Arcižár

Arcižár https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475065/bmid_arcizar-3P0-475065.jpg 4 131 40

Z pera autora veleúspěšné série Artemis Fowl přichází mimořádně vtipný, velesvižný román o drakovi, který holduje vodce, zbožňuje film Flashdance a žije samotářským životem v louisianských bažinách – i o divokém dobrodružství, které následuje, jakmile zkříží cestu s patnáctiletým výrostkem na útěku před místním zkorumpovaným konstáblem. Za dávných časů brázdil oblohu a rozezlenou lůzu pálil na uhel – nyní se v mokřadu nedaleko New Orleans schovává před výletními čluny a většinu času lenoší ve svém polohovacím křesle, z něhož vstává jen s největším sebezapřením. Kdysi velkolepý ohnivý drak nyní zapaluje nanejvýš cigarety Marlboro a navlečený v tričku s motivem filmu Flashdance popíjí vodku a hltá seriály na Netflixu ve skrytu někdejší rybářské chýše. Celá století budil lidský strach jako Wyvern, lord Arcižár z Arcižárského Drakohnízda – nyní je známý jako Vern. Nicméně přežil... na rozdíl od ostatních svého druhu. Ani všechna vodka na světě však nedokáže utopit osamělost, jež dřímá v jeho žhnoucím nitru. Vernovy slavné dny jsou dávno pryč. Anebo ne? Protřelý cajunský uličník žijící na okraji mokřadu, Everett „Petarda“ Moreau, dělá, co může, aby přežil, a přitom nezlomil srdce své matce, která je ztělesněním dobroty a na svého výtržnického synka je sama. Rozhodne se pracovat pro pochybného pašeráka drog – hned první noc se však stává svědkem toho, jak jeho nového nadřízeného zavraždí místní zkorumpovaný konstábl. Regence Hooke není jen špinavý policista, ale také naprosto ohavný člověk, kterému se náhodou zachtělo Petardovy mámy. Když se pokusí odstranit tajuplného svědka svého zločinu pomocí granátometu, Petarda unikne jisté smrti tím, že... ho odnese drak? Mokřad plodí zvláštní přátelství, a tak Vern chlapce, který by mohl vyzradit jeho tajemství, nakonec neusmaží, ale místo toho s Petardou uzavře dohodu. Z kluka se stane dračí přisluhovač – svému šéfovi bude vozit vodku a dělat mu společnost výměnnou za ochranu před Hookem. Než se nadějeme, svérázná trojice chvátá vstříc třaskavému zúčtování. Na jeho konci dračí druh buď nadobro vyhyne – anebo Vern znovu zakusí zašlou slávu.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Fobos
Originální název:

Highfire , 2020


více info...

Přidat komentář

Radka.karasova
12.04.2024 5 z 5

Vtipný, svižný román o drakovi, který kašle na svět. Pije jak duha a chce mít hlavně klid. Samozřejmě se dozvíme jeho minulost, a proč došel tam, kde je teď. Moc se mi líbilo, jak to netradičně zpracované, velmi čtivé a neotřelé.

piskotjanicka
10.04.2024 3 z 5

Na začátku této knihy jsem byla trošku jak Alenka v říši divů. Příběh je smíchání reality a fikce, místy tedy trochu šílené. Použity jsou i Vulgarismy což já v knihách úplně nevyhledávám, ale k příběhu se to celkem hodilo. I když je to hodně zvláštní přesto je kniha čtivá a byla jsem napnutá jak vše dopadne. Rozuzlení není úplně předvídatelnéje to můj subjektivní názor.


orson
22.03.2024 5 z 5

Jo, tohle mě docela dobře pobavilo. Mám rád fantasy příběhy v současném světě, myslím, že tam je pořád ještě velký potenciál a tento příběh byl navíc ještě vtipný!

MegaH
10.03.2024 5 z 5

Pavel Rímský audioknihu načetl perfektně, jeho hlas k tomu krásně sedl a myslím, že to je jedna z těch knih, která je na poslech o level vejš než při čtení.
Parádní odpočinková a svižná jízda u které se budete bavit.
Těžko jsem se loučila s drakem Vernem i puberťákem Petardičkou a doufám, že autor vymyslí pokračování, které se díky konci přímo nabízí.

