Souboj princů

Souboj princů https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513149/bmid_souboj-princu-64158e466b92a.jpg 3 48 19

Akční královská fantasy od vítězky 6. ročníku soutěže Hvězda inkoustu. Princ Leandros má s osmi dalšími princi bojovat o princeznu i královskou korunu. Protože ale utrpí zranění, rozhodne se ho jeho sestra Leanis tajně zastoupit. Pod identitou svého bratra balancuje na hraně odhalení a plní úkoly, při kterých jde často o život. Zároveň ji pronásleduje tajemný přízrak vlkolva, který nějak souvisí s minulostí královského rodu. Prince v Souboji brzo začnou potkávat podivné smrtící nehody… Probojuje se Leanis do finále soutěže? A podaří se jí odhalit nebezpečného sabotéra?... celý text

Přidat komentář

Marylaa
01.04.2024 3 z 5

Asi poprvé se mi stalo, že mi hlavní postava v knize lezla na nervy. Leanis je na můj vkus až moc klišoidní tím nesnášením čehokoli holčičího. Někdo ale naopak takové neženské ženské hrdinky vyhledává a ani pro mě by tohle nebyl důvod dát nízké hodnocení, důvodem je to, že mnoho věci nebylo dostatečně vysvětleno (nejspíš je důvodem omezení počtu stran v literárních soutěžích). Princové nám nebyli dostatečně představení a velké časové úseky byly shrnuty do vět typu "dny ubíhaly". (Popravdě moc nechápu proč se to muselo odehrávat rok.) Je to škoda, protože svět byl vymyšlený dobře, prokletí královského rodu také i ta intrika v pozadí soiboje.

strana394
09.02.2024 4 z 5

Tento příběh nás zavede do nového světa s vlastními zeměmi, který je protkán magií, příšerami, tajemstvími a detektivním pátráním. Na začátku jsem měla trochu problém se do příběhu začíst. Chvilku mi trvalo zapamatovat si jména všech důležitých postav, jejich roli v knize, národnost a esenci. Chybělo mi více detailů o světě, císařství, a hlavně o magii jak funguje, druhy, kdo ji může používat a kdo ne. Knížka ale postupně začala poodkrývat tajemství za tajemstvím a tím příběh začal mít spád a byl nesmírně čtivý. Detektivní zápletka mě strašně bavila, nedokázala jsem odhadnout, kdo je onen zrádce. Knížka mě dokázala nejednou překvapit a za to má u mě autorka palec nahoru.

Hlavní hrdinka Leanis byla skvělá. Nebyla to žádná fiflena, která by se bála ušpinit si ruce. Vydala se opravdu těžkou cestou, ale její síla a ochota zvítězit ji dovedla daleko. Občas mě naštvalo její chování, kdy se místo snahy získat klíč vydala radši po stopách minulosti. Na druhou stranu ji ale chápu, byla bych zvědavá úplně stejně. I přes to, že se zde vyskytuje spousta postav, moc se toho o nich nedozvíme. Autorka se spíše zaměřila na dějové události než na vývoj a prohloubení postav.

I přes to jsem si styl psaní autorky oblíbila a čtení si užila. Doufám, že toto nebude autorčina poslední kniha. Hrozně bych ocenila navazující knihu o dívce, které se konečně dostalo svobody a odpočinku.

Hodnocení: 3,9/5

Za knihu moc děkuji @humbook @humbookblogeri a @endlessbibliophile. #humbookblogeri #spoluprace.
IG: @strana394


PosPol
11.12.2023 3 z 5

Princ Leandros míří na Souboj princů utkat se o ruku princezny. Doprovází ho jeho dvojče - sestra Leanis. Když se Leandros zraní v Rudém lese, Leanis nenapadne nic lepšího, než že se za bratra bude vydávat a dokáže rodině, že není nějaká nanicovatá holka! Začíná tak nebezpečné dobrodružství, při kterém nepůjde o nic menšího, než o vlastní život Leanis. A to obzvláště poté, co princové začnou padat k zemi jako hrušky, obvykle po velmi nehezké nešťastné "náhodě"....

