LiberX LiberX komentáře u knih

☰ menu

Jidášův kmen Jidášův kmen James Paul Czajkowski

Moderní Indiana Jones na kokainu. Místy nelogické a přepálené, s hromadou fascinujících nápadů, plné dobře napsané akce a zajímavých postav.

Ve čtvrtém díle drží Rollins výšku i směr. Něco vyčítat by bylo jako si stěžovat, že je voda mokrá. Není to pro každého, ale já si u toho dokážu skvěle odpočinout.

03.12.2023 4 z 5


Měsíc je drsná milenka Měsíc je drsná milenka Robert A. Heinlein

Revoluce, jejímž cílem není nic menšího, než boj o nezávislost měsíční kolonie. Zejména první polovina knihy však víc než co jiného připomíná vyprávění o bandě předškoláků, kteří se rozhodli ovládnout svět. Nic na tom nemění ani fakt, že jim pomáhá umělá inteligence s takřka neomezenými možnostmi. Mohl a také měl to být jeden z hlavních taháků knihy, ale celkem rychle mě přestal zajímat. Kdyby jeho roli zastal talentovaný hacker, příliš by se toho nezměnilo.

Dobrou zprávou je, že to zas tak moc nevadí. Vynahrazuje to přesah a hloubka, s jakou Heinlein zpracoval drsný svět Luny, její společenský řád i revoluci samotnou. Svou roli bude hrát nejen historie Luny, coby bývalé trestanecké kolonie, ale i vliv veřejného mínění nebo mocenské tahanice jednotlivých států na Zemi. Určitou zastaralost a těžkopádnost popisovaných technologií pak zcela vynahrazuje myšlenka vedení války pomocí gravitačních katapultů.

11.10.2023 4 z 5


Paní jezera Paní jezera Andrzej Sapkowski

Poslední díl ságy nedokázal naplnit očekávání.

Osudovost vyprchala. Závěr je uspěchaný, na sílu šokující (Emhyr), nelogický (opět hlavně Emhyr) a lehce přitažený za vlasy (protínání realit). Ústřední postavou je Ciri. Z ostatních, včetně Geralta, jsou jen šikovné rekvizity, které většinu doby zůstanou ležet ve skříni. Výsledkem je příběh zaplavený (staro)novými figurkami na jedno použití, jejichž epizodické vystoupení činí svět zaklínače uvěřitelnější, ale děj příliš neposouvají.

Jako by Sapkowski ztratil chuť nebo inspiraci pro další putování s postavami, které jsme si tak oblíbili. Jako by se chtěl pouze rozloučit se světem, který stvořil. Se světem, který je tak uvěřitelný a drsný proto, že se v něm s notnou dávkou cynismu zrcadlí ty nejsilnější křivdy a nejhlubší jizvy naší doby.

12.09.2023 3 z 5


Exodus Exodus Mel Odom

Mám rád knihy ze světa Star Wars, protože vyplňují množství mezer, které ve filmech nebyly vysvětleny.

Exodus dělá pravý opak, otevírá staré rány a šťourá se v nich špinavým prstem. Výsledkem je značně nedospělý příběh, který jen stěží ocenění pamětníci původní počítačové hry z roku 2007.

Chcete zavzpomínat na desítky odehraných hodin? Nechte knihu v regálu a raději si na Youtube pusťte šestiminutové herní intro (Hellgate London cinematic intro), které zůstalo kulervoucí i po všech těch letech.

02.09.2023 2 z 5


Válka na Ukrajině: kontext Válka na Ukrajině: kontext Petr Holý

Navzdory názvu nečekejte analýzu, která by konflikt na Ukrajině dala do kontextu předchozího světového či alespoň evropského dění. Kdyby však měla název "Proč je Rusko zlo a Putin zmrd?", nedalo by se jí nic vytknout.

