Suchý hadr na dně mořském

Suchý hadr na dně mořském https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/268345/suchy-hadr-na-dne-morskem-268345.jpg 4 245 75

Neuměla šplhat. Chtěla být prodavačkou jako teta Bedřiška s velkýma prsama. Nenáviděla kostel, do kterého musela chodit, a nechtěla vodit svého bratra do školky, protože byl tlustý a do punčocháčů jí s ním museli pomáhat ostatní. Měla ráda knížky a nechápala, proč ostatní ne. Měla jiné zapínání na školní aktovce a myslela si, že to je ten důvod, proč jí do její oblíbené knížky malují kosočtverce. Krátké kapitoly, vtipně odrážející dění na vesnici, trampoty dospívajícího člověka i těžké soužití s rodiči, kteří se vzali pouze a jenom kvůli vesnickým konvencím, nicméně ukazují, že je možné život brát i z té veselejší stránky. I když si na ten okamžik někdy musíte chvíli počkat. To, co se v jí dětství zdálo jako fakt a v patnácti vypadalo jako špatný sen, v osmnácti přerostlo v něco, kvůli čemu stálo za to sáhnout si na život. Na samotném konci však zjistíme, že na každý problém existují pouze dva úhly pohledu. A ten pozitivní vyhrává.... celý text

Přidat komentář

kristyna.havlov
16.04.2024 3 z 5

Nebylo to špatné, na knihu jsem narazila náhodou. Prijde mi to jako deník holky, od útlého dětství po dospělost (cca kolem 20let). Ze začátku to bylo opravdu naivní, jako kdyby to opravdu vyprávělo dítě, ale dospělý člověk ty narážky pochopí :) trochu mě iritovalo, že se v knize hodně veci opakovalo (např.ze pořád říkala co nemá ráda, že jí nebaví být velká, že je její brácha tlustej atp...). Do příběhu jsem se musela dostat, od čtvrtky knihy mě to začalo i bavit. Hodnotila bych 3,5 hvězdičky. Každopadne v knize opravdu ,,ucítíte,, hlavně ze začátku takovou tu českou domácnost a možná, že vám některým to připomene vlastní dětství. Druhý díl si asi taky přečtu, ale rozhodně bych to hodnotila jako už někdo to tu psal - je to kniha, kterou rychle zapomenete, že jste ji cetli. Není to nic extra.

Vivetkav
23.10.2023 4 z 5

Tak teď mě mrzí, že jsem nejdřív četla druhý díl, ale nevadí zapadalo to.. první díl mě fakt bavil, hodně jsem se nasmála a vrátila se do svého dětství a dospívání i do doby kdy se přestalo říkat soudružko a začalo se říkat paní učitelko a jiskřičky a pionýři, to byla doba..hezké připomenutí


Hakl54
09.09.2023 3 z 5

Takový průměr, přečtete a brzy zapomenete.

iceVS
12.08.2023 4 z 5

Rozhodovala jsem se mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. Štvaly mě faktické chyby v reáliích, byť chápu, že to není přísně životopisný příběh.
Ale konec mě dost pobavil, takže jo. A jdu objednat druhý díl :-)

Marcik7
13.06.2023 5 z 5

Ani nevím, jak jsem k ní přišla, ale velmi trefný popis problémů s dospíváním, s rodiči, studentským životem i začleněním do pracovního procesu mi byl blízký a pobavil mě až nečekaně. Rozhodně si přečtu pokračování.

Kristy.Seb
26.05.2023 4 z 5

Bohužel jsem nesehnala tištěnou formu ani epub a tak jsem se poprvé uchýlila k audioknize. Byl to příjemný poslech.

Chceš-li si nabít prdku, choď po trávníku na podpatku.

Katka2382
22.04.2023 5 z 5

Mě se to líbilo a moc.Autorka je o rok starší než já a tak mi její dětství hodně připomínalo to moje.
Je to příběh o hledání sebe sama a o svém místě na slunci.A o tom že to v čem žijeme a vyrůstáme nás ovlivňuje na celý život.

Taky jsem nejdřív četla druhý díl a v knihovně už mám zarezervovaný ten třetí.

Kackac77
20.04.2023 4 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu. Není to žádné literární veledílo, ale je to velmi milé, vtipné a čtivé. Vanda Hybnerová to skvěle nemluvila.

sarahmoon
28.01.2023 4 z 5

Audiokniha - Páni, překvapení roku. Sice je teprve leden :o) ale tento titul si opravdu zaslouží.

Už po několikáté na mě vyskočila na audiotece. Po třetí jsem již neodolala a pustila si ji. Kombinace dam naprosto dokonalá.

Nostalgické, humorné zamyšlení nad životem.

Hned jsem si musela pustit 2 díl.
PS: je ještě lepší ;o)

kolacky
30.07.2022 4 z 5

Milé překvapení. Autorka se probírá životem netypického děvčete s humorem a vtipnými postřehy, od raného dětství až k téměř moudré dospělosti. Líbilo.

EvikU.
06.05.2022 5 z 5

(SPOILER) Tahle kniha je jedna z těch, které se ke mně dostanou tak nějak omylem aneb kniha si mne našla sama. Nic jsem o ní dopředu nevěděla, nebyla to kniha o které vím, že je oblíbená u jiných uživatelů databáze nebo kniha od mého oblíbeného autora. Byla to kniha která na mne vykoukla, rozšiřuji si obzory českých autorů a poslední dobou je mám fakt nejradši. A je jich už velká řáda, díky za to!

