Kladivo Boží

Kladivo Boží https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475049/bmid_kladivo-bozi-0pe-475049.jpg 4 67 19

Hákonova sága série

1. díl >

Toto poutavé vyprávění o Hákonovi Haraldssonovi, pokřtěném chlapci, který se kdysi vydal do války o vládu v říši vikingů, vychází z pravdivých historických záznamů, není mu však cizí ani jazyk legend. Nadešel rok 935 po narození Krista a v severních zemích zavládl veliký nepokoj. Král Harald Krásnovlas zemřel a na Vysoký stolec králů po něm usedl jeho syn Erik, řečený Krvavá Sekera. Ten bez meškání a bez lítosti pobil všechny, kdo by snad mohli pomýšlet na královský stolec, vyjma jediného – svého nejmladšího bratra Hákona. Na to vypravilo několik přeživších Erikových nepřátel poselství do Wessexu, kde Hákona vychovával křesťanský král Ethelstan. Tak mladého královského syna dostihl neodvratný osud: nezbylo mu, než se vrátit na sever mezi vikingy a utkat se o vládu nad rodnou zemí. Zjistil však, že vítězství v tomto boji si vyžádá větší oběti, než by si byl dokázal představit v nejhorších snech.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Historické romány
Vydáno: , Fobos
Originální název:

God's Hammer , 2004


více info...

Přidat komentář

Jirka92333
14.04.2024 5 z 5

Velice čtivý historický román. Příběh chlapce jenž se chce stát králem severu a přesto si zachovat svoji křesťanskou víru mě velice oslovil.

petr_
06.03.2024 4 z 5

Opět se mi do ruky dostala zajímavý historický příběh ze severu a z Anglie. Příběh je čtivý a dobře napsaný. Dějiny Skandinávie jsou pro mě zajímavé právě proto, že jsou trochu jiné, než-li naše středoevropské. Několik historických příběhů jsem již z této oblasti přečetl a zaujaly mě jak historické souvislosti, tak i mentalita místních lidí. Těším se na další pokračování.


mirek93
19.02.2024 4 z 5

Kniha se mi líbila. Mužů dále jedině doporučit. Hned jsem si koupil dvě další pokračování.

BorknagarSK
03.10.2023 5 z 5

Kniha prečítaná za dva dni, bez nejakých problémov. Rýchly spád deja, bez nejakých prieťahov, vygradovaným usadnutím nového kráľa na vikingský trón. Pomerne dobre podchytená téma zrodu nového kráľa severských Vikingov, z chlapca, syna severu, ktorý ale dostal výchovu a kresťanské cítenie v anglosaskom Anglicku pod dozorom kráľa Ethelstana, ktorý ho pripravil na cestu k trónu. Bolo zaujímavé sledovať prerod vikingskej mladej duše veriacej v Ódina, Thora, na kresťana uctievajúceho Krista a jeho cestu severskou krajinou uctievajúcej ich dávnych bohov. Toto je téma, s ktorou sa nestretávame tak často v knihách. Som veľmi zvedavý na pokračovanie tohto príbehu, tak sa idem rýchlo vrhnúť na druhú časť. Za mňa plný počet bodov, nemám čo dodať (aj keď, v kútiku duše som si prial, aby táto téma bola rozpísaná trošku obšírnejšie, priestor tam na to bol).

Kuffenbach
18.09.2023 4 z 5

Así do dvou třetin knihy výborná učebnice dějin, pak tam vstoupila romantická linka, a bylo po prdeli. Zajímavá doba, fascinující Hákon Dobrotivý, uvítal bych větší propracovanost. Poctivé 4 hvězdy.

marco026
06.05.2023 4 z 5

"Křesťanský chlapec se vypraví do pohanské země, bez přátel, zkušeností i spojenců vyjma jediného muže, kterému na něm snad trochu záleží, avšak pouto, jež mezi nimi bývalo, bezpochyby oslabil čas. Jak může ten mladý blázen douvat, že zvítězí nad bojechtivými Seveřany?"

