Pod štítem magie

Pod štítem magie https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/507198/bmid_pod-stitem-magie-S18-507198.jpg 4 105 31

Pod štítem magie série

1. díl

Jen ona může zachránit rozpadající se království. Fantasy pro fanoušky hitu Kouzla rodu Thornů. Hálendijské království prohrává válku na hranicích a proslýchá se, že brzy bude čelit ještě vražednější hrozbě. Princezna Jennesara se chce zapojit do bojů, otec s ní však má jiné plány – přislíbil její ruku princi sousední Turie. Cestou za snoubencem je však královská karavana přepadena a Jenna pochopí, že zvěsti se mýlily… hrozba na obzoru je totiž mnohem děsivější. Dokáže odhalit smrtící tajemství dřív, než bude příliš pozdě pro ni i pro celé království?... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Shielded , 2020


více info...

Přidat komentář

knihomolkaJani
26.03.2024 4 z 5

Nádherná obálka skrývající úžasný magický příběh.
.
"Nemohla jsem ale vyhrát, když mým protivníkem bylo mé vlastní tajemství, můj otec a moje království. V této bitvě jsem nemohla zvítězit - mou svobodu za svobodu mého království?"
.
Já po této knize toužila hned jak vyšla, ale nakonec mi pár měsíců trvalo se do ní pustit. Začátek knihy se dost táhne a možná jsem měla místy pochybnosti, ale po 100 stranách nastane obrovský zvrat, na který celou dobu čekáme a už je to jedna velká jízda!
.
Celý příběh je zajímavě promyšlen, dokonce i fungování magie a magických předmětů.
.
"Magie není vždycky předvídatelná, Jennesaro..."
.
Děj je velmi srdceryvný, dojemný, ale i nadějeplný. Nejednou jsem uronila slzu. A najdete zde i špetku romantiky..
.
Je zde opravdu mnoho postav hrající důležitou roli, až jsem se možná trochu ztrácela v tom kdo, co, jak a proč.. 
.
Příběh je vyprávěn ich formou z pohledu princezny Jennesary, ale jsou zde i útržky er formy, když autorka chtěla odskočit do jiné části. 
.
Je zde dost padouchů a většinu se mi jich podařilo odhalit.. Je jich hodně, ale stále to není konečná, konečná totiž není ani pro tento příběh.
Pokračování by dle zahraniční anotace snad mělo mít jiné hlavní hrdiny, jsem opravdu zvědavá, jak to bude podané. Příběh Jenn mi přijde jako utlej v polovině happyendu..
Děj má ovšem i dost jiných trhlin a otevřených situací, to snad vyřeší pokračování.
.
Jako celek se mi kniha opravdu líbila a těším se na pokračování, které snad objasní otazníky vzešlé z tohoto dílu.
.
Pokud Vás kniha zaujala, dejte jí šanci a vpusťte jí do svého srdíčka, očekávejte pomalejší rozjezd, který se změní v napínavý příběh.
.
"Jsem princezna válečnice. Nedráždi mě."

PosPol
16.11.2023 3 z 5

Princezna Jennesara si žije luxusním životem a těší se na sedmnácté narozeniny. Úsměv jí zmizí ze rtů poté, co jí král oznámí, že slíbil její ruku princi, jehož v životě neviděla. Když už se smíří s osudem a vydává se na cestu za novým životem, velmi rychle zjišťuje, že každé dno má ještě sklep a jak se život nemazlí ani s princezničkami. Karavana je přepadena a Jen je nucena utéct do Divočiny, z níž se málokdo vrátí živý....

Přesně takhle si představuji zcela obyčejné a průměrné fantasy! Kdo má načteno, tak uchvácen nebude, ale i tak se mi kniha dobře četla. Jen konečně není žádná zpovykaná slepice, ale rozumná holka, co to trochu umí s mečem, má všech pět pohromadě a netrpí neustálou lítostí. Líbil se mi její vztah k rodině a láska, byť před sebou měli nesmyslná tajesmství.

Bohužel autorka totálně zahodila potenciál příběhu a tak je zde průměrné všechno a jsem přesvědčena, že za pár měsíců si na knihu ani nevzpomenu. Děj je předvídatelný, chybí zvraty, pořádná akce, magie je rovněž pomálu. Konec? Čekala jsem epický souboj a dostala jsem ... nic.... A já měla chuť kontrolovat čísla stránek, jestli nějaké nechybí! Jména jako Hnědomor, Šedomor, Rudália, Hafa, Atháren jsou... no... určitě originální.

