KnihomolkaYulča KnihomolkaYulča komentáře u knih

☰ menu

Třpytící se město Třpytící se město Lenka Bandurová

Příběh začíná tím, že válečník Honor bojuje s jiným válečníkem a když ten se napřahuje, že ho svým mečem zabije, tak ho zachrání válečník ze sluneční vesnice. No a tehdy si slíbí, že se jejích prvorození děti vezmou. O spoustu let později, Thomas Honor přijíždí do sluneční vesnice, aby vyplnil dohodu jejích rodičů, že si vezme za ženu, dceru válečníka. Ale přijíždí o 5 let později než měl. Když dorazí zjistí, že nastávající je v očekávání. Tehdy se mu ulevilo, protože sám byl po uši zamilovaný do jiné. Jenže sliby se mají plnit že. Tak tedy, když první nevyšla, tak mu válečník nabídl mladší Leu, ale je ji teprve 17. Tehdy Lea nevěděla o co se jedná, udělala scénu pochopitelně, že nikam nepojede a otec udělal co musel, praštil do stolů, že jede a tím to hasne. Ráno se rozloučila a odjeli do Honorové země . Lea se rozhodla, že bude dělat samé naschvály a že ji pošle za to zpět domu, postavy si prostě zamilujete, mám hrozně ráda služebnu ta dokáže snad všechno...... Výpravy mě bavily, je jich tam hned několik , stane se tam spousta nečekaných věci, každá kapitola je o něčem jiném, ale krásně to na sebe navazuje. Jak je popsaná příroda, myslím že by jste si přáli tam být. Vůbec mi nevadili ani mečové souboje. Kniha je více historická, ale nějaké prvky fantasy tam jsou, jelikož Honor ovládá něco co by se hodilo i mě občas. Knihu přirovnávám k Malému princi, proč , protože se dá vnímat jako pohádka , příběh jako takový, ale má i hodně dobře zakomponované detaily z dnešní doby co se řeší. Já myslím, že máte se na co těšit, já tu knihu miluji.

18.05.2020 5 z 5


Když nejste v pohodě Když nejste v pohodě Jill Stark

• Všichni se s něčím potkáme. Někteří lidé možná tvrdí, že oni ne, ale není to pravda. Takže hned na začátku je důležité uvědomit si, že jste naprosto normální. Žádný člověk na tomto světě se nemůže vyhnout těžkým časům. A jestli si v duchu s obavami říkáte, že jste divní nebo rozpolcení nebo nenapravitelní, pak vám gratuluji, protože i to je zcela normální.

• Navzdory všem přikrášleným představám, které nám vnucují média, je třeba pochopit, že smutek, úzkost, pocit křivdy, žárlivost, závist, osamělost, zlost a zklamání a nespočet dalších podob znepokojujících emoci, jež prožíváme, jsou naprosto přirozenou součástí života. Právě ony z nás činí lidi.

• Občas bývá cesta hodně hrbolatá. Potácíme se po ní a říkáme si, že už nejspíš nikdy neobnovíme rovnováhu. A když se nám hroutí půda pod nohama, není jednoduché najít cestu vpřed.

• Žijeme v digitálním věku, jsme neustále na příjmu a všechno se děje tak rychle, že často nevnímáme celkový obraz s jeho problémy a nesnázemi, a proto míváme pocit, že jenom my se topíme, zatímco ostatní lidé jsou požehnaní a blažení a proplouvají hladce svým dokonalým životem.
• V knize najdete ukazatele, které vám pomohou nalézt cestu zpátky k sobě a poradí vám, jak můžete být v pohodě, i když nejste. Je průvodcem chvílemi, kdy prostě jen potřebujete trochu pomoct. Dalo by se říct, že je příruční lékárničkou, kterou můžete rychle otevřít, jakmile cítíte, že začínáte klesat ke dnu. Ať už máte jen jeden špatný den, nebo je jich celá řada, jež jako by neměla konce, pomoc je po ruce v podobě stránek praktických rad týkajících se péče o tělo, mysl a duši.

• Tato kniha vás zároveň naučí, jak vypnout a dopřát si oddech, když máte pocit, že se vám vůbec nic nedaří.

• Nebude vám říkat, že musíte být neustále pozitivní nebo že máte zatnout zuby, zeširoka se usmívat a opakovat si, že jste silní a šťastní.

• Autorka se s vámi chce podělit o zkušenosti, které ji pomohly ve zlých časech a ví, jaké je se ocitnout se v situacích, kdy si musíte v každém okamžiku razit svou vlastní cestu.

• Tato kniha není normativní příručka a nemá nahrazovat profesionální terapii či jinou odbornou léčbu.

Máme tu 10 kapitolek, kde autorka má vždy na začátku kratší předmluvu ke čtenářům, o čem se zrovna budete spolu zabývat a vždy následuje několik tipů a rád, jak na daný problém reagovat a co při těchto stavech dělat či nedělat. Vysvětlené velice jednoduše a srozumitelně.

Obsah:

Předmluva autorky
1. Přijetí
2. Základy
3. Milujeme své tělo
4. Zpomalte
5. Komunikujte s okolím
6. Vypněte
7. Pročistěte si hlavu
8. Radujte se z maličkostí
9. Pracujte na sobě
10. Buďte hodní na sebe i na jiné
Poděkování
O autorce

Knihu jsem četla v období, když už jsem cítila, že je už všechno velký-špatný. Všechno se sypalo ze všech stran a myslela jsem si, že už dál nemůžu a jsem z těch lidí, co se prostě neumí v takovém období přetvařovat a začínám kolem sebe kopat. Ale tato kniha mi opravdu pomohla. Ne kniha, ale autorka, která knihu napsala velice přátelským tónem a její některé rady jsem opravdu vyzkoušela a ono to fungovalo. Člověk se naučí na vše se dívat z úplně jiného uhlu, než se na to díval doposud. Po dočtení jsem cítila úlevu na duší a myslí a už mi vše okolo nepřišlo tak hrozné, jak se zdálo být. Rozhodně stojí za to. A chci velice poděkovat Nakladatelství Beta, že knihu vydali. A měla jsem tu možnost si ji přečíst a rozhodně ne naposled. Budu se k ní vracet pokaždé, když na sobě zaznamenám nějaké příznaky. A rozhodně stojí za to, a doporučuji.

07.03.2020 5 z 5


Addamsova rodina Addamsova rodina Calliope Glass

Příběh začíná na vrcholu rozeklaného útesu nad bouřlivým mořem, kde probíhaly přípravy na svatbu Addamsových.
Obyvatelé města nebyli moc nadšení a pohlíželi na to s opovržením.
Pokřikovali:
„Nepatří sem!“
„Děsí děti!“
„Kdo si myslí, že jsou?“
„Musejí odejít.“
Morticie Frumpová se chystala vdát. Nejenže si brala může svých snů, ale sňatek měl spojit dvě slavné rodiny - Frumpovy a Addamsovy. Nakonec je lidé vyhnali z města.
Při hledání nového místa, které by mohli nazývat domovem, si novomanželé Addamsovi vybrali skvělý stát New Jersey. Když tam dorazili a našli uprchlíka z ústavu pro duševně choré a opuštěný zámeček, nevěřili svému štěstí.
„ Je to nestvůrné!“
„Je to děsivé!“
„Je to domov!“

O třináct let později…
Addamsova rodina se zatím rozrostla o dvě děti – nyní třináctiletá Wednesday a desetiletý Pugsley.
Pugsleyho čeká tradiční addamsovský rituál - šavlová mazurka – přijímání chlapců mezi muže. A pomoct mu s nacvičováním přijede strýček Fester.
Mezitím…
V městečku zvaném Estfield Estates natáčí Margaux Needlerová televizní reality show. S pomocí producenta Glenna a mnohem méně nadšenou dcerou Parker pro Estfieldské přestavuje domy a učí místní, jak vyhovět jejímu velmi vysokému standardu. No jednoduše řečeno, dělá z lidí cvičné opičky a vtlouká jim do hlavy jen jak být dokonalými a hlavně ovcemi bez vlastního názoru.