Kladivo boží je úplne prvé dielo Erica Schumachera, ktorý má veľkú záľubu v histórii Vikingov. Príbeh sa točí okolo Hákona Haraldssona, syna nórskeho kráľa Haralda I. Krásnovlasého. Po Haraldovej smrti sa k moci dostáva jeho syn Erik zvaný Krvavá sekera, ktorý zabije svojich bratov. Hákona vychováva kresťanský kráľ Ethelstan a neskôr sa aj on postaví proti svojmu bratovi.

Kniha začína príchodom Hákona do Yorku, kde ho verní druhovia kráľa Haralda odovzdajú do výchovy kresťanského kráľa Ethlestana. Autor nám zo začiatku ukazuje Hákonove dospievanie a výchovu v zemi kresťanov. Nakoniec je chlapec pokrstený a neustále súperí s kráľovým bratom Edmundom, ktorý ho už od začiatku nemá rád. Dej sa celkom rýchlo presúva do ríše Vikingov, ale veľa bojových stretov nečakajte. Veľká časť knihy sa venuje najmä Hákonovi a jeho snahe prispôsobiť staronovým zvyklostiam a získať, čo najviac spojencov na svoju stranu.

Napriek tomu, že tu je málo vojenských stretov, tak kniha je zakončená veľkou bitkou. Pri popise samotného boja je však vidieť, že to je autorove prvé dielo. Poznám veľa autorov, ktorí dokážu takéto strety popísať pútavejšie. Našťastie podľa mňa najzaujímavejšie na knihe je práve samotná postava Hákona, jeho rozhodovanie a získavanie ľudí na svoju stranu.

Aniday
25.01.2023 4 z 5

pevně věřím, že Hákon v dalším dějství do/vyspěje v opravdového muže a krále...

Anushka1
16.08.2022 5 z 5

Historické knihy úplně nečtu. Až na jednu výjimku a to jsou příběhy s vikingskou tématikou. Proto jsem vůbec neváhala s koupí této knihy a zklamaná rozhodně nejsem. Na začátek je dobré říct, že většina postav má své historické kořeny a spisovatel si dal opravdu práci s tím, aby byl příběh co nejvěrohodnější.

Hákon je synem mocného krále Haralda Krásnovlase, který vládnul na území Norska kolem roku 900. Jako malý kluk byl však poslán na dvůr anglického krále Ethelstana, který ho vychoval a nechal pokřtít. Král Harald však zemřel a vlády se ujal Hákonův starší bratr Erik. Ten vládne krvavou rukou a ostatním jarlům už došla trpělivost. Proto nechají poslat pro Hákona, aby Erika porazil a ujal se panování. Hákon tak musí čelit cizímu prostředí, ve kterém se vůbec nevyzná. Navíc jako křesťan je neustále terčem posměšků a nepřátelských poznámek. Bude pro něj velmi těžké přesvědčit válečníky, aby se postavili na jeho stranu a pomohli mu v boji proti bratrovi.

Příběh se snaží syrově popsat toto období středověku, kde nebylo k bitvám daleko. Na severu se konaly lidské oběti jako na běžícím páse. A Hákon se snaží najít své místo mezi pohany a stát se tak prvním křesťanským vládcem severu. Snad se brzy dočkáme pokračování této ságy, která má nést název Hostina krkavců.

Betulabii
15.08.2022 3 z 5

Dávám tři hvězdičky, protože to bylo propracované a je vidět, že autor se o toto historické období zajímá a musel si zjistit určitě hodně informací. O to ho víc uznávám, protože o způsobu života v raném středověku se toho zase tolik neví, prakticky jen zlomky, jelikož ty informace, spisy, kroniky, co se dochovaly většinou zrovna nepopisovaly obyčejný život lidí.
Na druhou stranu se mi to ale špatně četlo. Nějak mi nesedl styl vyprávění. Budoucí díly mě popravdě moc nelákají. Ale o životě vikingů jsem se toho dozvěděla celkem dost.

pazdy15
26.07.2022 4 z 5

Asi neřeknu nic nového... výborně historicky zpracovaná kniha co se týče kultury a obyčejů. K postavám jsem si sice takový vztah neudělal, každopádně mě příběh bavil a těším se na další díl.