Fantasy s originálními prvky, která je plná předstírání, snahy zavděčit se a naplnit očekávání druhých. Kniha není slaboduchým feministickým opěvováním hlavní hrdinky, naopak. Leanis dělá chyby, ale snaží se z nich poučit, skvěle improvizuje. Příjemně mě překvapila absence romantické linky, nepotřebuji ji nutně všude. Zároveň se autorka nebojí zabíjet spoustu postav, což jsem rovněž nečekala.

Bohužel knize chybí větší propracovanost. Postavy jsou de facto ploché a tak vás jejich smrt ani nemůže zasáhnout. Úkoly v souboji jsou často odbyty, přitom by to mohl být nosný sloup celého příběhu. Asi nejvíce mi vadil konec, který byl tak překombinovaný, až jsem se ztrácela, nechápala pohnutky, proč vlastně některé věci byly zatajené a unikaly mi pohnutky hlavních protagonistů. Snad žádná postava není tou, za kterou se vydává, všechny lžou a snad ani samy neví proč.

Co mě dost často zaráželo, že o sobě Leanis převlečená za bratra mluvila v ženském rodě, ale ostatní to zjevně nepostřehli. To mi ale přijde jako chyba redakce? Čtení mě bavilo, připomínalo mi to pohádku Královský slib a Princezna zakletá v čase. Hodnotím 3/5.

Knižní_Molka
31.10.2023 3 z 5

3*
pribeh se cetl dobre, bavilo me to, ale byl to takovy prumer
obalka se mi nelibi, ten mec je krivy a ty stiny na tom hrade jsou dost wtf
dalsi knihy od autorky si prectu

michaelakoc
27.10.2023 3 z 5

Kdybych měla jedním slovem popsat tuto knihu, byla by to pohádka! Podotýkám, že krásná pohádka. Během četby jsem myslela na Princeznu Fantaghiro, kdo pamatujete, a pořád se mi vracely vzpomínky. Trochu na mě také dýchla Princezna zakletá v čase.

Hodnotím 3,5/5, protože mi tam chyběla romantická linka, byly tam náznaky, ale nijak se to nerozvinulo a to mě trochu mrzí. Pak také na mě trochu moc chaotický konec s velkým množstvím informací a událostí najednou.

Kniha ale nádherně a poutavě šlape a nemá žádná hluchá místa.

Dvojčata Leandros a Leanis, dalších 8 princů, 1 princezna, král - královna, Souboj princů o korunu, amulet, přízrak, tajemství, minulost, nebezpečí, napětí a mnoho dalšího.

Nebudu Vám spoilerovat děj, ale knihu určitě doporučuji. Moc mě bavil celý souboj a jednotlivé úkoly. Oblíbila jsem si i ostatní prince a princeznu.

A překvapivá závěrečná 4ka je skvělá. A hned si dokáži představit pokračování, i když je zde příběh ukončený.

Misty-K
26.08.2023 4 z 5

Repost hodnocení z mého instagramového účtu:

"Raději zemřu ve snaze stát se tím, kým jsem, než prožít celý život ve lži jako někdo, kým nejsem."

Tahle kniha má úžasně vymyšlený svět, čtivý styl a komplexní postavy. To vše vidíme skrze protagonistku Leanis, princeznu, které už příliš dlouho otec tvrdil, že je slabá a k ničemu. Leanisina síla nespočívá v esenci ohně, kterou byla obdařena, ale ve zvídavosti, odhodlání a snaze improvizovat. Není samozřejmě dokonalá, dělá chyby, často se musí spoléhat na ostatní (aniž by si byla jistá, nakolik se na ně spolehnout může) a rozhodně se má její charakter kam vyvíjet. Jenže o to právě jde; feministická myšlenka knihy nespočívá v ukázání ženských postav jako neomylných, ale v kladení důrazu na jejich rozmanitost a jedinečnost.

Celou knihou se také táhne motiv předstírání, neupřímnosti a snahy přizpůsobit se očekávání jiných. Právě překonáním těchto tendencí se Leanis stane lepším člověkem.

Příběh plyne rychle a bez hluchých míst. Vůbec se mi nechtělo od něj odtrhávat. Děj je dostatečně uzavřený, aby byl konec uspokojivý, ale zároveň napovídá, že se dočkáme pokračování. Ústřední tajemství pak bylo zajímavě podané, jen mi připadalo příliš komplikované, když se vše odhalilo. Možná je to mnou, ale nechápala jsem, proč některé jeho části vůbec měly zůstat zamlčeny.

