Falešné růže

Falešné růže https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/511469/bmid_falesne-ruze-HBT-511469.jpg 4 52 15

Může dokonalý portrét zachránit lidský život? Myra má výjimečný dar. Svým malířským uměním dokáže měnit lidskou podobu. Aby se nestala terčem vydírání, musí své schopnosti skrývat. Jedné mrazivé noci však Myru navštíví guvernérova žena a žádá nemožné – vzkřísit svého mrtvého syna Willa. Pokud to Myra neudělá, udá ji. Po příchodu do honosného domu dívka zjišťuje, že mladíkova smrt nebyla nehoda, ale vražda. Dokáže za pomoci guvernérova syna Augusta odhalit pravdu a najít viníka?... celý text

Literatura světová Fantasy Dívčí romány
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

A Forgery of Roses , 2022


více info...

Přidat komentář

Kni-holka
19.03.2024 2 z 5

Přiznám se, že do takové půlky mě příběh moc nebavil. Asi to souviselo s faktem, že mi některé události přišly lehce přitažené za vlasy. Třeba hlavní linka příběhu - 18 letá dívka se dokáže na základě kusých informací vcítit do člověka a říct, či pochopit, jak se v době smrti cítil. To nedokáže nikdo, kdo se v blízkosti smrti už třeba neocitl. Vím, že je to klíčová informace k provedení magie, ale pro mě to v provedení Myry nebylo uvěřitelné.
Avšak jakmile se na scéně objevil Vincent, začalo mě to bavit. Magický příběh se v jistých chvílích proměňuje v YA krimi, kdy se ze sebevraždy vyklube vražda. A nebo ne? A plot twist na závěr nakonec nebyl tak překvapivý, protože jsem doufala, že to tak dopadne.

kolacky
25.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Mně se to četlo moc dobře. Myra to měla opravdu hodně těžké, ale při síle ji držela úžasná láska k Lucy. August byl nejdřív trochu ťuhýk, co se vztahu o Myře týkalo, ale to bylo dané prostředím. Naštěstí se nakonec ukázal jako chlap i co se týkalo té příšerné rodiny. Jen škoda těch ostatních malířů.


ValiPages
09.02.2024 5 z 5

Tak tahle knížka byla vážně bomba. Ani nevím, proč jsem od ní měla velká očekávání, ale vůbec mě tahle knížka nezklamala. Spíše naopak. Knížka mi přijde opravdu hodně dobře napsaná. Byla skvěle zpracovaná, co se týče detektivky i fantazie. Užívala jsem si každou stránku. Všechny postavy byly naprosto boží, hlavně Myra, Lucy, August a Vincent. Bylo super, jak to autorka měla promyšlené, hlavně co se týkalo mágů a jejich spojení s malováním. Někdy mi bylo opravdu hodně líto Myry a Lucy, ale zase se mi hrozně líbilo sesterské pouto mezi nimi. Jako sestra bych se nad sebou asi měla zamyslet. :)
Co se týče vraha, tak si myslím, že ačkoliv bylo zpracování na obě strany dobře, vrah byl celkem předvídatelný. Ale ten konec byl vážně skvěle napsaný. Ačkoliv to tam nehraje takovou roli, líbilo se mi zasazení do děje, co se týkalo růží. Také se mi hrozně líbilo, jak tam Myra popisovala malování. Za mě jsou si August s Myrou doslova souzení.
Opravdu mě mrzí, že je to nejspíš stand-alone, ale na druhou stranu ten konec tomu vůbec nenasvědčoval. Spíše jako půda pro další díl. :)
Ráda bych vás poprosila, pokud jste si přečetli mou recenzi, klikněte prosím na like, ne z důvodu, že se vám to líbilo, ale abych věděla, že si někdo přečetl mou recenzi. Moc mě to potěší a moc děkuji. :)

whiolet
17.01.2024 3 z 5

Bylo to zvláštní čtení. Nebylo to špatné,ale něco mi tam chybělo.

katerina1237
08.09.2023 5 z 5

Wow
Tenhle příběh byl fascinující. Ani mi moc netrvalo se do knihy začíst. Obálka mě úplně uhranula a to mě donutilo si přečíst anotaci. A jsem rada, ze falešné růže ve své knihovně mám.
Cely tento příběh byl pro mě téměř neřešitelnou záhadou, nedocházelo mi souvislosti dříve před hrdinkou takže jsem spokojená. Jen o trochu více než Myra mi přirostla k srdci Lucy, možná je to tím, že mi někoho připomíná, ale nepřišla jsem pořád na to koho :[
Romantická linka byla taková neutrální a vůbec, ale vůbec mi to nevadilo, taky se nemusí cpát všude zeo
Když mi děj začínat připadat trochu zdlouhavě, hned na to se něco stalo. Při poslední čtvrtině knihy mě mamka pozorovala, prý jsem někdy přestala číst, zvedla hlavu a s otevřenou pusou koukala do neznáma, já se nemůžu přestat smát :)))
Jakoby ten konec?! No pecka prostě! Někomu kniha sedne, někomu bohužel ne, ale já pravé teď jsem ta první možnost naštěstí ;)

