killy killy komentáře u knih

☰ menu

Na plný plyn Na plný plyn Joe Hill (p)

Ráda bych se podělila o svou malou recenzi na Na plný plyn kterou jsem nedávno dočetla. Král to není ale sakra, tenhle syn se povedl! Musím říct že z některých povídek jsem doslova nadšená! Připomíná mi spíš Bachmana než Kinga, nebojí se trhat hlavy dětem a znásilňovat těhotný. Syrový a brutální povídky!
∆ Jízda 8/10- možná vykradačka jiných děl ale krásně odsýpá a není tam žádná přehnaná omáčka, takovej chlapskej pokec
∆ Temný kolotoč 8/10 - tohle přesně by se stalo naší partě kdyby jsme si dali pár piv na kolotoči. Super!
∆ Stanice Wolverton 9/10 - osudu neutečeš a je úplně jedno jaký šílenosti ti chystá
∆ U stříbrných vod jezera Champlain 10/10 - to je to co Kingovi umí, dětská duše, naivita, ten dětský svět ...tohle nemá chybu.
∆ Faun 6/10 - opět trošku vykradačka, nějak zvlášť mě nenadchla
∆ Pozdní návraty 8/10 - bod navíc za ten úžasný dopis :)
∆ Záleží mi jen na tobě 8/10 - tohle by se mi líbilo jako teenagerovské scifi někde na Netflixu
∆ Palec 6/10 - nic moc pro mě, realistické ale pro mě málo propracované
∆ Ďábel na schodech 7/10 - to mě bavilo, tuhle formu jsem četla naposledy na střední v čítance takže jsem si to fakt užila :)
∆ Tweetovani z cirkusu mrtvých 7/10 - rozhodně inspirativní dílo, odpustila bych si to Grrrrrrrrrr a Usjhahskenrh ale jinak super :)
∆ Mateřídouška 7/10 - obrovský potenciál který tak trochu zahltily zbytečné šílenosti, škoda, námět byl úžasný a moc mě bavil!
∆ Ve vysoké trávě 10/10 - po shlédnutí filmu jsem to absolutně nepochopila a Hilla opět v seznamu posunula hlouběji, povídka je ale úplně jiná liga! To byla jízda, ve finále mě překvapila tím jak je docela krátká ale je tam všechno! A je fakt drsná ... Tohle doporučuju a s filmem se to rozhodně nedá srovnat!!
∆ Propouštíme vás 10/10 za mě nejlepší nakonec .... Reálná hrůza, ve stínu dnešních událostí můžu jen doporučit jako čtení pro návrat z dovolené :D

Jsem z Hilla nadšená, doplnila jsem sbírku a už teď se těším až zítra začnu s Černým telefonem :)

09.07.2022 5 z 5


Povznesení Povznesení Stephen King

Spíš novela než kniha, lupla jsem to za jeden den ale musím říct že je to milý a zvláštní příběh o smíření. Scott je sympaťák. Hezké setkání s něčím nepochopitelným

26.02.2022 3 z 5


Cujo Cujo Stephen King

Dlouho jsem po přečtení knihy neměla tak špatné pocity. Doma máme úplně stejně srovnaná synova autíčka, úplně stejně vyháníme příšery ze skříně .... Tohle je opravdu úžasná kniha, o spoustě blbých náhod, o tom jak málo stačí na to aby se lidi nepotkali, o tom jak moc si lidi nerozumí, o tom jak může každý zešilet... Mimo jiné výborná psychologie manželského páru. Nechávala jsem posledních 30 stran dlouho čekat až budu připravena ...
Nebyla jsem.

26.02.2022 5 z 5


Utrpení těla Utrpení těla Monica J. O’Rourke

Absolutně nechápu místní komentáře, proč takovou knihu čtete když vám vadí?
Rourke mě nadchla, je tak extrémní a nebojí se ničeho. Kniha je dobře napsaná, opravdu jsem cítila napětí a scény mi samy naskakovaly v hlavě.
Utrpeni těla - sadomaso porno mejdan s výborným popisem praktik a mučení, opravdu pěkná prasárnička
Jasmín a česnek - opravdu se mnou máloco otřese, viděla jsem už dost věcí, filmů, článků...ale toto je tedy opravdu luxusní zvrácenost!
Experiment s podstatou lidství - pěkná jedohubka, řekla bych nejslabší z trojice ale zase obsahuje nějakou psychologii a poselství, určitě není špatná!