Každopádně! Hodnotím 3/5 a další díl číst nepotřebuji. ALE! Pod štítem magie naplňuje vše, co se od YA fantasy očekává, romantická linka je fakt ňuňu, postavy dobře vykreslené, stejně tak fungování magie a rozdělení světa. Věřím, že se příběh Jennesar bude spoustě lidem líbit.


Vjeerus
31.10.2023 3 z 5

Dost průměrná kniha, která ničím výjimečným moc nezaujme. A kdyby náhodou ano, protože mě opravdu bavili části, když se hlavní hrdinka konečně dostala do Turie, u průměrného hodnocení zůstanete díky neskutečně vleklému začátku.
První třetina knihy se nesla v duchu chození od bodu A k bodu B, kde jsme se dozvěděli minimum informací o postavách a nastínění zápletky bylo až velmi stoicky přijmuto díky zvláštní schopnosti hlavní hrdinky. Ta se sama celou dobu snažila být šedá myš a vlastně se jí to dařilo tak dobře, že šedé bylo vše, co nám představila.
První zvrat nebyl žádné překvapení, ta kniha ho žalostně potřebovala. Od putování divočinou jsem čekala trošku větší vzrušení a napětí, ale opět nic, až jsme se dostali k „nečekanému“ zvratu číslo dva a ten konečně zahýbal dějem.
Co jsem opravdu ocenila byl fakt, že nebývá moc časté, aby hrdinové v YA knihách dřív mysleli, než mluvili a zavrhovali ostatní kvůli tajnostem. Tady se autorka z tohoto na nervy jdoucího standartu vymanila a tajemství, která se nutně musela provalit, byla přijata logicky a všichni dostali možnost si vše vyříkat jako dospělí lidé a neštěkali na sebe jak banda štěnat.
Knihu si s klidem přečtěte, svět rozhodně zajímavý má, ale pokud vyhledáváte (YA) fantasy, nic moc nového vám kniha nedá a pracuje s klasickými šablonami.

andrejci
07.10.2023 3 z 5

Průměr. Jinak bych to nenazvala. Pokud už máte pár fantasy knih načteno tak vás nic nepřekvapí. Navíc bych řekla, že knížka je spíš pro mladší čtenáře. Děj rychle utíkal, ale bylo tam celkem dost věcí, které mi vadily. Rozhodně mi tam chyběla mapa. Tu bych uvítala. Dále mi vadilo, že nebyly tolik popsaná království. Klidně bych uvítala detailnější popis. Stejně tak postavy. Trošku víc se o nich dozvědět. Víc je probrat z psychologického hlediska. V knížce hraje určitou roli magie a klidně bych brala kdybych se o ní dozvěděla víc.
Pokud vyjde další díl tak si ho přečtu, ale s tím, že nebudu mít velká očekávání.

EiSpark
24.08.2023 5 z 5

(SPOILER) Tuhle knihu jsem si naprosto zamilovala!
Začátek mi, ale připadal trochu nudný a v Divočině to nebylo nejlepší, ani nejhorší, některé boje by šly možná trochu více rozepsat, ale konec se mi hrozně líbil
Jak používala její magii bylo skvělé, ale některých co umřeli mi bylo strašně líto Alein
Jinak knihu velice doporučuji!

nela3812
15.08.2023 2 z 5

Když se řekne první díl série, představíme si všichni pomalý rozjezd, seznamování se s novým světem a stovkami postav. To jsme v tomto případě stihli za prvních cca 20 stran a následovalo 120 stran, kdy jsme se doslova točili v kruzích. Metaforicky i doopravdy. Fyzicky i v myšlenkách. A to všechno proč? Bylo to vůbec k něčemu?

Autorka vytvořila zajímavý svět, který je z pohledu čtenáře poměrně rychle uchopitelný a dá se v něm snadno zorientovat. Následně přidala poměrně ploché postavy, které mají tendenci zacyklit se ve stejných myšlenkách a chybách. Což je sice svým způsobem občas přirozené, ale číst o tom prostě nechcete.

Tajemství, která před sebou skrývají jsou až do nebe volající! A to ne proto, že jako čtenář je znáte, ale protože to tak zkrátka je! Jejich rozhovory naprosto jasně vše odhalují, ale ti dva nemají ani špetku inteligence na to, aby to viděli. To je jen další bod na seznam trápení, která mě s tou knihou potkala.