Teraesa
08.07.2023 5 z 5

*4,5
Páčilo sa mi, ako autorka hodnoverne popísala mágiu v tomto svete a vyhrala sa s možnosťami. Hlavná postava mi hneď padla do oka, motívy jej konania boli silné a uveriteľné. Tiež ma veľmi prekvapilo rozuzlenie. Jediné, čo by som možno vytkla je to, ako málo hlavná hrdinka spala. Je to podľa mňa nemožné spať dve hodiny za dva dni a podať taký výkon aký podala ona. :D Nehovoriac o ďalších fyzických zraneniach. V istej časti sa mi to zdalo až príliš komplikované, to všetko, čo sa tam dialo, všetky udalosti sa sypali až v nemožnom tempe. Inak super kniha.

Ellis03
07.07.2023 5 z 5

Tohle bylo mile. Hezky mix romantiky, fantasy a krimi. Já jsem spokojena :)
Hlavní hrdinka byla vcelku zábavná a inteligentní. Dobře - ohledne její magie trosku natvrdla, ale budiž ji to odpuštěno. Myslím, ze jako celek to fungovalo slusne.

Etule
15.06.2023 4 z 5

Moc se mi líbila magie v téhle knize. Samozřejmě, že jsem si vzpomněla na Magii havranů, ale tady to autorka dokázala lépe zpracovat. August byl skvělý a spousta introvertů se v něm jistě našla. Včetně mě. :D
Zvrat na konci byl překvapivý, proto jsem nakonec dala čtyři hvězdičky. :) Jen tedy doufám, že to bude opravdu jen standalone, protože konec tomu moc nenasvědčuje.

KnihomoLucy196
11.06.2023 3 z 5

Na to, že to byla autorky první knížka, celkem zaujala a četla se mi dobře. Zápletka byla zajímavá, ale někdy moc komplikovaná, ale nápad s malováním a magií byl moc hezky pojatý. Celkově bych této knížce dala 3,5 * :)

Knihomol_ka
21.05.2023 3 z 5

Samotná obálka knihy a anotace mě zaujala, bohužel to nebyl úplně můj šálek kávy.

Hlavní postava Myra je mág, která dokáže skrz své obrazy měnit lidskou podobu. To zní velmi zajímavě, že ano? Myra je úžasná postava a velmi silná, ale chvílemi mi docela i vadila. Celkově ty postavy mi nebyly až tak sympatické.

Tenhle příběh se zaměřuje i na detektivní pátrání což já mám velmi ráda a tohle bylo asi to nejlepší na příběhu.

Romantická linka mezi Myrou a Augustem byla velmi slabá. Což mě vážně mrzelo.

Autorky styl psaní mi bohužel nesedl. Kniha měla krásný potenciál, ale za mě nebyl plně využit. Konec byl bohužel za mě uspěchaný.

Local_Bunny
19.05.2023 3 z 5

3.5*
-
Falešné růže mě velmi nalákaly svým námětem, který tak trošku zní jako Obraz Doriana Graye s detektivní zápletkou. Myra je mág, který dokáže skrze své obrazy měnit lidskou podobu. Guvernérova žena ji požádá, aby tyto své schopnosti využila k oživení jejího mrtvého syna, jinak každému o této schopnosti řekne. No a právě zde začíná ta pravá zábava.
Myra je velmi sympatická hlavní hrdinka, která se mi hned zalíbila. Sama se stará o svojí nemocnou sestřičku, jde si za svým a nenechá si vykecat díru do hlavy. Ovšem jen do té doby, dokud nezačne tvrdit, jak nikomu nevěří, jenže mezitím věří všem a všechno. Postava Lucy je skvěle napsaná v tom, že sice trpí nemocí, ale nenechá se jí zastavit a nepřestane žít. Krom toho byly postavy spíš nesympatické, neměla jsem v ně důvěru, nebo si k nim jakkoliv jinak nenašla cestu.
Právě to detektivní pátrání mě bavilo nejvíce, ale přišlo mi, že autorka s ním hrozně spěchá. Vždy nám dala jen pár vodítek, které nedotáhla do konce a hlavní postavy běhaly od jednoho k druhému. Po nějakých dvouseti stranách už mi to přišlo vážně překombinované a byla bych raději, kdyby se zůstalo u původního nápadu.
Závěr to nicméně ještě zvládl trochu vylepšit, ale asi jsem si knihu představovala jinak. Každopádně magie, která zde funguje, byla vážně zajímavá a moc mě bavilo zjišťovat spolu s Myrou, jak vlastně funguje a co dokáže. Kniha za mě úplně neurazí, ani nenadchne, ale pokud hledáte aspoň ten originální magický systém, určitě po ní sáhněte.
-
za knihu děkuji @albatrosmedia #spoluprace

lena.o.knihach
13.05.2023 3 z 5

Myra má výjimečný dar. Svým malířským uměním dokáže měnit lidskou podobu. Aby se nestala terčem vydírání, musí své schopnosti skrývat. Jedné mrazivé noci však Myru navštíví guvernérova žena a žádá nemožné vzkřísit svého mrtvého syna Willa. Pokud to Myra neudělá, udá ji.
Po příchodu do honosného domu dívka zjišťuje, že mladíkova smrt nebyla nehoda. Dokáže za pomoci guvernérova syna Augusta odhalit pravdu a najít viníka?

