Listy Listy komentáře u knih

☰ menu

Chci sníst tvoji slinivku (komiks) Chci sníst tvoji slinivku (komiks) Joru Sumino

Celkem jsem váhala, zda tuto mangu skutrčně číst. Na jednu stranu mě neskutečně zaujala, na druhou mě něco odrazovalo. Bála jsem se, že bude plytká.
Nakonec jsem na ni narazila v knihovně a půjčila jsem si ji, nyní dokonce přemýšlím o koupi! Nečekala jsem, že mě upoutá od začátku, ale stalo se. Zcela mě pohltila.
Kresba mi neskutečně sedla a obě postavy přináší mnohé hodnoty a náhledy. Dokonce mě šokovala, nebudu popisovat detaily, nechť si to každý, kdo mangu otevře, prožije, ale stále to ve mně rezonuje. Nyní mě to přivedlo k novým náhledům.
Všem doporučuji!!!

18.08.2023 5 z 5


Němý hlas: Kniha šestá Němý hlas: Kniha šestá Jošitoki Óima

Líbí se mi, jak jsou jednotlivé postavy složité, nejsou jen dobré, jen špatné. Nechovají se jen dle toho, aby plnily jeden čitelný charakter. To celé sérii přidává další hodnotu. Sice série otevírá široké množství problémů, nejen téma neslyšících, ale zároveň se v nich neztrácí. To chce dávku umu pro tvůrce. Je zajímavé vidět postavy, které mají skutečně složité osobnosti, a tak se nemohu zatím rozhodnout, zda lze vůbec nějakou postavu označit jednoznačně za špatnou... Domnívám se, že to nelze. Skvělá manga série. Doporučuji.

16.08.2023 5 z 5


Ragnarok: Poslední boj 2 Ragnarok: Poslední boj 2 Takumi Fukui

Tento díl je rozhodně lepší než ten první. Líbí se mi pojetí akčnosti a hlavně práce s božstvy a různými legendami. A ještě více mě v tomto díle uchvátilo pojetí Adamovy schopnosti, jeho síly.
Kresba mi překvapivě vyhovuje, ačkoliv vnímám jisté rozpaky, pokud se nějaké vyobrazení liší od mé dosavadní představy, která je ovšem vytvořena na základě jiných zpracování, jinými pořady, knihami atp. Tedy vím, že se nejedná o chybu autora. :))
Pokud člověk hledá mangu nabitou akcí, ale která má i nějaký přesah do všeobecného náboženského přehledu, jehož není nutné se držet striktně, jednoznačně doporučuji zkusit tuto sérii. Jsem zvědavá na další díly a věřím, že kvalita neklesne.

16.08.2023 5 z 5


Carol Carol Patricia Highsmith

Velmi zajímavé dílo. Oproti filmu vidíme více do prožívání Terezy. Ale film má svá výrazná kouzla. Za mě jeden z mála případů, kdy má kniha i filmové pojetí rovnocenné postavení.
Díky způsobu, jakým je dílo pojato, jsem mohla nazírat skrze Terezu, která často jednala způsobem, který byl pro mě vzdálený, a stejně tak někdy i Carol. Ale! Pak najednou se to vše osvětlilo a já pochopila jejich způsob jednání, proč to mělo tak ostré přechody emocí a komunikace. Ano, dává to smutný smysl v jejich situacích.
Velmi cenný zážitek, skvělě napsáno. Mísí se zde tíživá realita a optimistické narušení beletrií a nadějí.
Děkuji autorce, že Carol napsala, navíc v 50. letech, a děkuji, že bylo dílo přeloženo i do češtiny. Doporučuji.