Zpátky ke knize. Je vyprávěná hlavní hrdinkou už od dětství, bylo to úsměvný, místy jsem se v tom i viděla. Bylo to ještě za dob komunismu a jak byla zakázána víra a všechny děti byli v jiskrách, ale Anna nemohla, protože jsou to malý komunisti. Tím mi kniha připomněla Hrdého Budžese. Bylo to hezky podané.

V knize ač na malém počtu stran je od dětství až po dospělost ukázáno jak na nás mají vliv ostatní lidé se kterými se v životě setkáme. Četla se dobře, líbila se mi.

Teopa
18.04.2022 5 z 5

Milý neznámý román. Hezky napsaný.

Anickahor
01.10.2021 4 z 5

Knížka vypráví v krátkých a úderných kapitolách část životního příběhu Anny, která má pocit, že na ni při rozdělování nadání, krásy a štěstí Pán Bůh tak nějak zapomněl. Nebo možná nezapomněl, ale dost možná Anna stála na konci řady a už prostě nezbylo.

Knihu jsem začala číst na začátku prázdnin a pak ji po pár kapitolách odložila. Nebavila mě. Vrátila jsem se k ní nyní a jsem moc ráda. Je to ideální kniha do MHD, protože díky krátkým kapitolám nepřejedete vaši zastávku. :)
Pomalejší rozjezd, ale postupně kniha nabírá rychlý spád a ke konci sedíte a nemůžete se odtrhnout. Smála jsem se, měla jsem i slzy v očích. Anně jsem moc fandila :)

petrarka72
11.09.2021 3 z 5

Příjemné seznámení s autorkou z mého rodného konce světa. Jednohubka na víkend, čtivá, s humorem, s pár zásahy do černého - a s předpokladem, že když je tohle debut, následující příběhy budou zapamatovatelnější.

haannyys
17.08.2021 4 z 5

Předně musím říct, že jsem měla sama v sobě rozpor, jestli dát 3 nebo 4 hvězdy. Styl psaní výrazně připomíná Irenu Douskovou ( Hrdý Budžes), která se mi líbí, ale zároveň mi hodně přišlo, že je to prostě kopie. Nicméně kniha je čtivá, kapitolky krátké, lehké čtení, zasmála jsem se. A proto hvězdy čtyři - smích je důležitý.

misuii
28.07.2021 5 z 5

Začátkem jsem se trošku prokousávala, ale pak to nabralo na obrátkách. Hltala jsem jednu kapitolu za druhou až mi bylo líto, že už je konec. Podařená kniha.

martina.culik
17.07.2021 4 z 5

Překvapivě dobře jsem se pobavila. Některé episody byly téměř jako z naší rodinné kroniky případně z kroniky našich známých.
Pokud tedy hledáte nějakou oddychovou četbu, u které se pobavíte, určitě doporučuji.

Belanna
30.06.2021 4 z 5

Pohodová, odpočinková knížka plná humoru a taky trochu nostalgie. Krátké kapitoly mi v tomto případě sedly.

bacouch
23.05.2021 3 z 5

(SPOILER) Kniha je taková oddechárna na deku. Krátké kapitolky o dětství a dospívání jedné holky na z moravské vesnice. Tak nějak to na mě hlouběji nezapůsobilo. Chybělo mi hlubší propracování. Hlavní hrdinka je normální puberťačka a pak najednou udělá radikální krok, z důvodů, které jsem nepochopila. Ani tam nebyly náznaky, že by se k něčemu schylovalo. A pak se zase jede dál, jako by se nechumelilo. No...nevím. Na wc dobrý, ale čekala jsem víc.

Klímuška
17.05.2021 5 z 5

Hlavní hrdinka vypráví trampoty z dětství a dospívání. Jak s bráchou a rodiči jela stanovat, jak u nich na vesnici probíhala zabíjačka, jak nerada chodila do kostela, jak neměla talent na sport, jak byla za šprtku, jak cestovali k moři, jak trávila prázdniny u babičky, o první šavli, první puse, o brigádě, autoškole, maturitě, hádkách rodičů, o touze psát, o sebevraždě a hledání sama sebe.

Osamostatní se a jako většina si přeje být zase bezstarostným dítětem. Kráčí svou cestou, která není podle představ rodičů, ale potkává svého strážného anděla s nímž se však může blížit peklu.

Kniha je vtipná, má krátké kapitoly, vejde se vám do kabelky a já se u ní smála jak blázen a vzpomínala na své dětství na vesnici.
Určitě by se dalo rozepsat víc nejen o sebevraždě, ale i tak mám z knihy dobrý dojem. Zvlášť kapitola o kuličkách štěstí byla povedená .

"Nikdo není na světě zbytečný, kdo ulehčuje břemeno druhému."

Štítky knihy

humor pro ženy česká literatura dospívání rodinné vztahy šikana vesnice český venkov české romány

Autorovy další knížky

Ivana Chřibková
česká, 1981
2015  75%Suchý hadr na dně mořském
2017  76%Když to tam není, tak to tam nehledej
2019  77%Kdoule
2020  75%My z Ulice

Kniha Suchý hadr na dně mořském je v

Právě čtených5x
Přečtených353x
Čtenářské výzvě108x
Doporučených14x
Knihotéce30x
Chystám se číst141x
Chci si koupit24x
dalších seznamech2x