KnihomoLucy196 KnihomoLucy196 komentáře u knih

☰ menu

Šach a mat Šach a mat Ali Hazelwood

Týjo! Díky této knížce jsem začala hrát šachy!

Tohle je moje první knížka od Ali Hazelwood, ale teda, mám chuť si přečíst hned všechny ostatní! Má tak osobitý styl psaní, tak vtipné narážky, přirovnání i slovní zásobu.. miluju to! Ale jako fakt

Postavy byly tak krásně osobité a originální, že jsem se do všech zamilovala
Počínaje Mallory, která sice byla pěkně tvrdohlavá, ale byl tam vidět vývoj jejího myšlení a dávalo to smysl
Pak Nolan - ach bože, ten byl ale skutečně boží :)) nebyl to žádnej nereálnej mračoun, ani bad boy, ale normální zadumaný člověk, který je mistr světa v šachu (jo, zcela normální)
Moc se mi líbilo že se dokáže smát a projevovat před svými přáteli emoce, protože někdy jsou ti kluci tak ,,dokonale mračounský" že ani před svými lidmi se nechovají přirozeně - tohle mi připadalo asi nejvíc reálné, že i mistr světa je prostě jen člověk, který se umí radovat s přáteli.
Sestry Darcy a Sabrina byly taky moc fajn :)) teda i když se často nesnášely, tak tam byla skutečná sourozenecká láska (i když to možná neviděly); i mamka byla moc fajn, všechny držela pohromadě a všechny podporovala i přes svou nemoc.
Easton taky byla nakonec dobrá - ze začátku jsem si sice myslela, že se od Mallory skutečně odloučí, ale naštěstí se tak nestalo

A samotný příběh? V některých případech jsem se nemohla vůbec odtrhnout - třeba ten konec, kdy jsem si kecla v koupelně na židličku a četla si až do noci - ale jinak se mi líbila obecně ta dynamika, že se na nás všechno nevysypalo hned ale postupně, nebo ta plynulost - nikde jsem neměla pocit, že by někam něco nesedělo nebo chybělo

Za mě prostě dokonalost, skvělá romantická linka, skvělý příběh, skvělý námět

A taky se mi líbilo, že leckde se člověk druhé šance nedočká, ale tady v této knížce ano. Takže pokud by se vám náhodou nelíbila (nemožné), zkuste jí dát druhou šanci.

05.04.2024 5 z 5


Pozoruhodně bystrá stvoření Pozoruhodně bystrá stvoření Shelby Van Pelt

Něžnější knížku jsem asi ani nečetla. Fakt nádherně dojemné a miloučké :))

Knížka je v podstatě o smíření se se životem a hlavně smrtí. Je to nedílná součást bytí a člověk to má brát takové, jaké je.

Příběh sleduje Tovu, jak se stále vyrovnává se ztrátou svého syna, a posléze i manžela. Ze smutku jí pomůže chobotnice Marcellus a stanou se moc dobrými přáteli.
Pak také pozorujeme příběh Camerona, kterého v dětství opustila matka a žil pouze se svou tetičkou Jeanne. Jeho vývoj mě taky moc bavil a od začátku jsem ho měla ráda.

Ale hlavně mě uhranul chobotničák Marcellus. Tak inteligentní stvoření, tak pozoruhodně bystré a empatické. Moc se mi líbily jeho úvahy a celkový přístup k světu.

Nechce se mi to tu tak moc spoilerovat, tak jenom napíšu, že jsem na konci uronila několik slz. Jak dojetím, tak štěstím, tak smutkem.