11.08.2023 5 z 5


Němý hlas: Kniha třetí Němý hlas: Kniha třetí Jošitoki Óima

Jsem ráda, že jsem sérii dala šanci. Tento díl mi dal opravdu hodně i co se týče náhledu na věci v životě atp.
Těším se na další díl a oceňuju i dávku humoru :)

18.07.2023 5 z 5


Střední je peklo Střední je peklo Jordie Bellaire

Nostalgie, u toho to ale bohužel zůstává. Čekala jsem zajímavější zápletku. Celé je to velmi předvídatelné a spíše komiks těží z oblíbenosti seriálu.
Chválím, že využili tváří herců z Buffy z devadesátek, ale toť vše. Charaktery byly velmi ploché, posun v ději až příliš zkratkovitý. Snažilo se to o původní humor, což se ani zdaleka nepovedlo. 3 hvězdičky dávám jednak proto, že je to Buffy, jednak proto, že se mi líbila kresba.
Ale dovedu si představit, že po zhlédnu seriálu by to byl celkem příjemný dojezd.

05.03.2023 3 z 5


Plášť Plášť Joe Hill (p)

Očividně nejsem cílovka. Velmi plochý příběh v obou dvou částech.
Přijde mi, že šlo o to vytvořit co nejbrutálnější příběh, ne o smysl...
Joe Hill je mi čím dál vzdálenější, jak se dostávám k další jeho tvorbě.

18.12.2022 2 z 5


Sbohem, má růžová zahrado. 3 Sbohem, má růžová zahrado. 3 Dr. Pepperco

Musela jsem si nechat projít hlavou své dojmy.
3. díl hodnotím jako nejlepší z této série. Konečně byla řečena veškerá tajemství a žačala se řešit současnost.
Za mě je to opravdu krásný a milý příběh, který nepostrádal napětí. Dojal mě. Dostala jsem od něj přesně to, co jsem očekávala/chtěla. Nádherná kresba, perfekně zachycená doba a daná společnost, zdařile zobrazeny emoce. NAkonec jsem si oblíbila obě protagonistky, ačkoliv k paní Alici jsem ze začátku měla spíše vlažný vztah.
Bylo by pěkné, kdyby skutečně vyšlo pokroačování o jeich dobrodružství v Japonsku, jak je napsáno v doslovu. Děkuji.

30.11.2022 5 z 5


Skleněný dům Skleněný dům Paul Tobin

Čím dál více se Zaklínač objevoval v mém okolí. Dlouho jsem váhala a bála se nudného příběhu, který stojí jen na nestvůrách bez většího propracování. Jak jsem se mýlila.
V knihovně jsem narazila na 1. díl komiksu, tak jsem po něm sáhla.
Ano, příliš textu se zde neobjevuje a kresba mi byla na začátku krapet nesympatická. ALE! Nakonec krásně pasuje k danému světu, příběhu a podtrhává tajemno a napětí. Osobně oceňuji, že někdy byla nedokonalá, protože tak poskytla prostor fantazii, kterého v komiksech tolik nebývá.
Mám chuť přečíst si další díl a snad se pustit i do knižní série. Ačkoliv mi Geralt zatím nepřirostl k srdci a nevím, zda mi je nesympatický. Právě tato nejistota mě ale baví a zajímá mě, zda se tento postoj s dalšími díly změní. Zatím je Geralt stále zahalen tajemstvím (hru jsem nikdy nehrála, seriál jsem neviděla, toto je skutečně mé první opravé setkání se světem Zaklínače). Jediné, v co doufám, je, že snad další díly půjdou více do hloubky. Byla by škoda řešit čistě jen akci (i když skvělou) a osobnost ponechat jen ve fázi "Jsem zaklínač a nepoutám se".
Závěrem dodám, že díl byl velmi napínavý a celé rozuzlení mě i překvapilo, ač nebylo nijak složité. A doufám, že v některém z pokračování se objeví znovu Vara.
A poslední věcí, kterou bych zmínila, je sarkasmus a některé stereotypy. Geralt má poměrně přesné poznámky, kterými tne do živého. Mám dojem, že kdyby vznikl příběh dnes, byl by méně rýpavý, což by bylo na škodu. Zároveň vidím v příběhu jistou sterotypnost ohledně charakterů.
Celkově doporučuji, pkud váháte, zda se Zaklínačem začít.