Slůník
14.07.2022 4 z 5

V rámci příběhu spousta informací o mně nepříliš známé historii a životě lidí v dané době.

renefer
07.07.2022 4 z 5

Čtivě psaný příběh z norské historie. Mám ráda příběhy, které vycházejí ze skutečné historie, člověk se tak baví při čtení a zároveň se vzdělává. Možná proto mi nebyl Hákon moc sympatický. Vím, že se autor musel popasovat s tím, jak křesťanský chlapec porazil a vyhnal nejkrvavějšího krále Norů, ale nemusel z něj dělat takové jelito. Neustále vystrašený, pořád někde v rozjímání, holky ho nezajímají (až na jednu), prostě takový "typický" puberťák.

HanaN1
28.04.2022 5 z 5

Četlo se to opravdu dobře. Dobrá volba. Navíc oceňuji, že to vychází ze skutečného historického příběhu. Jestli bude další díl nenechám si jej ujít.

orinka3
09.04.2022 4 z 5

Podle mě poutavé vyprávění o Vikinzích i o životě ve staré Anglii. Hlavní hrdina Hakon se ocitá na vychování u dvora krále Ethelstana. Všechno je tu pro něj nové a navíc je pokřtěn a stane se stoupencem Ježíše Krista. Ale nepřestává být následníkem trůnu svého otce z dalekého severu, krále Haralda. A kvůli němu se musí vrátit zpět do rodné země, země pohanů, kde všichni uctívají Odina a další bohy, aby své dědičné léno zachránil před výpady krutého Erika. Musí se vyrovnat nejen s válečníky, ale i s náboženstvím, které se mu stalo cizím a nepřijatelným kvůli barbarským obětem. Ve válečné vřavě osvědčuje své bojové schopnosti a vyrovnává se s pochybnostmi poddaných i nenávistí svého úhlavního nepřítele, bratra Erika, zvaného Krvavá sekera. Nedá se říci, že jde o nějakou historickou selanku s dobrým koncem. Poznámka na konec: zaujalo mě, že místo zbroje se v knize používá slovo brň. A těším se na další díl, středověká historie mě baví.

haki34
24.01.2022 3 z 5

(SPOILER) dočteno. Vikingové mě celkem zajímají a tak jsem po Hákonovi sáhla.. Motivace autora, jak sám píše v doslovu, byla celkem jasná. Nechtěl mít za hrdinu dalšího svalovce drsoňě, který jen bojuje a vítězí. Tak zvolil Hákona Haraldssona, krále, který není pohanem. Věří v Bílého Krista a je poměrně dost citlivý. Na vikinga i na středověkého muže bych řekla .A tady byl možná kámen úrazu - těžko si vytvořit sympatie k někomu, kdo pořád trpí, trápí se, je nejistý, zvrací. O sevření útrob jsem četla nespočetně krát. Nevím, nešlo by ono slovo nahradit i jiným ? prostřídat v průběhu dějě ?
Celkově postavy byly takové jakési nemastné neslané...Ethelstan mi od začátku rovněž neseděl, pořád jsem z něj neměla ten správný kladný pocit. Pořád jsem čekala nějaký podraz..ale nepřišel. Hákonovo obrácení na křesťana a pokřtění - tam jsem taky tak nějak postrádala uvěřitelnost změny, Hákon byl pro mne jako čtenáře v duchu stále pohanem. Ale možná to bylo tím, že Hákon byl v podstatě pohanem mezi angly a křesťanem u vikingů....a sám se zmítal v nejistotě, která cesta je správná.

