Filmový klub osamělých srdcí

Filmový klub osamělých srdcí https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423149/bmid_filmovy-klub-osamelych-srdci-Rg2-423149.jpg 3 24 7

V duchu předešlého bestselleru „Major Tom a modrý anděl“ nás ve svém druhém románu David M. Barnett seznamuje s neobvyklými postavami, které je těžké si nezamilovat. V této knize sledujeme osud dvacetileté Jenny, která se během studií rozhodne ubytovat se na Sunset Promenade, z finančních důvodů. Pak ale zjišťuje, že jde o soukromý pečovatelský dům, který nabízí levné bydlení studentům, a její noví spolubydlící jsou o něco starší, než očekávala. Nejprve dochází k mezigeneračním střetům, když ale Jenny uspořádá v domě filmovou noc, ukáže se, že mají společného mnohem více, než si myslí.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

The Lonely Hearts Cinema Club , 2018


více info...

Přidat komentář

bábuška
06.11.2023 2 z 5

Příběh začíná chladným a studeným deštěm, který trvá a trvá, není divu, vždyť jsme v podzimní Anglii. Děj se střídá s trochou tajemna a trochou detektivním pátráním, hodně vzpomínáním na kdysi slavného dědečka hlavní hrdinky studentky Jenny. Celý ten děj se odehrává v domě U Zapadávajícího slunce s několika starými obyvateli a pár jejich vzpomínkami. Kniha mně nijak nenadchla.

klaraj093
28.08.2023 3 z 5

No nejsem z knihy nějak zvlášť nadšená, čekala jsem od toho trochu víc. Ta podstata děje mi přišla taková zvláštní. Četlo se to relativně v pohodě, jenom ten nápad mi přišel takový nijaký.


dyger
12.04.2023 5 z 5

Necekane rozuzlení, krásný příběh, i když se první dvě třetiny knihy četli těžko, poslední třetina šla sama a rychle...

bookcase
07.06.2020 5 z 5

z časových důvodů jsem ji četla déle, a jakkoli u jiné knihy bych už byla nervózní, u této jsem si to užívala. Bylo to milé, dojemné, veselé i smutné a hlavně - jiné.

bagel
11.02.2020 3 z 5

Docela mě to zklamalo, ale je pravda, že jsem neočekávala detektivní linku. Koncept vedení domova a výběr studentů byl zvláštní.

Bobina74
03.02.2020 4 z 5

Autor knihy David M. Barnett celý příběh pojal jako něžné, dojemné vyprávění, které nepostrádá empatii a cit. Naleznete v něm spoustu zajímavých myšlenek a životních mouder, které se vás jistě dotknou. Navíc celé finále pojal s velkou grácií a připravil si pro své čtenáře překvapivý závěr. Více v recenzi od Kniha za knihou ;-) .

KnihomolkaYulča
19.01.2020 5 z 5

Dospívání bývá obtížné, bez ohledu na věk.

Příběh začíná tím, že hlavní hrdinka knihy - Jenny Ebertová - chce vypadat jak Lauren Bacallová. Tedy aspoň původně to měla v plánu. Krvavě rudá rtěnka, svůdný pohled a na vlasech prvotřídní lokny, to podlomí nohy každému muži. Ale nakonec Jenny vypadá jako zmoklá myš. Čtyři hodiny v narvaném vlaku a 30 minut stání v intenzivním dešti se na jejím vzhedu femme fatale z čtyřicátých let vyznamně podepsalo. Když v tom konečně dorazí taxikář. Řidič se jí zeptá, jestli se potřebuje dostat k univerzitě. Jenny odpoví, že nebydlí na koleji, tedy aspoň ne teď, protože musí dostavět jeden obytný blok kolejí. A ukáže mu papír s adresou. Domov s pečovatelskou službou známý jako dům U Zapadajícího slunce nacházející se nedaleko Morecambe. Řidič má v knize významnou roli.

Jenny se v hale domu rozhlíží, když ji padne zrak na fotku na novinové stránce, na které je ona před domem. U fotky je napsáno: Domov důchodců na severu hrabství Lancashire se zapojil do průkopnického programu a hodlá ubytovávat studenty společně s penzisty. Reportážní štáb NLN.
Jenže v čem je háček? K čemu je to vlastně dobré? To si budete muset přečíst sami, nechci spoilerovat.

S Jenny se tam nastehují i další tři studenti, dva z Číny a Ringo.

Důchodci mě hrozně bavili, i když se celkem často dohadovali. Ale byli i vtipní.
Jednoho dne hráli bingo, tedy aspoň se o to pokoušeli, a celkem dost to mezi staříky a mladými jiskřilo. Až se to nakonec zvrtlo.....

Jenny uspořádá několik filmových večerů, jenže se začnou dít zvláštní věci, začnou mizet věci a všichni jsou podle Jenny podezřelí, ale nemůže pochopit motiv. Tak začne pátrat po ztracených věcech.......

Nejlepší bylo, když se převlíkli obě generace do halloweenských kostýmů a jeli pařit, já umírala smíchy....

Po celou dobu příběhu každý hrdina prozrazuje svůj životní příběh a to bylo opravdu smutné. Bylo mi jich líto.
Citace Ringa, která mě donutila trochu přemýšlet:
„Všichni lidé kolem nás mají své příběhy. Nejsou pouhé... postavy na pozadí života.“

Kdo tedy stojí za ztracenymi předměty? A jak s tím souvisí filmy, které Jenny pouštěla na filmových večerech? Tohle prostě chcete vědět.

Jenny mě občas svým chováním rozčilovala. A řekla něco, kvůli čemu málem přišla o vztah. Lhát se nemá, právda vždy vyplave na povrch. Jenny občas vzpomíná na minulost, která nebyla dvakrát skvělá. Když chtěla svést učitelé, tak to, co jí učitel oznámil, znám moc dobře a tady jsem s ní celkém i soucítila. Stalo se mi něco podobného, jen to nebyl učitel :D.

Třešničkou knihy jsou názvy kapitol, jsou to staré filmy.

Kniha se mi ale rozhodně líbila. Chtěla jsem ji původně dát 6 hvězd , jako topce. Ale trošku mě mrzí, že tam byly nějaké překlepy a vynechaná písmenka, ale nic hrozného.
Kniha tedy ode mě dostala 5 hvězd . Ale příběh stejně řadím mezi topky. Za sebe doporučuji.

Štítky knihy

domov důchodců

Autorovy další knížky

David Barnett
anglická, 1970
2019  83%Major Tom a modrý anděl
2020  69%Filmový klub osamělých srdcí
2010  69%Andělské zrcadlo

Kniha Filmový klub osamělých srdcí je v

Právě čtených2x
Přečtených27x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce70x
Chystám se číst31x
Chci si koupit2x
dalších seznamech2x