30.11.2022 5 z 5


Sbohem, má růžová zahrado. 2 Sbohem, má růžová zahrado. 2 Dr. Pepperco

Tento díl se mi líbil víc než první, a to už od prvního jsem si sérii oblíbila.
Postavy jdou více do hloubky a paní Alice je jistější a tím i sympatičtější.
Doporučuji!

10.11.2022 5 z 5


Jan Hus Jan Hus Aleš Mrázek

Náročnější komiks, který ale stravitelnou formou podává příběh o Janu Husovi. Díky komiksu mi do doby zapadla mnohá jména a propojily se informace.
Pro studenty VŠ či maturanty super zdroj základních informací.

20.10.2022 4 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

U této knihy jsem hodně váhala. Nejdřív mě zaujala, tak jsem si ji chtěla pořídit a přečíst. Pak jsem se dostala i k opačným názorům, které mě značne znejistily. Přešla největší vlna zájmu a pro mě přišla doba, kdy jsem knize dala šanci.
A vůbec nelituji.
Ano, strhla jsem hvězdu, protože mi hlavní postava byla krapet nesympatická (většinu příběhu) a mám určité výhrady k principu cestování životy atp., ale také dávám lepší hodnocení, než jsem očekávala na začátku čtení.
Nakonec mě nejvíc okouzlilo to, co mě původně odrazovalo od otevření. Cestování paralelními životy. Bála jsem se plytkého pojetí a naštěstí to bylo zcela jiné, než jsem očekávala. Dokonce to bylo dost zdařilé.
Nejvíce mě potěšilo propojení s H. D. Thoreauem. Thoreau je i mým oblíbencem a tím se vytvořilo aspoň nějaké pouto k Noře.
Příběh byl poněkud předvídatelný (v mnoha věcech) a místy mi přišel příliš jako klišé, ale knize neupřu, že stravitelnou formou předavá zásadní myšlenky a samotné hodnoty.
Příběhová linka má mezery a možnosti ke zdokonalení, ale pro mě to není tak zásadní, aby to více ovlivnilo můj zážitek a hodnocení.
Jsou knihy s podobným tématem, co jsou lepší, ale toto je velmi dobře stravitelné i pro většinové čtenáře (dle mého názoru).
Pro hodnoty, myšlenky a pro práci se změnou náhledu na život DOPORUČUJI.

10.10.2022 4 z 5


Srdcerváči. Kniha 1 Srdcerváči. Kniha 1 Alice Oseman

Hezký a příjemný příběh, komiks mi přišel příliš stručný, ale možná je to tím, že jsem nejdřív viděla seriál. Možná by i působilo jinak, kdyby byl celý komiks barevný. Ale chápu, že se jedná o webové dílo.
Nicméně takovýto příběh podle mě na trhu chyběl, opravdový, přitom stále milý a nenásilně hovořící o lgbt+ komunitě.
Vlastně mám i dojem, že seriál oproti prvnímu dílu komiksu otevírá témat více. To všam nehodnotím ani tak, ani tak.
Celkově bych komiks doporučila, jen si nejsem jistá, zda do něj investovat částku, kterou za něj chtějí.

06.10.2022 3 z 5


Sbohem, má růžová zahrado. 1 Sbohem, má růžová zahrado. 1 Dr. Pepperco

(SPOILER) Za mě velmi pěkná manga.
Postupně se zde otevírá dobová problematika lgbt, kloubi se zde elegance s nenásilnou formou vzdělávání.
Hanako je (zatím) milá, ctižádostivá, neústupná Japonka, která se dostala do společnosti paní Alice, která se nám postupně odkrývá.
Příběh je krapet předvídatelný, ale osobně mi to vůbec nevadilo. Trošku mi vadí postava snoubence paní Alice, ale to je jeho osobností, na druhou stranu to právě odráží danou dobu.
Jsem uvědavá na pokračnování, na které se těším.
Doporučuji všem, konzervám i nekonzervám.

