Postel

Postel https://www.databazeknih.cz/img/books/97_/97302/bmid_postel-7J6-97302.jpg 3 109 33

Výstřední hrdina Malcolm odmítá vše rutinní a zdánlivě všední. V den jeho 25. narozenin se v něm něco definitivně zlomí a rozhodne se už nikdy nevstát z postele. A jeho tělo začíná tloustnout a tloustnout. Po mnoha letech strávených na lůžku se už nedokáže zvednout, ani kdyby opravdu chtěl – váží totiž víc než šest metráků. Román se může pochlubit neotřelou strukturou s četným využitím retrospektiv a poutavým stylem, který se vyznačuje jemně ironickým nadhledem, barvitým líčením a živými obrazy. Je plný kontroverzních až bizarních obrazů. Popis dospívajících hrdinů a jejich nesnází a úzkostí velice dobře mapuje charakter doby, kde jsou problémy deprese, obezity a slávy nejen aktuální, ale často přímo nebezpečné.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

Bed , 2011


více info...

Přidat komentář

pige
06.02.2023 5 z 5

Knihu jsem si vybrala podle názvu a čekala jsem oddechový román s typickou zápletkou milostného trojúhelníku. Velký omyl.

Ponurý román o životních snech a nenaplněné touze. O snaze nedělat, co se od daného jedince očekává, přesto nakonec naplnit předepsané vzorce společností.

Zvláštní prolínání vyprávění s retrospektivou, která dokresluje dávno zmiňované okolností či části příběhu. Nakonec do sebe vše zapadá.

Až mrazí z toho, jak jedna hlavní postava je stavěná na piedestal, přestože nic nedokázala, kdežto druhá, úspěšnější, je přehlížena. Takže neznáme ani její křestní jméno.

killy
04.09.2021 5 z 5

Netradičně psaný pohled na vztahy v rodině poznamenané jedním neposlušným synem. Kdo z nás nemá v rodině tuhle černou ovci, co dělá stále jen problémy a vysává peníze a energii ze všech okolo sebe? Malcolm měl dostat vařečkou už jako malý kluk. Kniha obsahuje dost drastické pasáže ohledně vzhledu a velmi smutné až deprimujici momenty. Líbí se mi, že knihu vypráví vedlejší postava,zakousla jsem se a zhltla během víkendu.


lenka6751
30.04.2021 5 z 5

Kniha mne zaujala a dobře se četla.

heliiinka
15.03.2021 2 z 5

Každý v této knize je nějak nemocný. Nemocný vnitřně. To je ta zajímavá část, protože to hezky ilustruje lidstvo dnes.
Ale jinak jsou postavy nudné, vláčeny životem, bez vlastní vůle a ochoty cokoli a to je přinejmenším k vzteku. Navíc z popisů Malova tlustého těla mi bylo špatně od žaludku.

PetraKysova
17.01.2021 4 z 5

Neviem ako začať. Kniha bola strhujúca, aj nechutná zároveň, páčila sa mi myšlienka s fotografiami každý si nejakú tú fotigrafiu nesie zo sebou. Pasáže z ich detstva sa mi tiež páčili, ale osovne by som malému Malovi dala takú facku že až a nie jednu....
A pasáže keď opisovali "veľkého" Mala bolo nechutné. Naozaj mi u niektorých vecí bolo zle a na dlhú dobu sa nedotknem čipsov....
Bolo to tam pekne napísané, pomali ale isto ho zabíjala matka, ako mu stále varila, a starala sa i neho. Ako haló...... MAL bol sobec a zničil život ľuďom okolo seba. Brácha to mal od začiatku ťažké keďže sa i neho nikto nikdy nestaral, všetci boli pototo z Mala.
A Lou sa k bráchovi tiež zachovala otrasne..... Neviem depresívne napísané, ale pri tom z neskutočne dobrou myšlienkou. Neviem čo si mám o tej knihe myslieť.

Ctv
26.11.2019 3 z 5

Předně se mi kniha dobře četla. I když to není žádný thriller nebo tajemná krimi, tak mi odsejpala. Nevadilo mi ani, že byla víc o Malově bratrovi než o Malovi, který se v den svých pětadvacátých narozenin rozhodl zůstat ležet v posteli. Jeho život mi totiž přišel ve světle celé rodiny zajímavější. Pro mě je knížka o tom, že to, co je pro někoho ideálním životem, může být pro jiného noční můrou. Jen ten konec mi přišel pro tuto knihu trochu moc happy.

SmallLucia
08.07.2019 2 z 5

Jak už zde bylo zmíněno, čekala jsem knihu, kde bude hlavním hrdinou muž, který se jednoho dne rozhodl nevstat z postele a tloustnout. Místo toho nám autor poskytl jako hlavního hrdinu jeho bratra, který už odmala trpí ve stínu svého staršího bratra a dívá se, jak se stýká s dívkou, kterou on sám miluje. O muži, kterého nám slibuje anotace se tedy nedozvídáme téměř nic. Nevíme proč, neznáme jeho myšlenky. Jen neustále posloucháme, jak to působí na jeho bratra.
Střídání kapitol z minulosti a současnosti by mi nijak zvlášť nevadilo, kdyby byl celý příběh něčím zajímavý, ale on téměř není.
Do čtení jsem se nutila a doteď si nejsem jistá, jestli si vůbec zaslouží mnou udělené 2 hvězdičky.