Když Wednesday objeví na pozemku zvláštní, pro ni cizí věc (balónek), začne se vyptávat co to je a zjišťovat, odkud pochází. A tak se vydají navštívit tamní obyvatele a městečko.

Wednesday se spřátelí s Parker. Ta ji vypráví co je to škola a tak dále. Děti samozřejmě nejsou hloupé a začnou zjišťovat, že lze žít i jinak.

Tato kniha mě nadchla, jelikož tuto rodinku znám už z dětství, tak jsem na ni byla moc zvědavá. Tento příběh mě donutil dost přemýšlet. A rozhodně je i poučný - jak pro děti, tak i pro dospělé.
Začlenit se do společnosti bývá někdy velice obtížné, ale vždy to závisí od všech. Jen protože se někdo něčím odlišuje (jak vzhledem nebo chováním a dalším) neznamená, že jsou horší než ti rádoby „dokonalí“ lidé. Kdyby je všichni hned okamžitě nevyháněli a raději by se pokoušeli je mezi sebe začlenit, nezanevřeli by na lidi a hlavně je to špatné pro děti. Konec byl úžasný.
Rozhodně doporučuji všem. Obálka je perfektní, i ty ilustrace uvnitř knížky, jen kdyby jich bylo o něco málo víc, vůbec bych se nezlobila. Když už to je pro děti. Ale celkový dojem - perfektní.

14.02.2020 5 z 5


Krajina háďat: Povídky o apokalypse Krajina háďat: Povídky o apokalypse * antologie

12 povídek plus jedna navíc - českých a slovenských autorů.

1. Krajina Háďat – Lukáš Vlasák

• Povídka mě bavila, jen pár věcí nebylo dovysvětleno.
V povídce se setkáváme s hlavním hrdinou Pavlem, který je nevěrný své ženě. Pak na scénu nastupuje výpadek proudu a přicházejí anarchističtí násilníci, kteří si říkají Háďata. Netuším proč, ale úplně mi to připomnělo film Očista :D.
Povídka byla na můj vkus moc uspěchaná a postrádala pořádný konec. Klidně by mohla být delší a víc propracovaná.

2. Slib – Pavel Mondschein (sdílené 3. místo)

• Povídka na mě byla moc odborná. Ale chválím za ohromnou slovní zásobu.
Šestnáctiletý mladík se potýkal s přírodními živly, které se v této povídce staly osudnými několika lidem. Konec mi přišel dost zvláštní. Nedopsaný. Hlavní hrdina mi vůbec nesedl. Příběh uspěchaný. Klidně to mohlo být delší a lépe vyprávěné, pro větší okruh čtenářů. Je to spíše cílené pro lidi, kteří se v tom trochu pohybují a vědí, co ty termíny a názvy znamenají. Číst to někde na internetu, tak to nedočtu. Nebavilo. Nejsem cílová skupina.

3. Jen na mě nezapomeň – Marek Brenišin

• Tahle povídka mě dostala. Miluju příběhy z prostředí léčeben. Nemám k ní žádné výhrady. Řadím jí mezi nej z této knížky. Doporučuji.

4. Návrat postapokalyptického otce – Veronika Fiedlerová (2. místo v soutěži)

• Povídka je jedno velké klišé. Těch zombie-apokalyps už je tolik, že to snad nemůže už nikoho bavit číst. Já čekala, kdy už tento příběh skončí. Povídka nedotažená. Nedomyšlená. Nepochopila jsem, jak se některé věci mohly jen tak se objevit v rukou obyčejných smrtelníků.
• Teď trochu spoiler! Jak může zombík, který má z mozku kaši - tím myslím, že neví, co dělají a jediný, co je zajímá je, jak sežrat lidi – tak utíká, když se po něm střílí. To nedává vůbec smysl. Bohužel to na 2. místo není.

5. Mýtina – Rostislav Prchlík (sdílené 3. místo)

• Povídka je promyšlená. Četla se dobře. Psaná formou deníkového vyprávění. Bavila mě. Kdyby byla delší, klidně z toho mohla být kniha. Na povídku mi to přijde moc dlouhé. Byla to osobní apokalypsa.
• Hlavní hrdina se ocitá na policejní stanici u výslechu. Postupně nám odhaluje, co se přihodilo na mýtině v lese. Kdybych měla porovnat 3. místa, tak tato povídka je pro mě jednoznačně vítěz. Doporučuji.

6. Hráč – Ivana Molnárová Dubcová

• Perfektní…. Šílený….. Silný příběh.... Originální….
• Být slavným hudebníkem není jen tak. Ale když vám někdo nabídne, že z vás za krátkou dobu udělá nejlépe prodávaného hudebníka, skočíte po tom po hlavě. Jenže všechno má své pro a proti. A všechno má svou daň. Doporučuji.

7. Dotyk motýlího křídla – Jarmila Mlčoušková

• Nebavila, moc odborná, nedočetla jsem. Nejsem cílová skupina.

8. Mea Culpa – Dalibor Boubín

• Chuck Norris mi stačil. Nedočteno.

9. Nezvaný host – Adi Kovanič

• Totální kopírka Hobita či Pána prstenu. Jako povídku bych to nenazvala. Spíš pohádka. A straně krátký. Za mě ne.

10. Plody rodinného stromu – Tomáš Laube

• Povídka byla skvělá. Nepostrádá napětí. Četla se dobře.
• Dva sourozenci jednoho dne odcestují k babičce, která se široko daleko velice známá. Zmizeli jim totiž rodiče. Jenže se začnou dít hodně zvláštní věci. A hlavní hrdinka pozná minulost svého rodu. Doporučuji.

11. Konec emocí – Jan Stejskal (1. místo v soutěži)

• Skvělá povídka a bavila mě.
• Hlavní hrdinka se jednoho dne emočně zhroutí. Začne navštěvovat psychiatra. Jenže zjistí, že psychiatr zná její rodiče a ví, proč je opustil otec. Zjišťuje mnoho věcí, co o svém otci nevěděla. A co s ním má nejspíš společné.
• Jestli ale je povídka na první místo, nevím :D. Favoritů mám víc.

12. Téma je Apokalypsa – Tereza Holubová

• ????? To jako vážně ??????
• Jestli je to v knížce jen díky tomu, že slečna (paní?) se v tom zmínila o nakladatelství, tak jako nevím. Arogantní, hloupé a velice zvláštní a neoslovila. Nic ve mně nezanechala. Za mě opravdu ne.

13. Mia – Lucie Ortega (dodatečná povídka přímo od autorky, která se nachází v e-knize spolu s dalšími povídkami, které se nevlezly do papírové knihy)

• Upřímně - první povídka, u které jsem se dost nasmála. Když v obchodě uvidím Heru nebo Ramu, hned si na ní vzpomenu :D.
• Povídka mi svojí formou hrozně připomněla příběh „Smrtka od Neala Shustermana“. Přitom je úplně jiná.
• Stará paní, která rituálně chodí každý večer do hospody pro pivo, která si vyndává oči před spaním a odkládá na talířek a skrývá toho mnohem, mnohem víc.
• S autorkou jsem se bavila a chci, aby z toho byla kniha - a ani samotná autorka nic nenamítala. Takže….. :D Snad se dočkám. A věřím, že tohle bude bavit ohromné množství lidí.
• Ještě že se mi autorka ozvala a já jsem nepřišla o tak skvělý zážitek. A spíš mě mrzí, že se nedostala do knihy papírové a je jen v e-knize. Doporučuji.

