Proč spíme diskuze

Proč spíme https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/384385/bmid_proc-spime-mDB-384385.jpg 4 1210 304

Kolik hodin jste dnes v noci spali? Pokud méně než osm, pak asi stejně jako většina lidstva trpíte spánkovou deprivací. A přicházíte o to nejlepší. Lidé, kteří si dopřávají dostatek spánku, jsou zdravější, chytřejší, štíhlejší, atraktivnější a šťastnější. Příčinu své únavy a zdravotních potíží hledejte v nedostatku kvalitního spánku a pak teprve jinde. Kniha předního světového neurovědce Matthewa Walkera odkrývá nejnovější poznatky z výzkumu spánku a ukazuje, že evoluce nás touto bezbrannou a neproduktivní fází denního rytmu nevybavila náhodou. Díky převratnému rozvoji a dostupnosti zobrazovacích metod dokáže věda poprvé v historii zodpovědět, proč vůbec spíme, jak spánek prospívá našemu tělu a mozku a proč má neřešená dlouhodobá spánková deprivace tak ničivé následky pro naše zdraví. Walker fascinujícím způsobem objasňuje vliv spánku na logické rozhodování, učení a paměť, na seřizování našich emocí a imunitní systém, ale i metabolismus a chuť k jídlu. A přesvědčivě dokládá, že chronický nedostatek kvalitního spánku nás může nejen mnoha různými způsoby zabít, ale také ovlivnit rozhodování a chování celé společnosti. Seznamte se i vy s posledními vědeckými objevy, díky nimž pochopíte, jaký elixír zdraví, štěstí i moudrosti ve svých životech (a postelích) máme. V knize najdete i rady, jak odstranit různé špatné návyky a další překážky, které brání kvalitnímu spánku vás i vašich blízkých. Kniha byla přeložená do více jak 30 jazyků a již teď mění životy jednotlivců i celých společností.... celý text

Literatura naučná Zdraví
Vydáno: ekniha , Jan Melvil
Originální název:

Why We Sleep: Unlocking the Power of Sleep and Dreams , 2017


více info...

Diskuze o knize (3)

Přidat komentář

los
14.03.2023 odpad!

při čtení o důležitosti dlouhého spánku jsem si vzpomněl, kolik významných osobností vědy či politiky je proslulých velmi krátkým spánkem (Einstein, Edison, Churchil, prý i Leonardo da Vinci nebo Napoleon), co si o tom myslet?

Janadvorackova
07.04.2019

Já bych spala, až bych brečela, ale z nějakého důvodu se mi to nedaří. Dokážu nespat i 42 hodin v kuse, prostě neusnu, ne že bych nechtěla.
Špunty do uší situaci trochu řeší, ale pak mě celý další den bolí hlava.
Otravuje mě hluk u sousedů, to je jedna věc. Ten mi těch osm hodin denně nedovolí kolikrát ani o víkendu.

Podobné knihy můžou být určitě obsahově bohaté, ale asi nepočítají s tím, že máte v okolí bandu kreténů, třeba sociálně slabých, duševně mimo, kteří nejen že nečtou, ale ani do práce chodit nepotřebují, a tak otravují okolí.


standa1405
08.01.2019

Zkuste si knihu nechat přečíst Borkem Kapitančikem jako já (pokud nemáte čas, nebo chcete mít při čtení "volné ruce" pro řízení třeba):
https://audioteka.com/cz/audiobook/proc-spime