Také kniha potřebovala o jednu opravu víc. Drobné překlepy se přehlédnout dají, avšak občas o sobě Leanis mluví v ženském rodě, i když zrovna předstírá, že je muž, což je nápadná a zbytečná chyba.

Tam ale moje stížnosti končí. Souboj princů je čtivá fantasy se skvělými postavami a atmosférou, odehrávající se v promyšleném světě a nabízející myšlenku o individualitě, ženské síle a rodinné lásce. Nechybí jí napínavé chvíle ani tragické momenty. Na prvotinu působí neuvěřitelně profesionálně. Naprosto chápu, že zrovna ona uspěla ve Hvězdě inkoustu.

Klivine
11.08.2023 4 z 5

(SPOILER) Na to, že je kniha autorčinou prvotinou se jistě podvedla. Ale nejspíš jsem od hvězdy inkoustu čekala víc, kor po přečtení zmizení Sáry Lindnertové.

Zápletka, kdy naše hlavní hrdinka předstírá, že je její bratr je určitě zajímavá. V některých případech se přeřekne, což je pochopitelné, ale v jiných případech je takový přeřek nepovšimnut. Jakoby autorka zpětně přidala do textu a...

Všechny postavy byly ploché, tak mi ani nevadilo, když jich několik zemřelo. Jistě by mě zajímalo, jaký byl život, ať už hlavní hrdinky, nebo princů.
Já osobně bych ocenila, kdyby příběh začínal v době, kdy se její bratr začínal připravovat na souboj.

Začátek knihy byl dosti nezáživný, nudný a doprovázeny šťastnými náhodami. Druhá polovina byla příliš překombinovaná. Jistě by se vše dalo roztáhnout do více dílů.
Těch nápadů bylo moc, ale všechny zajímavé.

Za mě by byl zajímavější příběh o Lesaně, ale to je jen můj názor.
+ Doporučuji knihu Naslouchač

book_bee
10.07.2023 4 z 5

Děkuju moc @humbook za poskytnutí knihy k recenzi! #humbookblogeri
knihu jsem si moc užila, byla hrozně napínavá a já jsem v průběhu byla zvědavá, jak to skončí. Na to, že je souboj princů poměrně krátká kniha, autorka se mistrně předvedla a otevřela tolik různých témat, které hezky propracovala, i když to nikdy bylo až moc natěsnané. Hlavní hrdinka mě občas štvala, ale obdivovala jsem ji, že i přes nepříznivé okolnosti stejně nepolevila, stála si za svým a neúnavně odhalovala spletitou minulost. Rozhodně jsem si před tím nemyslela, že tam doopravdy zemře tolik lidí, i když mě osobně to nevadilo. Knížku, prvotinu od české autorky vřele doporučuji a jsem ráda za tu možnost, přečíst si ji v rámci spolupráce. Těším se, až autorka napíše něco dalšího, já se do toho určitě pustím!

KnihomoLucy196
24.06.2023 3 z 5

(SPOILER) Příběh mi přišel vskutku originální, ale někdy moc složitý... Třeba ten konec kdy se odhalovaly pravdy jsem skoro vůbec nestíhala, jak toho bylo moc!
Také jak je vlastně děj knihy jeden rok, tak se ten příběh natahuje, takže než jsem se pořádně začetla tak to chvíli trvalo..
To je samozřejmě pouze subjektivní názor :)
Celkově bych tomu dala průměrné hodnocení 3,5*

Zatoulana
23.06.2023 5 z 5

SOUBOJ PRINCŮ - Kristýna Dostálová

Kniha vyhrála 6 ročník literární soutěže hvězda inkoustu kterou pořádá @fragment


Jedná se dle anotace o akční královskou fantasy.

Hlavní hrdinka Leanis se vydává za sveho bratra Leandra v souboji princů. V kralovstvi ale není něco v pořádku a Leanis stále pronásleduje přízrak minulosti. Ona se všemu snaží přijít na kloub a zároveň se snaží zůstat v utajení.

