Kuffenbach Kuffenbach komentáře u knih

☰ menu

Musím tě zradit Musím tě zradit Ruta Sepetys

Tak teď vidím, jak jsme se měli za Komančů skvěle.

Další učebnice dějepisu, která by měla být povinnou četbou, protože historie se opakuje. Dnes to máme za pět, soudruzi.

No a najednou je mi to Rumunsko tak nějak bližší, tak jako naše, jestli mi rozumíte...

05.10.2023 5 z 5


Kladivo Boží Kladivo Boží Eric Schumacher

Así do dvou třetin knihy výborná učebnice dějin, pak tam vstoupila romantická linka, a bylo po prdeli. Zajímavá doba, fascinující Hákon Dobrotivý, uvítal bych větší propracovanost. Poctivé 4 hvězdy.

18.09.2023 4 z 5


Katova smrt Katova smrt Laura Noll

Kniha očividně vychází z tzv. Pannwitzovy zprávy, kterou jsem zatím bohužel nečetl. Ale četl jsem Dva proti říši, a ta je kvalitou trochu jinde. Proto jen za 3. A Pannwitz je zde vylíčen jako naprostý čechomil, byl takový opravdu? Vztah s doktorkou je výstřel totálně mimo - úlitba ženám, předpokládám.

05.09.2023 3 z 5


Dva proti Říši Dva proti Říši Jiří Šulc

Famózní, napínavé, smutné. Ti kluci měli odvahu. Kéž bych ji měl v sobě taky. A kéž nikdy nemusím zjistit, jestli mám. Za 5.

05.09.2023 5 z 5


DJ DJ Ray Kluun

Takže:
1. Pokud nemáte aspoň nějaký přehled o taneční hudbě nedávné minulosti, utíkejte
2. Pokud neumíte anglicky a nemáte popkulturní přehled, utíkejte
3. Pokud vám vadí sex, drogy a rodičovství, utíkejte
4. Pokud se vám nelíbí dobře napsané knihy s hrdiny z masa a kostí, utíkejte...

A my ostatní - pojďme tančit na hrobech našich přátelství.

11.08.2023 5 z 5


Kurátor Kurátor M.W. Craven

Tak není to úplný průser, jak jsem tak nějak prorokoval u minulého dílu, ale... Od půlky jsem už jen čekal, až to nějak skončí. Celá ta zápletka byla over-the-top a ne moc uvěřitelná, a vůbec mě to nebavilo. Zdá se, že exkrement dorazil do ventilačního systému, jak se říká. Craven vyčerpal svůj potenciál - to se stává, když to sekáte jak Baťa cvičky. Další díl asi už vynechám.

04.08.2023 3 z 5


Černé léto Černé léto M.W. Craven

Poe & Tilly strike again.

Tak se jim to zase povedlo, paní Müllerová! Opět to drží pohromadě, opět dobrá interakce P+T, opět se to čte samo. Jednou ten průser přijde, ale dnes ještě ne. Pětihvězda.

26.07.2023 5 z 5


Loutkové divadlo Loutkové divadlo M.W. Craven

Skoro mám strach číst další díly. Protože tento první je tak dobrý, že bych mohl zažít zklamání. Po všech těch oslavovaných severských břídilech, po trapném Carterovi a jiných nýmandech, po rádoby detektivkách a podivných slátaninách po lobotomii, při jejichž čtení jsem leda tak naprázdno dávil... konečně promyšlená věc se skvělou dvojkou policajtů(Poe&Tilly), která se parádně doplňuje. Craven pracuje se silným tématem, s naprostým minimem neuvěřitelných náhod a navíc nás obdařil luxusním koncem.

Olizuji si všech 5 prstů ;).

13.07.2023 5 z 5


Planeta idiotů Planeta idiotů Roman Bureš

Takže asi takto: je to Eko agitka, o tom není pochyb. Na druhou stranu je nejasné, na které straně barikády nám autor vlastně stojí. Na třetí stranu se to čte skvěle. Na čtvrtou stranu jsem v tom stylu psaní našel Kulhánka v kombinaci s Páralem, a to můžu. Na pátou stranu tudíž následuje 5 hvězd a titul Překvapení roku. Našincům a jiným hovadům doporučuji!