ZůzaSomolka
13.02.2024 4 z 5

Neurazí, nenadchne. Není tam žádná záhada, žádný milostný vztah. Naopak je tam spousta akce a celkem vtipný hlášky. Myslím, že je to čtení spíš pro kluky, ale i mě se to líbilo. Byla to pro mě příjemná oddechovka. Jen tam nebyl ten háček, kvůli kterému knihu člověk nemůže odložit. Ale v podstatě příběh i postavy jsou uvěřitelné, slova jsou pěkně volena a celkově se to čte dobře.

Deia
25.01.2024 4 z 5

Artemisa Fowla som nikdy nečítala, takže som vôbec nevedela, čo mám od príbehu čakať. A spočiatku mi to prišlo také rozpačité, Petarda si najprv moje sympatie nezískal, Vern vlastne tiež nie, humor mi úplne nesedel... Ale časom sa mi dostali pod kožu a nakoniec ma to celkom bavilo, na konci som bola veľmi zvedavá ako to dopadne a čo s Vernom a Petardou bude. Na druhú stranu už dlho som nečítala žiadnu knihu, ktorá by mala tak príšernú zápornú postavu a príšernú myslím správaním. Hooke bol proste hrozný a pri čítaní kapitol z jeho pohľadu som trpela a priala mu hnusnú smrť. Nakoniec teda môžem povedať, že napriek ťažšiemu začiatku ma kniha celkom bavila, aj keď príbeh je v podstate jednoduchý, a som rada, že som jej dala šancu :).

stanislav0373
15.10.2023 4 z 5

Vcelku povedená oddychovka s humorem a akcí hodnou osmdesatkovým akčním filmům. Nečekejte od toho putování s draky ani světovou "kotletovku". Prostě skvělý, lehký příběh na odreagování se od čehokoliv.

Vidlička
28.08.2023 3 z 5

Autor měl draka, ale na rozdíl od Oslíka se ho bál použít. Já teda mít draka, co kalí vodku a ujíždí na Flashdance, tak by se děly sakra věci! A ne se jenom slintalo nad ubohoučkym miloučkym Petardičkou... Ale pár hlášek tam bylo, takže hezký tři.

laiheliini
04.08.2023 5 z 5

Tohle byla zkrátka a dobře výborná zábava. Horko těžko sedmdesátkové hodnocení nechápu; možná je to tím, že knihu četli lidi, kteří od ní měli s ohledem na dřívější tvorbu EC poněkud jiná očekávání, ale jako žánrová jednohubka je to bezvadné.

kopeceli
24.06.2023 5 z 5

Knihu bych hádala jako vhodnou více pro mužské čtenáře, nicméně i mne velmi bavila. Je to vlastně vtipně podaná mužská ješitnost a potřeba dobrodružství v jednom.
Čtení jsem si náramně užila - kniha byla přeložená zajímavou češtinou, svižně a s humorem.

nikca1994
11.06.2023 5 z 5

Mě kniha moc bavila od začátku do konce.Knihu doporučuji všem aby si jí přečetli.Chvilkami to byla i sranda.Postavy byly super.

Thalin
05.06.2023 4 z 5

Neměla jsem kdo ví jaká očekávání a docela mě to bavilo. I když začátek, kde byl Vern popisovaný jako znuděný drak, žijící v bažině, co do sebe lije vodku po litech a miluje Flashdance, mě bavil víc než následný vývoj děje.
Místy jsem docela zapomínala, že jde o draka a vnímala ho víc jako člověka než se někdo nezmínil, že jde vlastně o přerostlou ještěrku. Hook jako záporák taky nic moc, prostě buranský křivák a zkorumpovaný polda, žádný veliký myslitel a důstojný protivník. A trošku mi vadily ty vedlejší úvahy postav, hlavně pak Hooka. Ale když to vezmu kolem a kolem a že jsem od toho vlastně nic nečekala, jen nějakou oddechovku, tak mě to docela bavilo. Dobře se to četlo, místy to bylo i docela vtipné a sarkastické a děj vcelku rychle plyne. Prostě taková nenáročná fajn četba.

kktnk
26.05.2023 4 z 5

Akční fantasy v docela komorním formátu, co si vystačí s par postavami a bažinou nekde jihu současných USA. Jo a ještě drakem. Děj hezky odsejpá, graduje, zrychluje, až do velkýho finále, prošpikovaný je to takovým lehce sarkastickým humorem. Koho užije na takovýhle koniny (v dobrém slova smyslu) ať po knížce sáhne, můžu doporučit.

