Kurátor

Kurátor https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475878/bmid_kurator-Vgj-475878.png 5 570 141

Washington Poe série

< 3. díl >

Myslíš, že jsi všemu přišel na kloub? Pak jsi přesně tam, kde tě chce mít… Je konec roku a sériový vrah nechává na různých místech po celé Cumbrii kusy těl. Na každém místě činu se objevuje podivný vzkaz: : #BSC6. Washington Poe a Tilly Bradshawová z Národní agentury pro trestnou činnost se ujímají případu, v němž nic nedává smysl. Proč vrah některé oběti před vraždou uspal, zatímco jiné umíraly v hrůzných bolestech? Proč jediný podezřelý popírá skutečnost, pro kterou mají vyšetřovatelé nezvratné důkazy, zatímco se přiznává k věcem, o kterých dosud vůbec nevěděli? A proč si všechny oběti vzaly před třemi lety ve stejný čas dva týdny volna? A případ nabere ještě temnější nádech, když se na scéně objeví zdiskreditovaná agentka FBI, která má za to, že Poe nepátrá po sériovém vrahovi. Domnívá se, že mají tu čest s někým mnohem horším – mužem, který si říká Kurátor. A pak už nic nebude jako dřív…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: , Vendeta
Originální název:

The Curator , 2020


více info...

Terka18
Terka18
23.03.2024 5 z 5

Jak jen to popsat. Jedním slovem nářez. A nejhorší je, že se to děje i v našem světě a ne jen v tom knižním. Brutální vraždy a pohnutky pachatele byly děsivé a až jsem měla i husí kůži. Na konci jsem pomalu nedýchala jak jsem čekala a vlastně pak zírala, kdo za tím je. Kurátora jsem ke konci odhalila. Ale toho hlavního padoucha tedy ani omylem. Bravurní thriller za mě. Zatím nejlepší ze série

Blanka29
Blanka29
23.01.2024 5 z 5

Opet zde mame neuveritelnou jizdu s nasi oblibenou dvojici Poe - Tilly. Tentokrat se dostaneme k nesouvisejicim vrazdam, ktere nemaji nic spolecneho. Nebo maji? Opravdu velmi dobre promysleny a propracovany pribeh, od ktereho se neodtrhnete :)


Margerite
Margerite
21.01.2024 4 z 5

3. díl, 3. překladatel a já konečně můžu s klidným svědomím dát 4*. Samozřejmě některé věci jsou trošku moc přitažené za vlasy, takže na plnou palbu to není, ale i tak. Dobré, odpočinkové čtení. A konečně slušný překlad. U 4. dílu vidím zase jiného překladatele, takže už mám trochu obavy.

Nik..
Nik..
16.01.2024 5 z 5

To Vám byla jízda todleto!
Na tenhle díl jsem se těšila, ale že to bude takovej mazec, to by mě ani ve snu nenapadlo. Zhltla jsem to ve dvou dnech Dokonce jsem uvízla na 3 hodiny ve vaně, protože jsem prostě nemohla vylézt z vany a přestat číst, nemohla I ta nemoc mi za stála, fakt že jo Víte co mě úplně vykolejilo? Že já si u té knížky i pobrečela. A to je za mě to nejvíc! To, že se Vám prostřídají úplně všechny emoce! Pan Craven ví, jak napsat skvělou knihu!

Samotné čtení:
Jak říkám, od začátku jeden velkej sešup. A o konci ani nemluvím. Ale, že mi budou při posledních stránkách, s každým slovem, pořád dokola vypadávat oči z ďůlků, to jsem nečekala Má to spád, má to drive. Ani tenhle díl mě ani v nejmenším nezklamal.

