Válečný král

Válečný král https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/524555/bmid_valecny-kral-652e9f07a9812.jpg 5 10 4

Hákonova sága série

< 3. díl

Nadešel rok 954 po narození Krista a nad Severem se opět schyluje k bouři. Dvacet let uplynulo od chvíle, kdy Hákon Haraldsson vybojoval na svém nelítostném bratru Erikovi, zvaném Krvavá sekera, stolec králů norské říše. Tehdy však Erikovi i jeho synům prokázal milost a ponechal je naživu, třebaže jej od toho mnozí zrazovali. Nyní musí Hákon čelit důsledkům tohoto svého dobrého skutku, Erikovi synové se totiž vrátili na Sever, aby získali zpět království, jemuž Erik kdysi vládl, a pomstili se za porážku, kterou jim Hákon tehdy uštědřil. Po jejich boku táhne vojsko bojovných Dánů, vyslaných králem Haraldem Modrozubem, jehož touha dobývat si nezadá s touhou po pomstě, tepající v žilách Erikova rodu. Hákonovi nezbývá, než se vetřelcům postavit a snad i napravit omyl, jejž se jako mladík v dobré víře dopustil. Bude mít však dost sil, aby zastavil bouři, jež hrozí smést jeho království jako přílivová vlna? A jakou cenu za to bude muset zaplatit?... celý text

Literatura světová Dobrodružné Historické romány
Vydáno: , Fobos
Originální název:

War King


více info...

Přidat komentář

21olaf
01.04.2024 5 z 5

Chtěl jsem ubrat jednu hvězdu za to, že příběh končí.... Ale nejde to, skvělá trilogie

nero 13
13.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Tak jsem dočetl trilogii o osudech krále Hákona Haraldsona který vládnul Norsku v 10. století. V tomto třetím díle musel Hákon čelit nájezdům svých synovců, kteří po smrti svého svého otce Erika Krvavé sekery, který se po vyhnání z Norska stal vládcem Orknejí a možná i pánem Jorviku dnešního Yorku v Anglii, rozhodli dobýt zpátky Norsko a to i s pomocí dánského krále Haralda Modrozubého, který byl nejspíše jejich strýc. Je vidět že rodinné vztahy ve vládnoucích rodinách byly všechno možné jen ne idylické.
I když Hákon v průběhu několika let vlastně všechny střety vyhrál, přesto se vítězem stal jeho synovec Harald II. protože v poslední bitvě u Fitjaru, kterou znovu vyhrál, utržil zranění na jehož následky zemřel.
Přestože si většina lidí asi spojuje Vikingy právě s Norama, tak mnohem větší nájezdníci byly Dánové kterým se v jeden čas podařilo ovládnout téměř celou Anglii, a Švédové kterým se v nájezdech po velkých řekách povedlo dostat až do Konstantinopole a Arabských zemí a byli to vlastně oni kdo založil první Ruskou říši, Kyjevskou Rus.
Ještě bych doplnil Marco026 že nová série Erica Schumachera o Olafu Tryggvasonovi má už díly čtyři a asi jich bude ještě více protože podle obsahu tohoto čtvrtého dílu určitě nemůže být poslední, a také doufám v její vydání.


Slůník
04.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Přála bych si optimističtější závěr, ale to by autor nesměl psát o skutečné historické postavě :-(

marco026
01.02.2024 5 z 5

Dej knihy sa odohráva dvadsať rokov potom, čo si Hákon Haraldsson upevnil svoju vládu nad nórskou ríšou, no opäť musí čeliť veľkej hrozbe. Synovia jeho brata Erika, ktorého v minulosti porazil v boji a vyhnal ho zo svojej ríše sa mu prišli pomstiť. Okrem vlastného vojska im pomáhajú bojovníci dánskeho kráľa Haralda. Hákon si uvedomuje, že v minulosti spravil obrovskú chybu, keď sa zľutoval nad Erikom a jeho potomkami. Dokáže však túto svoju mladícku chybu napraviť?

Perfektné zakončenie jednej z najlepších ság aké som kedy čítal. Opäť je príbeh zameraný predovšetkým na Hákona, ktorý už nie je nerozvážnym mladíkom, ale skúseným kráľom. Je to vidieť na jeho správaní a rozhodovaní, no napriek tomu sa stále dopúšťa chýb. Trošku ma mrzí, že jeho viera v kresťanského boha už mu nespôsobuje také problémy ako predtým. Táto skutočnosť bola v minulých knihách zdrojom zaujímavých konfliktov, ktorým musel Hákon čeliť. Vzhľadom k tomu, že je starší, tak už vie kedy nie je vhodné rozprávať o viere a tiež sa naučil skúsene voliť slová, aby nedochádzalo k zbytočným rozporom (A jeho spolubojovníci a jarlovia si už na jeho inú vieru v podstate zvykli). Hlavná postava prešla zaujímavým vývojom, ale to isté sa dá povedať tiež o postavách vedľajších. Kniha Válečný král má najlepšie bitky zo všetkých častí a je ich tu vážne dosť. Napriek tomu je príbeh zameraný hlavne na postavy a ich vzťahy ako v predošlých dieloch. Každé rozhodnutie Hákona, ktoré spraví má neskôr dopad na jeho osud.

Som veľmi rád, že som autora objavil a teraz môžem len dúfať v české alebo slovenské vydanie jeho ďalšej ságy. (Olafova sága – tiež 3 časti). Válečný král je prvá kniha v roku 2024, ktorej udeľujem plné hodnotenie a nemám jej v podstate ani čo vytknúť.

Autorovy další knížky

Eric Schumacher
americká, 1968
2021  81%Kladivo Boží
2023  90%Hostina krkavců
2024  94%Válečný král

Kniha Válečný král je v

Právě čtených3x
Přečtených13x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce58x
Chystám se číst12x
Chci si koupit9x