Proč spíme

Proč spíme https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/384385/bmid_proc-spime-mDB-384385.jpg 4 1184 301

Kolik hodin jste dnes v noci spali? Pokud méně než osm, pak asi stejně jako většina lidstva trpíte spánkovou deprivací. A přicházíte o to nejlepší. Lidé, kteří si dopřávají dostatek spánku, jsou zdravější, chytřejší, štíhlejší, atraktivnější a šťastnější. Příčinu své únavy a zdravotních potíží hledejte v nedostatku kvalitního spánku a pak teprve jinde. Kniha předního světového neurovědce Matthewa Walkera odkrývá nejnovější poznatky z výzkumu spánku a ukazuje, že evoluce nás touto bezbrannou a neproduktivní fází denního rytmu nevybavila náhodou. Díky převratnému rozvoji a dostupnosti zobrazovacích metod dokáže věda poprvé v historii zodpovědět, proč vůbec spíme, jak spánek prospívá našemu tělu a mozku a proč má neřešená dlouhodobá spánková deprivace tak ničivé následky pro naše zdraví. Walker fascinujícím způsobem objasňuje vliv spánku na logické rozhodování, učení a paměť, na seřizování našich emocí a imunitní systém, ale i metabolismus a chuť k jídlu. A přesvědčivě dokládá, že chronický nedostatek kvalitního spánku nás může nejen mnoha různými způsoby zabít, ale také ovlivnit rozhodování a chování celé společnosti. Seznamte se i vy s posledními vědeckými objevy, díky nimž pochopíte, jaký elixír zdraví, štěstí i moudrosti ve svých životech (a postelích) máme. V knize najdete i rady, jak odstranit různé špatné návyky a další překážky, které brání kvalitnímu spánku vás i vašich blízkých. Kniha byla přeložená do více jak 30 jazyků a již teď mění životy jednotlivců i celých společností.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Zdraví

Vydáno: ekniha , Jan Melvil
Originální název:

Why We Sleep: Unlocking the Power of Sleep and Dreams , 2017


více info...

Maky78
Maky78
05.03.2024 4 z 5

Spánek probraný ze všech možných i nemožných úhlů. V dnešní uspěchané době není od věci si přečíst takovouhle knihu a zamyslet se. Spousta faktů, hodně věcí které můžou pomoct při problémech se spánkem.

Emik87
Emik87
24.02.2024 4 z 5

Asi bych knihu nečetla před spaním, aby člověk usnul.


vmatusko
vmatusko
18.02.2024 5 z 5

Veľmi, veľmi veľa faktov o spánku.
Autor sa do tejto problematiky vyzná, kniha je písaná veľmi podrobne a takmer všetko je podložené experimentom na nejakej vzorke ľudí, ktorá daný fakt len potvrdzuje.
Pri čítaní mi zo začiatku vadilo že je to veľmi podrobné, ale postupne som si na to zvykol a ako paradox, čím viac som sa blížil ku koncu tým sa to lepšie čítalo.

Tiež bolo veľmi zaujímavé čítať o tom ako nedostatok spánku výrazne negatívne ovplyvňuje naše zdravie, pozornosť. Podpisuje sa pod rôzne choroby.

Je potrebné chodiť v rovnakom čase spať a ráno v rovnakom čase vstávať, spať aspoň 7 - 8 hodín denne, vyhýbať sa podporným látkam - káva, kofeín...

katerina3502
katerina3502
06.02.2024 5 z 5

Zajímavé čtení, spánek je zde rozebrán jak po chemické stránce, tak po stránce jednotlivých fází spánků a proč jsou důležité. Sice občas trochu tlačí na pilu s tím spát více než 8 hodin denně, jinak nás to zabije, ale určitě je to poučná kniha a obohatila mne o spoustu nových informací.

bobeš20
bobeš20
29.01.2024 odpad!