Je to asi hodina co jsem knihu dočetla a nemám slov. Tohle bylo naprosto parádní! Jsem plná dojmů které se snažím vstřebat a vepsat do této recenze.
Příběh byl po celou dobu naprosto vyšperkovaný a napínavý, zároveň nebyl strohý. Prvních pár kapitol bylo více popisných hodně uváděli děj, představoval postavy, fungování světa, náboženství a hierarchii. To plynule navázalo na dění v souboji kde to už začalo být akční, spletitější a plné intrik.
Leanis,hlavní hrdinka příběhu, vůbec nepůsobila uměle a přesíleně. Smýšlela jako mladá dívka co chce něco dokázat svému otci a sama sobě. Měla své chyby občas ji propadla dětinská závist a žárlivost ale v hloubi to je zlatá a chytrá dívka co dospívá. I vedlejší postavy jsem si zamilovala a moc se mi líbilo že i s jejich životy si autorka pohrála a nepůsobili ploše. Hned od začátku jsem si zamilovala Koharua a Tristan mi byl sympatický. Některé věci kolem princezny jsem odhadla ale to byl detail.
No a ten konec? To rozhlednu zápletky Já nemám slov. Byla jsem naplá jak struna a nemohla jsem ji odložit. Proste parádní kniha a já vám jí všem doporučuji!

5/5

Knihu jsem četla v rámci #spolupráce s @humbookblo a ráda bych jim za ni poděkovala protože jsem si opravdu moc užila.

Wajny
21.06.2023 4 z 5

Zajímavá anotace a český autor #ctemeceskeautory mě přilákaly ke čtení Souboje princů. Bohužel začátek knihy nebyl příliš oslnivý, ale druhá polovina knihy to napravila.

Do téměř celé první poloviny knihy jsem se musela nutit. Byla příliš pomalá, obsahovala přebytečné informací a i přes akční scény a tajemství, se vše ubíralo stejným tempem. Ale pak nastal obrat a druhá polovina knihy mě vtáhla do děje. Akční scény byly napínavé a bavilo mě postupně odhalovat všechna tajemství, která se v příběhu objevovala. Přestože jsem si užívala toto napětí, přišlo mi, že ke konci knihy mohlo dojít ke zpomalení tempa a děj mohl být detailněji rozpracován.

V knize byl stvořen nový svět s vlastními zeměmi, jejich uspořádáním a unikátními příšerami. To bylo povedené, avšak i přes množství poskytnutých informací jsem pocítila nedostatek širšího kontextu. Chybělo mi více detailů ohledně role císařovny, podrobnějších informací o zemích, které tvoří císařství, a celkovém fungování tohoto světa. Rovněž je zde velmi málo informací o esenci - jak funguje, jaké jsou druhy a proč ji někteří mají a jiní ne.

Kniha se odehrává během celého roku a rozhodně tohle vše nedokázal obsáhnout rozsah knihy. Chybělo tu ponoření do knihy a rozhodně větší zaměření na postavy. Detektivní linka příběhu byla dobrá, nedokázala jsem odhadnout, kdo je padouchem, avšak trochu mi vadilo, že nebylo více náznaků, které by následně vedly k odhalení jeho identity

V knize chybí romantická linka, což mi překvapivě nevadilo #milovnikromantiky Nicméně mi scházely více rozpracované mezilidské vztahy, ať už přátelské nebo nepřátelské. Příběh se spíše zaměřoval na dějové události než na vývoj a prohloubení postav. Trochu mi zde chyběla "lidskost" nebo něco, co by mi umožnilo zamilovat se do postav, fandit jim nebo je naopak nenávidět.



V knize se vyskytuje mnoho postav, bohužel se ale o nikom nedozvíme víc (ani o hlavní postavě). Získáváme pouze povrchní a omezené informace. Charaktery postav nejsou detailně propracovány a jejich motivace k činům byla pouze povrchní.

Souboj princů nabízí poutavý příběh od začínající autorky. I přes některé nedostatky, kniha nabízí zajímavý příběh s novým světem, zajímavou magií, s plno tajemstvími a detektivním pátráním.
Otevřený konec knihy naznačuje, že je připraveno místo pro další díly. Já si určitě ráda přečtu další autorčinu knihu a budu doufat, že se mi více trefí do mých požadavků.

Děkuji za zaslání knihy @humbook #spoluprace #humbookblogeri

lvice_elaa
20.06.2023 2 z 5

Pardon, ale mam dojem, ze Hvezda inkoustu prevypravela zapletku Sklenenyho trunu. Takze je to sice ctivy, ale zaroven jednoduchy a neoriginalni. Jestli od knizek nic vic nepotrebujete...