fidji
25.05.2023 3 z 5

Od autora jsem toho přečetla dost, takže, když jsem objevila knížku Arcižár, neváhala jsem. Teenage adults. Jak je zmíněno v předchozích komentářích, asi spousta přehánění a nepřesností, ale nevadí. Drak mne bavil. Petardovi a jeho mamince jsem držela palce. Zloduchúm prohru. Zajímavá knížka irskeho autora.

kedlubajz
21.02.2023 2 z 5

Draka velikého jako přerostlý krokodýl bych možná autorovi odpustil (i když je to dračí svatokrádež) . Ale tu hromadu nesmyslů a nelogičností, kterou na sebe dál navršil, už ne. Krátce řečeno, je to hovadina, která se stupňuje. A s postupujícími stránkami mě stále více iritoval způsob psaní postavený na přepáleném opisování jednotlivých dějů, perspektiv postav, zázračných zvratů a deus ex machin. Závěrečná bitka tomu dala korunu. Autor chtěl být tak moc moderní a zábavný, až z toho vyšla křeč.

mnohoknih
18.02.2023 3 z 5

Miluju draky a je jedno jestli je to norský ostrohřbetý, Safira nebo Vern. Ten má kromě dračích vlastností i nějakou tu lidskou ( držī ketodietu, chlastá vodku). Nečekejte nic hlubokomyslného, ale sympatickou oddychovku.

Ailee
15.02.2023 3 z 5

Moc nečekejte a budete spokojení. Ale rozhodně se nasmějete. Ať už přioplzlým hláškám nebo neuvěřitelným absurditám. Příběh, pokud se tomu tak dá říkat, mě bavil, alespoň tedy zhruba z 60-70%. Jakmile došlo na pasáže s Hookem, tak ty jsem ve velkém přeskakovala, jen jsem si sem tam přečetla větu nebo odstavec, abych byla v obraze, jinak to byly kecy o ničem. Stejně jako začátek, kdy se spousta postav odkazovala na pochybnou a bohužel nijak extra čtenářsky záživnou minulost.
Nelituju, že jsem četla, jako komická oddechovka mi to ve finále celkem i sedlo.

Miška74
10.02.2023 3 z 5

(SPOILER) !!! SPOILER!!!
Hned na začátku jsem měla chuť knížku odložit, protože autor měl tak bujnou fantazii, že mě málem odradil. Pravděpodobně poslední drak na světě drží ketodietu, pije absolut vodku (protože pivo má moc sacharidů), kouká na netflix a nosí tričko Flashdance a přitom si lebedi v křesle v malé chajde na ostrůvku uprostřed mocalu. Zásoby mu na lodi vozí jeho jediný přítel mogwai.
Drak Vern nenávidí lidi, protože vyhubili jeho rasu. To se však změní. Vern si díky okolnostem, nakonec najde lidské přátele. Příběh se odehrává na řece u mocalu, kudy vede drogová trasa a sousední městečko střeží zkorumpovany konstabl, který dělá zároveň poskoka drogove mafii. No a tohle všechno dejte do šejkru poradne zamichejte a máte tu tenhle zvláštní příběh.
Nakonec jsem knihu neodlozila a dočetla ji. Nečetla se špatně a jako taková oddechovka to nebylo špatné a najdete tam i nějaké to moudro.

M.C.SMITH
06.02.2023 4 z 5

Tohle byla taková kravinka, která neurazí.
Lord Arcizář je blbec, který si lebedí v alkoholu a sledování čehokoli v televizi. Jeho postava mne bavila, Petarda byl taky super.
Příběh není špatný, kniha se čte dobře a sem tam se člověk i zasměje.
Knihu jsem přečetla v rámci čtenářské výzvy a bylo to fajn čtení.
Je to taková jednohubka, při které se čtenář odreaguje.

LenkaVes
04.02.2023 2 z 5

Tak nevím. Sice se mi vcelku líbil autorův styl psaní, ale ... chybělo mi tam napětí. Prakticky jsem se musela nutit, abych četla (obvykle se naopak nemůžu od knihy odtrhnout). Po půlce, tedy spíš ke konci se to rozjelo. A s koncem jsem byla spokojená :-)
Zajímavá byla postava Regence Hooka s jeho psychopatickými myšlenkovými pochody.