Dcera labyrintu

Dcera labyrintu https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503834/bmid_dcera-labyrintu-sYL-503834.png 4 20 11

Kora je na první pohled obyčejná středoškolačka, která se pokouší přežít nové spolužáky a rozvod adoptivních rodičů. Zatímco ambiciózní matka na ni nemá čas, otec se ji do svého podivínského života v pohraničí snaží zatáhnout až příliš. Když ji o letním slunovratu požádá, aby se zúčastnila jakéhosi tajemného obřadu, Kora váhavě souhlasí. Má se totiž odehrát v opuštěné zahradě, kde ji ještě jako nemluvně objevila policie. Jenže rituál nedopadne podle očekávání. Místo aby se Kora dozvěděla něco o své záhadné minulosti, propadne se do starověkého světa, ve kterém ji uctívají – a brzy i pronásledují – jako dceru dobyvačného krále. Opravdu bylo tohle místo obývané bohy a netvory kdysi jejím domovem? Co je zač muž bez tváře, který ji měl unést z kolébky? A proč se nestvůře uvězněné v jeskynním bludišti začaly po staletích znovu přinášet lidské oběti? Dcera labyrintu vypráví dobrodružný příběh ze světa, ve kterém řecké mýty ožívají v celé své nebezpečné kráse.... celý text

Přidat komentář

KnihomoLucy196
15.03.2024 3 z 5

(SPOILER) 3/5

Knížka je určená spíš mladším čtenářům, kteří moc neřeší takové ty...já nechci říct nedostatky, spíš nedopracované věci

Já vím, možná mám moc vysoké nároky, ale.. jakým jazykem tam spolu mluví? Česká holka Kora, neboli celým jménem Karolína, se omylem ocitne ve světě řeckých mýtů a bájí, a proto mě zajímá, jak tam s ostatními mluvila? Nikde se to tam nerozebírá.. já vím, je to práce navíc, ale tahle nedopracovaná část mi někdy dost vadila

Příběh - jako ten samotný nápad je geniální. Já vím, úplně tady tu knížku zatím hejtim, ale tohle se musí nechat, že příběh jako takovej je fakt skvělej

Postavy - nejvíc jsem si oblíbila teda Sandana. Nevím, jak se prostě najednou tak rychle rozloučil a odešel, nevím, jak na začátku machroval a na konci byl neškodné koťátko, ale líbil se mi jeho charakter, trošičku mi připomínal Nikolaie z Grišy XD

Ale nechápu ten konec
To je tam všechny nechá? Já vím, že musela utéct a zachránit si život.. ale stejně mohla vymyslet jiný způsob..
Jo, bude druhá část, kde se to možná dořeší.. ale já nevím, jestli tu sérii dočtu

Naďa2411
12.09.2023 5 z 5

Velmi pěkná kniha, která je určena dětem a mládeži. Určitě jsem udělala dobře, když jsem si knihu náhodně koupila na DK. Trochu mi děj připomínal sérii mých oblíbených postav z povídek Letopisy z Narnie.
Dcera Labyrinutu se jmenuje Karolína, která se ocitá po rituálu ve starověkém světě na Kursattu. Zde jí oslovují Kora a její průvodce Ariston (otrok z té doby) jí pomáhá při útěku z Labyrintu. Jako královský potomek má být Kora obětována, aby byl utišen hněv bohů. Oblíbil se mi mluvící lev, jenž byl věrným pomocníkem při cestách a průbojná otrokyně Tekmessa. Všechny postavy mi byly velmi sympatické a už se těším na další díl, který má autor v plánu. Doporučuji I dospělým.


PrincaListicka
19.12.2022 3 z 5

(SPOILER) Musím říct, že zpočátku jsem z příběhu byla nadšená. Neotřelé prostředí, nový svět s novými pravidly, spousta zajímavých postav. Kniha je poměrně tenká, má kratičké kapitoly a je doplněna překrásnými ilustracemi, takže čtení ubíhá, ať chcete nebo ne.

Ke konci knihy jsem si ale začala všímat, že autor spoustu zajímavých věcí, témat a postav v příběhu jen tak trochu naťukne, ale vlastně nevysvětlí. A to mě trochu mrzelo. Například se zde objeví zajímavá čarodějka, o které se ale prakticky nic nedozvíme a dějem jen tak propluje. Ač měla mít zásadní význam, nakonec jsem měla pocit, že byla vlastně tak trochu zbytečná. A tak se to opakuje i s dalšími postavami či událostmi. Celou dobu navíc čekáme, až se dozvíme něco o Koře, jejím původu a rodině, o tom, co se jí stalo. Jenže ani to bohužel téměř nepřichází. Myslím, že by nebylo vůbec na škodu, kdyby knížka měla třeba alespoň o 50 stránek navíc. Popravdě jsem z konce byla trochu zklamaná. Když už mi zbývalo asi posledních pět stran, bylo mi jasné, že si na vysvětlení budeme muset počkat až do dalšího dílu. Já osobně si myslím, že toho autor mohl vysvětlit víc. Minimálně já bych se pak o to víc těšila na pokračování.