Třešničkou na dortu je zápletka, kterou autorka naťukává takovou dobu, že bych na konci očekávala přímo šokující odhalení a souboj nabitý akcí. Místo toho dostává svižnější děj, než na začátku knihy, ale není to taková akce, jakou by člověk po všech těch problémech a zatajování čekal. Ta myšlenka je skvělá, ale kde je akce a ten obrovský zlom, při kterém vás příběh chytne a vy už už píšete do nakladatelství, že nutně potřebujete další díl?

Původně jsem chtěla hodnotit jako 3/5, ale po krátkém odstupu to vidím spíše na 2/5, protože tento první díl opravdu nemá moc co nabídnou, kromě hezkého světa a zajímavé, i když nevyužité zápletky. Příběh by mohl být akčnější a plynulejší. Přiznám se, že ve mně hlodá zvědavost, jak bude autorka pokračovat se svou zápletkou. Na posledních stranách si totiž opravdu zvládla získat mou pozornost a strhnout mě vyprávěním, ale bojím se, že se i v dalších dílem bude děj zacyklovat.

Hodnotím: 2/5. Knihu s čistým svědomím nedoporučím.

Ebony
24.07.2023 2 z 5

Průměrný příběh, průměrné postavy, průměrná akce a tak bych mohla pokračovat ještě do večera. Bohužel zbytečná kniha... spoustu jiných knih by si u nás zasloužilo překlad. Nechápu proč nakladatelství vybralo zrovna tuhle k překladu, když je to naprosto průměrná kniha.

Dela90
23.07.2023 3 z 5

(SPOILER) Princezna Jen, si musí vzít prince z Turie, kterého nikdy neviděla. Probíhá válka a tehle sňatek by mohl být dobrým spojenectvím pro obě země. Bohužel však se při cestě do království něco zvrtne a oni jsou napadeni. Hrozba je obrovská a jen Jena může všechny zachránit, podaří se jí to?

Začátek knihy byl super, okamžitě Vás vtáhne do děje a vy chcete číst dál a dál. Ona si musí vzít prince, kterého nikdy neviděla, musí opustit své rodné království a ještě musí střežit své tajemství. Má na svých bedrech opravdu těžký úkol. Jenže! Na obzoru je velké nebezpečí.

Čekala jsem nadupanou fantasy, ale jsem trošku zklamaná. Možná mladší ročníky by to viděly jinak, na mě to bylo moc utahané.

Jednu dobu se všechno táhlo, hrdinka byla značnou část knížky sama a ani, když se objevili další lidé nebylo to o moc zajímavější.

Co se mi naopak líbilo, jak se postupem knížky naučila bojovat, užívat zbraně i magii. Byl na ní vidět velký pokrok.

Posledních 150 stran bylo za mě nejzajímavějších z celé knihy. Tam to za mě byla pořádná fantasy. Magie tryskala doslova z každé stránky, boje, tajemství, mágové, láska, zrada i intriky.
Líbil se mi taky princ z Turie - třeba jak učil svou sestru sebeobranu :D
Magie pout, které měla Jen byla také zajímavě vymyšlená.

Knížka mě úplně neoslnila, ale tak uvidím, třeba se mi to ještě rozleží a budu si chtít přečíst i pokračování.

cestina_s_linus
02.07.2023 3 z 5

(SPOILER) Jedná se o knihu, která naplňuje parametry YA literatury. Svou "jednodušší" formou vyprávění je vhodná i pro méně zběhlé čtenáře.
Kniha má vesměs švižné tempo, které občas naruší zdlouhavé popisy. Na akci si musí čtenář počkat.
Jedna scéna mi připomněla situaci z Game of thrones, kdy Arya porazila "až moc" snadno Nočního krále - zde zažijeme něco "podobného".
Postavy - tady jsem byla spokojená. byly uvěřitelné a dokázala jsem se na ně napojit a prožívat s nimi všechny překážky.
Trochu mě mrzelo, že se dalo dost věcí "předvídat" a konec zůstal "až moc" otevřený - snad bude druhý díl brzy přeložen.