Není to analýza. Je to komentář předkládající zcela jednostranný pohled, který přesně ví, jakým čtenářům je určen, čemuž odpovídá i jeho rozsah, jazyk a údernost. Je přitom napsán opravdu skvěle, nelže (až na několik výjimek), pouze používá vypravěčskou zkratku a spojuje jednotlivá fakta tak, aby vytvořila požadovaný dojem. Kde to není žádoucí nebo schází vhodné argumenty, používá pojmy jako: nebetyčná kravina, zmrd nebo směšné divadlo. Případně sklouzne k démonizaci, kterou notně používal i W. Bush před útokem na Irák - Husajn je zlo a má (nikdy nenalezené) biologické zbraně.

Některé předkládané závěry jsou natolik absurdní až jsou směšné. Příkladmo:
-Rusko a USA mají zcela odlišné motivace pro "kolonialismus". Vzpomínáte na Afghánistán nebo Irák?
-Suverénní státy si mohou sami rozhodnout, čí základny na jejich území budou a čí ne, jen Rusko to nechce pochopit. Slyšeli jste o Kubánské krizi?
-Rusko je slabé a nepodstatné. Důvodem rozšiřování NATO je?
-Rusko je ekonomicky bezvýznamné. Dle HDP je 11. na světě.
-Rusko by hrozně chtělo být v klubu velmocí s USA, Čínou a Indií, ale nikdo se s ním nebaví. Znáte BRICS?

Ve svém důsledku kniha působí jako soubor učebnicových "pravd", které někdo narychlo doplnil o několik závěrečných kapitol vztahujících se k Ukrajině.

24.08.2023 3 z 5


Přestaňte řešit h*vna Přestaňte řešit h*vna Gary John Bishop

Bishop nastavil laťku pro literaturu osobního rozvoje tak nízko, že ji v podstatě namaloval křídou na zem.

Chápu autorův záměr a rozumím snaze se odlišit, nebýt za každou cenu pozitivní a léčit šokem. To by se však v knize kromě prvoplánově účelová dehonestace čtenáře muselo skrývat i něco přínosného.

Obsah jednotlivých kapitol by se dal zobecnit následovně: Osobitým a zcela agresivním stylem čtenáře profackuje a obviní z neschopnosti. Nic se nedozvíte, ale slíbí, že v další kapitole se dozvíte něco, co Vám změní život. V následující kapitole se opakuje stejný scénář a tak stále dokola. Výjimku tvoří poslední dvě kapitoly, které by se daly shrnout do: Zapomeňte na minulost, jací jste i své okolí. Sami si vysněte, jací chcete být, čeho chcete dosáhnout a jděte za tím.

Tohle není kniha plná zbytečné omáčky. Je to kniha plná negativní kaše, ve které se Vás snaží utopit, aby Vám v závěru ukázala záchranný kruh, ke kterému si musíte doplavat sami.

Kniha mi nic nedala. Být o trochu delší, nejspíše jsem ji nedočetl.

22.08.2023 1 z 5


Mluvčí za mrtvé Mluvčí za mrtvé Orson Scott Card

První díl nastavil laťku vysoko. Mluvčí za mrtvé ji nepřeskočil, ale ani nepodlezl. Místo toho šel svou vlastní cestou.

Kromě několika původních postav se představí množství nových charakterů a sil s
vlastními zájmy. Ender a jeho sestra (Demosthenes). Královna úlu toužící po vzkříšení termiťanů. Jane, takřka všemocná adaptivní AI. Matka církev a Děti ducha, dvě nesourodé náboženské frakce. Hvězdný kongres s jeho ultimátní válečnou flotilou a monopolem pro meziplanetární přenos dat. Uprostřed toho všeho se nachází jedna osamělá kolonie na planetě, na které byl objeven nejen nový inteligentní druh (Prasečíci), ale i nová strašlivá nemoc (Descolada). Jiskra právě

Podle číslovky druhý díl je ve skutečnosti předehrou, která rozdává karty a buduje dramatické pozadí pro následující díly. Předehrou, na jejímž konci vyskočí jiskra schopná zažehnout plamen, který pohltí a změní všechny známé světy.

Takto v kostce to zní skvěle. Proč tedy tak nízké hodnocení? Protože je to celé příliš přímočaré a uchvátané, což se projevuje zejména u Endera a způsobu, jakým se vyvíjejí jeho vztahy k ostatním.