Co se týče samotných postav, Kora byla sympatická a fandila jsem jí. Nechovala se jako typická puberťačka, takže jsem měla spíš pocit, jako by už byla dospělá. Kdo mi ale neskutečně lezl na nervy byl Ariston. Měl být mnohem starší a rozumnější než Kora, ale choval se jak malý spratek. Chápu, že to možná bylo způsobené situací, do které se dostal, ale i tak mi jako postava vadil.

Otrokyně Tekmessa byla velmi osobitá, na své postavení se chovala až povýšenecky. Na vše měla svůj názor a uměla si poradit. Tu jsem si oblíbila. A stejně tak jsem si oblíbila i Sandana, myslím, že bychom byli skvělí kamarádi.

Na závěr bych tedy řekla, že příběh měl velký potenciál, který byl naplněný jen tak napůl. Pokračování si přečtu ráda, jen tedy doufám, že se nám v něm dostane odpovědí na všechny nezodpovězené otázky.
Knihu bych doporučila spíše mladistvým čtenářům, kteří si chtějí přečíst fantasy odehrávající se v neobvyklém světě.

Áňa 998
10.12.2022 5 z 5

Miluju mytologii, konkrétně řeckou a severskou. Tahle kniha mi tedy neunikla a já jsem ráda, že jsem si ji díky spolupráci mohla přečíst. Jinak by mi asi její existence unikla. Super popisy, propojení, krásně se mi kniha četla :)

Martianus
09.12.2022 5 z 5

Velmi fajn knížka ideální pro fanoušky řecké mytologie a románů se silnými ženskými hrdinkami.

stepanka.ruml
08.12.2022 1 z 5

Čekala jsem něco jiného. Anotace se mi líbila a slibovala YA spojenou s řeckou mytologií. Na první pohled skvělá kombinace. Ale z řecké mytologie je tam příliš neurčitého. Pokud člověk nemá těžce načteno, tak se nechytá. YA to taky moc nebylo. Spíš něco na pomezí dětské literatury. Na to, že má být hlavní hrdince 16, tak se tak těžce nechovala. Příliš plochá postava, kterou puberta obešla obloukem. Za chvilku mě začaly postavy štvát a chtěla jsem, ať konečně zabijou aspoň Ariho. Takže za mě zklamání.
A nakonec... Dostala mě věta, že podle spolužaček je divná, protože nedává na instagram fotky v prádle, ale raději něco, co nakreslí. Jako kdyby neexistovalo nic mezi tím.

RoseDadas
02.12.2022 4 z 5

4,5*
Ačkoli je kniha řazena do YA kategorii, bez problémů zaujme i dospělé čtenáře. Děj knihy totiž není ani zdaleka tak banální, jak by se mohlo zdát. Vypravěčský styl je velice příjemný a plynulý. Ne vše je v textu řečeno napřímo, je třeba si některé věci propojit, určitá znalost řeckých bájí se také bude hodit. Autor používá pěkné jazykové obraty a při líčení nešetří barvitostí. V knize se objeví několik postav, z nichž některé vyniknou a není problém si je hned oblíbit (jako například mluvícího lva, který má strach z krve, nebo otrokyni Tekmessu, která touží po svobodě). Chtělo by to však strávit s postavami více času, občas mi informace jen tak klouzaly po povrchu. Rozhodně doufám, že se brzy dočkáme pokračování, poněvadž ten konec by takhle nešel.

terryaknihy
28.11.2022 3 z 5

Díky spolupráci s nakladatelstvím Bourdon se mi dostala do rukou tato YA knížka, která má moc hezkou obálku a neskutečně lákavou anotaci. Anotace slibující řecké mýty, labyrint a muže bez tváře… Knížka je hezky čtivá a popravdě jsem i dostala, co jsem očekávala. Řecké mýty jsou tu velmi dobře zpracované a prostředí hezky vykreslené, takže s tím si autor nádherně vyhrál. Co mě trošičku mrzelo byla určitá nevykrášlenost postav, do kterých bych se dokázala vtisknout a více si příběh užít. Občas jsem se v jejich chování lehce ztrácela a ten konec mě celkem překvapil. Zajímalo by mě, zda autor chystá třeba pokračování :).
Doporučuji mladším čtenářům :).

uzivatel9869
15.11.2022 5 z 5

Knihu jsem dostala jako dárek od manžela. Četla se moc hezky, vždycky když jsem si myslela, že vím, co se bude dít dál, tak příběh nabral nečekanou otáčku. Dost originální pojetí na známé řecké mýty a pověsti. Jsem zvědavá, jak to bude dál s doufám, že bude pokračování. Můžu jenom doporučit.

lištička1998
13.11.2022 4 z 5

Na knihu jsem narazila na sociálních sítích, zaujala mě obálka i téma řeckých mýtů. A nebyla jsem zklamaná! Příběh odsýpá rychle a nečekaným směrem, hlavní hrdinku a další postavy jsem si hned oblíbila (hlavně vtipného prokletého lva a otrokyni Tekmessu). Kromě toho musím pochválit ilustrace, jsou opravdu povedené. Jen by to klidně mohlo být i delší!

ZuKo
12.11.2022 2 z 5

Tak tohle nebylo pro mě. Je to má první kniha od autora. Kniha se četla od začátku hezky ale pak mě hlavní hrdinové začali vadit a nezajímalo mě jak to dopadne. Kresby uvnitř jsou moc pěkné.