09.09.2022 5 z 5


Pár much a já Pár much a já Macuo Bašó

Jednoduše mistrovské. Netřeba opakovat, co zde napsali již jiní čtenáři.
Haiku skutečně miluji, jak lehce a výstižně postřehne okamžik, život samotný.
I já mám aktuálně za favorita Issu, humor a lehkost v kontrastu s jeho životem jsou neuvěřitelný.

10.08.2022 5 z 5


Futurama dobývá vesmír Futurama dobývá vesmír Matt Groening

Futurama je Futurama, ale přidávám se k některým zdejším komentářům, že tento svazek je spíše průměrný.
Příběhy mají dobře našlápnuto, ale pak se vyřeší jaksi zkratkovitě a zašlapou to dobré.
Na druhou stranu i tak svazek nabízí slušnou porci oddechové zábavy a vtipu pro ty, kteří znají seriál, jinak si myslím, že by čtenář horkotěžko dával dohromady souvislosti. To je však logické a nekritizuji to.

09.08.2022 4 z 5


Dívka ze země Venku 2 Dívka ze země Venku 2 Nagabe

Druhý díl není rozhodně zklamáním.
Popravdě mi na chvíli začalo vadit, jak jsou řeči rozkouskované. Ale následně jsem si uvědomila 2 nejzásadnější věci.
1. Tato manga je vhodná ke čtení, když příjemce není rozlítaný, ale je schopný se zastavit.
2. Pomáhá to vytvářet celkovou atmosféru tajemna a jakéhosi tíživého dusna.
Nakonec se mi to začalo opět líbit a celý díl jsem si náležitě užila. Vždyť ono to (apoň pro mě) zrcadlí rozpolcenost a uvážlivost pana učitele. Mám pocit, že ačkoliv je příběh o Šivě, díváme se na ni spíše učitelovýma očima. A to je velmi podařené.
Jsem zvědavá na 3. díl.
Doporučuji.

04.08.2022 5 z 5


Čarodějky W.I.T.C.H.: Komiks 1-3 Čarodějky W.I.T.C.H.: Komiks 1-3 Elisabetta Gnone

Jsem ráda, že komiksy začaly zase vycházet souborně.
Kladně hodnotím ze 2 hlavních důvodů. Jednak je to nostalgie, prstě srdcovka, jednak je to pěkně zpracovaný příběh i grafika. Příběh se dost liší od dění v televizním seriálu. Kostra je stejná, ale zbytek... Jiné.
Chápu, že je to obíjí odlišné, komiksová varianta by na obrazovkách nefungovala a televizní varianta jako komiks by cosi postrádala.
Ohledně pár věcí mám lehce smíšené pocity, pár věcí mi trošku nedává smysl, ale což, ještě zbývá mnoho dílů. Těším se na pokračování, doufám, že Fragment skutečně postupně vydá všechny díly.

P.S. W.I.T.C.H. mi přijdou aktuální i pro dnešní cílovou věkovku. Mají vtip, akci, nenásilné moralizování atp. Myslím, že se správnou propagací by se mohly opět dostat na příčky vítězů v oblíbenosti. Výborný oddechový komiks. Doporučuji.

20.07.2022 5 z 5


Simpsonovi - Komiksová zašívárna Simpsonovi - Komiksová zašívárna Matt Groening

Příjemně strávený čas. Jen mi v novějších svazcích chybí rejstřík.
Nicméně příběhy měly spád, vtip a zkratkovaly tak akorát na hraně, ted, příjemně, ne jako televizní seriálová podoba.

11.07.2022 4 z 5


Než vystydne káva Než vystydne káva Tošikazu Kawaguči

Milá oddychová knížka. Bohužel mě si nezískala. Celkově mi vadilo přílišné opakování pravidel pro cestování časem.
Také slova jako taková se opakovala tak často, až jsem si nebyla jistá, zda nečtu omylem stejnou pasáž znovu. Je otázkou, zda nepovedenou stylistiku má na svědomí překlad, či samotný autor.
Přitom celkové téma vypadalo velice slibně....
Bohužel tuto knihu mohu doporučit jen pro opravdu výrazně oddychové čtení bez očekávání.

11.07.2022 2 z 5