Zápletka: Nu, mé oblíbené duo Poe & Tilly.. zase nabyli na síle. A já je s každým dílem miluji zase o něco víc. Tentokrát se první vraždy týkaly Vánoc, kdy byly v jednotlivých dnech na třech místech najity vždy dva páry prstů a k tomu vzkaz. Vzkaz, které byl v knize oklikou spojován s reálnou hrou “Bílá velryba (o které asi každý někdy něco zaslechl). Vyšetřování šlo jako po másle, všechny stopy naservírované jako na zlatém podnose. Ale.. to asi něco nehraje že? V závěru knížky se odehraje něco, co by mě ani ve snu nenapadlo. A abych Vám neudělala nějaké obrovský spoiler, jen Vám řeknu, že se to bude týkat někoho z policejního týmu. Poprvé co čtu, jsem si dokonce i musela poznamenat jednu větu, která mi úplně vehnala slzy do očí.

“Poe se nemusel ani ptát, proč se Bradshawová proč se rozhodla přeplavit se přes walneyský průliv. Byl její kamarád, a pokud měla přístup k internetu, vždycky radši pracovala tam, kde byl on.

(Tilly a její strach z cest přes moře, který potlačila jen kvůli svému kamarádovi Poeovi)

Závěr:
Jednoznačně jedno obrovské ANO!

TeaPeter
TeaPeter
05.01.2024 5 z 5

Špičkově zamotaný kriminální thriller. Rozhodně na stejné úrovni jako ty nejlepší knihy od Jefferyho Deavera. Strůjce (tady to vlastně nebyl pachatel) byl velmi překvapivý a motiv byl tak nízký, až mě mrazilo.

Danago
Danago
31.12.2023 3 z 5

Z mého pohledu je tento díl slabší než předchozí dva díly. Místy mě děj nebavil. Konec byl překvapivý. Ale kniha mi přišla až moc překombinovaná. Hlavní vyšetřovatelé se moc neposouvají takže už mě taky ničím nepřekvapili, což je škoda.

Tereyciiik
Tereyciiik
06.12.2023 5 z 5

(SPOILER) Každá další kniha je lepší než předešlí díl. Tily je prostě báječná, vtipná a přímá, a v kombinaci s Washingtonem je to lahůdka. Od poloviny knihy jsme ji nemohla odložit a toužila po konci. Vraha jsem hodlá 2 stránky před odhalením a ono co? Jako že ne, jo? Prostě překvapení jako prase. No, jsem ráda, že jsem koupila všechny díly najednou

postrach
postrach
24.11.2023 5 z 5

Dobrý díl.Ten konec byl síla.A jinak už není co napsat.

ivzu77
ivzu77
19.11.2023 4 z 5

Třetí díl po sobě, třetí úžasná jízda s Washingtonem a Tilly. Jsem moc ráda za tuto detektivní sérii a Ježíškovi píši o další dva dily.

veronika9761
veronika9761
19.11.2023 5 z 5

Jizda od zacatku do konce. A ze je ten konec ultra nepochopitelny.

thessi98
thessi98
18.11.2023 5 z 5

Věděla jsem, co čekat - ale v dobrém slova smyslu. Těšila jsem se na napětí, které během čtení bude a když už to bude vypadat, že jsme na správné stopě, najednou se dostaneme úplně někam jinam. Líbí se mi komponování aktuálních věcí a objevování toho, z čeho všeho se dá získat nakonec hodně důležitá stopa.
A jak jsem si taktéž myslela - u závěru jsem zůstala sedět s otevřenými ústy a znova nad tím vším přemýšlela.
Nemám problém tak ohodnotit plným počtem hvězdiček a jen se těším na další díly.

Terezka_U
Terezka_U
13.11.2023 4 z 5

Od knížky bylo těžké se odtrhnout. Čtivost a napínavost v kombinaci s krátkými kapitolami je prostě dobrý recept na krimi thriller. Oproti předchozím dvěma dílům mi příběh přišel trochu překombinovaný a daleko za hranou reálnosti. Nějak mi to ale u tohoto žánru nevadí.