Když budu hodnotit knihu kompletně, tak některé povídky bych vyřadila a nahradila jinými. Ale to je asi názor od názoru. 100 lidí, 100 chutí. Myslím si, že ta soutěž cenu má, a hlavně čtenáři si takto mohou najít své autory pomocí kratších příběhů. A spisovatelé se aspoň pořádně vypíšou. Rozhodně jí doporučuji, protože za mě to bylo super. A hlavně první zkušenost s povídkami. A nejsou až tak špatné, jak jsem si myslela.

06.02.2020 4 z 5


Filmový klub osamělých srdcí Filmový klub osamělých srdcí David Barnett

Dospívání bývá obtížné, bez ohledu na věk.

Příběh začíná tím, že hlavní hrdinka knihy - Jenny Ebertová - chce vypadat jak Lauren Bacallová. Tedy aspoň původně to měla v plánu. Krvavě rudá rtěnka, svůdný pohled a na vlasech prvotřídní lokny, to podlomí nohy každému muži. Ale nakonec Jenny vypadá jako zmoklá myš. Čtyři hodiny v narvaném vlaku a 30 minut stání v intenzivním dešti se na jejím vzhedu femme fatale z čtyřicátých let vyznamně podepsalo. Když v tom konečně dorazí taxikář. Řidič se jí zeptá, jestli se potřebuje dostat k univerzitě. Jenny odpoví, že nebydlí na koleji, tedy aspoň ne teď, protože musí dostavět jeden obytný blok kolejí. A ukáže mu papír s adresou. Domov s pečovatelskou službou známý jako dům U Zapadajícího slunce nacházející se nedaleko Morecambe. Řidič má v knize významnou roli.

Jenny se v hale domu rozhlíží, když ji padne zrak na fotku na novinové stránce, na které je ona před domem. U fotky je napsáno: Domov důchodců na severu hrabství Lancashire se zapojil do průkopnického programu a hodlá ubytovávat studenty společně s penzisty. Reportážní štáb NLN.
Jenže v čem je háček? K čemu je to vlastně dobré? To si budete muset přečíst sami, nechci spoilerovat.

S Jenny se tam nastehují i další tři studenti, dva z Číny a Ringo.

Důchodci mě hrozně bavili, i když se celkem často dohadovali. Ale byli i vtipní.
Jednoho dne hráli bingo, tedy aspoň se o to pokoušeli, a celkem dost to mezi staříky a mladými jiskřilo. Až se to nakonec zvrtlo.....

Jenny uspořádá několik filmových večerů, jenže se začnou dít zvláštní věci, začnou mizet věci a všichni jsou podle Jenny podezřelí, ale nemůže pochopit motiv. Tak začne pátrat po ztracených věcech.......

Nejlepší bylo, když se převlíkli obě generace do halloweenských kostýmů a jeli pařit, já umírala smíchy....

Po celou dobu příběhu každý hrdina prozrazuje svůj životní příběh a to bylo opravdu smutné. Bylo mi jich líto.
Citace Ringa, která mě donutila trochu přemýšlet:
„Všichni lidé kolem nás mají své příběhy. Nejsou pouhé... postavy na pozadí života.“

Kdo tedy stojí za ztracenymi předměty? A jak s tím souvisí filmy, které Jenny pouštěla na filmových večerech? Tohle prostě chcete vědět.

Jenny mě občas svým chováním rozčilovala. A řekla něco, kvůli čemu málem přišla o vztah. Lhát se nemá, právda vždy vyplave na povrch. Jenny občas vzpomíná na minulost, která nebyla dvakrát skvělá. Když chtěla svést učitelé, tak to, co jí učitel oznámil, znám moc dobře a tady jsem s ní celkém i soucítila. Stalo se mi něco podobného, jen to nebyl učitel :D.

Třešničkou knihy jsou názvy kapitol, jsou to staré filmy.

Kniha se mi ale rozhodně líbila. Chtěla jsem ji původně dát 6 hvězd , jako topce. Ale trošku mě mrzí, že tam byly nějaké překlepy a vynechaná písmenka, ale nic hrozného.
Kniha tedy ode mě dostala 5 hvězd . Ale příběh stejně řadím mezi topky. Za sebe doporučuji.

19.01.2020 5 z 5


Umělecké projekty pro malé kutily Umělecké projekty pro malé kutily Margaret Etherington

Zábavný způsob, jak mohou děti tvořit s dospělými.
Projekty v této knížce budou bavit děti každého věku i dospělé, kteří rádi něco tvoří rukama.
Každý projekt je moc hezky rozdělený úvodní dvojstranou. Tvoření je srozumitelně popsané návody a doplněné informací, jaký materiál a nástroje budete pro výrobu potřebovat (s dost povedenými a lákavými fotografiemi). I ti méně zruční by neměli mít problém něco vytvořit. Stačí zalistovat a vybrat podle svého gusta.

Kniha je navržená tak, aby zahrnovala umělecké nápady využívající recyklovanou látku a další zbylý materiál, stejně jako opětovné využití obalů.
Obsah knihy tvoří 25 projektů :
° razítkování, šablonování a tisk (1,2)
° hry s látkou (3,4,5)
° dárkový balicí papír, jmenovky a blahopřání (6,7,8)
° výzdoba pokoje (9,10,11,12,13)
° skladování věci (14,15,16)
° koníčky, hračky a hry (17,18,19,20,21)
° dekorace zdi (22,23,24,25)
Na konci knihy najdete spoustu šablon pro výrobu.
Kniha se bude hodit jako dárek nebo pro vás a vaše dítě, do výuky výtvarné výchovy, nebo výtvarných kroužků. A nebo jen tak pro vás jako inspirace. Rozhodně doporučuji. Mně se moc líbí.

09.12.2019 5 z 5


Vánoční tábor Vánoční tábor Karen Schaler

Hlavní hrdinka Haley Hansonová si hrála s panenkami, kdo dřív uhne pohledem. Panenky vyhrávaly.
Haley : „Takže, abyste věděly. Musíme spolupracovat, pokud mám dostat tuhle reklamní kampaň, rozuměno?“
Lidé vždycky říkali, že má rozvinutou představivost. Pro práci brand managera se tahle vlastnost hodila. Ale ani její fantazie nepřiměla panenky k odpovědi.

Nebyly to jen nějaké panenky. Byly to panenky od Tyler Toys, jedné z největších hračkářských firem v zemi, která se chytala proniknout na mezinárodní trh. A přesně takovou zakázku Haley potřebovala, pokud se chtěla stát společnicí firmy.

Její šéf Larry, majitel firmy, jí tu pozici slíbil, pokud do konce roku uloví multimilionovou zakázku. A tehdy vstoupily na scénu tyto vánoční panenky.
Nastoupila u agentury hned po vysoké škole - před osmi lety. Vybrala si reklamu a konkrétně práci s nastupujícími značkami, protože to byla cesta, jak zkombinovat své kreativní dovednosti s vyjadřovacími schopnostmi. Moc ráda pomáhala lidem a firmám promlouvat k zákazníkům originálními způsoby.

Dostala se do bodu, kdy už nechtěla pro agenturu jen pracovat – chtěla mít podíl v podniku, z něhož pomohla udělat jednu ze špičkových reklamních agentur na východním pobřeží. Pracovala tvrdě a věděla, že si to zaslouží.

