Kamaela Kamaela komentáře u knih

☰ menu

Plachetnice na vinětách Plachetnice na vinětách Jiří Hájíček

Autor umí psát a čte se to dobře. Ale jinak je to tak zoufale banální příběh.

28.03.2024 3 z 5


Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

Opravdu silná kniha. Jako už po několikáté mě příběh Petry Dvořákové neskutečně rozčiloval, nutil poslouchat dál a současně strčit hlavu do písku a nedozvěděl se co bude následovat, těšit se až bude konec, ale bát se jak to celé dopadne. Hlavního hrdiny mi bylo neskutečně líto, svůj osud si nevybral a nikomu nic zlého neudelal. Zlobila jsem se na všechny ty zabedněnce kolem, ale současně, někde hluboko, hlodal červíček "Jak by ses k tomu postavila ty?" To je možná to, co je na knize nejvíce zneklidňující.

28.01.2024 5 z 5


Božidara Božidara Veronika Hájek Hurdová

Původně jsem byla trochu zklamaná, protože jsem čekala něco jiného, něco víc vtipného, prostě veselou, oddychovou knihu. Dostala jsem příběh o cestě babičky a vnučky, kdy rozhodně nejde pouze o cestu fyzickou, ale hlavně duševní. Kniha je plná myšlenek a úvah, které rozhodně stojí za přečtení. Trochu mě rušily odkazy na budoucnost ve stylu "To ještě netušila, že za pár dní....", "Kdyby věděla, že za 10 let bude......". Přišlo mi to vlastně zbytečné. Co mě celkem pobavilo byl fakt že babičce Božidaře, žijící skromně ve svém domečku na vsi, sbírají léčivé byliny a odmítající technické vymoženosti je 59 let :-). Ale to je jen taková trochu úsměvná věc (já v tom věku budu normálně chodit do práce). Celkově byla kniha velice příjemná a milá.

20.01.2024 4 z 5


Motivace zvenčí je jako smrad Motivace zvenčí je jako smrad Ivo Toman

Tak jsem se vlastně dozvěděla, že buď máte vnitřní motivaci pro cokoliv a nebo jí nemáme a pak máte smůlu, protože se s tím nedá nic dělat. Jo pardon, ještě jsem se dozvěděla, že autor má překrásnou ženu a bazén v domě. Asi jsem čekala něco jiného. Kniha mi nic nedala.

21.01.2023 2 z 5


Továrna na maso Továrna na maso Miloš Urban

U předposlední autorovy knihy, Kar, jsem si řekla, že to je poslední Urbanova kniha, kterou jsem četla. Byla dost slabá. Nakonec jsem neodolala a dala šanci i dalšímu románu. Odhadem první dvě třetiny příběhu jsou prostě nuda, v poslední třetině se začne rozvíjet cosi jako detektivní případ, který ovšem skončí dřív než začal a vše završí uspěchaný, chaotický a překombinovaný závěr (jak už začíná být u Urbana tradicí). Navíc se nám pan autor trochu svezl na transgender vlně, ale velice opatrně. Takže tohle byl už skutečně poslední Urban, kterého jsem četla.

13.11.2022 2 z 5


Když panda tančí Když panda tančí James Gould-Bourn

Moc pěkná kniha. Trochu mi připomíná knihy F. Beckmena, hlavně tím laskavým člověčenstvím, kterým je prodchnutá a i když je o smutných a těžkých věcech v životě člověka, je plná naděje a humoru. Navíc autor je mistr vedlejších postav - Krystal a Ivana prostě budete milovat.

03.09.2022 5 z 5


100 způsobů, kterými si zbytečně komplikujeme život - ...a jak s tím přestat! 100 způsobů, kterými si zbytečně komplikujeme život - ...a jak s tím přestat! Dušan Kadlec

Touhle knihou jsem se dost protrápila. Autor se snaží do jedné knihy nacpat spoustu problémů a témat (přesně 100) a ve výsledku dost klouže po povrchu. Ano, občas jsem tam narazila na zajímavou myšlenku nebo nápad, ale celkově to vše dost prošumělo kolem a zapadlo. Navíc mi hodně nesedí styl psaní autora.

12.08.2022 2 z 5


Prázdniny v Evropě Prázdniny v Evropě Ladislav Zibura

Moje první kniha od Zibury (čtenářská výzva) a rozhodně ne poslední. Je to čtivé, zajímavé a vtipné. Z knihy sálá autorovo nadšení pro cestování, otevřenost novým zážitkům i láska k lidem.

12.07.2022 5 z 5


Trhlina Trhlina Jozef Karika

Horory moc nevyhledávám, ale tahle kniha mi tak nějak padla do oka a rozhodně jsem neprohloupila. Děj byl strhující, občas mi běhal mráz po zádech. O pohoří Tribeč jsem nikdy neslyšela a musela si to vyhledat. Napadlo mě si tam udělat výlet. I když raději ani ne, protože co kdyby náhodou......

16.03.2022 5 z 5


Šťastní lidé čtou a pijou kávu Šťastní lidé čtou a pijou kávu Agnès Martin-Lugand

Kniha má úžasný název - knihy a káva? Kdo by to nemiloval. To byl také důvod, proč jsem po ní sáhla. Bohužel jsem v ní neobjevila ani šťastné lidi, kávu nebo knihy. Jde o dost průměrný příběh, románek pro ženy. Přečteno za jedno dopoledne, valný dojem nezanechává.

05.03.2022 2 z 5


Muzikopohádky Muzikopohádky Šárka Komárková

Už jsem tedy četla metodicky lépe zpracované knihy, ale pro inspiraci je to fajn.

