kktnk kktnk komentáře u knih

☰ menu

Arcižár Arcižár Eoin Colfer

Akční fantasy v docela komorním formátu, co si vystačí s par postavami a bažinou nekde jihu současných USA. Jo a ještě drakem. Děj hezky odsejpá, graduje, zrychluje, až do velkýho finále, prošpikovaný je to takovým lehce sarkastickým humorem. Koho užije na takovýhle koniny (v dobrém slova smyslu) ať po knížce sáhne, můžu doporučit.

26.05.2023 4 z 5


Poslušnost vůči autoritě: Experiment, který zpochybnil lidskou přirozenost Poslušnost vůči autoritě: Experiment, který zpochybnil lidskou přirozenost Stanley Milgram

Tenhle experiment známe asi všichni. Teda dokud se nezeptáte na podrobnosti. A o těch je právě tahle kniha. Dozvíte se, že experiment měl mnoho variant (a proč), jaké závěry z něj Milgram vyvozuje, jaká kritika experimentu byla a spoustu dalšího. Zkrátka kdo chce jít do trochu větší hloubky, než je obvyklá jedna kapitolka v pop-science knížce o psychologii, tady může začít.

21.10.2022 3 z 5


Dlouhý pochod Dlouhý pochod Stephen King

(SPOILER) Povedená dystopie, celkem tradičně není nijak zvlášť vyřešeno, jak se lidstvo (nebo jen USA?) dostalo do tak podivného stavu. Na tu zápletku, která je velice jednoduchá a dala by se zpracovat mnohem kratším textem, je to překvapivě zajímavé čtení, které mě bavilo až do konce a nijak se to netáhlo. Čtenáře to nechá zamýšlet se nad spoustou témat, neni to jen o tom, jak šli kluci o život. Za to urcitě plusové body autorovi, řemeslně zkrátka dobře odvedená práce. Co mě ale zklamalo byl závěr, tam bych čekal něco víc než konec jak z rodinného (když pominu všechny ty postřílené kluky) filmu na odpoledne.

29.08.2022 3 z 5


Astronauti Astronauti Stanisław Lem

Dějová scifi psaná v kontextu padesátých let. Četl jsem to jako kluk v 90. letech, už tehdá jsem vnímal ten trochu zvláštní jazyk, jakoby z reportu (nebo spíš raportu?) z kdoví kolikátého sjezdu KSČ. Ale neodradilo me to a dobře že tak. Pod tim nánosem kde svět konečně ovládl socialismus a technologickými předpověďmi úplně mimo mísu je prima příběh, kterého kdyby se chopil Hollywood, je z toho parádní biják. Dnešní mládeži už to asi doporučit nejde, ale kdo má něco odžito a hledá starou (dobrou) scifi, tohle je jedna z nich.

03.06.2022 4 z 5


Paměti plavčíka Záhady Paměti plavčíka Záhady Michail Iljin (p)

Jako zvídavého kluka mě tahle knížka ohromně bavila. Dověděl jsem se v ni hodně o zeměpisných, geologických, kulturních a kdovijakých zajímavostech z velkého světa tam někde předaleko. Samozřejmě odpovídá době vzniku a sovětskému původu, ale i pres to ji i dnešním klukům, u kterých vidim tutéž zvídavost, doporučuju a půjčuju. A dodneška čekám na přislíbený druhý díl, sepsaný společně s kolegou Nápadou!

03.06.2022 4 z 5


Luciferův efekt: Jak se z dobrých lidí stávají lidé zlí Luciferův efekt: Jak se z dobrých lidí stávají lidé zlí Philip Zimbardo

Zajímavé vyprávění o tom, proč se lidi někdy chovají mnohem hůř než zvířata. Od pána, kterého nejspíš není u tohodle tématu představovat. Recenzi píšu po delší době a dodnes jsem si odnesl hlavně to, že bych neměl předpokládat, ze vždy poznám co je zlo a zachovám se správně. Že totiž skoro nikdo nejsme imunní, přestože si skoro všichni o sobě myslime opak.