Byla jedináček, vyrostla v rodině, kde nikdy nebylo peněz nazbyt, ale měla štěstí. Rodiče jí sice nemohli dopřát moc materiálních věcí, třeba módní oblečení a cestování, musela oželet i taneční a gymnastické kroužky, ale vždycky věděla, že ji mají rádi. Rodiče v ní budovali víru, že možné je všechno, a tak si už v dospívání umínila, že nikdy nechce mít nouzi o peníze jako oni. A rodiče už se o ni nebudou muset strachovat. Ona se o ně postará.

Haley se vrátila k panenkám. Zakázky, jako ta od Tyler Toys, nerostou jen tak na stromech. Tohle bude její šance.

V cestě jí stála jenom jedna maličkost, nebo spíš jedna velice důležitá osoba – její šéf. Pro Haley byl Larry vždycky mnohem víc než to. Byl její mentor. Dal jí příležitost, přijal ji rovnou po škole. Byl přísný, ale spravedlivý, nutil ji překonávat očekávání. Naučil ji, že má vždycky uvažovat netradičně, nikdy se nesmířit s odmítnutím a neustále být o krok před konkurencí.

Takže když Haley dostala zasvěcený tip, že firma Tyler Toys pomýšlí na spolupráci s novou reklamní agenturou, okamžitě zapojila svoje kontakty a zjistila, že se ředitel Tyler Toys chystá na baseballový zápas v Bostonu. Zatahala za nitky a zajistila si lístky do stejné lóže. Ještě než na hřišti nastala třetí směna, domluvila s ním prezentační schůzku. Měla se konat za dva týdny, těsně před Vánocemi. Bylo to dokonalé až do chvíle, kdy se Larry rozhodl, že tu schůzku povede Tom, další viceprezident společnosti.

Haley se otřásla, jen na to pomyslela. To v žádném případě nemůže dopustit. I Tom se toužil stát společníkem, poslední dva roky spolu soupeřili. Haley proti němu osobně nic neměla. Byl asi o deset let starší než ona, ženatý, dvě malé děti. Docela příjemný člověk. Jen mu nemínila dovolit, aby ji připravil o postup v kariéře. Nebylo v tom nic osobního. Byl to byznys.

A tehdy jí šéf dál podmínku, že musí projít Vánočním táborem, aby zakázka byla její... Haley totiž každé Vánoce zmizí do Karibiku. A nevěří jí, že by tu zakázku zvládla, protože tento rok chtěli něco výjimečného.

Co všechno Haley čeká ve Vánočním táboře?
Projde ho až do konce?
Probudí v ní Vánočního ducha?

Příběh byl naprosto dokonalý, miluji Vánoční atmosféru. Haley je upjatý workoholik. Nejraději by pořád pracovala a vůbec neodpočívala. Už ani neví, co opravdové Vánoce jsou. Líbí se mi, že v knize měl velkou roli i pes. A milovníci pejsků to určitě ocení. Víc nepovím, protože tento zážitek si musí každý přečíst sám.
Kniha obsahuje dodatek. Druhou část příběhu. A samozřejmě dokonalé zakončení celého příběhu. Rozhodně vás v knížce čekají nějaké recepty, hry a aranžmá. Doporučuji.

08.12.2019 5 z 5


Dvojí mysl Dvojí mysl Martin Rousek

U jednoduchého moderního stolu se rozvaloval těžce oddechující pár ve středních letech.
Výběr této restaurace se jevil jako trefa do černého.
Richard a Barbara dnes slavili výročí dvaceti let. Zažili spolu nejrůznější období, ať už šťastná nebo naopak skřípající, ale vždy si k sobě dokázali najít cestu a veškeré problémy bravurně překonali.
Z Richarda při placení na všechny strany sršel entuziazmus.
Žena se na svého manžela s úsměvem zadívala. „Richarde, že ty už zase rozhazuješ. Vždycky, když máš dobrou náladu, by ses nejradši rozdal.“
Venku již dávno panovala černota. Plechový kočár na ně čekal na rozlehlém parkovišti. Nemohl se dočkat, až ho majitel přiměje k pohybu a on se bude prohánět krajinou.
Motor zařval a vůz se rozjel.

„Byl to moc příjemný večer,“ prolomila ticho zářící Barbara.
Richard nadšeně přikývl. „Máš pravdu. Taky jsem si to užil. Jídlo bylo teda fantastické a…“ obrátil se na ni, přičemž střídavě hlídal dění na ulici před sebou, „… tvoje společnost ještě lepší.“
„Ale dej pokoj,“ odvětila pobaveně a lehce ho uhodila do paže. „Pořád myslím na děti. Doufám, že to bez nás zvládly.“
„Jasně, že zvládly. Určitě jsou rády, že jsme taky konečně vypadli z domu a nechali je chvíli o samotě,“ smál se Richard.
„Asi se zbytečně strachuju. Přece jenom Lilly už je deset let. Ach, to tak strašně letí.“
„Děti stárnou, jenom my mládneme,“ zazubil se manžel, který si dobrou náladu zjevně hodlal udržet co nejdéle. „I kdyby se něco dělo, má tam Desmonda. Z něho už se klube pěkně otravný puberťák.“

V nejvášnivější debatě je však náhle vyrušil objekt jedoucí za nimi. Celý interiér během vteřiny zalil příval ostrého světla, který zhoršoval viditelnost..........

O dvanáct let později.
Lilly je dospělá, řeší všední problémy, chodí do práce, často se vidí se svým bratrem Desmondem. Prochází ne moc skvělým vztahem. Snaží se zjistit, co se stalo toho osudného večera před dvanácti lety. Desmond jednoho dne někam odcestoval.
Lilly v klidu spala, když v tom jí zazvonil telefon. Volal Desmond, že měl havárii, ale že je vpořadku. Od toho večera se Lilly začnou dít hodně zvláštní věci. A pořád se zjevovala prapodivná postava.

Zjistí sourozenci co se před léty stálo?
Jak dopadne vztah Lilly?
Co se doopravdy stalo při Desmondové havárii?
Jaké vysvětlení budou mít ty zvláštní věci, co se dělí Lilly?
A kdo je nakonec ta prapodivná postava?

Kniha mě nadchla od první stránky, četla se skvěle. Nepostrádala napětí. Pokud máte málo duchařských knih, tak tato je nutnost. Chvílemi to bylo fakt strašidelné. Konec knihy a celkové rozuzlení příběhu bylo skvělé - nečekala jsem to. Ano, možná pár věcí mi začalo docházet už na začátku, že by to tak mohlo být, ale pan autor napínal perfektně, že jsem si nebyla dlouho jistá.
Na to, že je to prvotina, nemám žádné výhrady, spíš smekám klobouk dolů, že napsal něco takového.

31.10.2019 5 z 5


Mágia splnu 1. časť Mágia splnu 1. časť Katarína Senajová

Jednou v noci, když se máma hlavní hrdiky Mirky vracela domů z práce, našla u silnice dvě koťatka - jedno bílé a druhé černé. Vzala je domů. Mirka tu noc nespala, a tak ji mamka zavolala, ať jde za ní, že jí něco ukáže. A ejhle - koťátka... Mirka byla nadšením bez sebe. Bylo jí oznámeno, že si je nechají. Koťátka dostála jména Belka (bílé) a Čerka (černé). Mirka má ještě dvě sestry, ale koťátka si oblíbila hlavně jí. Od té doby se ale začaly dít zvláštní věci. Mirku začal hrozně zajímat Spln (úplněk).

Mirka byla do koček úplný blázen. Ne nadarmo se říká, že zvířata jsou nejlepší přátelé - jako tomu bylo i zde. Mirka nebyla moc oblibená v kolektivu dětí, dost často se hádali. Ani její vztah se sestrami nebyl o moc lepší. Víc to rozvádět nebudu nechci spoilerovat.

