Havraní dvůr

Havraní dvůr https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502238/bmid_havrani-dvur-fm0-502238.jpg 3 43 20

Mladá dívka Grizelda se vydává prozkoumat Trnitý vrch kláštera Svaté Magdaleny, který je opředený řadou legend a v kraji mu neřeknou jinak než Havraní dvůr. To místo skrývá něco magického a traduje se, že ho obývá společenství havraních řeholnic. Grizelda doufá, že se jí podaří mezi ně proniknout a zajistit si tak lepší život pro sebe i pro svou tetu. Netuší však, že se hned po příchodu všechny její sny promění v prach a stejně jako ostatní sestry řádu se stane zajatkyní a služebnicí kruté abatyše, která nemá slitování s žádným živým tvorem. Podaří se statečné dívce postavit proti její moci a prolomit po staletí trvající kletbu? Dokáže zachránit sebe a další sestry před dalším utrpením a smrtí na obětišti? A odhalí temné tajemství kláštera a jeho nočních návštěvníků? Času není nazbyt, úplněk se blíží a jedna z nich už brzy skončí bezbranná ve spárech šelem…... celý text

Přidat komentář

annes
15.11.2023 2 z 5

Nadchla mě obálka, nadchl mě popisek příběhu, ale bohužel kniha nesplnila vůbec moje očekávání. Skvělý nápad, takže snad se autorka trochu rozepíše a příště to bude lepší.

Vjeerus
23.05.2023 3 z 5

Za mě určitě skvělé a originální prostředí kláštera s velkým tajemstvím. Atmosféra byla opravdu ponurá a autorka mě dokázala chytit právě na místo, kde se děj odehrává a bavilo mě odhalování toho, proč je klášter takový, jaký je.
Co mi ale úplně nesedlo, jsou dialogy a postavy, které byli na svůj věk hrozně hloupoučké a naivní. Vím, že je kniha cílená na mladší čtenáře a chování a uvažování postav v knize tomu odpovídá, ale hlavní hrdinka má být plnoletá a všechny ostatní postavy jsou starší, než ona.
V tomto případě mi tedy nesedí, jak rychle poznají kdo je špatný a kdo zlý (a vždy se trefí), jak rychle odsuzují druhé a jak snadno se na své přátelé naštvou a nemluví s nimi.
A dialogy, které mezi sebou vedou, také odpovídá spíš věku kolem 12let a ne 18+.
Každopádně když nad tím přimhouřím oko, nemůžu než knihu doporučit. Dětem se bude určitě líbit nádech tajemna a několik krutých a děsivých činů. I mě to vlastně moc bavilo.
A nesmím zapomenout za nádherné provedení knihy. Ty ilustrace nádherně podtrhují jednotlivé situace v příběhu.


KnihomoLucy196
04.03.2023 3 z 5

Zajímavý nápad - nicméně psáno jednodušeji, avšak pro mladší čtenáře je to podle mě ideální.

Paja.92
01.02.2023 4 z 5

Pokud máte v plánu číst Havraní dvůr, musíte počítat s tím, že je to kniha pro děti 11-15 let – což je ostatně cítit už ze způsobu psaní. Text je psán jednoduše bez dlouhých popisů a vykreslení postav, takže pokud hledáte nějaké hlubší fantasy, nebude to kniha pro vás.

Líbil se mi originální námět, který nás zavedl do neobvyklého kláštera, kde jsme společně s Grizeldou rozmotávali jeho tajemství. Kniha měla pochmurnou atmosféru, kterou doplňovaly krásné ilustrace. Celkově se mi knížka líbila. Byla to příjemná oddechovka na dva večery, ale ačkoliv jsem k Havranímu dvoru přistupovala jako ke knize pro děti, přeci jen bych ocenila, kdyby se autorka více věnovala popisu Grizeldy a dalších postav(charakteru, jejich minulosti apod.), aby se do nich mohli čtenáři lépe vžít (přeci jen i děti si potřebují k postavě vytvořit nějaké pouto).

