klaraskolkova klaraskolkova komentáře u knih

☰ menu

Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

Děj prvotřídní, na knize a celkově autorčině stylu mě ale nejvíc zaujal krásný bohatý jazyk, paradoxně většinou použitý v krátkých, osekaných větách. Má první, ale určitě ne poslední kniha z pera Jakuby Katalpy a zároveň pro mě jeden z nejlepších objevů poslední doby.

18.10.2021 5 z 5


Deset let se ségrou Deset let se ségrou Nicole Ehrenbergerová

Odlehčené čtení, nečekejte žádné hluboké myšlenky, pokud však stejně jako já rádi sledujete tvorbu A Cup of Style, máte podle mě smysluplný program na příjemné upršené odpoledne u kávy.

18.10.2021 4 z 5


Sapiens: Stručné dějiny lidstva Sapiens: Stručné dějiny lidstva Yuval Noah Harari

Yuval Noah Harari a první díl trilogie o historii, současnosti a budoucnosti lidstva. Většinou témat knihy jsem byla nadšená, kniha nabízí pohled na témata, o kterých (alespoň průměrně vnímavý a všímavý) člověk bezděčně a intuitivně přemýšlí, zde jsou myšlenky rozvedeny do detailů a poskytují novou perspektivu. Z celé trilogie hodnotím právě první knihu nejvýš (i proto, že v dalších dvou dílech se některé myšlenky často opakují a už nejsou tak svěží, překvapivé). Bylo zajímavé a paradoxní se do knihy začíst právě v době začínající světové pandemie, protože například o tom, že lidstvo dokázalo vyhubit celosvětové epidemie, se Harari také zmiňuje...

18.10.2021 4 z 5


Tam - Jedeme do Afriky Tam - Jedeme do Afriky Busny

Busny sleduji skoro již od začátku jejich cesty, zaujal mě seriál na streamu a pořízení knihy o jejich dobrodružství bylo přirozeným vyústěním tohoto zájmu. Líbí se mi, že kombinují popis zajímavých navštívených míst s poodhalením komplikací během cesty, interakci s místními, plánováním dalších dnů. Ke knize Zpět - Vracíme se z Afriky jsem se ještě nedostala, už delší dobu se na ni ale též chystám.

18.10.2021 5 z 5


Deset malých černoušků Deset malých černoušků Agatha Christie

Pro mě první, ale rozhodně ne poslední kniha od Agathy Christie. Přečteno jedním dechem během jednoho dne. Ze současných autorů mi styl hodně připomíná Shari Lapenu - například její kniha Nevítaný host řeší prakticky totožnou situaci.

28.09.2021 5 z 5


Prvok, Šampón, Tečka a Karel Prvok, Šampón, Tečka a Karel Patrik Hartl

Velmi čtivá a zábavná kniha od Patrika Hartla, přečteno za méně než 24 hodin. Ideální oddychovka na pohodový víkend. Od Hartla už má přečtené všechny knihy, z nichž Prvok, Šampón, Tečka a Karel se řadí k těm lepším.

26.10.2020 4 z 5


Proč spíme Proč spíme Matthew Walker

Knihy od nakladatelství Jan Melvil mám čím dál víc v oblibě. Opravdu si myslím, že tuto knihu by si měl přečíst každý, kdo pracuje do noci, honí se za kariérou a chybějící čas ukrajuje právě ze spánku. Po přečtení zjistíte, že snad neexistuje oblast lidského zdraví, která by nedostatkem spánku byla zasažena... kromě výčtu vlivu (ne)dostatku spánku na zdraví však kniha obsahuje velmi zajímavou analýzu jednotlivých fází spánku, vysvětluje, jak funguje jet lag, jaký vliv má na spánek kofein a alkohol (přiznám se, že mám nyní mnohem menší chuť dát si večer skleničku vína). Jsem ráda, že jsem si knihu koupila, časem se k ní jistě ráda vrátím.

23.10.2020 5 z 5


Jednou nohou v hrobě Jednou nohou v hrobě Dominik Dán

Moje první kniha od Dominika Dána a už teď vím, že určitě ne poslední.

23.10.2020 5 z 5


Za zavřenými dveřmi Za zavřenými dveřmi B. A. Paris (p)

(SPOILER) Tak to byla pecka! Přečteno za 24 hodin (do kterých se vešla i práce a spánek), knihu jsem přečetla od začátku do konce se zatajeným dechem. Má spád, psychologie postav je výborně vykreslená a jako tečka i šťastný závěr. Stylem mi velmi připomíná knihy Shari Lapeny, které jsou stejně napínavé, čtivé a mají spád.