jitka_dankova
24.06.2023 5 z 5

Velmi půvabná pohádková fantasy pro náctileté dívky, kterou jsem si docela zamilovala. Knížka bývá označován za jednodušší, předvídatelnou a pro mladší čtenáře a věřte nebo ne, právě proto jsem po ní sáhla a rozhodně jsem udělala dobře. Příběh je vyprávěn z pohledu hlavní hrdinky a já se skvěle vžila do toho, co se jí dělo. Její výcvik, pocity, se kterými se musela poprat, nečekané dobrodružství, různé kultury i náročná ztráta blízkých - všechno jsem to prožívala s ní. Příběh je takový naivnější, pro mladší čtenářky - právě to se mi ale na něm líbilo, ta pohádkovost. Romantická linka v knížce je půvabná, sice předvídatelná, ale vážně roztomilá. Nejvíce mne ale dostaly ty sourozenecké vztahy a hrdinství kvůli záchraně rodiny (to mne okouzlilo v knize Zlodějský tanec a tady se mi některé ty milé pocity vrátily, byť jde o úplně jinou zápletku, prostě jsem si na to vzpomněla). Už teď vím, že se ke knize jistě budu vracet, i když vůbec nejsem cílovou skupinou.
Sice se jedná o duologii, ale příběh lze z určitého pohledu považovat za uzavřený a druhý díl bude vyprávěn z pohledu jiných osob a těším se na to pokračování s jinou hrdinkou.

TaLu
16.06.2023 5 z 5

Příběh dívky, která se naučila skrývat své nadání a ví, že povinnost vůči lidem v království je víc, než její přání a sny. Vydává se proto za neznámým snoubencem, aby zajistila oběma zemím mír. Na cestě ji dostihne zrada, bolest, nebezpečí a krutá ztráta. Vklopýtá do Divočiny, ze které málokdo vyšel živý, pokud vyjde, bude to stále ona? Pomůže jí bojový výcvik a utajená magie?
Napínavé scény měly strhující tempo a šlo o nejkvalitnější části příběhu. Přesto jsem si užívala i volnější pasáže a jemnou romantickou linku. Moc se mi líbily sourozenecké i ostatní vztahy.
Na prvotinu úžasné čtení.
Obálka nádherná.

Kaila146
31.05.2023 3 z 5

Jelikož mám YA fantasy dost načtené, nebylo to pro mě nic nového. Jenn se mi nezdála ničím zajímavá, prostě ta klasická princezna bojovnice. (A stále si stojím za tím, že na obálce má světle hnědé vlasy.) Pokud člověk s YA fantasy začíná, je to podle mě skvělé. Divočina je zajímavé prostředí, je tam spousta akce a za mě hodně insta romantická linka. Kromě jména Hnědor, které je s prominutím hrozné, tam asi není moc co vytknout (ale ani vyzdvihnout). Průměrné YA fantasy.

whiolet
14.05.2023 3 z 5

Fantasy spíše pro mladší čtenáře,nebylo to sice špatné,ale dost předvídatelné a pro mě bohužel ničím zajímavé.
Uvidíme zda další díl bude už trochu ostřejší a i ta chemie mezi hlavními postavami by mohla naberat ty správné grády.

AliceTief
01.05.2023 4 z 5

musím přiznat, že začátek byl pro ně trochu těžkopádný, moc mě to nebavilo. Co jsem se ale prokousala prvními asi 100 stránkami, tak mě kniha začala opravdu bavit a příběh mě naprosto vtáhl do děje. Doufám, že se brzy dočkáme pokračování.

Ann1307
09.04.2023 3 z 5

Příběh o království, kde magie je něčím co existuje, ale ovládají ji jen vyvolení. A o princezně, která magii ovládá a neměla by.
Království je ohroženo a princezna Jennesara je poslána jako choť pro prince sousedního království, aby byly posíleny vztahy mezi sousedy a země se mohly postavit společnému nepříteli.
Cestou se ale všechno ošklivě zvrtne a Jenna si musí na cestě divočinou sama poradit a přijít na způsob jak vypátrat a porazit viníka všech nepokojů.

Tahle kniha byla příjemná oddechovka, Jenna byla sympatická hlavní hrdinka a knihu jsem zhltla na jedno posezení.
Některé pasáže ale byly trochu nudnější a zbytečně protahované, ale to bych asi zvládla bez problému, protože na konci knihy bylo zase akce až až, ale nejvíc jsem zklamaná z toho, že tam bylo jen velmi málo originálních prvků a zápletek.
Až moc mi to připomínalo jiné knihy a téměř vše jsem v knize odhadla.

Tahle kniha je určitě dobrou volbou pro začátečníky ve fantasy literatuře. Není tam nic složitého k pochopení a pokud jste podobný příběh ještě nečetli, věřím, že budete nadšení :)

Za mě nakonec hodnotím 3,75/5 a jsem zvědavá, co nám přinese další díl. A ta obálka je krásná, to musíte uznat!

strana394
04.04.2023 3 z 5

Moc děkuji nakladatelství @Albatros za poskytnutí knihy #spoluprace IG: @strana394

Řekla bych, že tohle je čtení spíše pro mladší čtenáře. Hlavní hrdince je 17, tudíž by se to mohlo líbit lidem, kteří mají "náct". Tam já už bohužel nějaký ten rok nespadám a možná proto byl tohle ten kámen úrazu. I když jsem si v knížce našla pár věcí, které se mi líbily, podruhé se k ní už asi nevrátím a nad čtením druhého dílu se budu muset ještě zamyslet.