Děj odsýpal a v knize nebyla žádná hluchá místa, ale občas mi připadalo, že jsou dialogy strojené, což mohlo být způsobeno tím, že jsem nebyla blíže seznámena s postavami a nedokázala jsem se do nich plně vžít.
Pokud máte doma nějaké malé čtenáře, kteří mají rádi fantasy, myslím, že by se jim knížka mohla líbit.️

knizni.taurus
30.01.2023 4 z 5

Než začnu s recenzí, tak bych ráda poděkovala @nakladatelstvi_rosier za poskytnutí knihy k recenzi :)

“Nechat si narůst křídla nemusí vždy znamenat svobodu”

Autorka nám tady představuje opravdu neobvyklý příběh se zajímavou zápletkou. Celá kniha se nese v pochmurném a tajemném duchu a za mě ta atmosféra byla skvěle zpracována. K dokreslení atmosféry jsou tady také využity krásné ilustrace, které ten příběh podtrhly. Jo a obálka je fakt povedená.

Jedná se o poměrně krátký příběh, který nejde příliš do hloubky, není zde dopodrobna rozebrána psychologie postav, některé věci nejsou úplně vysvětleny a fantasy část je tady za mě jednodušší. Každopádně tohle všechno dokázala (aspoň částečně) nahradit originalita příběhu a napětí, které postupně graduje s každou stránkou. Prostředí kláštera je popsáno tak, že se dokážete přenést do daného místa. Taky tady dobře fungují zvraty, i když konec byl poměrně rychle vyřešen. Dialogy a samotné vyprávění mi přišlo trochu kostrbaté, ale jelikož je kniha cílená na mladší publikum, tak to jako celek za mě fungovalo dobře. :)

Za mě je tedy kniha určena zejména mladším čtenářům, ale i já jsem byla s příběhem spokojená a čtení jsem si užila. Takže pokud byste rádi zkusili českou fantasy, tak se na jeden večer ponořte do tajemství Havraního dvoru. :)

nela3812
23.01.2023 2 z 5

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji @nakladatelstvi_rosier a @stepanka_cte

Příběh je napsán čtivě a styl vyprávění mi připomněl pohádky z dětství. Celkově je za mě však příběh nedotažený, ač má zajímavou zápletku s magií. Pouze samotná zápletka vypadá propracovaně, ale také bych odlcenila další detaily a větší vhled do minulosti prokletí. Nedozvídáme se téměř nic, dostáváme jen kusé informace.

Chybí mi zde především hloubka příběhu, bližší poznání charakteru postav, gradace děje a popisy míst i postav. Příběh má krásné prostředí a zajímavou myšlenku, ale jako čtenář jsem v průběhu ehu čtení postrádala detaily, kter by mě více vtáhli do děje. Tak 100 stran navíc, přidat pár komplikací a dát nám možnost více poznat hlavní hrdinky a bylo by to top! Oceňuji ovšem, že má kniha pouze jednu dějovou linku a žádné romantické zápletky, jak je nyní trendem.

Hodnotím 2,5/5 ⭐️

RoseDadas
14.01.2023 3 z 5

Atmosféra knihy je pochmurná a tajemná, svůj podíl na tom nesou i doprovodné obrázky. Autorka vymyslela nápaditou zápletku a dokázala vystavět poměrně solidní příběh, přesto je znát, že je na začátku své spisovatelské cesty, z některých částí prýští nevypsanost. Styl vyprávění je jednoduchý, nejde příliš do hloubky a repliky postav mnohdy působí dost strojeně.

