Děti Duny
kniha od: Frank Herbert
KoupitKoupit eknihu
Třetí díl ságy nás zavádí do doby, kdy Paul Atreides, spasitel Duny, mizí v poušti. Za sebou zanechává Arrakis tak, jak si ji představoval - i nepředstavoval. V bezútěšné poušti se objevuje stále víc zeleně - ale také kněžské byrokracie, která se ohání jeho jménem. Fremenský džihád se žene vesmírem jako krvavý požár. Paulova sestra Alia podléhá stále více zlým hlasům svého nitra, jeho matka Jessica se sice snaží svou dceru usměrnit, ale nakonec se musí uchýlit pod ochranu fremenů. Jedinou nadějí proti strašné budoucnosti, které se Paul pokusil zabránit svou obětí, jsou jeho děti, dvojčata Leto a Ghanima, děti nadané vizí a schopnostmi svého otce - a železnou vůlí. Protože vize si žádá ještě větší oběť - od jednoho z nich.....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/2958/big_deti-duny-YhA-2958.jpg 4.3577Duna 3.
Žánr:
Literatura světová, Romány, Sci-fi
Vydáno: 2007, Baronet
Children of Dune, 1976
Komentáře (65)
Kniha Děti Duny

Intriky a úskoky a zase intriky i tam, kde už by to člověk ani neočekával. První kniha byla opravdu super a tak navnadila, že se mi tuto sérii opouštět nechce. Problém je v tom, že se do dalších dílů člověk nutí a to není dobré. Proto si budu pamatovat Dunu jen jako první báječnou knihu.

Možná mě v posledních měsících rozmlsal ďábelský spád knih G. R. R. Martina, možná ne, každopádně Děti Duny se příííšerně vlekly. Nicméně to naštěstí neznamená, že kniha je špatná, naopak se mi děsně líbily nečekané cesty, kterými Herbert své postavy posílá, a ten zvláštní způsob vyprávění, kdy jsem často nevěděl, co se vlastně děje, kdo zrovna intrikuje proti komu a proč, ale pořád bylo vidět, že to všechno někam směřuje. Moc dobrá, vůbec ne zbytečná kniha. Ta první Duna sice zůstává nepřekonána, ale to jsem vlastně čekal.

Šialená kniha! Na základe niektorých hodnotení som čakal viac akcie, no skôr som dostal obrovské množstvá intríg a filozofovania. A hoci mi už filozofovanie prišlo tu a tam dosť repetitívne, mení to len málo na mojom konečnom užasnutom dojme. Niežeby prvé dva diely neboli odvážne, no až pri tomto som si pomyslel, že sa už Frank ozaj odtrhol z reťaze :D Bod uberám preto, lebo čítanie tejto knihy často nie je veľmi záživné (ako som už spomenul - málo akcie a tiež aj málo emócií), avšak celkový dojem vo mne zanechala ozaj znamenitý. Na štvrtý diel som rozhodne navnadený a dúfam, že sa doňho čím skôr pustím.

Dostal jsem se přes tři duny, ale čtvrtou už opravdu nepřelezu. Styl Franka Herberta opravdu není pro mě. Nové filmové zpracování mě zaujalo podstatně víc.

Třetí díl série je za mě rozhodně čtivější než druhý a v mnoha věcech asi i zajímavější vývojem, ale na první prostě nemá. Intriky, zrada, vražda, cizí hlasy v hlavě, posedlost, to je oč tu běží.

Děti Duny, třetí pokračování Herberova vesmíru, je ve všech směrech vyvinutějším a mnohovrstevnějším dílem než díl druhý, Spasitel Duny. Psychologický rozbor Paula, jenž byl náplní druhého dílu, měl za úkol v čtenáři vyvolat jistou úroveň antipatie k Muab'Dibovi, jakési odcizení, neboť co se týče lidství, v Paulovi jej zbylo jen ždibec, a z jeho vize, v níž se později ztrácí, se raději než spása planety Arrakis stává její záhuba. Děti Duny se vrací k základům, na kterých Herbert vybudoval svůj svět. Fremenské hodnoty i poušť se mění, a je úkolem dvojčat naplnit plnou vizi jejich otce.
Interakci, kterou já pokládám mezi nejzajímavější z celé knihy, je mezi Letem a jeho babičkou, Jessicou.

O kúsok lepšie ako druhý diel, ale na prvú časť sa to nechytá. Miestami trochu zdĺhavé a filozofické. Uvidím či sa pustím aj do ďalších častí.
Štítky
Autor a jeho další knihy
2009 | ![]() |
1988 | ![]() |