Podle anotace to zní jak kombinace Po stopách Jacka Rozparovače a Obraz Doriana Graye, což by nemělo chybu, protože tyto dvě knihy zbožňuju, jenže Falešné růže se tomu ani zdaleka nepřiblížily.
Jedná se o fantasy s detektivní zápletkou, přičemž dotažené nebyly ani prvky fantasy (svět, magický systém), ani pátrání po viníkovi, které bylo na konci hodně uspěchané.

Romantická linka mezi Myrou a Augustem byla hodně slabá. Vůbec jsem jim to nevěřila. Falešné růže je kniha pro nenáročného čtenáře, který nemá moc načteno, jinak by si všímal akorát nedokonalostí, než aby si příběh naplno užíval.

#spoluprace @albatrosmedia

knihomolkajanca
12.05.2023 4 z 5

Originální magie, lehká romantika, krimi zápletka i nečekané rozuzlení. Takto pestrá je paleta, kterou vytvořila britská autorka Jessica S. Olson v novém fantasy příběhu. Ve Falešných růžích vás zavede do světa, kde umění může být nejen potěchou oka, ale i mocnou zbraní.

Právě v něm žije i Myra, která tohle neobvyklé nadání zdědila po své matce. Umí tak na plátno nejen vytvářet hotová umělecká díla, ale pomocí tahů štětců a své magie měnit lidskou podobu. Není divu, že takové schopnosti většinu lidí děsí, a proto je Myra před všemi skrývá. I přes její snahu to však neunikne guvernérově ženě, která pod pohrůžkou prozrazení žádá Myru o nemožné - oživení jejího mrtvého syna Willa. Záhy se ale ukazuje, Willova smrt nebyla tak úplně náhoda. Aby Myřina magie dokázala správně pracovat, musí zjistit, co se stalo. Ve svém vyšetřování nachází nečekaného spojence - staršího guvernérova syna, tichého a zádumčivého Augusta.

Myra patří mezi sympatické hrdinky, třebaže je občas trochu moc důvěřivá a trochu moc zbrklá. Bezmezně miluje svou mladší sestru, a právě sourozenecká láska ji dokáže posouvat vpřed. I když romantická linka mohla mít větší náboj, August je lehce tajemný a netradiční hrdina. Není totiž typický chlap, který se ničeho nezalekne. Čelí svým démonům a ne vždy se mu je daří zkrotit. I jeho však dokážou hluboké city změnit - zda k lepšímu či horšímu, to už si přečtěte sami.

S fantasy prodchnuté detektivní zápletkou se poslední dobou roztrhl pytel. Není divu, magie totiž nabízí zcela nové možnosti, jak čtenářům zamotat hlavu. Ve Falešných růžích se to autorce povedlo docela obstojně a využila k tomu opravdu neobvyklý magický systém. V tomto případě však nečekejte žádnou složitou worldbuildingovou záležitost - magie má své mezírky i trhlinky. Přesto je to ale příjemné, jednodušší čtení pro nenáročné čtenáře. A navíc jsou Falešné růže standalone, takže ideál pro ty, co do fantasy nezabrouzdají tak často.

Hodnocení: 65%

Za knihu k recenzi moc děkuji Albatros Media.

DreamerX9
29.04.2023 2 z 5

Duchařská fantasy co k téhle knize. Milé počtení, žádná velká energie žádný bohatý fantasy svět zkrátka průměrný příběh a jednodušší zpracování romantické linky. Líbil se mi styl jakým autorka psala a souhlasím, že konec se mi zdál jako autorčino uzavřu to ale v posledních pár větách to trochu pozměnim třeba to čtenáře překvapí.

Iva095
24.04.2023 3 z 5

Fantasy s trochou krimi. Rozhodně zajímaví příběh. Kniha se pěkně četla, za den jsem jí měla přečtenou. Co se mi moc líbilo byl Myřin vztah s její sestrou Lucy. A co mě zase vůbec nenadchlo byla romantická linka mezi Myrou a Augustem. A konec mě celkem zarazil, protože kniha by měla být stand - alone, ale přišlo mi že konec nebyl úplně dotažený. Za mě tak 3*

"Láska ke knihám je nejlepší ukazatel zvědavé mysli."
"Nikdy se neomlouvejte za to, že cítíte strach."