Henriette
11.01.2023 5 z 5

Havraní dvůr je sice určen pro mladší čtenářky, ale i mně se moc líbil. Nejvíc mě okouzlilo tajemné prostředí kláštěra, ve kterém panuje temné tajemství. Napsán je sice jednoduše, takže pro ty, co milují dlouhé popisy a podrobné propracování, tato kniha úplně nebude, ale pro mladší čtenářky je ideální. Knížka se dá přečíst za jeden večer a mě bylo moc líto, když skončila. Pokud si chcete odpočinout u knihy opředené tajemstvím, kde klíčí závist a zrada, stejně jako hluboké přátelství, pak je Havraní dvůr ten pravý.

knihomolkaK.
01.01.2023 1 z 5

Nápad zajímavý, ale provedení dost špatné. Spousta věcí v příběhu zkrátka nedává smysl, jednání a zejména mluva postav jsou jedno velké klišé plné sentimentálních sladkých řečí. Celá kniha je dost prvoplánová...

knihomolkaJani
22.11.2022 5 z 5

Úžasná fantasy kniha od české autorky! Příběh je sice jednodušší, za to velmi originální. Autorka má velmi sympatický styl psaní. Ocenit musím i mrazivé doprovodné ilustrace, které knize dodají na tajemnu.
Kniha jde přečíst za jedno krásné odpoledne.

Áňa 998
20.11.2022 4 z 5

Nebylo to špatné čtení. Autorka vykonstruovala docela slušnou legendu, ze které mrazí. Trochu mě zklamal ale časový skok, kterým si příběh prošel. Lusk, rok je pryč. Havraní dvůr je napínavé čtení tak na dvě hodinky, obohacené o zajímavé ilustrace :-)

Mojepočteníčko
19.11.2022 3 z 5

• Knížka Havraní dvůr nemohla přijít v lepší moment. Otvírala jsem ji ve chvíli, kdy bylo zataženo, pršelo a všude kolem poletovaly zbytky barevnýho listí.

• Příběh vypráví o dívce, která pochází z velmi chudé vesnice. Grizelda, stejně jako mnoho dívek před ní, touží svůj osud změnit. A tak se vydá na cestu do tajemného kláštera, opředeného mnoha legendami. Doufá, že jí pobyt mezi tamějšími řeholnicemi časem zajistí lepší život. Krátce po vstupu do kláštera se však všechny její sny promění v noční můru.

• Ačkoli nepatřím do cílové čtenářské skupiny, byla jsem s příběhem moc spokojená. Možná tomu napomohl i fakt, že jsem ho z knihovny vytáhla v pravou chvíli. Měl perfektní atmosféru. Já osobně jsem do kostela vstoupila jen několikrát za život při různých příležitostech. Moc jsem nevyrostla, ale kdybych se v tu chvíli mohla zmenšit a být neviditelná, udělám to. A přesně takový pocity mnou prostupovaly, když Grizelda do kláštera vstoupila. Tíseň.
Strach z neznámého, tajemného, zlého. Fuj! Mrazí mě ještě teď!

• Kniha je primárně určená mnohem mladším čtenářům. A za mě, rozhodně ano! Temné prostředí, statečná dívka, magie, tajemství, přátelství, pomsta a přiměřená dávka násilí. Pokud bych měla volit mezi tímto titulem a mnohými dalšími, které do kategorie young adult spadají, volím rozhodně Havraní dvůr.

terryaknihy
03.11.2022 4 z 5

Havraní dvůr mi přímo sedl do vkusu. Jedná se o standalone, lehoučkou fantasy a velmi jednoduše napsané dílo. Možná na můj vkus až trochu moc jednoduše, protože příběh je podle mě vhodný pro YA, mladší čtenáře. Přesto je to psáno hezky a díky své ponuré atmosféře a tajemství, která se vysvětlí až na konci, mě to nutilo číst dál a dál. Hlavní postava Grizelda je velmi hezky vykreslená, je zvídavá, samostatná a velmi chytrá :). Celkový námět na knihu ohledně kláštera sv. Magdaleny byl zajímavě vymyšlený a prostředí bylo popsáno dostatečně barvitě. Mrzí mě jediné, a to je vcelku uspěchaný konec. Zvládla bych klidně o 50 stran víc.