A ten konec? Zůstala jsem sedět s otevřenou pusou :)

marekB78
marekB78
12.11.2023 5 z 5

Knížka mě bavila,hned vás vtáhne do děje, jen ke konci to bylo takové zamotané. Ale rozuzlení zase super. Těším se na další díl

escapelle
escapelle
12.11.2023 4 z 5

(SPOILER) Jak tuto knihu ohodnotit. Děj mě ihned vtáhl. Poe a Tilly opět super, ti dva mě baví víc a víc. Až na ten závěr skvělý příběh. Pachatel, motiv, všechny ty hry, to jsem zaprvé ani moc nepochopila (proč to udělat jednoduše,když to jde složitě), bylo to pro mě celé neuvěřitelné a překombinované. Naštěstí tomu bylo věnováno opravdu jen pár stránek. A Poeovo grand finále, to mě dostalo. Zlej, zlej chlapec,ten Washington a tak mně se líbí!!!
Ve směs knihu hodnotím kladně. Bylo to super, závěr odpuštěn.

Jenny46
Jenny46
21.10.2023 5 z 5

Poe a Tilly neskutečná dvojka hned jsem si je zamilovala i jejich lehký humor, který drží pevné pouto mezi hlavními hrdiny.
Jsem ráda, že mám tento týden čas si celou sérii vychutnat v klidu po sobě, nechápu, jak to autor dělá téma je zajímavé, neotřelé a příběhy poutavé.
Teda konec opravdu překvapil to jsem nečekala...
Doporučuji

rumova_kulicka
rumova_kulicka
20.10.2023 3 z 5

Pro mě bohužel nejslabší díl. Přišlo mi to strašně překombinované. Začátek vypadal slibně, ale pak se do toho začlo přimotávat FBI, bitcoiny, terorismus atd., že jsem se v tom začala ztrácet a dočetla jen silou vůle. Zápletka s manipulativní hrou je sama o sobě zajímavá a děsivá, ale to všechno kolem ji trochu zastínilo. Pachatele jsem si netipla, tak aspoň nějaké překvápko.

Imis
Imis
31.08.2023 4 z 5

Za mě nejlepší kniha z celé série. Od ostatních dílů jsem čekala bohužel víc, hlavně díky vysokému hodnocení.

MarianP
MarianP
22.08.2023 5 z 5

Príbeh Kurátora je síce miestami nie úplne uveriteľný, ale nikde nie je napísané, že takto sa kniha-detektívka písať nemá. U mňa duo Poe&Tilly funguje na 100 %, takže som si aj tento diel patrične užil. Odporúčam si pozrieť spomenuté miesta - ostrovy aj na google mapách. Záverečné poďakovanie autora ako vždy veľmi vtipné.

JaniMa
JaniMa
13.08.2023 4 z 5

Po dočtení jsem trochu zklamaná. Příběh je promyšlený, plný zajímavých vsuvek a rozhodně nenudí. Přesto mi přišlo, že se pročítám slepencem ohraných prvků vsazených do šablony. Těhotná žena v nebezpečném prostředí, největší padouchové vypadávají z krabičky mírumilovných postaviček, k zásadním zvratům vedou náhody, vyšetřovatelé se drží jedné stopy, jejíž relevancí si nejsou jistí, a příliš neuvažují další souvislosti Nad to si myslím, že by autor udělal lépe, kdyby některé dialogy a detaily vynechal. Líbí se mi například, že Tilly prochází určitým vývojem, ale neustálé připomínání její výjimečnosti mi přišlo otravné stejně jako těhotná Flynnová. Možná je na čase dát si od série kratší pauzu, ale když narazím na čtvrtý díl, ráda si ho přečtu.

Kuffenbach
Kuffenbach
04.08.2023 3 z 5

Tak není to úplný průser, jak jsem tak nějak prorokoval u minulého dílu, ale... Od půlky jsem už jen čekal, až to nějak skončí. Celá ta zápletka byla over-the-top a ne moc uvěřitelná, a vůbec mě to nebavilo. Zdá se, že exkrement dorazil do ventilačního systému, jak se říká. Craven vyčerpal svůj potenciál - to se stává, když to sekáte jak Baťa cvičky. Další díl asi už vynechám.