08.02.2022 3 z 5


Motýlek Motýlek Henri Charrière

Pohádka o statečném a čestném Motýlkovi, který je sice nespravedlivě odsouzen za vraždu, ale i tak se skvěle vyzná v podsvětí, každý ho zná, každý je ochoten mu pomoci, stát se jeho přítelem a je jedno jestli jde o spoluvězně, ředitele věznice nebo člověka na svobodě. Věčný kolotoč plánů na útěk, útěk, života někde v závětří, který po čase začne nudit a tak následuje fatální chyba,opětovné uvěznění, plány na útěk, útěk........ Přiznávám, že jsem Motýlkovi přála každý den, který prožil ve vězení.

20.01.2022 3 z 5


Eugenie: Příběh české hoteliérky Eugenie: Příběh české hoteliérky Jana Poncarová

Podle hodnocení, již předchozích Podbrdských žen, jsem měla dojem, že zde máme další skvělou českou autorku. Eugenie byla moje první kniha od Poncarové. Těšila jsem se na příběh z Plzně. Bohužel autorčin styl psaní je pro mě těžko stravitelný. Snaha o velmi květnaté popisy, které jsou až nudné, nereálné dialogy, opravdu zvláštní, nelogická slovní spojení (např.sajdkáry korzovaly po náměstí). Někdo tady psal, že by bylo zajímavé dělat si čárky, kdykoliv se dozvíme, že káva je hořká a Eugenii buší srdce. Já bych ještě přidala čárku pokaždé, když se osoba zhoupne v kolenou nebo v bocích (co to vůbec je? Jak to vlastně vypadá?). Navíc je hlavní hrdinka hrozně nesympatická. Zdá se mi, že všichni kolem ní se snaží, ale jen ona je stále hrozně nešťastná, dusící se, trpící a obětující se. Hlavně je zajímající se jen o sebe. Bohužel paní Poncarová nebude mojí oblíbenou

24.10.2021 2 z 5


Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Bohužel nějak nesdílím nadšení knihou. Nejprve mě naprosto okouzlil nádherný jazyk, který je kniha napsaná, krásné popisy přírody, vše vyznívá velice poeticky. Ale celý příběh na me působí velice naivně. Dívka, která vyrůstá sama téměř od šesti let, prakticky se nestýká s lidmi, ale nejen, že nejeví žádné znaky vážné deprivace, i slovní zásoba je dobrá, odpovědi v rozhovoru přiléhavé. Prakticky netknutá formálním vzděláním se ve 14 letech naučí celkem rychle číst a to na takové úrovni, že čte odborné publikace o přírodě. Sama zvládne techniku akvarelu a navíc je to velká kráska. Kdyz k tomu přidám velkou lásku a dva muže, tak zde mám román jako z červené knihovny. Kriminální linka je téměř zanedbatelná a rozřešení není moc šokující.

03.10.2021 2 z 5


Suchý hadr na dně mořském Suchý hadr na dně mořském Ivana Chřibková

Na doporučení jsem si pořídila všechny tři knihy I. Chřibkové. Touto jsem začala a ..... no nic moc. Taková slohová cvičení snaživé žákyně. Ani nevím jestli to má být vtipné, mě to většinou nepřišlo. Zdálo se mi, že autorka chce napsat něco jako Hrdý Budžes, ale moc se jí to nedaří. Místy je to dost kostrbaté - např. "Po mši jsem šli počkat na kněze" to je věta jako z překladače. Snad další knihy budou lepší.

24.02.2021 2 z 5


Aristokratka u královského dvora Aristokratka u královského dvora Evžen Boček

Po předchozím dílu, který byl hodně slabý, jsem se trochu bála. Tak je to lepší, to jo. Ale že bych se válel smíchy, to zase ne (pravda je, že opravdu vtipný je jen první díl, potom už se to nějak stále opakuje). Dost mě zklamal konec, to už není humoristický román, ale dívčí románek pro náctileté.

31.12.2020 3 z 5


Bílé zuby Bílé zuby Zadie Smith

Nějak mě to neoslovilo. Těma je zajímavé, mnoho postav, ale i tak to působí nějak ploše, odcizeně. Vlastně to nevyvolává žádné emoce. Jak už tady jednou zaznělo, na otázku o čem to je, jsem nebyla schopná odpovědět.

31.12.2020 3 z 5


Břicháč Tom Břicháč Tom Tomáš Kosačík

Knihu jsem přečetla, nic objevného jsem tam ovšem nenašla, vše jsou již tisíckrát napsáné rady. Plus je, že autor vychází z vlastní zkušenosti a některé recepty zajímavé. Na druhou stranu čtení bylo dost utrpení. Autor opravdu neumí psát a asi jsem jedna z mála komu se to nelíbí, ale jeho styl je hrozný.

28.12.2020 1 z 5


Nejjednodušší plán 29 dní Nejjednodušší plán 29 dní Tomáš Kosačík

Za mě tedy rozhodně ne. Jídla v knize hrozné blafy a pořád se opakují, prakticky jen zelenina a nějaké sacharidy, minimum bílkovin. Myslím, že tohle "sepsat" nedalo moc práce.

28.12.2020 odpad!


Rozhovory s přáteli Rozhovory s přáteli Sally Rooney

S touto knihou jsem se nějak minula. Dle názvu i anotace jsem čekala něco víc. Nakonec z toho pro mě byl banální příběh o nevěře, vztahovém trojúhelníku/čtyřúhelníku, zabydlený spoustou nesympatických postav. Stále jsem čekala, že přijde nějaký zvrat, něco zajímavého se stane a nic.

02.09.2020 2 z 5