Z knihy jsem nadšená a objednávám si další titul od Rourke a nechám se překvapit dalšími zákoutími temnoty. Pro milovníky hororu jako Lidská stonožka, Srbski film nebo Mučedníci je to ideální literatura, a vy ostatní si kupte raději jinou knihu :)

14.12.2021 5 z 5


Kouzelná skříňka pro Gwendy Kouzelná skříňka pro Gwendy Stephen King

Mě na téhle povídce hrozně vadí jakým stylem je psaná (nepovažuji 158 stran psaných velkými písmeny a půlkou stran prázdných za víc než povídku). Je to takové... Gwendy šla tam, bylo tam tohle, řekla "Jeee" on řekl "juuuu", a pak šla zpět.
Prostě takové osekané, bez atmosféry, žádný vztah k postavám a vlastně ani ke Gwendy ne.... Možná kdyby si s tím námětem pohrál King, bylo by to záživnější.
Nenadchlo mě to.

Malý postřeh - na stole v Sále Veteránů leží baseballove karty z toho jedna je Mickey Mantel, stejná jako použili ve filmu Obchodník s hrůzou podle knížky Nezbytné věci :)

16.11.2021 3 z 5


Strašidýlko Stráša Strašidýlko Stráša Alena Mornštajnová

S dětmi (9,2) jsme přečetli ale že bych byla zrovna dvakrát nadšená se říct nedá. Čekala jsem od knížky nějaké strašidelné historky pro děti, o Strášovi z hradu... Místo toho je to plytké a natahované povídání o hledání kočky. Děti to nenadchlo, mladšího vyloženě nebavilo a to čteme moc rádi. Bojící se strašidlo bylo úžasný nápad, nakonec ale kromě dvou vět na začátku o tom není ani zmínka.
Hrozná škoda :(

06.11.2021 3 z 5


Nezbytné věci Nezbytné věci Stephen King

Doporučuji číst až po Cujo a Temná půle, není ale podmínkou :)

Miluju Castle rock, to je vám tak krásné městečko plné zajímavých lidí a ti zase mají hromady zajímavých tajemství...a pak jim pan Gaunt nabídne štěstí na prodej a oni nakupují a jsou šťastní. Vždyť je to tak laciné! Než jim po pár set přečtených stranách začne docházet že štěstí není na prodej a že Ďábel vždy hovoří sladce....

V první části se vám úžasný sympaťák Alan, ubohý Brian nebo nešťastná Nettie dostanou pod kůži. Druhá je paradox dnešního světa, stačilo by, kdyby spolu dva lidé rozumně promluvili, zvedli telefon, zamysleli se... Poslední část je neskutečná smršť násilí a King se opět neštítí ničeho!

06.11.2021 5 z 5


Záhady neznáma Záhady neznáma David Jefferis

Moje první knížka o tajemnu. V době kdy jsem hltala pořad Bojíte se tmy jsem objevila tuhle knížku a byla pro mě něčím neskutečným. Tak ono se to fakt děje! Duchové a příšery, je to všechno pravda! Teď jsem ji dala své dceři (9) a je úplně stejně nadšená jako jsem byla tehdy já :) takže jako knížku pro malé záhadology doporučuji všema deseti :)

28.10.2021 5 z 5


Nemilovaní Nemilovaní John Saul

Johna Saula znám, mám jeho knihy ráda, v mnoha ohledech se podobá Kingovi a když se Nemilovaní objevili v akci, neváhala jsem. Kniha mě šíleně překvapila svým spádem. Jednoduše wow.... Velmi nečekané události, dost depresivní děj a celkově úžasné hororové počtení. Tahle knížka si zaslouží víc pozornosti než se jí dostává. Rozhodně doporučuji!

25.10.2021 5 z 5


Mlha Mlha Stephen King

Sbírka lepších i horších povídek. Úvodní Mlhu jsem si nechala jako lahůdku na úplný závěr knihy. Za odměnu. A teď opravdu nejsem schopna říct, který konec je depresivnější, zda knižní nebo filmový...
Ale není to jen tato povídka. Za mě například :
Prám, Nezmar a Jaunt - nikdo nedokáže vystihnout zoufalost a marnost jako King!

Opice, Babička - klasické horůrky, napětí by se dalo krájet. Krásné Jednohubky na večer.