V knize se řeší takové ty dětské věci - kdo s kým se kamarádi, či nekamarádi. Kdo s kým chodí, či nechodí. No prostě takové ty dětské lásky...
(Jediná nesrovnalost, se kterou jsem si lámala hlavu bylo, že koťata byly holky a psalo se tam, že značkovaly teritorium. Ale kočky neznačkují, jen kocouři.)Oprava. Bylo mi sděleno, že prý značkují. Slyším to prvně, ale tím se mění celý pohled na hodnocení . Příběh se mi líbíl. Bylo to nenáročné čtení, u kterého jsem si vzpomněla na dětství, kdy se řešily úplné blbosti.

Knihu bych asi víc doporučila dětem ve věku žáků základní školy. Jelikož hlavní hrdinka a vedlejší postavy jsou v tomto věku.
Spisovatelka knihu napsala ve 13. letech. A to jakože klobouk dolů. Kniha byla čtivá a srozumitelně napsána. Pokud nemáte problém se slovenským jazykem, klidně se do ní můžete začíst. Mně se líbila. Jo a miluju slovo "Mačka" (kočka)
Za tu nesrovnalost s kočkami strhnu jeden bod, takže ode mě dotane 4 hvězdy.

27.10.2019 5 z 5


Veterinářka Veterinářka Gillian Hick

Kniha Veterinářka je mi hrozně blízká. Sama pracuji se zvířaty, spoustu věcí jsem pochytila a už toho mám i hodně načteno. Pracuji jako ošetřovatelka zvířat a má práce zahrnuje krmení, uklízení a posuzování stavu zvířat. Jen s tím, že je nemohu sama léčit, proto tu máme veterináře jako poslední pomoc, když už nevím, kudy kam. V dětství jsem veterinářkou chtěla být, ale mamka mi to vymluvila s tím, že bych občas musela nějaké zvíře uspat.
Proč to vlastně píšu? Tak nějak to trochu souvisí s knihou...

Knihu napsala Gillian Hicková jako příběh o sobě. Popisuje své začátky jako studentka na veterině - co vše zažila během praxe. A nebylo to v jejím případě moc super. Dále píše o začátku své kariéry coby veterinářky. Její první pacienti. První operační zákroky. Záchrana zvířat. Dokonce i ono uspání. Odrohovani býků,  kastrace a mnohé další.

Záchrana fenky Jess - které Gillian pomohla, i když moc šancí na přežití neměla - mě dostala do kolen, byla to fena, která nejspíš prošla psími zápasy a pak rodila jak na běžícím pásu. Ale poslední zabřeznuti jí bylo osudným. Dostala infekci. Gillian jí dala přezdívku Šnečka. A proč? To už si přečtěte sami.

Poukazuje se zde, jací majitelé zvířat občas bývají. Jak řeší vše na poslední chvíli, nebo neřeší vůbec.
Já myslím, že každý si v této knížce něco najde. Je v ní spouta zvířat od hlodavců přes psy, koně, ovce po býky a krávy. Jednou to končilo dobře, podruhé špatně. Ale podle vyprávění mi Gillian přišla hrozně sympatická. Takže, kdo má rád knihy se zvířecími příběhy, za sebe mohu jen doporučit.

08.10.2019 5 z 5


Kráska a netvor Kráska a netvor David Kaps

"Je to příležitost. Ohromná příležitost, kterou si nesmíš nechat uniknout! Ale můžeš jí takhle ublížit? Můžeš si vzít na svědomí i její život, pokud se situace zkomplikuje?
Co tvoje čest? Co tvoje vlastní svědomí? Uneseš to, že ji zraníš, že ji budeš každý den vystavovat nebezpečí?
Musím! Protože ona je nástroj mé pomsty, klíč k mému vysvobození! Díky ní se má cesta završí a já konečně dojdu klidu a spravedlnosti.
Pomsta je nebezpečná věc. A jakmile se k ní člověk upne, není možné ustoupit, vzdát se a nechat věci plynout."

Anglie, Plymouth, 1872

Hlavní hrdinka Emily Harwoodová odkládá dopis na stůl. Rozhodla se ukončit pobyt v Plymouthu u příbuzných. Šokující zpráva od markýze Jamieho Brickmena, že ji chce brzké době navštívit. To jí tak scházelo, aby se do ní zamiloval... Nakázala své komorné, aby začala okamžitě balit. Jamie Brickman je jedním z nejbohatších můžu v Plymouthu. I když je hezký, občas se chová poněkud povýšeně. A Emily se na něm pořád zdálo něco znepokojivého, ale netušila zatím co.
Nákazala osedlat koně. Komorná se vyděšeně zeptala, jestli opravdu teď, když se žene sněhová bouře. Emily si odfrkla, že tady sněhová bouře nehrozí. Neprovdá se za něj, její matka by s tím nesouhlasila, prý chtěla, aby se provdala z lásky. Chtěla si při projižďce o všem popřemýšlet. Venku se ochladilo a zvedal se vítr, ale jí to v ničem nezabránilo. Když znenadání zaslechla psa (nechtěla nikoho potkat), stočila koně k lesům. Když se sešerilo, chtěla se už vrátit zpět. Náhle začalo sněžit a cestu pohltil snih. Nedokázala se zorientovat, kam má jet, kůň byl nervózní. Sesedla z koně a než ho stačila chtit za otěže, začal znovu štěkat pes a kůň se jí splašil a utekl. Co teď? Nevěděla, kterým směrem se vydat. "Stůjte!" zakřičel někdo před ní. Ale špatně ho slyšela a nezastavila. Udělala pár rychlých kroků vpřed a zřítila se...

Jsem mrtvá, opakovala si Emily, když procitla.
Ocitla se v nějaké jeskyni.
Neznámý muž k ní promlouval, ale nechtěl se představit ani odhalit tvář. Byla vyděšená. Chtěla utéct, ale venku stále vládla sněhová bouře. Vyděsil ji fakt, že záhadný muž jí zná. Chtěla vědět, o co mu jde a co chce. Myslela si, že ji unesl. Nějakou dobu spolu rozmlovali, ale Emily stále chtěla vědět kdo je. Zeptal se jí: "Jaká jména se vám líbí?". Nepochopila. Vyjmenoval jich pár a ona řekla, že Jack. Muž přitakal, že se jmenuje Jack. Varoval jí před Jamiem Brickmanem. Že je to zlý člověk s postranními úmysly a že jií může hrozit smrt......
Uvěří Emily Jackovi?
Provdá se za Jamieho?
Kdo z obou mužů má s Emily špatné úmysly?
A jak to celé dopadne?
To už si budete muset přečíst sami.

Kniha se četla skvěle. Tato historická romance obsahuje vše, co by měla obsahovat. Ponaučení, parádní děj, úžasnou zápletku, perfektní vyvrcholení děje a opravdu fantastický konec.

Autorovy knihy miluju, ale tohle byla jízda, jsem neskutečně nadšená. Doporučuji, nezklame vás.

04.09.2019 5 z 5


Láska a tetování Láska a tetování J. D. Hawkins

POZOR SPOILERY

Kde začít.....
Pan spisovatel to pojal celkem zajímavým způsobem. Každou kapitolu začíná nějakou zajímavou myšlenkou či větou. Já vám tu odkryji jen 4.

1.
Ash
"DNES JE TEN DEN. Vím přesně, co chci, kde si to nechám udělat a kdo mi to udělá."
Ash se rozhodne, že si nechá udělat tetování. A to v nejlepším tetovacím salónu v L. A., jelikož je to nejlepší tetovací salón široko daleko. Proto je věčně nabitý a dostat se do něj můžete pouze na objednání. Byla objednaná k nejlepšímu tatérovi. Když přišlana řadu, uviděla jeho......
Svého bývalého přítele - kterého viděla naposledy před sedmi lety, kdy z ničeho nic zmizel a už se neobjevil. Chvíli tam tak stáli a nakonec jí šel Teo namalovat náčrt tetování...... Ash se hlavou honily myšlenky, vzpomínala na minulost a nakonec si tetování rozmyslela a odešla.....

