Orel mezi vlky

Orel mezi vlky https://www.databazeknih.cz/img/books/91_/91724/bmid_orel-mezi-vlky-1Zy-91724.jpg 4 300 39

Orel série

< 4. díl >

Římská invazní armáda naráží v Británii na nesmlouvavý odpor neústupných kmenů a centurioni Macro s Catonem mohou jako jediní zachránit Řím od krvavé porážky. V létě roku 44 našeho letopočtu otřásají navenek spojeneckým kmenem Atrebatů rozpory, které hrozí přerůst v povstání. Hlavní hrdinové románu, centurioni Macro a Cato dostávají za úkol zajistit starému králi Vericovi nové vojsko a vycvičit dobrovolníky z jeho kmene, aby dokázali ochránit svého krále a prosadit jeho vůli. S malou jednotkou čerstvých rekrutů, kteří nemají o boji ani ponětí, musí navíc vypátrat a zničit vychytralého protivníka. Podaří se jim to, přestože zároveň musí sami přežít ve spletitých sítích intrikánů, jejichž činy mohou připravit o život nejen oba centuriony, ale i všechny jejich spolubojovníky pod znakem orla?... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Eagle and the Wolves , 2003


více info...

Přidat komentář

špulo
16.10.2023 4 z 5

Poctivo namiešané historické dobrodružstvo. Hlavní hrdinovia síce naberajú trochu supermanské schopnosti, ale sú mi diel od dielu sympatickejší a ja im to prajem. Treba si byť vedomý toho, že autor sa nesnaží o poctivú historickú fresku, ale chce sa baviť a chce baviť aj nás. Zatiaľ mu to celkom vychádza ;)).

Mystifica
05.04.2023 4 z 5

S dílem jsem byl opět spokojená. Vypadalo to realisticky, nebyla nouze o napětí a archetypy v postavách :). Akorát poměrně smutný konec, ale aspoň to vypadá realističtěji...


LiberX
19.12.2022 3 z 5

Za předchozími díly výrazně pokulhává. Ohraný příběh s minimem invence nezachrání ani kulisy starého Říma. Nejen zkušení čtenáři bohužel rychle poznají, jak jsou karty rozdány, kdo podvádí a kdo schovává trumfy. Neslavně to bohužel dopadlo i s popisem bojů a šarvátek, které mají blíž k Zabíječi od Williama Kinga, než Poslednímu království od Bernada Cornwella. Přesto jako celek kniha funguje a posouvá příběh dál.
...
K čemu jsou nám ideály? Brání mužům vidět, jaké zlo páchají. Kolik tisíc našich lidí jsi ochotný obětovat pro svůj ideál?

Můj ideál? Nevíš snad, že ho sdílejí i ostatní?

Kdo? Kdo ho sdílí?

Můj lid. Nevěříš mi? Zeptej se našich lidí. Vyzývám tě, abychom je oba oslovili a zjistili, co si myslí.

Ne, dobře víš, že to nejde. Starý muž by bezpochyby nedokázal působit stejně přesvědčivě jako odhodlaný mladík. Lidem se nelíbí, když někdo působí jako důkaz smrtelnosti. Chtějí slyšet z mladistvých rtů, že jejich sny dojdou naplnění. Tvůj hlas by působil pronikavě a zřetelně. Vykreslil bys jim jednoduchý svět. Příliš jednoduchý. Jak bych s tebou mohl soutěžit, když mě tíží vědomí pravé podstaty světa? Vnutil bys jim nebezpečný sen. Já jim můžu sdělit jen nepříjemnou pravdu

cziss
16.09.2022 3 z 5

Tento díl se odehrává především mezi britskými spojenci Římanů. Změna byla fajn, na druhou stranu z historického hlediska tady asi autor zatím nejvíc "vaří z vody". Za mě je to slabší díl z této série. Většinu knížky se toho zase až tak moc neděje. Ke konci se autor snaží udělat nějaké drama, ale čtenář stejně ví jak to dopadne.

Martina291086
22.05.2022 4 z 5

Za mě tento díl obsahově nejzajímavější. Ke konci napínavé a nabízející přemýšlení, kdo je ten zrádce... Neříkám, že to byl nejlepší díl, ale rozhodně byl zatím zajímavější než některé jiné. Líbí se mi také, jak začíná čtenář pomalu pronikat do Macronovy a Catonovy povahy, může se ztotožnit s jejich výroky nebo činy.

mi-380
22.01.2022 4 z 5

Typická stoprocentní historická pánská jízda: armáda, politika, podrazy. Budoucí devátý římský císař Vespasianus (ten co za pár let nechal stavět Koloseum) získává vojenské a tím i politické body během úspěšného tažení Británií se svou „Legia II Augustus“. Bez naší dvojice Macro & Cato a bez vzájemné nevraživosti mezi místními keltskými kmeny by to samozřejmě nemohl zvládnout. Drsný, nenáročný, ale i na city úspěšně a naléhavě zvonící dobrodružný příběh, postavený na doložených historických faktech o době, kdy se „primitivní“ domorodci na území dnešní Anglie zoufale bránili neporazitelné mašinérii a „civilizačním“ snahám římského impéria.
Něco mi to připomíná. My jsme dnes v jaké roli?
85 % (aktuálně 225 hodnotících je na průměru 88 %).

Cato zastavil jednoho vojáka a se zkřivenou tváří mu vytrhl uťatou hlavu z rukou. Atrebatský válečník varovně zavrčel a výhrůžně zvedl meč.
„Tincommie!“ zavolal Cato a dál válečníka sledoval. „Pojď sem!“ Atrebatský mladík se prodral zástupem vojáků kohorty a stoupl si vedle Catona.
„Řekni jim, ať odhodí ty hlavy.“
„Ale taková je tradice.“
„Kašlu na tradici!“ vykřikl Cato. „Durotrigové utíkají. Řekni mužům, ať zahodí hlavy a pohnou zadkem!“...