Skutečně žádná jiná knížka se tolik nedotkla mého srdce jako právě tahle.
Moc ji všem doporučuju ;)

25.03.2024 5 z 5


Dcera labyrintu Dcera labyrintu František Kalenda

(SPOILER) 3/5

Knížka je určená spíš mladším čtenářům, kteří moc neřeší takové ty...já nechci říct nedostatky, spíš nedopracované věci

Já vím, možná mám moc vysoké nároky, ale.. jakým jazykem tam spolu mluví? Česká holka Kora, neboli celým jménem Karolína, se omylem ocitne ve světě řeckých mýtů a bájí, a proto mě zajímá, jak tam s ostatními mluvila? Nikde se to tam nerozebírá.. já vím, je to práce navíc, ale tahle nedopracovaná část mi někdy dost vadila

Příběh - jako ten samotný nápad je geniální. Já vím, úplně tady tu knížku zatím hejtim, ale tohle se musí nechat, že příběh jako takovej je fakt skvělej

Postavy - nejvíc jsem si oblíbila teda Sandana. Nevím, jak se prostě najednou tak rychle rozloučil a odešel, nevím, jak na začátku machroval a na konci byl neškodné koťátko, ale líbil se mi jeho charakter, trošičku mi připomínal Nikolaie z Grišy XD

Ale nechápu ten konec
To je tam všechny nechá? Já vím, že musela utéct a zachránit si život.. ale stejně mohla vymyslet jiný způsob..
Jo, bude druhá část, kde se to možná dořeší.. ale já nevím, jestli tu sérii dočtu

15.03.2024 3 z 5


Beladona Beladona Adalyn Grace

(SPOILER) Čtení s lehkou příchutí beladony, nebolí rulíku zlomocného
Knížka sleduje hlavní hrdinku Signu, sirotka, kterého chtěli jen kvůli jejímu bohatství. Chvíli trvalo, než jsem si jí oblíbila, ale pak jsem jí hodně fandila a přála jsem jí tu lásku se samou nocí.
I Smrtonoš mě opravdu okouzlil a ukázal nám, že smrt není jen zlá, je to nedílná součást života.
Zápletka se mi také líbila. Vyšetřování vraždy, která už se stala, a zachránit někoho, kdo skončí úplně stejně? Pecka.
Celou dobu zároveň dům, kam se ke svému zbytku vzdálené rodiny přistěhovala, oplýval ještě dalšími záhadami a celou knížku je Signa postupně odkrývala.
Finální rozuzlení nám odhalilo nejen vraha, ale i skrytou identitu Sylase Thorlyho.
(Fun fact: u Sylase jsem to nějak tušila, ale přišlo mi to úplně absurdní - ale jakože dává to pak smysl XD)
A pár posledních stránek? Nejraději bych na ně navázala druhým dílem, ale bohužel ještě nevyšel česky. Snad to ale brzy napraví

Shrnutí: krásné, příjemně napsané podzimní a zimní čtení, kterého z celého srdíčka doporučuju :)

06.12.2023 5 z 5


Trnitá kletba Trnitá kletba Anežka Kočová

(SPOILER) Trnitá kletba - na první pohled si řeknete, že to bude hodně temné, strašidelné a nebezpečné. Ano, v mnoha stránkách knížky opravdu naleznete to, co z ní na první pohled sálá, ale je i protkaná humorem, nemotorností a trapnými okamžiky :D
Hlavní hrdinka Elin není ta ,,klasická" silná hrdinka, která je dokonale štíhlá, umí aspoň jedno bojové umění a nelituje žádného zločinu, naopak - Elin je plnoštíhlý, nemotorný introvert, který raději utíká ke knížkám než k lidem, chová se lidsky a normálně, což se mi na ní neskutečně líbí
Od jejich prvního setkání jsem poznala, kdo bude hlavní pár, dá-li se to tak nazvat
Épine mi, i přes jeho věčně zamračený výraz, přišel hned sympatický a oblíbila jsem si ho

Příběh byl také velmi zajímavý, ten konec mě ale dostal a rozhodně mě přesvědčil k tomu si přečíst další část (prosím, ať vyjde co nejrychleji)
Od prvních písmenek na stránce se knížka v podstatě četla sama, fakt opravdu moc se mi líbil autorčin styl psaní :))
A ty motivy! Bohyně Flora, provincie, Floristé..
Ale také Aztláncká mytologie, ta na tom byla nejlepší :D
S touto knížkou jsem hodně moc spokojená, tak snad nebudeme čekat dlouho do vydání další části :)
To bych si to pak musela přečíst znovu, abych si to oživila.. ale ono by mi to vůbec nevadilo XD