2.
Teo
"KDO POTŘEBUJE psychologa, když máte psa?"
Teo vzpomíná na minulost, kdy se sedm let snažil na vše zapomenout..... Dokud se neobjevila u něj v salónu Ash.....
Šel venčit svého psa a když se mu najednou vytratí z dohledu, začne po něm pátrat. Najednou ho zahlédne - krčí se u něj nějaká dívka, tak vyrazí za nimi..... Jenže ta dívka není nikdo jiný než Ash. Tak se dají do řeči. A nakonec se domluví, že vyrazí na koncert společné známé.

3.
Ash
"PROTLOUKÁM SE pracovním ránem jako automat poháněný kávou."
Ash to nemá jednoduché v práci, protože ji neberou dost vážně a její návrhy jsou odmítané. Se svojí kamarádkou v práci proberou co se stalo, koho potkala a prozradí, že ji Teo pozval na koncert.

4.
Teo
"TRVALO MI TO podstatnou část života, ale nakonec jsem přišel na to, že pokud nemáte domov, vždy si můžete vytvořit nový, vlastní."
Na koncertu se něco stane, něco dost zásadního, co pohne s celým příběhem.....

Tak jak to vše nakonec dopadne?
Jakou minulost skrývají oba hrdinové?
Co se vlastně před sedmi lety stalo, a proč Teo zmizel?
Co tají otec Ash?
A čím vším si prošel Teo za celý svůj život?
To už si budete muset přečíst samí.

Hrozně se mi líbila tato myšlenka na konci knihy, tak jsem si ji chtěla dát i sem ke článku :
„Lidé… Není toho na nás moc věčného, víš? Porušujeme sliby, měníme názory, život ti pod nohy hází klacky… takže myšlenka vytvořit něco, s čím ses nenarodila, vyjádření toho, co miluješ nebo koho miluješ, a proměníš to v něco, co přetrvá… to je něco mimořádného. Je to unikátní. A to umí jen tetování…“

Kniha se četla dobře, první půlka byla slabší a trochu se táhla, ale druhá polovina to vyrovnala a zachránila celý příběh. Tato kniha je přímo stvořená pro odpočinkové dny. Romance jak má být. Obálka je perfektní, mně se hrozně líbí.
Ale pozor, kniha je od 18 let!

17.08.2019 5 z 5


Betasamec Betasamec Milan Dohnal

Na začátku knihy se seznamujeme s hlavním hrdinou, který se jmenuje Mila, nebo-li Milán Dohnal. Zvláštní, že? Já, když jsem zjistila, jak se jmenuje, tak jsem přemýšlela, jestli je autorem Betasamec nebo Milán Dohnal - protože "jakože" Milán Dohnal o Milanovi Dohnalovi - to je zvláštní . Ze začátku je kniha psaná formou deníku, vyprávění - a bylo to vtipné. Taková Bridget Jonesová v kalhotách.

Dozvídáme se, jaký Mila je. V práci skoro nic nedělá a chodí pozdě, dělá nemravné věci. Miluje pivo, ale nebrání se jinému alkoholu. Hulí jak fabrika a střídá baby jak ponožky. Už jsem přemýšlela, jak ho nazvat slušně, protože Betasamec je slabé slovo a to, co bych použila, je moc sprosté pro vaše oči . Tak mi nakonec pomohl kamarád a vyšlo z toho tohle: sukničkář, broskvomil, děrumil? A nebo dírkomil? To už si můžete vybrat sami .

Jednoho dne - při své kouřové pauze  - se potká s amíkem a dají se do řeči. Vtipkují a je vše ok, dokud se Mila nevrátí zpět do práce a nepotká svého šéfa - že prý má do firmy přijít nějaký Američan... A jak to dopadlo?

Z Američana se stal hlavní šéf firmy, Mila byl jmenován na jinou pracovní pozici. A jelikož známe Milu jako "pána inženýra", který v podstatě vůbec nic neumí, tak pracovní morálka je totálně mimo. Dostane sekretářku - krásnou, ale potvoru, která se nestydí z chlapů tahat prachy. A on je takový blbec, že  se kvůli postelovým hrátkám nechá úplně zblbnout - dokonce se i zadluží.

Co vše se bude dít ve firmě?
Co Milanův soukromý život?
A jak to nakonec vše skončí?
To už si budete muset přečíst sami.

Kniha se četla dobře, místy byla vtipná. Nebudete se u ní nudit. Největší zvrat nastal, když Milan dostal novou pozici v práci a vše začalo z mého hlediska jít z kopce. Tak někdy přemýšlím, proč se někteří chlapi chovají, jak se chovají, že kvůli ženské ztratí zdravý rozum. Ale největší perlička v knize byla, když přešel z alkoholu na omamné látky. To už byla konečná. A jak to v takových případech dopadá? Blbě. Konec se mi líbil, dopadlo to nakonec tak, jak jsem mu přála. No jo - jsem škodolibá. Myslím, že vás příběh bude bavit. A zatím jsem nic podobného nečetla. Když to mám hodnotit, tohle mi vrtá hlavou už několik hodin. Napsané je to skvěle, ale nad Milanem jsem často kroutila hlavou - tak bych knihu hodnotila 4 hvězdy ale jelikož prý je kniha prvotina, tak nebudu knihu podkopávat a dostane 5 hvězd .

11.08.2019 5 z 5


Spolek nemrtvých holek Spolek nemrtvých holek Lily Anderson

"Když vám umře nejlepší kamarádka, přijdete najednou o parťáka na pohřby."

Mila se ocitá na pohřbu své nejlepší kamarádky Riley. Zemřela v šestnácti letech. Hrozné pomyšlení. Na pohřbu se sešly i děti z Fairmontské akademie, které byly uplakané tak hrozně falešně, protože do té doby se s Riley nikdo nechtěl kamarádit a jen jí házeli klacky pod nohy.

Riley s Milou - dokud žila - byly nerozlučná dvojka. Riley milovala čarodějnictví a vyznávala Wiccu. A jelikož Mila byla její jediná kamarádka, tak si hrály na čarodějky spolu. To jsem trošičku odbočila a teď se vrátíme k pohřbu. Když Mila pozorovala ostatní, jak jsou falešní, tak se rozhodla z pohřbu odejít dřív. Ale to neznamenalo, že by se nechtěla rozloučit, proplakala několik dnů i nocí. Její matka usoudila, že pokud odešla dřív z pohřbu, tak se může vrátit dřív i do školy. Jenže to nebyl zrovna ten nejlepší nápad......
Riley podle policie spachala sebevraždu tak, že se utopila. Ale to nebyla jediná sebevražda za onen týden. Pár dnů před její smrtí prý spáchaly sebevraždu ještě dvě dívky, které se oběsily na stromě. Jenže to nedávalo smysl. Byly oblíbené, proč by se chtěli zabít?
Mile to nesedělo a pořád si byla jistá, že je někdo zavraždil - jenže nevěděla, jak to dokázat.
Jednoho dne se vydala do starého opuštěného domu, kde s Riley kouzlily. A objevila záhadný balík, ve kterém objevila hodně zvláštní a starou knihu. Listovala si tak dlouho, dokud nedošla na konec, a tam bylo kouzlo, kterým se dá přivolat mrtvý na sedm dní zpět mezi živé.
Podařilo se jí přivolat Riley zpátky, jenomže se asi něco pokazilo a přivolala zpět i obě oběšené dívky. Jenže v tom byl hodně velký háček - nic si nepamatovaly.......
Podaří se jim odhalit vraha?
To už si budete muset přečíst sami.