Kate3003
18.06.2023 3 z 5

Po přečtení anotace jsem na knihu byla hodně zvědavá, protože tyhle výměny mě prostě baví. Navíc princezna účastnící se turnaje o jinou princeznu, to samo o sobě zní jako velmi vtipná situace.
Příběh byl poměrně čtivý a při čtení se mi vybavil Avatar a tím nemyslím ten velkofilm o modrých mimozemšťanech, ale příběh poslední vládce větru. I zde je totiž země rozdělena na části a podle různých esencí mají někteří obyvatelé těchto částí rozdílné schopnosti. Což se mi velmi líbilo, ale byla škoda, že v knize nebylo o jednotlivých schopnostech a zemi více informací. Podle drobečků, které nám autorka naservírovala stvořila velmi zajímavě fungující svět o kterém bych se ráda dozvěděla víc.
V příběhu není romantická linka což mi vlastně vůbec nevadilo, ale ocenila bych aspoň nějakou propracovanou vztahovou linku jako například přátelství mezi jednotlivými princi.
Základní zápletka byla zajímavá, ale v některých situacích došlo ke spoustě šťastných náhod, které hlavní hrdince pomohli. Konec příběhu mi přišel trochu zrychlený a překombinovaný, ale zároveň si nechává otevřená vrátka pro případné pokračování.

Za poskytnutí knihy na recenzi velmi děkuji @humbookblogeri

Librorumistka
16.06.2023 4 z 5

Tuto knihu jsem dostala v rámci spolupráce s Humbookem. Tato kniha mě zaujala jak svým námětem, tak absencí romantické linky. Byla jsem tedy zvědavá, zda v mých očích i tak obstojí, protože málokterá YA fantasy bez romantiky se mi líbila. Nicméně tato kniha je výjimkou. Byť nemůžu říct, že bych z ní byla naprosto paf, líbila se mi. Nejvíc mě nadchl popis čistě mužského prostředí. Jednotliví princové měli opravdu rozmanité a jedinečné povahy a navíc se nechovali tuctovitě chlapsky. Styl psaní byl dle mého taky příjemný a čtivý. Co bych ovšem rozhodně chtěla vytknout, je zvláštně rozvrstvená dynamika děje. Pasáže, které bych ocenila delší, byly bohužel většinou krátké (například vyvrcholení děje), zatímco pro mě nezajímavé úseky byly rozepsané. Tato kniha je pro mě příjemnou průměrnou knihou, jejíž čtení jsem si však užila a mohu ji doporučit těm, které zaujme námět.

Knihochod
13.06.2023 2 z 5

Keď som si prvýkrát prečítala, o čom tento príbeh má byť, zostala som veľmi milo prekvapená a moje srdiečko zaplesalo. Žena v prestrojení za muža sa zúčastní mužského bojového turnaja = sen každého knihomila, ktorý vyrastal na filmoch ako Super náhradník.

Iste teda môžete hádať, že som celým tým nápadom bola veľmi nadšená, avšak popri čítaní moje nadšenie odpadalo, až nezostalo takmer žiadne, nakoľko spracovanie bolo za mňa veľmi slabé.

Nepomáhal tomu ani fakt, že sa v príbehu objavovalo až príliš veľa šťastných náhod, vďaka ktorým sa naša hlavná hrdinka, ktorú som si podľa popisov nedokázala ani príliš dobre predstaviť či sa do nej vžiť (a nie len do nej, aj ostatné postavy boli vcelku plytké a nie práve šťastne vykreslené), dostala z každého väčšieho problému takmer bez akejkoľvek ujmy.

Detektívna zápletka ma vcelku bavila, ale prišla mi až príliš predvídateľná a pri dlhšom zamyslení čitateľ celkom pekne dokáže prísť na celkové rozuzlenie.

Taktiež musím spomenúť mnohé nejasnosti, ktoré príbeh obsahoval - v tom zmysle, že čosi bolo napr. poškodené, no o pár riadkov ďalej už to bolo v poriadku, a vcelku veľké množstvo gramatických či štylistických chýb, ktoré by som v neprekladanej knižke nečakala.