18.10.2023 5 z 5


Studie noci Studie noci Maria V. Snyder

Tohle byl nejlepší díl z celé série! Navíc jsem zjistila, že mě knížky od Snyderové baví víc, když jsou Jelena a Valek spolu, takže mě víc bavila první polovina než ta druhá, ale na konci se to vykompenzovalo, takže jsem byla spokojená :)
Těším se na další díl, protože se mi už teď strašně stýská po té neuvěřitelně sympatické partě :D

07.10.2023 5 z 5


Studie stínů Studie stínů Maria V. Snyder

SOUHLAS S Alethea_k !!
Přesně, ½ knížky na prd, nic se neděje.. ale spravil to Valek a ta poslední ¼ knížky
ALE TA POSLEDNÍ VĚTA, TA MĚ DOSTALA
Jako celkově knížka ušla, ale už tomu chyběl drive předchozích dílů a přišlo mi, že autorka vyplýtvala všechny nápady a už se jen plácá s kdejakými slabými padouchy

27.09.2023 4 z 5


Zrádci krve Zrádci krve Lynette Noni

(SPOILER) To bylo tak dokonale boží! Takhle skvěle jsem si v celé sérii nezačetla!
Miluju ty postavy! Kiva, Jaren, ach Jaren, Caldon, Torell, Cresta, Aschlyn, Naari, Tipp, Eidran, všichni byli totálně boží!
Ten děj! Nejdřív znovu Zalindov, pak pátrací výprava, závěrečná bitva... Všechno psáno svižně, až jsem nemohla odtrhnout oči od stránek.. no co kdyby mi něco uniklo?! :D
TEN POSTUPNÝ VÝVOJ MEZI KIVOU A JARENEM!!
Jsem z toho všeho tak strašně moc ohromená (v dobrém, samozřejmě), že celkově nemám slov..
Prostě dokonalej závěr, tak :)

11.07.2023 5 z 5


Souboj princů Souboj princů Kristýna Dostálová

(SPOILER) Příběh mi přišel vskutku originální, ale někdy moc složitý... Třeba ten konec kdy se odhalovaly pravdy jsem skoro vůbec nestíhala, jak toho bylo moc!
Také jak je vlastně děj knihy jeden rok, tak se ten příběh natahuje, takže než jsem se pořádně začetla tak to chvíli trvalo..
To je samozřejmě pouze subjektivní názor :)
Celkově bych tomu dala průměrné hodnocení 3,5*

24.06.2023 3 z 5


Falešné růže Falešné růže Jessica S. Olson

Na to, že to byla autorky první knížka, celkem zaujala a četla se mi dobře. Zápletka byla zajímavá, ale někdy moc komplikovaná, ale nápad s malováním a magií byl moc hezky pojatý. Celkově bych této knížce dala 3,5 * :)

11.06.2023 3 z 5


Případ růžového vějíře Případ růžového vějíře Nancy Springer

Jako všechny ostatní Enoly, i tahle byla naprosto úžasná!

04.06.2023 5 z 5


Korunní princezny Korunní princezny Catherine Doyle

(SPOILER) Uh..no... Nevím, proč ji tak všichni chválí, je to průměrná YA fantasy, o magii, magických sestrách a lásce..
V podstatě jsem ani od toho nic moc neočekávala.. ale překvapilo mě, jak moc tuhle knížku lidé chválí a já jí přesto nepropadla..
Asi nejvíc jsem si oblíbila Shena, pořád dělal vtípky a jeho průpovídkám jsem se musela zasmát :D
Mou nejoblíbenější pasáží knížky asi bylo, jak spolu s Rose putovali do Orthy. Vždy, když tam pak byla kapitola Wren, tak jsem to přeskočila (ale samozřejmě jsem se k tomu pak vrátila!) jen abych si přečetla další kus jejich cesty. Jinak, abych řekla pravdu, mě to celkově moc nezaujalo a i ten konec mi vzhledem k akci a stylu té akce moc nešmakoval..
Asi jsem si prostě po trilogii Smrtka zvykla, že každá knížka bude nádherná..ale tahle mě prostě neohromila.
Já vím že to tady melu pořád dokola, já už přestanu. Nechci vám vnucovat můj názor, prostě ho sem jen dávám, aby ostatní věděli, že ne všem se může líbit tahle knížka s krásnou obálkou.