Absolutne nejhorsi kniha, jakou jsem cetl za posledni roky. Autor celou dobu jen strasi nespavce, ze umrou, kdyz nebudou spat 7 hodin. Nema zadne reseni, pomoc, nic. Po precteni budete tak vynerveni, ze uz nikdy neusnete. Zcela vazne zvazuji toho blba zalovat. Lze, jak kdyz tiskne. Zcela opomiji lidi, kteri spali malo a presto se dozili vysokeho veku, napr. letci z valky, nebo lide z koncentracnich taboru. Je proti praskum, ale nema zadne reseni. Kdyz nekomu staci 5-6 hodin spanku, ihned to zacne shazovat se slovy, ze to neni pravda, ze jen clovek nevi, ze se zabiji. Ze takovych lidi je na svete jen hrstka a zrovna mu chodi do jeho laboratore, to je nahoda. Skodliva kniha pro nespavce. Pan nema absolutne zadnou zkusenost s nevyspanim. Je to vedec zalezly v laboratori, kde dela pokusy na lidech a zkouma napr. vliv spanku na pamet.

Zionder
Zionder
24.01.2024 5 z 5

Knížka pro všechny věkové kategorie a lidi různorodých povolání.
Člověk zde najde různé praktické tipy na zlepšení svých spacích návyků a hlavně podstatu toho proč spát.

PabloFuentes
PabloFuentes
24.01.2024 4 z 5

Na to, že se jedná o odbornější knihu, byla napsána velmi čtivou formou. Jedinou výtku mám k tomu, že autor často zmiňuje studie, na které už ale nedá žádný odkaz. Pak to působí, že si daná fakta vycucnul z prstu. Příklad: lidé, kteří více spí, vydělávají více peněz. Z čeho to vychází? Jinak je ale téma spánku rozebrané opravdu přehledně a to skrz na skrz ze všech směrů z pohledu lidí, zvířat i rostlin. No nic. Myslím, že si půjdu na chvíli schrupnout. Přece jen, chci ty peníze. Dobrou :)

Charley
Charley
13.01.2024 4 z 5

Spousta zajímavých podnětů z různých směrů. Sice některé pasáže jsou zbytečně rozvleklé a někdy jsem si říkala, že např. jedna stránka šla zkrátit na 2 věty, ale i tak si odnáším fakta, za která jsem ráda a která mi rozšířila pohled.

Dyllenn
Dyllenn
30.12.2023 odpad!

Strata casu a škoda papiera,byt myslene v dobrom. (Dostal som ju) bohužial ...

Damonka12
Damonka12
25.12.2023 4 z 5

Kniha rozhodně není lehké čtení na jeden večer. Sama jsem ji četla celkem dlouho, ale o to více jsem si čtení užila a měla čas zpracovat nové a zajímavé informace. Nemám ke knize téměř žádnou výtku, kromě jedné. Chvílemi autor zachází moc do detailů a já jsem se ztrácela, ale jinak je čtení moc zajímavé a můžu doporučit úplně každému.

Anie94
Anie94
23.12.2023 4 z 5

V této knize je zpracované velmi zajímavé téma a hlavně velmi důležité téma pro nás pro všechny, a to je spánek. Autor nám přibližuje proč je důležité spát, co dělat když nemůžete spát, jaké jsou fáze spánku, čeho se před spaním vyvarovat a mnoho dalších užitečných informací. Co mi ale vadilo bylo to, že se knížka docela těžce četla. Hodně pasáží a hodně informací tam bylo vědeckých. V druhé půli knížky už autor obsah hodně, až na sílu natahoval, a některé informace, které byli jasné, se vícekrát opakovali. Jinak to je velmi povedená knížka plná informací o našem spaní a co pro nás může mít (ne)dostatek za následek.

vandavandik
vandavandik
22.12.2023 3 z 5

líbila se mi část o žirafách

Turmee
Turmee
21.12.2023 4 z 5

Populárně naučná kniha o významu spánku, momentálně celkem v módě (2023).
Autor hned v úvodní kapitole prozradí, proč je spánek důležitý (má vliv na imunitu, psychiku, zdraví a vlastně na všechno). Dále vysvětluje, co to spánek je, so o něm víme, proč a jak máme spát.
Pro mě jde o zajímavé téma, všechna tvrzení jsou řádně ozdrojována . Jednotlivé problematiky jsou popsány vědecky, občas až moc. Následuje ale vždy i trefné přirovnání a vysvětlení pro laiky.
Grafy a schémata jsou dobře popsány, nicméně je jich na můj vkus málo.
Líbí se mi uvedení spánku jako hlavního univerzálního poskytovatele zdravotní péče (hojí citové rány, pomáhá při učení, posiluje paměť, zabraňuje nemocem a infekcím; úbytek spánku přispívá k nespočtu poruch a onemocnění - neplodnost, diabetes,obezita, rakovina, deprese, mrtvice, Alzheimer...). Nejde tedy jen o absenci bdělosti, spánek je mnohem víc.