10.08.2020 5 z 5


Psohlavci Psohlavci Alois Jirásek

Po knize jsem sáhla po letošní návštěvě Domažlic a Chodska a příjemně mě překvapila. Na to, že se jedná o "povinnou školní" literaturu a obávaného (těžkopádným jazykem psaného) Jiráska, je kniha velmi čtivá, má spád, obsahuje mnoho dialogů a dá se přelouskat za dva večery. Zajímavá je kombinace starého Jiráskova jazyka s lokálním chodským nářečím užitým u všech dialogů.

10.08.2020 4 z 5


Někdo cizí v domě Někdo cizí v domě Shari Lapena

Moje první kniha od Shari Lapeny a rovnou trefa do černého! Zatím žádná její kniha mě nezklamala. Originální námět, přiměřená zápletka a výborně vykreslená psychologie hlavních postav (kterých není moc, člověk se tedy nezaplete do jmen, jak se stává v některých knihách).

14.07.2020 5 z 5


Frida Kahlo doma Frida Kahlo doma Suzanne Barbezat

Graficky nádherně zpracovaná kniha, po obsahové stránce také nezaostává. Doporučuji všem, kdo se chce dozvědět co nejvíce detailů z Fridina života. Kniha obsahuje mnohé Fridiny obrazy i s popisem a kontextem, ve kterém každý z nich vytvořila, doporučuji tedy i pro ty, kteří o Fridě a jejím díle zatím nemají hlubší znalosti.

14.07.2020 5 z 5


Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Evžen Boček

Opět pobaví a nezklame, stejně jako předchozí díly. Oddechová četba do metra na cestu do práce.

14.07.2020 4 z 5


Vietnam Vietnam Iain Stewart

Do Vietnamu se teprve chystáme, nemůžu tedy zatím hodnotit, jak průvodce pomůže v praxi. Na přípravu a "natěšení" před cestou je ale zatím skvělý.

14.07.2020 5 z 5


Osvětimská ukolébavka Osvětimská ukolébavka Mario Escobar

Jeden z alternativních pohledů na tragédii Osvětimi - pohled árijské Němky, která odešla do Osvětimi se svou rodinou. Díky svému původu měla v táboře jisté výsady a bylo jí umožněno zde vést školku. I po přečtení mnoha knih s tématikou holocaustu zde najdete opět nové prvky a detaily, kniha je čtivá a dojemná.

14.07.2020 5 z 5


Dobrodruhům Dobrodruhům Tereza Ramba

Kniha zaujme už na první pohled grafickým zpracováním. I uvnitř najdete krásné fotky a kresby, je to vlastně takové malé umělecké dílko. Co se týče obsahu a textů, nečekejte klasický cestopis: je to spíš autorčin deník z cest, kde vyjadřuje své pocity, vztahy k blízkým a spíš okrajově zmiňuje navštívená místa - a opět zejména pocity, které v ní vyvolaly.

14.07.2020 4 z 5


Skvosty Čech, Moravy a Slezska Skvosty Čech, Moravy a Slezska Vladimír Soukup

Krásné fotky, skvělá inspirace pro výlety po Česku. Tento rok využívám hojněji než předchozí roky. :-)

14.07.2020 5 z 5


Manželé odvedle Manželé odvedle Shari Lapena

Shari Lapena je jednou z mých nejoblíbenějších autorek a pokud chci strávit příjemný víkend s dekou, čajem a knihou, vím, po čem sáhnout. Zatím mě každá z jejích knih vyloženě dostala. Skvělý námět z reálného života, čtivé, děj "odsýpá" a psychologie postav je dobře propracovaná. Přečteno za víkend!

14.07.2020 5 z 5


Vnitřní hlas Vnitřní hlas Brian Freeman

Po předchozích dílech - Nočním ptákovi a Klikaté cestě - jsem byla do série již dostatečně začetlá a na novou detektivkou s Frostem Eastenem jsem se vyloženě těšila. A nezklamala. Vnitřní hlas hodnotím jako nejlepší z celé série.

14.07.2020 5 z 5


Teorie vraždy Teorie vraždy Andrew Mayne

Přečetla jsem Šelmu, která mě celkem zaujala, i když na plný počet hvězdiček by to nebylo. Hračkáře jsem nečetla, což je možná chyba (v Teorii vraždy je na něj občas odkázáno); nicméně Teorie vraždy se mezi moje nejoblíbenější knížky rozhodně nezařadí. Námět (spojení vyšetřování vraždy a vědy) je určitě zajímavý a originální, ale té vědy už tu bylo přeci jen trochu moc. Místy jsem měla chuť přeskočit sem tam nějaký odstavec, konec mě nijak nenadchnul a celkově si z knihy mnoho neodnáším.

14.07.2020 3 z 5