Zkratka paní Toddové, Úžina - miluju tenhle jeho pohled na život a umírání! Na pár stránkách jsem prožila celý život hlavních postav a znala je jako své přátele. Za mě dvě nejlepší povídky z knihy :) (Mlha je pro mě spíš novela)

Některé lepší, některé horší ale knížku určitě doporučuji :)

22.10.2021 4 z 5


Někdy příště, krokodýle! Někdy příště, krokodýle! Annie Kubler

Nápad s maňáskem je úžasný, syna kniha moc zaujala, občas musím hrát jen tak s krokodýlem nějaké scénky. Kniha jako taková je o ničem, pár pěkných obrázků ale textu všehovšudy deset krátkých vět které se navíc opakuji, příběh žádný. Takže nebýt maňáska, nebyla by nám k ničemu. Oceňuji zajímavý nápad a věřím, že se najde někdo kdo spojení maňáska a čtené pohádky povýší na trošku lepší úroveň :)

25.09.2021 3 z 5


Znamení kříže Znamení kříže Chris Kuzneski

Tohle vůbec není špatná kniha, napínavá, akční... Líbí se mi ty historické vsuvky a konspirační teorie. Čtení mě bavilo, kratší kapitoly mi vyhovují. Není to určitě žádné úžasné literární dílo ale určitě se u něj nebudete nudit :)

25.09.2021 4 z 5


Kosátko a strašpytlové Kosátko a strašpytlové Monika Valentová

Krátká ale milá knížka. Dcera si ji pořídila včera a za dva dny ji doslova zhltla. Příběh je poutavý a originální, postavy sympatické a ilustrace moc povedené. Osobně oceňuji krátké kapitoly, výborně se čtou :)

24.09.2021 4 z 5


Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Velmi čtivý příběh s originálním námětem. Knihu jsem četla dávno před filmem, zaujala mě obálka a "reálné fotografie"...byla jsem mile překvapena dějem a sympaticky divnými charaktery :) Určitě stojí za přečtení, taková Narnie pro dospělé :)

04.09.2021 4 z 5


Postel Postel David Whitehouse

Netradičně psaný pohled na vztahy v rodině poznamenané jedním neposlušným synem. Kdo z nás nemá v rodině tuhle černou ovci, co dělá stále jen problémy a vysává peníze a energii ze všech okolo sebe? Malcolm měl dostat vařečkou už jako malý kluk. Kniha obsahuje dost drastické pasáže ohledně vzhledu a velmi smutné až deprimujici momenty. Líbí se mi, že knihu vypráví vedlejší postava,zakousla jsem se a zhltla během víkendu.

04.09.2021 5 z 5


Víš, jak se co dělá? Víš, jak se co dělá? Oldřich Růžička

Tuto knížku musíte mít doma! Je poučná a (nejen) dětí se v ní dozví jak funguje internet nebo jak se vyrábí auto... Ale obsahuje i neskutečně vtipné ilustrace. Máme ji celá rodina moc rádi a často bereme do ruky na zabavení dětí. Tohle originální zpracování se opravdu povedlo!

04.09.2021 5 z 5


Mámou hravě Mámou hravě Martina Karásková

Využila jsem pár tipů když mi syn nechtěl trénovat pasení koníčků na břiše. Musím uznat, že některé aktivity jsou bezva nápad. Nejsem ale příliš tvořivá maminka takže víc než polovina knihy mě nezaujala. Je to ale hezký dárek pro novopečenou maminku a určitě peněz za knihu nelituji.

04.09.2021 4 z 5


Hrůzostrašné pohádky pro malé strašpytlíky Hrůzostrašné pohádky pro malé strašpytlíky Jiří Žáček

Jedna z originálních a zajímavých knížek pro děti. Pohádky jsou strašidelné tak, aby je pochopilo i mladší dítě. Chvilkama se děti bály tak, že jsem myslela že knížku budu muset odnést do sklepa :D ale chtěly číst další a další pohádky a když nám došly stránky, začaly jsme pohádky opakovat... Borna nemám moc ráda ale bubáci mu jdou a knížka má díky němu úžasnou atmosféru. Strašpytlíci mají rozhodně místo v naší knihovně :)

04.09.2021 5 z 5


Posedlá Posedlá Lynn Beach (p)

Posedlou jsem nadšeně přečetla někdy ve 14ti letech a řekla bych, že přesně pro tuto věkovou kategorii je příběh určen. Jednoduchá knížka se zápletkou na internátní škole už dospělého nevyděsí. Pokud ale s horory začínáte, tak Stopy hrůzy jsou moc dobrá série kterou uvezete v kufru a na dovolené splní svůj účel :)

04.09.2021 3 z 5


Hasiči - Velká knížka pro malé vypravěče Hasiči - Velká knížka pro malé vypravěče Max Walther

Takovou knihu jsem pro syna dlouho hledala. Tvrdé stránky plné různých příběhů. Musím uznat že tady se opravdu ilustrace povedla, na každé stránce je nepřeberné množství možnosti vyprávění. Mnoho postav i událostí které si můžeme ukazovat a zapojit svou fantazii. Synova (2) nejoblíbenější kniha! Rozhodně doporučuji :)

04.09.2021 5 z 5