Priznám sa, čakala som čosi úplne iné - príjemnú fantasy vhodnú pre začiatočníkov v tejto oblasti, no dostala som čosi, čo neviem, či by ma priviedlo k väčšej obľube tohto žánru.

I tak ale dúfam, že si kniha svojich nadšených čitateľov nájde. Ja medzi nich žiaľ nepatrím.

Knižku som čítala vďaka spolupráci s Humbookom, za čo im ešte raz veľmi pekne ďakujem.

cestina_s_linus
04.06.2023 5 z 5

Souboj princů - originální fantasy příběh, kde nás nebude otravovat romantika, ale budeme řešit zapeklitou záhadu s přízrakem!¨

Oceňuji, že hlavní hrdnika není dokonalá a prochází vývojem - PECKA!!!
Slovo "plstořitník" je TOP slovo.
Zajímalo by mě, kdo si také všiml toho "a" na straně 108.
Je to takový český "Zaklínač".

Hobitka
23.05.2023 5 z 5

Páni! Příběh mě vtáhl hned od prvních stránek a moc jsem si jeho čtení užila :)
Bavilo mě odhalovat všechna ta tajemství společně s Leanis. Příběh se postupně zamotával čím dál víc, a v jeho vyvrcholení jsem měla až dojem, že úplně nestíhám jeho tempo... Nakonec se ale zase krásně (z větší části) rozmotal a uhladil. Závěr nechává příjemně pootevřená vrátka pro další příběhy z tohoto světa. A já doufám že budou - styl psaní autorky mi totiž ohromně sednul :)

Na fantasy mám hodně ráda poznávání světa, a to tu zvládla autorka přímo bravurně. Drobečky všelijakých informací byly troušeny právě v takové míře, že jsem neměla dojem "odskočení si na přednášku", ale zároveň jsem z příběhu opravdu cítila, že se odehrává jinde než jen v "našem středověku". Podrobnosti o přírodě, zvyklostech, politickém uspořádání, či dokonce vlastní názvy měsíců, krásně dotvářejí atmosféru celé knihy. Doufám, že se do tohoto světa znovu podíváme v autorčiných dalších knížkách :)

P.S.: Až teď po dočtení mi došlo, že v Souboji není žádná romantická linka! A upřímně? Vůbec mi tam nechyběla :D

tittanie
23.05.2023

Nejsem moc vášnivá čtenářka fantasy, ale někdy jej ráda zařadím do knih, které čtu.
I když jsem se na čtení soustředila, tak na mě vždy vyskočilo něco, co jsem nečekala. A pak listovala zpátky, jestli náhodou už nebyla ta informace někde předtím, protože se to tak tvářilo, ale ne.

jitka_dankova
11.05.2023 3 z 5

Zvláštní pohádka pro dvanáctileté dívky. Přesně tohle jsem si začala říkat, jak jsem se ponořila do příběhu. Přecejen souboj o princeznu, ufňukaní princové, kteří se teprve všechno učí, zjednodušené prostředí toho světa, minimum prostoru pro nějakou politiku, žádný prostor pro nějakou lásku, divná pravidla, zvláštní kletby a jedna do očí bijící náhoda za druhou, to prostě vypadá na takovou tu klasickou pohádku. Proč ne, že? Zatoužila jsem přečíst si po dlouhé době pohádku pro mladší dívky a protože v sobě pohádky obvykle nesou nějaké ponaučení, donutila jsem se knihu dočíst až do samotného konce (nj, a taky jsem tajně doufala v alespoň nějaký, jakkoliv chabý náznak nějaké romantické linky, snít můžu, ne? I obyčejné hezké přátelství by mi stačilo...).
Vzhledem k tomu, že jsem si ale po dočtení z knihy vůbec nic neodnesla, nějak nevím, nakolik ji mohu doporučit a vlastně komu. Pro dospělé to není, příběhu chybí jiskra a něco "navíc". Kdybych měla dvanáctiletou dceru, nevím, jestli bych ji nechala knihu číst a co by jí měla přinést. Chybělo mi tam nějaké přátelství, proboha i třeba víc nějakého soucitu a zamyšlení nad všemi těmi zavražděnými princi, prostě něco víc, než jen ploché vyšetřování zapeklitého případu. Jsem z dalších komentářů zvědavá, komu se vlastně kniha bude líbit a pro koho doopravdy byla psaná a kdo ji ocení.