbec nemůžu hodnotit hvězdičkami, protože z jednoho pohledu bych asi dala jednu, z druhého pět.
Z jedné strany kniha s překlepy a plochá až naivní. Přišlo mi to takové na sílu. Přitom Na kopečku, kde jsem na knížku narazila, je to tak přirozené. Možná měly autorky jen popisovat, jak tradice s rodinami prožívají, než čtenářům radit, jak je mají prožívat oni. Působí to jako návody z časopisu pro náctileté. Vše se dost točí kolem dětí, kdo má děti odrostlé nebo je nemá, si moc na své nepřijde. V receptech mě překvapila ta domácí pekárna, to s tradicemi moc nekoresponduje.
Z druhé strany chápu, co autorky chtěly říct. Uvědomila jsem si, kolik tradic naše rodina přirozeně dodržuje. Mám tradice moc ráda, takže jsem se místy dojímala, líbily se mi obrázky a celou dobu mi v hlavě zněly písničky Hradišťanu a Čechomoru.

06.02.2022


Řev motýlů Řev motýlů Reginald Hill

Tahle knížka, aniž jsem věděla, o co jde, mě rozesmála svým názvem už v knihovně. A pak jsem se prosmála celou "detektivkou". Škoda těch překlepů, chybějících uvozovek, to mě vždycky mrzí.

10.10.2021 5 z 5


Povznesení Povznesení Stephen King

Taková povznášející jednohubka pana Krále, která vůbec nebyla bubu. Po jeho Růženkovské dřině se mi toto četlo samo. Já stejně začínám Kinga podezírat, že není jeden.. takových knih, námětů, stylů.. to snad není možné :)

23.08.2021 5 z 5


Vířivka Vířivka Lucie Konečná

Knížka pro mě byla tak dechberoucí, že jsem ji zhltla doslova na jeden nádech. Po dlouhé době příběh, který jen neproletí, ale který si budu nějaký čas pamatovat.

14.08.2021 5 z 5


To je on!: O té, co si říkala Toyen To je on!: O té, co si říkala Toyen Milena Štráfeldová

Toyen byla bezesporu pozoruhodná a výjimečná osobnost. Tahle knížka o ní ale bohužel není můj šálek kávy. Nevím, co si o knize mám myslet. Dřina? Zmatenost? Dřina! Zmatenost! Ale dočetla jsem a něco nového a zajímavého jsem se dozvěděla, tak vlastně ani nelituji :)

23.06.2021 3 z 5


Právo nálezce Právo nálezce Stephen King

Detektivka po kingovsku. To mi tak sedí! Tak dobře se to čte! Občas se i s chutí chechtám těm formulacím. A tomu, jak si nás připravuje na další scénu. Zase mi teď po díle pana Krále nějakou dobu budou všechny knížky připadat takové nijaké. Tahle byla ještě s bonusem, kam až může vést láska ke knihám. Se trochu bojím.

31.05.2021 5 z 5


Mise Afghánistán Mise Afghánistán Tomáš Šebek

Mě ten styl psaní pana Šebka fakt sedí. Je to, jako by s náma normálně pokecal. Všechno je v té knížce. Napětí, humor, laskavost, smutek, zděšení, naděje. Před ničím nezavírá oči. A nám je naopak otevírá. Děkuju, Tome. A ne jen za ten report. Hlavně za to, co děláte!

24.05.2021 5 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Tak teda jo, no. Po přečtení knížek Tiché roky a Slepá mapa jsem lámala nad paní M. hůl a nechápala ta hodnocení a procenta. Pro mne sice čtivé, ale slohovky šestnáctiletých slečen. Ale všichni Hana, Hana, tak jsem se do ní teda pustila. A nelituju. Dobré to bylo. Akorát se ke mně téma holokaustu zase vetřelo, zase jsem bečela, zase mi leží v hlavě a zase se ptám JAK TO?!

15.05.2021 5 z 5


Sestřelen Sestřelen František Fajtl

Zase tak málo hodnocení, tak málo komentářů u knihy, která by měla být "povinnou" četbou. Vždycky, když čtu nebo slyším o hrdinství těchto mladých mužů a uvědomím si, jak pak byli po zásluze "odměněni", chce se mi brečet. Tahle knížka popisuje jen takovou epizodku jednoho letce, člověk ale zírá, co byl ochoten podstoupit pro svůj návrat do boje (skoro jako Bílý Bim, Černé Ucho). A Pan Fajtl má i hezký sloh. Moc pěkně se četlo i o pomoci francouzských civilistů.

25.03.2021 5 z 5


Nebe nad Jemenem Nebe nad Jemenem Tomáš Šebek

Výborné. Čtivé. Lidské. Bez hranic. "Ohňostroj" je frajer. Lékaři bez hranic jsou frajeři.

16.03.2021 5 z 5