Rihatama
18.12.2021 4 z 5

S potěšením jsem si odskočila do starořímské džungle válečných a politických intrik. Zastesklo se mi po centurionovi Macronovi, jeho optionovi Cato a jejich druhé legii. Scarrow tentokrát věnuje více času politikaření než válčení a nechává prostor pro Catonův osobnostní i profesní růst. Macron má v tomto ohledu smůlu. V jeho případě Scarrow zjevně zaujal postoj, že starého psa novým kouskům nenaučíš. Ani s jedním jsem neměla problém a zajímavá byla i zápletka této části - podmanění si barbarských britských kmenů v roce 44 ze strany takřka neporazitelných Římanů :-). Macro s Catonem to nemají vůbec snadné. Opravdu povedená dvojka. Zkušený pretoriánský harcovník a mladičký, čerstvě povýšený centurion se musí vyrovnávat s nemálo napínavým a zajímavým vojensko-politickým prostředím dávné historie. Zrady a osobní zájmy i tady hrají zásadní roli. Povedené pokračování Orla.

Filatov
09.12.2021 4 z 5

Už jsem myslel, že se se ve čtvrtém dílu pořádné bitvy nedočkáme, protože první polovina je čistý průměr. Druhá polovina je ovšem jedná velká bitva, takže očekávaná úroveň byla dosažena.

toni-az
07.03.2021 3 z 5

Tento díl, stejně jako druhý, mi přijde o krapet slabší. Bavil mě začátek s tréninkem nových kohort, pak už se to příliš zpolitikařilo. Sice se tam Scarrow snažil propašovat detektivní zápletku, což je vítaná novinka, nicméně bylo skoro od jejích začátku jasné, kdo je padouch. Trochu mi nesedí, že Catovi, který je takový génius, by to nedošlo. Taky si dám chvíli pauzu a pak se k sérii zase vrátím. Liché díly byly zatím dobré, tak uvidíme u 5.

katallinka
04.06.2020 3 z 5

Tentokrát trošku slabší. Zbytečně moc ,,politikaření,, a málo zajímavých zápletek, které mám na této sérii moc ráda. Rozhodně s Catem nekončím, ale pravděpodobně potřebuji pauzu.

BlackBlade
01.05.2020 4 z 5

Pořád se mi to líbí, příběh o římských legiích plyne ve slušném tempu. Cato a Macro dostali zase další zajímavý úkol, který se ctí splnili :)
Po 3. a 4. dílu to opět proložím jednou jinou knihou, ale těším se na další díly.

cca
24.01.2020 5 z 5

Cato a Macro tvoří dohromady parádní dvojici, kterou si nejde neoblíbit. Skvělé pokračování série, nemůžu se dočkat dalšího dílu. S románem situovaným do starověkého Říma prostě nemůžete šlápnout vedle.

boxas
12.01.2020 5 z 5

Zatím všechny knihy série Cato se mi líbily a tato není výjimkou. Pravda, je tu víc úvah na téma Co bude, až tu nebudem, ale nijak zvlášť to nerušilo děj. Popisy bojů jsou tradičně skvělé a napínavé.

Gordonlord
09.01.2020 2 z 5

Zatím nejslabší díl.

Chybí zde humorný, nebo alespoň odlehčující prvek. První kniha byla nabitá nápady, zajímavými okamžiky, postavami, napětím a neskutečnou gradací. Ve druhém díle byl vtipný císař Klaudius, a ve třetím Boudica a Prasotagus. Každý díl prostě něco ozvláštnilo.

Tady není nic. Kniha začíná i končí defakto uprostřed děje (dobývání Británie) aniž by se něco velkého či zásadního dořešilo, nebo aniž by došlo k velkému vyvrcholení alespoň nějaké dějové linky, která se táhne napříč knihami. Je tu jen Macro, Cato a popis jejich tažení.

Od čtenářského pocitu nudné statě z učebnice dějepisu mě dělily jen dobře napsané postavy hlavních hrdinů, zvědavost co bude dál, když už mám za sebou pár dílů dočtených a také nepopiratelná řemeslná zručnost pana spisovatele. Žel, mimo to, tentokrát podprůměr.

ijacek.007
22.12.2019 4 z 5

Více jsem se pro Vás rozepsal v recenzi této knihy :-)

Lolila
18.07.2019 5 z 5

Výborné pokračovanie série. Nechýba napätie, akcia a samozrejme politika.

Centurion
08.01.2019 5 z 5

Znovu, výborný román, jako celá série. Doporučuji

tlllk
23.11.2018 4 z 5

Keď Brit opisuje boje Ríma proti vlastným, myslím že sa nevyhne určitému samoľúbemu prejavu. Ale fajn , ako oddychovka na vyresetovanie mozgu je to fajn.

ropo
02.11.2018 5 z 5

Opět skvělá kniha plná napětí, zvratů, krvavých bojů, ale i špinavé politiky a zrady. Co mě ale nejvíce naštvalo, bylo, jak se na konec zachovali k Vlkům, i přes to, co pro ně udělali. Jinak samozřejmě doporučuji k přečtení a okamžitě sahám po dalším dílu.

Zmitko.m
21.10.2018

Opět dobrý a napínavý příběh. Nejvíc jsem asi byl napnutý při obléhání Calevy..Líbí se mi, jak je Macro vždy nad věcí a má vždy zajímavý komentář :-)