21.08.2023 3 z 5


Ve stínu slunce Ve stínu slunce Jakub Mařík

Úvodní kapitoly odstartovaly skvěle a slibovaly nápadité, syrové a rafinované military sci-fi. To se sice nestalo, ale zklamaný určitě nejsem.

Způsob, jakým Ve stínu slunce zpracovává a propojuje vesmírné souboje, detektivní pasáže a přestřelky na palubě lodi, víc než co jiného připomíná to nejlepší ze Star Treku. Se svým vzorem má společnou tématiku, rozsah i hloubky postav. Nepřináší sice žádné originální prvky či motivy, ale dokáže je umně začlenit do čtivého a zábavného příběhu, ve kterém buduje svůj vlastní vesmír.

14.08.2023 3 z 5


Vlci z Cally Vlci z Cally Stephen King

King se snažil hrát tajemného. Identitu vlků, kdo je zrádce nebo obětování jedné z postav by však uhádl dozajista každý, kdo kromě Dášenky v životě přečetl alespoň jednu knihu. Nemastně bohužel dopadla i závěrečná bitva. Místo hutné česnečky s bramborem, sýrem a krutóny jsem dostal slabý slepičí vývar, do kterého někdo omylem nasypal grilovací koření (světelné meče, Zlé Tonky, Orizyny talířky).

I přes řadu výhrad jsou Vlci z Cally atmosférickým pokračováním, u kterého se rozhodně nebudete nudit. Opakovaně jsem žasl, jakým způsobem King propojuje jednotlivé dějové linky, rozvíjí hlavní postavy a otevírá řadu nových odboček. Říkám díky, sai.

01.08.2023


Úkol přežít Úkol přežít V. Mahaněnko (p)

Literární porno pro všechny milovníky pixelů, fantasy a RPG. To platí trojnásob, pokud souhlasíte s J. Carmackem, že příběh ve hře je jako příběh v pornu. Očekává se, že tam bude, ale není až tak důležitý.

Ne že by tu žádný příběh nebyl, ale je zajímavý asi jako čerstvě natřená stěna, na bílo natřená stěna. Navíc dává jen o trochu větší smysl, než scény, ve kterých se osobě ženského pohlaví zasekne ruka v gauči, dřezu nebo pračce.

23.07.2023 1 z 5


Azincourt Azincourt Bernard Cornwell

Bernard Cornwell dokáže věrně a sugestivně popsat středověký boj muže proti muži, dobývání pevnosti i atmosféru doby. Výsledkem je příběh, který nejen baví, ale nenásilnou formou i vzdělává a dává skutečnou představu o daném historickém období.

Jenže není všechno zlato co se třpytí. Příběh je jednoduchý, bez nápadu, bez inspirace, bez jediné zajímavá postavy, kterou byste si měli šanci zapamatovat. Rozvíjet zápletku nepomáhají ani vztahy hlavního hrdiny a ostatních postav, když ty jsou od počátku dané a nijak se nevyvíjí. Zkrátka příliš mnoho nezajímavé vaty, díky které se i jinak skvěle popsané bitevní scény začnou snadno zajídat, jelikož nedobrovolně získají příliš mnoho pozornosti.

11.07.2023 3 z 5


Nenech to být Nenech to být Harlan Coben

Příběh, ve kterém věci nedávají smysl a čím dál se dostanete, tím horší to bude. Potvrzuje to i závěr, který vysvětlí jen půlku, některé události opomene a jiné postaví na hlavu.

Příliš mnoho nepravděpodobného a těžko uvěřitelného by se muselo odehrát mimo stránky knihy, aby si příběh zachoval logiku a uvěřitelnost. Stačí si připomenout úvodní vraždu a řada nesrovnalostí začne ve světle následných odhalení vyplouvat na povrch. Nepochybuji však, že fanoušci dokáží pomocí různých berliček vše vysvětlit, ale to již měníme žánr a pouštíme se do vod kreativního myšlení.

Tři hvězdičky za čtivost.

27.06.2023 3 z 5


Babišovo Palermo I Babišovo Palermo I Jaroslav Kmenta

Po přečtení zařazuji p. Kmentu do kategorie pseudoinvestigativních novinářů.

