Výprava na Mauritius

Výprava na Mauritius https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76895/vyprava-na-mauritius-76895.jpg 5 54 8

Aubrey (4). Po návratu z Východní Indie, obohacen kořistí, jež mu konečně dovolila splatit dluhy a oženit se žije kapitán Aubrey bez práce na pevnině, pobírá poloviční plat a tísní se s rodinou - milovanou Sophií, dvěmi dcerami a tchyní, o služebnictvu nemluvě - ve vlhkém, tmavém domku u rejdy zvané The Downs. Přijíždí však přítel Stephen, lodní lékař a příležitostný špión irského původu, a přiváží tajné rozkazy. Jack má vyplout jako komodor na palubě fregaty Boadicea k mysu Dobré naděje a k ostrovům Mauritius a La Reunion, aby je zabral pro britskou korunu, neboť ve válce s Francií je nutné chránit zdejší námořní trasy. Na rozdíl od řady jiných O\'Brianových příběhů, tento román vychází z reálného základu, z historie kampaně v Indickém oceánu v roce 1810. Líčení je stejně barvité a napínavé, jako romány předchozí, plné exotických vůní, hrdinných šarvátek, dobrého jídla a pití, jakož i společného muzicírování obou hrdinů ve chvílích oddechu. Autor je vynikajícím znalcem reálií válečného námořnictva počátku 19. století a dovede atmosféru plavby a námořních bojů vylíčit tak přesvědčivě, jako nikdo před ním.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Historické romány
Vydáno: , Talpress
Originální název:

The Mauritius Command , 1977


více info...

Přidat komentář

bleekemolen
24.11.2023 4 z 5

(SPOILER) Zvolejme společně třikrát hanba britské admiralitě!
Eso es, král králů a královna královen, Štístko Jack Aubrey zůstal opět na suchu. Nyní se věnuje především pěstování tuřínu (jednoho) a mrkve. K dobru přihodí jedno náhodné vejce, pokud se nad ním smiluje kvočna.
Naříkat si však může jen pár úvodních stránek, jeho přítel, vynikající dr. Maturin, ho z této blativé šlamastiky plné slepičinců opět katapultuje do mořského sedla.
Další děj už probíhá přesně, jak ho máme rádi, Jack tropí neskutečně drzé a odvážné kousky (a přitom uvěřitelné!) a těm záludným francouzským buonapartistům plení jednu základnu za druhou. Na konci dne se posilní hromadou ovčího hřbetu a rozinkového nákypu a nechá se ukolébat vlažným portským. Naproti tomu Stephen si pro radost koupí podhlavník naplněný peřím z posledního exempláře Dronta Mauricijského, trepanuje lebku jakéhosi nešťastníka a ve volných chvílích rozváží kontraband po nepřátelském území.

Jakmile je úkol úspěšně dokončen, po zásluze je odměněn jakýsi admirál v bačkorách a naše nerozlučné přátele čeká další dobrodružství!
HANBA,HANBA,HANBA!

kktnk
03.06.2022 3 z 5

Četl jsem vlastně proto, ze jsem zahlédl upoutávku na filmové zpracování a zjistil, ze existuje knižní série. Protože jsem ale suchozemec, který nerozezná spinakr od kosatky, i kdyby mu jedno z toho spadlo na hlavu a druhy na nohu a u vody byl nejdál na Kanárech (a ještě Boeingem) mám z toho nejspíš jen třetinový zážitek. I tak to bylo stravitelné dobrodružství, které by si zcestovalý námořník nejspíš parádně užil. (A nebo taky ne, ja to vlastně nepoznám.)


kyssling
18.04.2022 4 z 5

Knihy čtu na přeskáčku, tento díl mě připadal ke konci takový uspěchaný (oproti ostatním příběhům). Také by neškodilo by malinko více humoru.

Francois17
19.04.2020 5 z 5

Velice povedený díl, nezačíná to sice nijak slavně - Jack žije v jakémsi vlhkém domku se svou ženou Sophií a její hašteřivou máti. Brr. Naštěstí přijíždí Stephen Maturin a věci dostávají spád. Krásná dobrodružná knížka, moc pěkné námořní souboje.

mejpl
24.04.2018 5 z 5

Strhující čtení pro milovníky dobrodružných knich s nádechem napoleonské doby.

jakub87
21.01.2017 5 z 5

Naprosto perfektně napsané. Poutavé, živé. Bezkonkurenční.

IYv
11.04.2016 5 z 5

netradičně jsem začala čtvrtou knihou, neboť ostatní díly mám v knihovně v rezervaci a nemohla jsem se dočkat.
Velice se mi líbí styl psaní, velká fundovanost autora, mapky v knize a popis plachetnice (plánek).
Jakmile začala bitva o Mauritius, nemohla jsem knihu odložit. Chudák můj muž, pořád jen slyšel "počkej, teď nemůžu přestat"! ...a to už mám jistý věk. Stydím se, ale mě se to velmi líbí a skvěle se bavím.

elcapitano
14.05.2012 5 z 5

4. kniha ze serie. Koho baví takto zaměřená literatura, ten si při četbě této knihy užije podobně jako při předchozích dílech. Knihy P. O'Briana se vyznačují naprosto přesným podáním historických reálií, tedy života na palubě plnoplachetníku. A to včetně přesného a poutavého popisu poměrů v Královském námořnictvu. Obdivuji zde fundovanost překladu - přeci jen, jsme suchozemský národ, který nemá úplně zažité termíny jako "brámová čnělka" nebo "o dva dílce přilehnout k větru".
Škoda, že už mi zbývá k přečtení jen poslední díl.