31.05.2023 3 z 5


Zvon Zvon Neal Shusterman

(SPOILER) Tato knížka byla epickým završením celé série Neala Shustermana, která ve mně zanechá příjemné pocity na příště.
Ten konec byl plný akce a dojemných chvilek, u posledních slov tohoto skvělého příběhu jsem ronila slzy... protože jsem si uvědomila, koho mi to všechno přineslo: Citru, Rowana, Marii, Faradaye, Possuela, Greysona nebo třeba i Jeri. Všechny tyto postavy si v mém knižním srdci našly právoplatné místo a díky nim bych si tuto fantastickou sérii přečetla nesčetněkrát.
S touto sérií jsem prostě strašně spokojená a moc se mi líbila. Já nemám slov... no řekněte, jak byste popsali takový ten skvělý pocit, kdy si pořád musíte připomínat různé scénky z knihy? Kdy nedokážete nemluvit o celém ději knihy a nevyprávět to lidem, které to vůbec (ale vůbec) nezajímá? Protože tohle přesně mám já :D

...tímto sáhodlouhým komentářem jsem vám jen chtěla sdělit, že jsem si Smrtku natolik oblíbila, že bych jejímu (anti)utopickému světu kdykoliv dobrovolně propadla znovu :D

19.05.2023 5 z 5


Nimbus Nimbus Neal Shusterman

(SPOILER) Mám smíšené pocity...
1) Byla to další pecka! Stejně jako Smrtka, tak i Nimbus mě přesvědčil, abych v této sérii pokračovala
2) Chce se mi brečet. Ten konec je fakt smutnej a já jsem taková hodně citlivá, takže nejspíš budu brečet za všechny arcismrtky, byť jsme je znali jen krátce... A samozřejmě za Marii, První dámu smrti, která byla moje nejoblíbenější smrtka
3) Ovšem, podle všeho to musí skončit happyendem, proto neztrácím naději a vrhnu se na Zvon, poslední díl této série

Také bylo zajímavé, jak jsme se mezi kapitolami mohli dozvědět o myšlenkách Nimbu, datového oblaku se skoro nekonečnou pamětí...

Celkově se mi to prostě hodně líbilo a už se těším na ten Zvon :D

07.05.2023 5 z 5


Všechny stránky Amelie Všechny stránky Amelie Ashley Schumacher

Nevím, co na tom všichni vidí... Mě to nebavilo, od první stránky se mi to strašně blbě četlo.. možná to bylo tím stylem, jak autorka psala, nebo prostě tím, že mi Amélie přišla nějaká moc podivná
Nikomu neberu jejich názor, já sem jen píšu ten svůj.

03.05.2023 1 z 5


Smrtka Smrtka Neal Shusterman

(SPOILER) Tak tohle byla pecka! Sice jsem celou dobu věděla, že to nakonec dokáže Citra a ne Rowan, ale stejně to bylo úžasně napsané :D
Ještě dneska se pustím do dalšího dílu!

01.05.2023 4 z 5


Šest vran Šest vran Leigh Bardugo

Miluju celou Grishaverse, ale k tomuhle příběhu bych se vrátila nejraději. Miluju to a vždycky milovat budu.
A přečtu si to nesčetněkrát znovu, až nebudu mít co číst :D

28.04.2023 5 z 5


Havraní dvůr Havraní dvůr Viktorie Veselá

Zajímavý nápad - nicméně psáno jednodušeji, avšak pro mladší čtenáře je to podle mě ideální.

04.03.2023 3 z 5


Pod štítem magie Pod štítem magie KayLynn Flanders

Kniha se mi moc líbila, avšak v každé se najdou nějaké mouchy..
Každopádně dávám 4 hvězdy a těším se na další díl!

04.03.2023 4 z 5