Drtivý obsah knihy je tvořen citacemi jiných politických komentátorů a rozhovory s bývalými členy či odpůrci ANO 2011. Takřka vše zůstává v rovině obvinění bez snahy předložit "skutečná čísla a tvrdá data". To platí i v případech, kdy se jedná o "údaje", které by bylo možné získat z veřejně dostupných zdrojů.

Co naplat, Kmenta sice již z dálky chrastí zbraněmi, ale nabito má slepými. Veškerá skandální odhalení končí v rovině pochybných a neetických praktik.

Výsledkem je jednostranná, účelově útržkovitá, místy až bulvární obžaloba a kritika A. Babiše a (jeho) hnutí ANO 2011, a to zcela bez kontextu či úsilí nastínit širší obraz politického prostředí a praktiky ostatních lídrů a zákulisních figur.

I přes výše uvedené výhrady hodnotím knihu kladně. Odprostíme-li se od autorovi zjevné antipatie k A. Babišovi, umožňuje nahlédnout pod některé z mnoha vrstev politických bojů o moc a peníze. Bylo by zcela naivní si myslet, že ostatní politická uskupení hrají podle zcela odlišných pravidel jen proto, že ti, kteří tahají za drátky, zůstávají v pozadí.

19.02.2023 3 z 5


Setkání s Rámou Setkání s Rámou Arthur Charles Clarke

Zdánlivě prázdné vesmírné plavidlo z hlubin vesmíru rozpoutá sled nečekaných událostí, které se odehrají nejen v jeho útrobách, ale i na poli mezinárodní diplomacie.

Ne, nečekejte hlučné sci-fi plné konfliktů. Moc se toho neděje a i když se něco děje, nedaří se budovat napětí. Chybí složitější zápletka, nebudeme svědky meziplanetárních tahanic ani náboženského fanatismu.

Setkání s Rámou je nečekaně poklidné Verneovské dobrodružství ve vesmíru. Víc než na své hrdiny dbá A. C. Clarke na technickou preciznost své vize, kterou se notnými popisy snaží ukotvit v mezích vědeckého poznání, rozumu a logiky.

05.02.2023 3 z 5


Poslední přání Poslední přání Andrzej Sapkowski

Zaklínač není klasické fantasy, na které jsou mnozí fanoušci zvyklí například z pera J.R.R. Tolkiena.

Svět zaklínače sice působí středověkým dojmem, ale do popředí staví mnoho moderních témat jako je rasová nesnášenlivost, integrace menšin, zneužívání náboženských symbolů, politické manipulace nebo ekologie.

Důležitou roli hrají i realistické postavy a frakce. Stejně jako ve skutečném životě je lze jen stěží rozdělit na černé a bílé (záporné a kladné). Každá má svůj příběh, své pohnutky a způsob, jakým se prodírá drsným světem, ve kterém největší nebezpečí nepředstavují draci, upíři nebo ghúlové, ale lidé.

24.01.2023


Děti Duny Děti Duny Frank Herbert

Intriky v intrikách okořeněné zradou, genetickou pamětí, vizemi budoucnosti a písečnými červy. Především je to ale příběh o změně, o přeměně Duny, krizi fremenských hodnot a herezi Muad'Dibova odkazu. Zkrátka koktej, který každý milovník Duny s chutí vypije do dna.

Určitě je co vytknout, zejména závěrečná přeměna jedné z hlavních postav působí jaksi nepatřičně. Jako pokračování však funguje na výbornou. Je tu řada nových a zajímavých postav, ale dočkáme se i návratu mnoha starých známých, a to nejen co by stafáž hrající na nostalgickou strunu, ale každý dostane svůj zasloužený prostor. Mnohem důležitější však je, že na předchozí knihu (Spasitel Duny) nejen navazuje, ale také rozvíjí její myšlenky a zpětně ukazuje nový pohled na jednání některých postav.

18.01.2023 4 z 5


Modrá luna čarodějů, Rudý měsíc války Modrá luna čarodějů, Rudý měsíc války Jan Dobiáš

Moderní, chytré a dospělé fantasy. Rytíři, magické zbraně, kouzelníci, draci, žádná ze základních propriet nechybí. Takřka ve všem ostatním však jde proti zavedeným standardům žánru a otřepaným klišé.