KájaKoxík
02.11.2022 4 z 5

Jako první bych začala nevhodnými negativními komentáři předchozích čtenářů. Pokud nespadáte do cílové skupiny je třeba to při hodnocení zohlednit, pokud toho nejste schopni, pak snad nehodnoťte vůbec. Zbytečně to kazí %.

Podle mě je to super knížka, originální prostředí i nápad s prokletím jsou super. Moc se mi líbí i obálka, ilustrace i kratší kapitoly.
Obecně bych knihu doporučila čtenářům od 12 let.
První část jsem přečetla na jeden zátah, prostě jsem potřebovala vědět, jak to teda je. U knih pro mladší čtenáře je hodně důležité, zaujmout hned na začátku.

Jednu hvězdu strhávám, protože takový dobrý nápad by si zasloužil ještě rozpracovat. Souhlasím s názorem, že zjišťování informací o kletbě a vymýšlení plánu mohlo být propracovanější a čtenáři by gradovalo napětí.
No a závěr byl vyloženě rychlý což je vážně škoda.

Ale třeba se dočkáme i vyprávění z pohledu druhého kláštera :)

eva3992
02.11.2022 4 z 5

Mladá Grizelda se rozhodne vstoupit mezi sestry do kláštera svaté Magdaleny. Ten je opředený nejednou legendou a neřekne se mu jinak než Havraní dvůr. Dívka si myslí, že tím zajistí lepší život pro sebe i svou tetu, ale po příchodu zjistí, že všechno bude jinak. Stane se služebnicí kruté abatyše a bude doufat, že se z jejich spárů jednou dokáže dostat.

Tato útlá knížečka nás zavede do tajemného a temného světa plného kouzel a magie. Fantasy příběh, který je velmi jednoduchý a je tak vhodný pro všechny, kdo tento žánr moc nečtou, ale chtějí ho zkusit. Je ideální také pro mladé čtenáře, tipuji tak od 12 let.

Celý příběh je vystavěn jako krutá a drsná pohádka, kdy se statečná dívka bude snažit porazit zlo. Je to čtivé a napínavé. Neodhadla jsem vývoj příběhu, takže pro mě i překvapivé.

Nesmím zapomenout zmínit krásné grafické zpracování, nádherné ilustrace přes celou stranu i ty drobné, které nás provázejí celou knihou. Opravdu krásná práce.

Jelikož takovýto žánr často nečtu, je to pro mě odpočinkové čtení, příjemná změna, kterou jsem si moc užila. Rozhodně to není kniha, která by mě nějak moc zasáhla, ale je to pro mě příjemné překvapení a pokud si najde ty správné čtenáře, budou nadšení.