11.07.2023 5 z 5


Lockdown Lockdown Alexander Gordon Smith

Velmi příjemná věc. I když je to pro teenagery, najdete zde krev, zvratky, chc*ní na postel, a jiné pitoreskní piškuntálie. Vcelku napínavé, vcelku logické, vcelku cool. Začínám uvažovat o dalším dílu.

30.06.2023 5 z 5


Úzkosti a jejich lidé Úzkosti a jejich lidé Fredrik Backman

Já se tedy na závěr nedostal, vzdal jsem to někdy ze začátku. Přišlo mi to jako ztráta času.

18.06.2023 2 z 5


Vítězové Vítězové Fredrik Backman

Poslední setkání s Backmanem, a trochu rozpačité. Už to není o hokeji, neodehraje se tu jediný zápas, zato je kniha plná patosu a jasných důkazů toho, že je pan Backman chorobný grafoman. Normálně by se jednalo rozsahem o povídku:). Onen zmiňovaný patos mi na konci rotoval panenkama víc než Tonda. Jako zakončení série budiž, ale...

PS: zapomněl jsem zmínit oblíbenou postavu - chlápek v kulichu na severní tribuně smrkající do růžového kapesníku, v červeno-zelené bundě. Tím myslím říkám vše.

18.06.2023 3 z 5


My proti vám My proti vám Fredrik Backman

Moje třetí setkání s Backmanem a sice ještě pořád plný knédl, ale už s odřenýma ušima. Pořád ještě je to o hokeji a je tu nová oblíbená postava - Vidar. Nebo spíš duo Vidar/Ana. Jinak už ani nevím, o čem to bylo, a to jsem to četl před půl rokem.

18.06.2023 5 z 5


Medvědín Medvědín Fredrik Backman

Druhé setkání s Backmanem, a opět plný knedlík. Je to o hokeji a zároveň není. Oblíbená postava - Benjamin Ovič.

18.06.2023 5 z 5


Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

První setkání s Backmanem a dávám plný knedlík. Jednoho takového Oveho mám doma (ročník 1929), tak vím.

18.06.2023 5 z 5


Hlídka na konci vesmíru Hlídka na konci vesmíru J.S. Dewes

Poctivé 4 hvězdy. Mohlo být i 5, ale rozhraní v podobě rozpačitého překladu do češtiny mě tam nepustilo. Výrazy jako ugh, huh, eh... tudy cesta nevede. A "hnípat se za nehty" je vpravdě nesmysl.

Jinak ovšem pozitivní dojmy a sociální jistoty;-).

31.05.2023 4 z 5


Poslední přání Poslední přání Andrzej Sapkowski

Tento hype mě tedy dlouho míjel, ale byl jsem před půl rokem v místní knihovně a nějakým omylem jsem byl Zaklet. Ten polský pisálek má šmrnc, pravím s odstupem. Jsem překvapen, poněvadž jsem se bavil.

11.05.2023 5 z 5


Marťan Marťan Andy Weir

Dávám 5 planet :-). Hlavní týpek je vtipný jako Jim Gaffigan, zručný jako Přemek Podlaha, a má kliku jako Lucky Luke. Taky se to nečetlo špatně. Pokud máte rádi červenou, není co řešit.

11.05.2023 5 z 5


Mŕtvy na Pekelnom vrchu Mŕtvy na Pekelnom vrchu Juraj Červenák

Není to hloupé, děj to má, nečekejte Jméno růže. Solidní detektivka.

11.05.2023 4 z 5


Pravidla moštárny Pravidla moštárny John Irving

Za to vylíčení beznaděje některých žen v té době, za zlatíčko Homera, za epický příběh lásky a nenávisti, za jablka, za Melony, za to všechno plný počet. Jedna z TĚCH knih.

11.05.2023 5 z 5