03.06.2022


Výprava na Mauritius Výprava na Mauritius Patrick O'Brian

Četl jsem vlastně proto, ze jsem zahlédl upoutávku na filmové zpracování a zjistil, ze existuje knižní série. Protože jsem ale suchozemec, který nerozezná spinakr od kosatky, i kdyby mu jedno z toho spadlo na hlavu a druhy na nohu a u vody byl nejdál na Kanárech (a ještě Boeingem) mám z toho nejspíš jen třetinový zážitek. I tak to bylo stravitelné dobrodružství, které by si zcestovalý námořník nejspíš parádně užil. (A nebo taky ne, ja to vlastně nepoznám.)

03.06.2022 3 z 5


Dobrodružství v Zemi nikoho Dobrodružství v Zemi nikoho Jaroslav Foglar

Tuhle knížku jsem četl pred mnoha lety jako kluk a ze všech foglarovek byla moje nejmilejší. Několikrát jsem se k ni vrátil a mockrat litoval, ze jako kluk z vesnický díry, kde se nikdy nic neděje, nemůžu podobné dobrodružství nikdy zažít. Lepší než celej Ježek v kleci! Nejspíš proto, ze tak trochu polechtalo moji vědátorskou dušičku, což bylo to něco navíc proti Šípům.

03.06.2022 4 z 5


Špinavá práce Špinavá práce Christopher Moore

Nápadité fantasy, s neokoukaným tématem. Děj rychle odsýpá a než se otočíte, je konec.
Taková dobrodružná oddechovka, na pláž excelentni volba, ve svém žánru velmi dobrý kousek.

14.07.2020 4 z 5


Sex není zadarmo Sex není zadarmo Chester Brown

Komix o tom, ze sexbyznys je vlastně jen ten byznys a kdyby to tak brali všichni, svět by byl jednodušší. V lecčems se dá souhlasit, v lecčems ale ne - třeba v autorově rezignaci na vztahy, jak je vnímá společnost dnes. Nicméně čtenář se zamyslí, a to je plus.

22.03.2020 3 z 5


Adam Ondra: lezec tělem i duší Adam Ondra: lezec tělem i duší Martin Jaroš

Ze zacatku trochu linearni vypraveneni o tom, co vsechno ten kluk vyhral. Coz neni vytka nebo zavist, bez debaty vyhrava po zasluze a je to ohromnej sympatak, to je videt na kazdych zavodech. Jen to neni az tak zajimavy namet do knihy. Vsechno ostatni, coz je takova osobnejsi rovina, se naopak cte moc hezky, zvlast pokud vas lezeni bavi.

11.03.2020 3 z 5


Krev elfů Krev elfů Andrzej Sapkowski

Po uspechu serialu jsem si rikal, ze musim doplnit tu letitou mezeru, kdyz to vsichni kamaradi davno cetli. Pravda, davno, tudiz jako kluci. A bude to asi jedna z tech, ktere jsem mel cist taky v tom veku. Dneska uz mi to pripada jako hodne prumerna fantasy. Asi bych to pripodobnil k Riftwar saze, asi by mi taky prisla slaba, kdybych ji cetl dnes, ale tehda jsem to bastil.

11.03.2020 3 z 5


Azazel Azazel Isaac Asimov

Takova nenarocna sbirka povidek, ktere spojuje jedno tema.

povidky jsou vtipne, maji napad, ale slovy klasika, ta knizka, kdyby byla z pulky tak dlouha, jak je dlouha, tak by porad jeste byla prilis dlouha. To tema je zkratka vycerpane mnohem driv, nez by se sluselo. Kdyby tech povidek byla ctvrtka nebo pulka, bylo bylo by to akorat, po case se to zacne opakovat a prestane to ctenare bavit. Pritom samy o sobe jsou velmi dobre.

SPOILER:
jak se dobre umysly promneni v prusvih, kdyz si na pomoc berete bytosti z vyssich sfer
KONEC SPOILERU.