Překvapila mě informace o tom, že řízení v ospalosti je stejně nebezpečné (občas i nebezpečnější) než řízení v podnapilosti.

Ke konci mi už ale přišlo, že se autor často opakuje a příliš rozvláčně vysvětluje něco (pro mě) zřejméno. Text jako takový je hodně hutný, rozhodně by neuškodilo pár odrážek a stručné shrnutí na konci kapitoly. Občas jde jen o výčet a popis různých experimentů na téma spánek.
Chvílemi mi přišlo, že autor lidi klasifikuje jako neschopné (jít včas spát) nebo dává veškerou vinu zlým korporacím, které nutí lidi vstávat brzy.
Vůbec se nevěnuje fyziolgickému nedostatku spánku v případě kdy rodič má malé děti. Matky neřeší autor vůbec. Chybělo mi více informací k nočním můrám a běsům, případně náměsíčnosti.

Teddy2023
Teddy2023
13.12.2023

Velmi zajímavá kniha...jedná se o popularně naučnou literaturu, proto doporučuju číst po částech s pauzami...kapitola každý den, aby jste byli schopni vstřebat všechny informace...v případě, že jste u toho poklimbávali, nenechávejte to na večer :)

romca3001
romca3001
10.11.2023 4 z 5

Knihu jsem četla o dost déle, než je u mě zvykem. Je dost náročná na přemýšlení. Většinou čtu večer a občas mi dávalo zabrat se soustředit, četla jsem po kouskách. Nicméně téma je velice zajímavé a je tam hodně podložených informací. Po přečtení knihy jsem hodně změnila pohled na svůj spánek.

Holofaust
Holofaust
07.11.2023 5 z 5

souhlasím s předchozím komentářem od Plativa celkové zpracování je velmi čtivé a zajímavé vše je podloženo a též jsem pozměnil pohled na spánek

Plativa
Plativa
04.11.2023 5 z 5

Velmi zajímavá a poučná kniha. Autor je vědec, každé své tvrzení podkládá výzkumy a studiemi. Knihu jsem četla s odstupy, nedá se slupnout na posezení jako klasický fiktivní příběh. Ale velmi mě obohatila, nahlížím teď na spoustu společenských zvyků a fenoménů, které spánek ovlivňují, úplně jinak (např. povinná školní docházka od 8h, prášky na spaní, proč teenageři chodí spát jindy než dospělí atd.) Velmi doporučuji, člověk si rozšíří všeobecný přehled. Vytknout se knize dají pouze zmiňované studie na zvířatech, to moje srdce prostě nepřenese, za to bych všechny vědce nejradši profackovala, ale za to kniha nemůže.

Davidoff21
Davidoff21
21.09.2023 4 z 5

Tak čte se trochu déle. Ale ty informace jsou opravdu dobré. Kdo se ale spánkem chce zaobírat tak určitě dobrá volba. ;-)

xxtom
xxtom
05.09.2023 4 z 5

Moc zajímavé. Dozvěděl jsem se, co všechno dělám před a při spaní špatně a jaké to může mít následky.

dzejkbeltygros
dzejkbeltygros
01.09.2023 4 z 5

Trvalo mi, než jsem se touhle knížkou prokousala. Četla jsem ji po kouskách, dlouho a pomalu. Je to dost vědecky napsané, takže u některých věcí jsem se musela hodně soustředit, ale stálo to za to. Došlo mi tolik věcí, které už jsou dávno jasné, ale člověk na ně zapomene, nebo se nad nimi nikdy nezamyslí. Přišlo mi to docela dlouhé, takže bych uvítala kratší verzi, ale celkově hodnotím velmi kladně. Určitě v ní budu občas listovat.