Kniha je skvělá a napínavá. Téma čarodějnictví mě hrozně bavilo, protože mě prostě toto téma vždy lákalo a láká. Líbilo se mi, jak se dívky spolu skamaradily a co vše vyváděly. Jediné minus bych asi dala obálce knížky - spíše bych zvolila něco jiného, co by k příběhu sedělo víc. Ale i tak byla perfektní a těch 5 hvězdiček si zaslouží.

27.07.2019 5 z 5


Žena v temnotě Žena v temnotě Vanessa Savage

Vcelku normální rodina - na první pohled se to tak zdá být. Ale od začátku mi hlavní hrdinka Sarah přišla vyděšená ze svého muže Patricka. Ne úplně, ale nějaké naznaky tam prostě byly. Sarah umřela máma, což těžce snáší, pije alkohol a přitom užívá antidepresiva a prášky na spaní.
Mají mladší dceru Miu a staršího syna Joea. Joe je nevlastní syn, ale neví o tom, a Sarah s Patrickem nejsou připravení mu to prozradit. Teď ne.....
Jednoho dne Patrick oznámí, že dům, ve kterém vyrůstal jako malý kluk, je na prodej. A že by ho chtěl hrozně zpátky, protože jeho rodiče o dům přišli. Ale jelikož na tom nejsou finančně dobře, tak mu Sarah odmítá dát část svých peněz, které zdědila po své mámě. Radeji by cestovala, protože to byl i sen její mamky. A druhý důvod, proč se tam Sarah nechce přestěhovat, je ten, že v onom domě byla zavražděna rodina s malým chlapcem. Od té doby má dům přezdívku "Dům smrti".
Sarah nemohla jedné noci spát, tak si vzala prášek na spaní a po nějaké době další, následně se jí zamlžilo vidění a upadla do spánku. Pak zničeho nic slyšela hlasy, aby se probrala a aby je neopouštěla....... Procitá v nemocnici a neví, co se stalo......
Poté ji Patrick přemluví a odstehují se do domu smrti. Dům je v hrozném stavu. Ale Patrick má vidinu, jak to všechno promění ve šťastný a dokonalý domov, jaký byl v jeho dětství......
Jenže v domě se dějí zvláštní věci, objevují se různé předměty, které nejsou jejich, na některych místech je chladneji, než jinde v domě - že by tam byli duchové? Všichni mají noční můry. Sarah trpí asi stihomamem, kdy se ji zdá, že je někdo neustále pozoruje. Jejích rodinné vztahy se začnou pomalu hroutit....Sarah zjišťuje, že muž, který zavraždil předchozí rodinu, je na svobodě...... No a víc nepovím.
Jaká tajemství jsou v rodině?
Jaká tajemství skrývá dům?
A jaká tajemství skrývají lidé v jejich okolí?
Kniha byla naprosto skvělá, napínavá, místy dost strašidelná. Sarah mi bylo po celou dobu líto, stejně jako syna Joeho. Mia mi přišla jako nevychovaný spratek, který si otevírá pusu na mámu. Patrick mě iritoval a bylo proč.

16.07.2019 5 z 5


Nenechám tě odejít Nenechám tě odejít Chevy Stevens (p)

Jaké to je žít s mužem tyranem????

Ne, ne, ne, začneme pěkně od začátku knihy.

Kniha začíná v roce 2005. Celkem obyčejná rodina, mamka Lindsey, taťka Andrew a jejích malá dcerka Sophie, jsou na pláži. Lidsey odejde na záchod. Když se vrátí, Andrew se Sofii zmizí. Lindsey začne panikařit. Kde jsou? Hledala je, jestli je nespatří na hladině vody, když v tom spatří dceřiného delfína v dáli plout samotného. Zapojila všechny lidi do pátráni co tam byly, aby se je snažili najít, třeba se utopili, protože Andrew hodně pil a malá ještě neuměla plavat. Po marným hledáni, se potom bavila s plavčíkem na břehu, jestli nemohli prostě někam odejít. Najednou spatřila Andrewa se Sophii a vrhla se k dceři, vyděšená strachy. Vinila manžela z toho, že to udělal schválně. Rád ji dělal naschvál zle a děsil ji a nejen to.

Dále celý příběh se odehrává v roce 2016 a přelomu roku 2017. To už žije Lindsey s dcerou samotné, ale kde je Andrew?

Jsou tu vzpomínky z roku 1997, kdy se ti dva teprve poznali. Lindsey byla u pokladny a přišel tam pohledný mladík a nic nenasvědčovalo tomu, že by byl nějaký maniak. Pomohl jejímu otci s práci, kdy ho zaměstnal u sebe ve firmě.

Opět jsme v roce 2016. Mě to přeskakováni z roku do roku hrozně bavilo, protože to bylo jako skládačka celého příběhu. A má to hlavu a patu.
Lidsey uklízela domy, měla svoji úklidovou firmu. Když byla zrovna u jedné paní, zjistila, že její mazlíček je mrtvý. Rozsypala kabelku. Jenže, když se po chvíli vrátila měla kabelku složenou....... Zavolala tedy policií, že se do domu asi někdo vloupal........

Teď jsme v roce 1998 Lindsey je těhotná.
Už tehdy začali náznaky žárlivosti Andrewa. A už tehdy pil. A když pil, byl hrozně agresivní a děsně majetnicky člověk.
Zvedal na ni ruce, nikam nesměla, měl ji neustále pod dohledem.

V roce 2005 se pokusila utéct, ale on se probudil, opět opily, a začal ji u auta dusit. Jediné štěstí, že se Sophie v autě probudila a že to neskončilo fatálně. Tohle byla poslední kapka. Jednoho obyčejného večera Andrew opět pil, a upadl do hlubokého spánku, a Lindsey se podařilo utéct i s dcerou. Ale brzy ráno ji volal její bratr, že Andrew měl autonehodu, u které zemřela jedná žena. Lidsey brečela a obviňovala sama sebe. Ale proč? Co s tím má společného? Andrew přežil, ale šel si sednou na dost let za mříže.

Rok 2016 Lidsey navštěvuje sebeobranu, má nového přítele. Její dceři bude skoro 18 a potka první lásku.
Andrewa propustili z vězení a snaží se skontaktovat s dcerou. Lidsey se pořad ději divné věci, jakoby ji někdo pronásledoval a přestavoval ji věci v domě ona si mysli, že je za vším Andrew.

Je to Andrew?
Nebo přítel dcery? Který se dle mého choval arogantně a nezdál se mi po celou dobu?
A nebo je to úplně někdo jiný?
A skončí kniha Happy endem?
To si ale budete muset přečíst sami.

Kniha je napínavá od samého začátku. Čte se dobře. Je proložena dopisy. Hlavně oceňuji, že každá stánka začínala novou větou. Co se týče chyb, tak je tam asi jen pár překlepů, ale nic hrozného. Kniha má dost reálný děj.
Má celkem 47. kapitol a je rozdělena na tři části.

!!!!!!! Násilí v domácnostech se dějí dnes a denně po celém světě. Spousta žen trpí týrání dodnes a bojí se, že nedokáži žít samí. Kniha mi připomněla některé příběhy z mého okolí. Ženy by neměli žít s tyrany, jak s fyzickými tak psychickými !!!!!!!!

13.07.2019 5 z 5


Dům Dům Simon Lelic

Kniha na mě působila, jak kdybych já byla psycholog terapeut a četla terapeutické deníky páru, který má problémy. Ne že by to byl nápad špatný, to ne, ale za mě hrozně nudný.