Od začátku je jasně pojmenováno, kdo je zlo a kdo dobro. Ale určit, kdo je skutečně v právu není jednoduché. Černokněžník a rytíř řádu si jsou podobnější, než by se mohlo zdát, a na opačnou stranu je postavila pouze souhra mnoha okolností a skutky jejich otců.

Svým pojetím tak má mnohem blíž k Zaklínači než Pánu prstenů, jen jaksi růžovější, bez vší té temnoty a zmaru.
...
Že nám jednou pomohli v bitvě, nic neznamená. Je snadné poručit lesnímu požáru hoř a jásat, jak hezky poslouchá. Ani ten nejpřísnější zákaz ho už ovšem neuhasí... I požár otočí, když se změní vítr. Dost možná již brzy budeš hledat spojence proti svým včerejším spojencům, protože oni sami dnes již o žádném spojenectví nevědí.

01.01.2023 4 z 5


Orel mezi vlky Orel mezi vlky Simon Scarrow

Za předchozími díly výrazně pokulhává. Ohraný příběh s minimem invence nezachrání ani kulisy starého Říma. Nejen zkušení čtenáři bohužel rychle poznají, jak jsou karty rozdány, kdo podvádí a kdo schovává trumfy. Neslavně to bohužel dopadlo i s popisem bojů a šarvátek, které mají blíž k Zabíječi od Williama Kinga, než Poslednímu království od Bernada Cornwella. Přesto jako celek kniha funguje a posouvá příběh dál.
...
K čemu jsou nám ideály? Brání mužům vidět, jaké zlo páchají. Kolik tisíc našich lidí jsi ochotný obětovat pro svůj ideál?

Můj ideál? Nevíš snad, že ho sdílejí i ostatní?

Kdo? Kdo ho sdílí?

Můj lid. Nevěříš mi? Zeptej se našich lidí. Vyzývám tě, abychom je oba oslovili a zjistili, co si myslí.

Ne, dobře víš, že to nejde. Starý muž by bezpochyby nedokázal působit stejně přesvědčivě jako odhodlaný mladík. Lidem se nelíbí, když někdo působí jako důkaz smrtelnosti. Chtějí slyšet z mladistvých rtů, že jejich sny dojdou naplnění. Tvůj hlas by působil pronikavě a zřetelně. Vykreslil bys jim jednoduchý svět. Příliš jednoduchý. Jak bych s tebou mohl soutěžit, když mě tíží vědomí pravé podstaty světa? Vnutil bys jim nebezpečný sen. Já jim můžu sdělit jen nepříjemnou pravdu

19.12.2022 3 z 5


Pohřešuje se prezident Pohřešuje se prezident James Patterson

Prezident Spojených států v hlavní roli. Silný, chytrý, obětavý a hlavně lidský. Záleží mu na osudu každého slušného člověka a je jedno, jestli to je vysloužilý veterán, afroamerický teenager nebo děti arabského teroristy. Tušíte správně, od počátku to smrdělo americkým kýčem, patetickými monology a syndromem mesiášství.

I přes řadu nedostatků a několik okamžiků, které vysloveně tahaly za nohu, je výsledkem překvapivě svižný a čtivý thriller s řadou dobrých nápadů, který jako celek dobře funguje. Jen nečekejte okénko do života amerického prezidenta. Hádám, že spolupráce Billa Clintona byla spíše symbolická (čtěte: marketingová).

10.04.2022 3 z 5


Orel na lovu Orel na lovu Simon Scarrow

Vcelku přímočarý, nijak extra originální historický román s dobře napsanými postavami a přirozeným, logicky plynoucím příběhem, který se vyvaroval béčkovému patosu.

Oproti předchozím dílům lehce zamrzí absence jakýchkoliv dvorských intrik. V čem román nejvíce selhává je vyobrazení druidů, které Scarrow vylíčil jako fanatickou a krvelačnou sektu, a to bez jakékoliv snahy ztvárnit jejich skutečnost povahu a spiritualitu.

03.04.2022 4 z 5