Děj pro mě byl bohužel dost předvídatelný, a dokonce jsem odhadla i zrádce (což se mi moc často nestává.) Magie v tomto světě mohla být zajímavá, kdyby byla ještě lépe vysvětlena a rozpracována. Také bych ocenila i podrobnější historii a charakteristiku jednotlivých království.

I když postavy jsou z královských rodin nikdo se nechová nijak namyšleně nebo nadřazeně. Hlavní hrdinka není žádná princezna, která by vysedávala s růžovýma šatičkama a sbírala kvítí. Umí se ohánět mečem, bojový umění ji není cizí. Je lidská, obětavá, chce chránit svoje lidi a ví co musí pro své království udělat. Hodně mě bavila postava Mari byla skvělá, byla to taková správňácká malá rošťácká holčina. Za romantickou linku jsem tady ráda, i když se spíš teprve rozbíhá.

Podtrženo sečteno tato nová YA fantasy mi bohužel tolik nesedla, to ale neznamená, že se vám líbit nemůže. Pokud třeba s YA fantasy teprve začínáte, tohle bude dobrý start pro vás. Příběhem vás bude provázet magie, boj o přežití, zrada, království, láska.

Hodnocení: 3,8/5

Turlogh
30.03.2023 5 z 5

Výtečné, čtivé, akční fantasy. Vřele doporučuji k přečtení a už se těším na další pokračování. Howgh.

knizni_brouk
25.03.2023 3 z 5

Nejprve chci říct, že si jsem plně vědoma toho, že tato kniha není žádnou velkolepou výpravnou fantasy pro dospělé, nýbrž fantasy příběhem pro mládež. A na to ve své recenzi vezmu ohled. Nicméně existují fantasy pro mládež, které jsou napsány tak, že baví všechny věkové kategorie, že jsou jak velkou fantasy pro mladší čtenáře, tak zároveň i jednoduchou a příjemně oddychovou, avšak hezky propracovanou fantasy literaturou pro ty starší. Patřím mezi ty starší čtenáře a tuto knihu bych mezi výše popsané nezařadila.

Patřím mezi ty starší čtenáře, avšak tuto knihu bych mezi výše popsané nezařadila. Byl to příběh, který mě nijak neurazil, nefrustroval a nelituji, že jsem se do jeho čtení pustila (měla jsem jej koneckonců vyhlédnutý delší dobu), ale zároveň mě nijak zvlášť nenadchl a pokud si jej vůbec budu pamatovat, tak jen jako takovou ne vyloženě špatnou, ale ani vyloženě skvělou fantasy. Řekla bych, že příběh měl potenciál, ale nebyl tak propracovaný, aby tento potenciál mohl dobře vyniknout a byl zcela naplněn. (Proto mám raději příběhy byť jednoduché, ale skvěle propracované.) Uvidím, zda to autorka v příštím díle vylepší.

Myslím si však, že kniha by se mohla líbit mladším čtenářům (přibližně od čtrnácti patnácti let), kteří z fantasy nemají ještě tolik načteno a mají rádi bojovné hlavní hrdinky a hledají něco jednoduššího, nekomplikovaného a s minimem postav, aby se jim to dobře četlo, a zároveň by v příběhu rádi i nějakou tu drobnou romantiku.

M.C.SMITH
18.03.2023 4 z 5

Tohle byla taková příjemná pohádka. Kniha se četla dobře a velmi lehce, doporučila bych ji mladším čtenářům.
Má to být fantasy pro fanoušky hitu Kouzla rodu Thornů. Kdyby princezna Jenna neměla ten bílý pruh ve vlasech, tak bych v tom Thorny nehledala. Spíše mi to připomínalo Kroniky pozůstalých.
Text byl nenáročný a dobře se četl, v knize nechybí napětí, zrada, tajemství a hlavně láska.
Je to příjemná oddechovka.

Lutzinka
17.03.2023 3 z 5

Nenadchne, neurazí.
Souhlasím s komentáři, že je to kniha spíš pro ty, kteří s tímto žánrem začínají.
Čtivé to je, ale myslím, že děj knihy do týdne úspěšně zapomenu.