Příběh začíná tím , že Jack stál u okna a pozoroval policií před jejích domem, vždyť nic neprovedl ne? Nebo snad ano? Vyprávění tedy Jack načne z doby, kdy dům poprvé spatřil. Nelíbil se mu od samého začátku, když tam přivedl Syd, ta si dům okamžitě zamilovala. O dům byl ale ohromný zájem a jelikož Jack a Syd šetřili na zálohu dva roky, pořád to nebylo dostatečně na to, aby si ho mohli dovolit. Hlavně tam byly lidé, kteří už od pohledu vypadali, že pro ně to nebude žádný finanční problém si ho koupit. Dům se neprodával ale prázdný. Bývalý majitel v něm zanechal úplně všechno. Realitní makléř jím nakonec oznámil, že po dohodnuti se s majitelem domu, chtějí jako nové majitelé právě Jacka a Syd, v čem je ale háček, jak to?
Po nastěhování začali třídit bordel po bývalém majiteli, a z ničeho nic ucítili hrozný smrad, odkud šel? Tak šli mu po stopách a ten se linul z půdy. Jack tam vylezl sám, a to co tam nalezl nechtěl aby to viděla Syd. Mělo to něco společného s její minulosti. Potom každý vypráví svůj příběh, který se v nějakých částech prolíná. Jack a jeho kamarád z práce, Rodina které pomohl aby neskončili na ulici. Moc mě jeho příběh nebavil. Víc mě bavil příběh Syd.

Je to vůbec Syd, nebo někdo úplně jiný?

Syd jednoho dne šla do krámku, v místě kde teď žili, tam uviděla ji, malou holku, věkové asi 13 let. Jmenovala se Elsie. Nic zvláštního zatím, že? Holčina ale skrývá děsivý příběh. Syd se s ni spřátelí a bude se ji snažit pomoct. Naučili se vlastní morseovku, kterou si vymysleli. A jelikož jejich domy byly hned věděl sebe, po večerech si hráli hry s pomoci baterek a stínu. Ale jednoho večera se něco stalo.......
Co pojí Syd a Elsie?

Co provedl či neprovedl Jack?
Co se stane s otcem tyranem?
A kdo je ve skutečnosti vrah?
To a mnoho jiného naleznete v této knížce.
Knížce uděluji jen 3 hvězdičky.
Proč?
- Knihu reprezentuji jako duchařinu, ale nemá to nic společného s duchy. To je jedna hvězdička dolů.
- A jelikož kniha není ani napínavá a nelíbil se mi příběh Jacka, další hvězdička dolů.
- A jelikož kniha mi bohužel nesedla což mě mrzí, ale nechci ji úplně křivdit, protože věřím že se někomu líbit může, tak dostala 3 hvězdičky z 5, ale popravdě dala bych i miň, kniha je psaná hrozně chaoticky, nestačilo že byla psaná z pohledu Jacka a Syd zvlášť, tak pokaždé přeskakovali z tématu na jiné a člověk se pak neorientuje o čem čte.

28.04.2019 3 z 5


Selected Selected Jakub Pachol

Nedoporučují!!!!!!!!! Pokud si ji chtete poridit je to na vás ale za mě proste ne. Třeba to někomu sedne, ale to se opravdu neda číst. Hlavně jeho nepravdiva reklama na tu knihu o čem je a k jakým kniham to přirovnává, prostě fakt neeeee. A když clovek nesnese kritiku pak je asi něco špatně. Nedává smysl, hrdinove pořád brečí úplně zbytečně, děsně se čte. Prostě neeee.

08.02.2019 odpad!


Boss Boss Alexander Stainforth (p)

- - POZOR SPOILER --

Teo pracuje v reklamní agentuře pod názvem KaMa. Jeho kolegyně a kámoška Karolina, celkem mrcha, ale to vůbec nevadí. Je známo, že Karolína randi s nynějším Šéfem, a dozvídáji se, že má nastoupit nový zaměstnanec, ale vůbec se neví o koho se jedná. Teo bohužel s předešlým šéfem moc nevychazel, s nynějším to celkem jde díky Karolíně. Teo je gay, před nekolika lety měl hrozný rozchod, kdy ho bývalý přítel podvaděl a vyhodil ho z domu. Teď, když už se Teo zaměříl víc na sebe a konečně přestal myslet na ten hrozný rozchod, tak se mu opět jeho bývalý ozval a chce ho zpět za každou cenu..... Jak to dopadne musíte si přečíst už sami.
Když konečně nastopi do zaměstnání nový zaměstnanec, Erik, z kterého byl Teo úplně na větví, podle popisu je to krásný, vypracovaný chlap a Teo je z něj totálně mimo. Největší obrat to nabírá tehdy když se Teo probouzí po  alkoholovém opojení v cizím ložnicí a vedle něj leží Erik...... A v tu chvíli přemýšlí, co se asi mohlo v noci dít......
Pokud vás zajímá, jak probihaji vztahy mezi homosexualy a jak vše vnímají a jací jsou, tak tuto knihu si musite 100% přečíst. Mě tato kniha hrozně bavila a mám ji v oblíbených, hlavního hrdinu Tea si zamilujete, je to slaďoušek. Doporučuji, ale pozor kniha není v hodná pro čtenáře mladší 18cti let.

Mé pocity z knihy :

Byla čtivá . Nepamatuju si, kdy naposledy jsem se skoro u celé knihy usmívala jak blb, bylo to smutné i veselé. Ke konci to byl masakr. Bylo to napínavé nepředvídatelné. Že kniha pojednává o gayich mi vůbec nevadí, aspoň jsem se dozvěděla i trochu jak to u nich probíhá za oponou, kdy o tom nikdo nic neví. Stejně to maji chlapi těžší jak baby, protože nemají jak skrývat vzrušení a tohle mě bavilo sledovat, jak to skrývají a tak. Je to jiné čtivo ale zasáhlo. A utvrdilo mě to v tom, že jsou mnohem lepší, jak hetero páry. Je to nejsilnější příběh co jsem roce 2018 četla, tak bych tuto knihu z celého srdce doporučila. A Teo je proste boží.

28.01.2019 5 z 5


Hra na lháře Hra na lháře Ruth Ware (p)

Upřímně? Asi jo, budu. Začátek byl super, do půlky knihy jsem byla nadšená. Ale když v půli knihy vám spisovatelka odhali jedno z nejdůležitějších vodítek, asi neni moc super. Třetinu knihy bych vymazala, hrozně se to táhlo . Že to mělo být napínavé ? Jo to bylo ohromně . Jsem byla napnutá jak kšandy od začátku do konce a čekala ze přijde něco u čeho si řeknu, wooow to bylo hustý, ale to wow se nekonalo. Nápad dobrej to žádná, ale skoro nic se tam nedělo . To přeskakovaní do vzpomínek (minulostí ) bylo tak blbé, že jsem nevěděla často kde jsem. Jak na zadní straně je napsané, že to má být strašidelný příběh? Noooo, asi jsem si seděla na vedení, ale nic strasidelneho tam nebylo. A na to že to má boží obálku , komentáře od super firem, odkaz na Agathu Christie, tak příběh nuda. Pokud si chcete strávit večer příjemným příběhem o ničem, prosím, můžete si ji pořídit, ale já ji asi nedoporučují. A ti co ji mají mezi top knihami, tak se omlouvam. 3 hvězdy z 5 a to jsem ještě hodná . A jsem ráda, že jsem si ji nekoupila, není to kniha, co bych se ji chlubila a měla bych ji ráda v knihovně (měla jsem ji půjčenou)

15.12.2018 3 z 5