25.01.2020 3 z 5


Jurský park Jurský park Michael Crichton

Je to zajimave, ve druhe polovine napinave jak ksandy, sem tam i poucne. Crichton proste umi. Subjektivne bych rekl, ze lepsi nez Kmen andromenda a stejne dobre jako Piratska odyssea. Precetl jsem to jednim dechem a ted se konecne po letech muzu podivat na film, abych pak mohl rict „hmm, knizka byla mnohem lepsi“. :) Libi se mi na tom, jak to ilustruje rychlost vyvoje (ne)znalosti o praveke faune, kdyz se podivam jak treba velociraptora popisuje Crichton tehdy a jak dnesni veda, je to uplne jiny obrazek. Jak to asi bude vypadat za dalsich 30 let…

16.10.2019 4 z 5


Mise Saturn Mise Saturn John Sandford (p)

Propracovana sci-fi, která nepotřebuje uslizené emzáky, zato si víceméně vystačí s pozemskou fyzikou a technikou. Často - a právem - je srovnávána s Marťanem, snad jen rozjezd je oproti němu trochu pomalejší. Jediná výtka skvělému příběhu je úplný konec - byl předvídatelný, v hollywoodském stylu, čímž u mě knížku připravil o pátou hvězdičku. Jinak ale velmi příjemné čtení, které se myslím natrvalo usadí v top žebříčcích sci-fi žánru.

02.08.2019 4 z 5


Tři muži ve člunu (o psu nemluvě) Tři muži ve člunu (o psu nemluvě) Jerome Klapka Jerome

Takove milé, řekl bych i saturninovské vyprávění, s velkou dávkou sebeironie, a velmi, velmi košaté, ten člun je vlastně jen takový držák na všechny ty vyprávěcí a příběhové odbočky. Kdo má rád ten humor ze starych dobrých časů, který člověka spíš pohladí, než složí pod stůl, ocení to. Kdo hledá akci, bude se hodně nudit. Je tam celkem detailně zpodobněná Anglie okolo Temže. Kdo to tam zná, asi si pochrochtá blahem. A je to asi tak akorát dlouhé, aby se to nepřejedlo. Po přečtení na žánr nezanevírám, ale jdu si přečíst třeba nějakou tu scifárnu.

19.06.2019 3 z 5


Drakula Drakula Bram Stoker

Trochu starosvětské, jak to koneckonců odpovídá datu vzniku, takže se dnešnímu čtenáři může zdát, že je to málo akční, zato se tam přespříliš šťourají klacíkem v pocitech hrdinů. Ale není to na škodu a k tomu anglickému 19. století to prostě patří. Zvláštní náboj tomu dodává i forma - deníkových zápisů, dopisů. A o čem že to vlastně je sem asi psát nemusím. Špičaté zuby, dubové kolíky, vlci, česnek, všechno tam je. ;-) Za mě super čtení, které by si měli mladí číst dřív než všechny stmívání a zatmění.

08.06.2019 4 z 5


Boj o Jeruzalém Boj o Jeruzalém Dore Gold

Hutná fakta, čísla, (i nedavna) historie, poctivě ozdrojovano. Je to samozřejmě chtě nechtě psané ze "západního" pohledu, nicméně i s vedomim toho to poměrně jasně formuje názor na problém a zúčastněné strany. Me osobně kniha leccos osvětlila i připomněla. (Precijen malou cast te historie jsem jako puboš zažil.) A hlavně ukázala, ze věci jsou komplikovanější než běžně ukazují média a než si to běžný středoevropan představuje.

21.05.2019 4 z 5


Tlouštíci hoří rychleji & další fatální moudra z krematoria Tlouštíci hoří rychleji & další fatální moudra z krematoria Caitlin Doughty

Knizka ma dve roviny, jednou je zajimavy vhled do praxe americkeho pohrebnictvi, clovek se leccos dovi o vecech, o kterych se tak nejak mlci. Druha rovina je autorcina osobni, tez zajimava, i kdyz podle nazvu knihy necekana. Ale nijak celku neprekazi. Takze za me sumasumarum dobry cteni. Zadna pecka, ale ani odpad.

20.05.2019 3 z 5


40 dní pěšky do Jeruzaléma 40 dní pěšky do Jeruzaléma Ladislav Zibura

Spojení "zábava i poučení" je obvykle dost klišé, tady to ale vážne platí. Je to čtivé, netáhne se to, je to i legrace, a čtenář se hodně dovi o tom, jaké jsou Turecko a Izrael a jejich obyvatelé zblízka. Toho Turecka je většina, což může překvapit, pokud čekáte hlavně ten Jeruzalém, ale vubec to není na škodu.

02.05.2019 4 z 5