Lejčís
01.11.2022 4 z 5

Tak tohle mě potěšilo!
Po autorčině prvotině, která vyšla u pointy, dostal Havraní dvůr na výběr dokonce z několika nakladatelství. Jsem ráda, že Viky Veselá zvolila právě Rosier, protože korektury jsou perfektní (s čímž už se bohužel nesetkávám ani u Albatrosu) a pane bože ta obálka?! Miluju ji! Tleskám jejímu autorovi Jirkovi Dvorskému, který má na svědomí i nádherné celostránkové ilustrace, které provází celou knihu.
Co se týče příběhu, naprosto chápu zájem několika nakladatelství, byť se jedná o ještě ne úplně známou autorku. Jsem si jistá, že teď se o ní teprve Česko dozví, protože ten posun oproti její prvotině je obrovský! Jestli takhle bude pokračovat, pak se třetí knihy nemůžu dočkat :)
Může se zdát, že téma havranů ve fantasy je v dnešní době docela vyčerpáno, proto jsem se docela bála, aby příběh nepůsobil "vykradačsky", ale zbytečně. Autorka do toho totiž zakomponovala prostředí tajemného a děsivého kláštera, které není v middle-grade, natož pak v české literatuře vůbec běžné, a pozvedla tak toto téma na úplně novou úroveň. Upřímně, ohromilo mě to. Přestože nejsem cílovka, příběh mě velmi oslovil, byla jsem napjatá, zvědavá a knihu jsem prakticky neodložila, dokud jsem ji za jeden večer nepřečetla. Body přidávám taky za opravdu děsivé scény obětování, ze kterých běhá mráz po zádech, kniha opravdu není pro žádné strašpytlíky, i když dnešní děti už se asi jen tak něčeho nezaleknou :)
Vytkla bych možná jen věk hlavní hrdinky, které je v knize 18 let, dialogy a obecně styl vyprávění však odpovídají middle-grade, proto bych mu věkově přizpůsobila i hrdiny, aby kniha působila věrohodněji. V závěru mi také chyběl nějaký zvrat, neboť jsem měla pocit, že vše šlo až moc podle plánu a ve výsledku tak celý závěr působil uspěchaně. Nevadilo by mi, kdyby měla kniha cca o 50-100 stran navíc, protože si myslím, že ten závěr měl potenciál ještě nějak ohromit. Stejně tak začátek by si zasloužil trošku více propracovat, neboť jsme prakticky okamžitě vrženi do děje. Více prostoru bych dala i propracování charakteru hlavní hrdinky a hlavně vedlejších postav, o kterých se bohužel nedozvídáme takřka nic hlubšího. Ale třeba se dočkáme příště :)

Jako celek však hodnotím kladně a doporučuju čtenářům Zrádných mlh od Katherine Arden. Svou atmosférou mi ale připomínala i Noci běsů od Kateřiny Šardické :)

M.C.SMITH
01.11.2022 3 z 5

Tuto knihu bych chtěla hodnotit kladně, ale moc nemohu. Je to čtení spíše pro mladé čtenáře. Dala bych ji dívce okolo třinácti let.
Mne se příběh zdál uspěchaný a hodně málo rozvedený. Nebyl špatný, zápletka byla vymyšlena originálně a určitě má příběh své klady, ale já už dávno nejsem cílová skupina.
Kniha je nenáročná a rychle se čte. Věřím, že si své čtenáře určitě najde a pokud chcete oddechovku pro svou dcerku, určitě neváhejte.

Dracomalfoj
30.10.2022 5 z 5

Knihu jsem zakoupil pro svoji 12letou dceru a ta je nadšena a chce jí číst celou znova nechápu tak negativní komenty..logicky je jasné že pro náročného čtenáře to nebude třeba pravé ořechové ale pro mladší čtenáře (kterým je tato kniha určena si myslím ze super .takže za mě 5*

Konfu97
28.10.2022 1 z 5

Tak tohle bylo bohužel hodně slabé. Jediné, co musím ocenit, je originální nápad zápletky, ale jinak bohužel nic.. Příběh byl nezáživný, uspěchaný, což je asi hlavně z důvodu zbytečně málo stran (190). Některé věci nebyly pořádně vysvětlené, celkově by byl příběh daleko lepší, kdyby měl o cca 200 stran víc a bylo tam víc popisů a rozepsaných důležitých bodů.

DreamerX9
21.10.2022 2 z 5

Není to špatné akorát já jsem náročný čtenář a proto za me bylo tohle velmi průměrné a řekla bych trochu dětská dobrodružná. Nesedl mi styl jakým je kniha napsaná, děj ubíhal celkem rychle ale chyběl mi tam zvrat či nějaké napětí. Na druhou stranu oceňuji i několik originálních nápadů ačkoliv havranů bylo již v jiných knižních seriích několik.

Autorovy další knížky

2022  67%Havraní dvůr
2019  78%Ester a Basilova pomsta

Kniha Havraní dvůr je v

Přečtených43x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce47x
Chystám se číst28x
Chci si koupit9x
dalších seznamech2x