J&B
19.05.2019 1 z 5

Kniha mě zklamala, začátek celkem dobrý, ale pak těžko se zorientovat v kapitolách, musela jsem se stále vracet o čem vlastně čtu, nudné, zmatené, nic co bych si znovu přečetla.

Verousek
07.02.2019 5 z 5

Jako věčný lenoch a okupant své postele jsem po této knize sáhla s touhou poznat románového hrdinu stejné nátury, avšak čekala na tu na mě postava jiného charakteru. Je tu představen hrdina, který nezapadá, má rád volnost (hlavně svou tělesnou) a především mění lidi kolem sebe. David Whitehouse totiž v knize popsal svět totální sevřenosti, opakovanosti, předurčenosti – po škole si musíš vybrat, co budeš dělat a pak s tím celý život žít a vychovávat děti. Mal – hlavní hrdina, tyto hranice zruší a pak sleduje, co se děje dál. Zprvu může působit jako bláznivý element, ale po chvíli je vidět, že to on je jedinou živoucí substancí v knize, protože ostatní jedou jako roboti dle určeného plánu. Právě možná jeho živost je to, co všechny mate. Kniha mi přijde dokonale provedená, protože se zde příběh pomalu odvíjí a tím více je vidět jádro zkonstnatělého světa, proti kterému Mal bojuje. Dokonalou tečkou je ovšem zjištění, že aby se něco rozpadlo, není třeba dělat nic.

NymphMaeve
14.12.2018 3 z 5

Román neromán, zvláštní příběh muže, který se rozhodl nevylézt z postele. Důvod se dozvíme vlastně až na poslední straně a přijde mi to, jako malichernost. Nedokážu posoudit chování lidí v okolí morbidně obézní osoby, ale myslím, že je to docela myslitelné. Jde spíš o to, jak je celý příběh podaný - docela čtivě a jednoduše. Na druhou stranu je zápletka tak jednoduchá, že by si měl autor vystačit se 100 stranami maximálně. Nelituji přečtení, zase zajímavá zkušenost a zajímavé téma, znovu však brát do ruky nebudu.

ala0352
20.11.2017

Doporučuji. K zamyšlení, k pochopeni problému deprese, rodičovské medvědí lásce. Ironie, vztahy, možná nadsázka. Třeba pro někoho návod, jak (ne)řešit a nebát se včas vyhledat pomoc psychologů. Román jinak.

šlendrián
29.08.2017 4 z 5

Kniha mě bavila..I když jde o humor který nemusí být po chuti každému..

qydko
20.07.2017 4 z 5

Přes Postel jsem se nemohla prokousat, nevím proč. Kniha se čte dobře a celou dobu jsem byla zvědavá, jak to dopadne s Malem i jeho bráchou. A co se mu to, do háje, stalo s nohama? Otázka byla zodpovězena, ale přemýšlím, jestli mi v příběhu něco nechybělo...

buccaneerka
01.08.2016 1 z 5

Nejnudnější kniha, jakou jsem kdy četla. Začátek dobré, ale po pár desítkách stran neskutečná nuda. Chtěla jsem číst o muži, který se rozhodl strávit život v posteli ... ne o řeznické profesi a milostném vztahu jeho bratra. Za mě palec dolů. Anotace knihy na obálce vůbec neodpovídá obsahu a přišlo mi to jako oklamávající tah.

JehoMelounek
05.06.2016 2 z 5

Knihu jsem sice dočetla ,ale nějak extra mě nezaujala.
Dětem ,nedoporučuji.

MikeDV3
25.03.2016

Knihu jsem kvůli její nechutnosti nedočetl. Tento komentář píšu spíš jako varování. Tohle by děti číst neměli!

AndyK
25.11.2015 3 z 5

Právě jsem knihu dočetla a mám smíšené pocity. Konec byl od samého začátku jasný, přesto jsem od něj asi očekávala trošku víc... Ale nemůžu říct, že bych byla vyloženě zklamaná. Vyprávění Malova bratra, jehož jméno se bohužel nedozvíme, mě bavilo a jeho láska k Lou dojímala.

niknikita
15.09.2015 2 z 5

Po pár stránkách jsem začala propadat mírné depresi, tak jsem se rychle prolistovala ke konci, abych si potvrdila, že jsem o nic nepřišla. Na mne dost temné a dlouhé.

Domuly
24.07.2015 3 z 5

Kniha se čte rychle, ačkoliv jsem od ní vůbec nic neočekávala, předčila mé očekávání. Příběh Mala a jeho rodiny byl opravdu velmi zajímavý. Absurdní láska a na první pohled šílenství jednoho muže. Závěrečná kapitola a to, že jsme se celou dobu nedozvěděli jméno vypravěče, dělá knihu ještě zajímavější.

M1ra
15.07.2015 3 z 5

Kniha se četla rychle, i když občas zdlouhavé pasáže zpomalovaly čtení.Oproti tomu má kniha zajímavý námět a pohled na abnormálně obézní lidi je zajímavý (aspoň pro mě).Závěr mě trochu překvapil a sdělení či pointa příběhu mě donutila k zamyšlení.

Celkový dojem: Kniha se mi líbila a předčila má očekávání.Rozhodně doporučuji :)

Autorovy další knížky

David Whitehouse
britská, 1981
2011  63%Postel
2015  73%Knižnica na kolesách

Kniha Postel je v

Právě čtených1x
Přečtených144x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených5x
Knihotéce68x
Chystám se číst23x
Chci si koupit2x