Autor neopoměl zmínit severskou krutost, nájezdy Erika Krvavé sekery, pohanské oběty živých tvorů včetně lidí...a Hákonovo zděšení tím vším. Což mu ale nebrání, aby nakonec byl slušným bojovníkem, navíc chytrým, takže jako nový král si lidi postupně získává. Obstojí ale jeho víra ? uvidí se v budoucnu...A co se vražd týče, morální blok má jen vůči jednomu - Erikovi...
Romance s Aelfwyn snad nejlépe ukázala postavení otroků na severu a křesťanskou laskavost té doby ke svým bližním.
Nečetlo se to vysloveně špatně. Ale kniha postrádala náboj, který by mě motivoval. Který by mi nedovolil jít už spát ;) bylo mi celkem jedno, co se s postavami i Hákonem stane. A motivace k dalším dílům je poslabší.

maja8148
21.11.2021 4 z 5

Několik posledních let se stále víc věnuji severským pověstem, mytologie a příběhům (a ano seriál Vikingové jsem ještě neviděla celý a na Last Kingdom se také teprve chystám). Díky tomu a díky neskutečného nadšení ze série Vikingové (stále doufám v další příběhy o Rolovi) jsem pochopitelně nemohla projít kolem této knihy a nepřečíst si ji.
Kniha místy stylem vyprávění připomíná staré legendy a eposy a o to horší pro mě bylo začíst se do ní. A navíc, čím déle jsem ji četla tím více mi Hakon lezl na nervy. Ne vážně, ten kluk mi přišel strašně otravnej a občas se choval tak, že bych jej nejraději propleskla. Naštěstí kniha nestojí jen na něm a většina ostatních postav je více či méně snesitelnejch i když mám pocit, že velká část z nich nedostala tolik prostoru kolik mohla a hlavně jsme s ní nebyli dostatečně seznámeni a tedy ním nebyla dána šance si kohokoliv z nich opravdu oblíbit.
Dala bych tak slabší 4*

21olaf
18.11.2021 4 z 5

Fajn rozjezd trilogie. Uvidíme jak se povede druhé části.

KubaHanzelin
14.10.2021 2 z 5

Čekal jsem podobnou kvalitu jako u Lasse Holma, ale bohužel, je to o dost slabší..
Těšil jsem se na další vikingskou řežbu a moc hezká obálka mě dohnala ke koupi Kladiva Božího, ale bohužel, setkal jsem se s pouze průměrným historickým románem na který zítra zapomenu.
Možná je to neskutečně otravným protagonistou, možná to je tím, že mi kniha z velké části přišla jako plytká výplň, kde se téměř nic neděje a když už dojde na boje, jsou krátké a mrzí vás, že jich v knize nebylo aspoň o dva, tři více..
Budu hodně uvažovat až u nás vyjde další díl, jestli se vrátím k Hákonově Sáze, ale to je prozatím ve hvězdách..

nero 13
25.09.2021 5 z 5

Mám rád severské a vikingské příběhy, a Kladivo boží s drobnými výhradami splnilo mé očekávání, je trochu znát že je to autorova první kniha a ještě není úplně vypsán, ale příběh o Hákonovi Haraldssonovi se drží historických událostí a je dobře vygradován k závěrečné bitvě kde Hákon porazí svého bratra Erica Krvavou sekeru ( ty severský jména jsou fakt boží ) a stane se vládcem Norska.
Kladivo boží je první díl trilogie, a jak jsem se díval tak Eric Schumacher už píše další ságu navazující na trilogii o Hákonovi, kde bude hlavní postavou Olaf Tryggvason, který je jeden z nejzajímavějších Norských králů a jehož životní osudy se opravdu vyrovnají těm nejlepším vikingským ságám.

Štítky knihy

Vikingové Norsko 10. století historické romány

Autorovy další knížky

Eric Schumacher
americká, 1968
2021  81%Kladivo Boží
2023  90%Hostina krkavců
2024  94%Válečný král

Kniha Kladivo Boží je v

Právě čtených8x
Přečtených80x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených1x
Knihotéce138x
Chystám se číst91x
Chci si koupit20x
dalších seznamech1x