jobile jobile komentáře u knih

☰ menu

Šógun Šógun James Clavell

Neskutečně zajímavá kniha z úplně jiné kultury než v jaké dnes žijeme. Jak se postupně mění hlavní postava lodivoda, vnímavý čtenář se mění spolu s ní. Co nám na začátku přišlo jako úplné barbarství, po dočtení vnímáme jako naprosto přirozenou věc nastavenou pravidly pro tehdejší dobu a místo.

Několikrát jsem během čtení přemýšlela, jestli v knize pokračovat, ale ještě víckrát jsem měla problém knihu vůbec odložit a jít spát... Šigata ga nai.

02.10.2022 5 z 5


Wabi sabi Wabi sabi Beth Kempton

Naprosto dokonalý náhled do úplně jiného světa a způsobu myšlení. Záleží jen na vás, kolik myšlenek si z této knihy vezmete za vlastní.

17.08.2022 5 z 5


Mechanický pomeranč Mechanický pomeranč Anthony Burgess

Když jsem knihu uviděla prvně, myslela jsem si, že to na žádné dlouhé čtení nebude. Vždyť necelých 150 stran musím mít hned. Ale upřímně to byla kniha, u které jsem zvládla přečíst vždy tak 10-30 stran, a musela jít chvilku bokem. Nejen jazyk, ale celkově i děj a význam všeho. Člověk to potřeboval vstřebat po kouskách. Rozhodně ale souhlasím s tím, že se jedná o knihu, na kterou po přečtení asi nikdy nezapomenete.

13.11.2021


Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Dle recenzí jsem čekala něco trochu jiného, ale ve výsledku byla kniha o malinko lepší, než na mě ze začátku působila. A upřímně podobnost s Harrym Potterem (jako jeho fanoušek) nevidím.

22.10.2021 4 z 5


Outdoorová kuchařka Outdoorová kuchařka Petra Pospěchová

Velmi prakticky napsaná kniha. Autorka obsáhla nejen recepty, ale i pár šikovných rad do výletnického života. Za mě naprosto super a příjemnou formou. :)

06.02.2021 5 z 5


Cesta na Dakar Cesta na Dakar Gabriela Novotná

Dokonalá zpověď o cestě za svým snem. I když nejste právě největší fanoušek Dakaru, určitě vám má kniha mnoho co nabídnout k zamyšlení.

23.12.2020 5 z 5


Pekárna v Brooklynu Pekárna v Brooklynu Julie Caplin

Klasická sladká romantika, kdy od prvních pár stránek víte, jak příběh skončí, ale stejně vás baví se knihou prokousat až do poslední stránky. :)

21.05.2020 5 z 5


Gobi – Poušť v mé duši Gobi – Poušť v mé duši Reinhold Messner

Kdyz jsem prochazela knihkupectvim, obalka a rychle zhlednuti popisu mne zaujaly natolik, ze sla kniha se mnou domu. Ale musim priznat, ze uplne nesplnila me predstavy. Z popisu jsem ocekavala velmi dobrodruznou vypravu cloveka odkazaneho sama na sebe, kterou by nikdo jiny z nas nedokazal nebo ani nechtel podnikout, se spoustou zazitku a popisu z cest. Ale dockala jsem se dobrodruzstvi ve forme u koho dnes prespim a dostanu veceri, kdo me sveze smerem k cili? V podstate mi to nakonec prislo jako stopovani pousti s rozebiranim pristupu k rodine, ve kterem jsme se mnohdy rozchazeli. Zkratka a dobre, nebyl to muj salek kavy. Jedine, pred cim smekam, je vek, ve kterem se do takove pouti autor pustil. :)

25.04.2020 2 z 5


Cesta na sever Cesta na sever Virginie Grimaldi

Dokonale vykreslená proměna postav během nádherného dobrodružství. I když je to žánr, který mi běžně nesedí, zhltla jsem knihu jedním dechem. :)

13.09.2019 4 z 5


Marťanská kronika Marťanská kronika Ray Bradbury (p)

Zajímavá představa aktuálně už ne příliš vzdálené budoucnosti. Rozhodně stojí za přečtení i zamyšlení.

13.08.2019 4 z 5


Sí, vole! Sí, vole! Pavel Liška

Pánové, smekám. Cesta, na kterou by se ráda vydala spousta malých i velkých dobrodruhů, ale mnoho z nich ji nikdy neuskuteční, ať už kvůli finanční stránce nebo jiným okolnostem. Vaše zážitky, pocity i okouzlení vším, co Vám osud přivál do cesty, mě bavily od první do poslední stránky. Člověk se s Vámi sžil a celou dobrodružnou výpravu Vám držel palce. Děkuji za úžasnou příležitost projet si tu cestu s Vámi. :)

20.03.2019 5 z 5


Anansiho chlapci Anansiho chlapci Neil Gaiman

Ze začátku pro mě bylo těžší se zorientovat v tom, kdo je bůh, zvíře nebo člověk. Ve chvíli, kdy jsem to přestala řešit, se mi kniha začala daleko více líbit, a bylo velmi těžké se od ní vůbec odtrhnout. :)

15.03.2019 4 z 5


Lehké fantastično Lehké fantastično Terry Pratchett

Po přečtení dvou prvních dílů v přímé návaznosti musím uznat, že jsem se opravdu bavila. Vím, že v pozdějších dílech Pratchett své umění psát vyšperkoval k dokonalosti, ale i tyhle dva první díly hodnotím velmi dobře. Po pravdě když jsem s nimi začínala, ani jsem netušila, že se mou oblíbenou stane postava vyrobená z myslícího hruškovníku.

26.10.2018 4 z 5


Konec Věčnosti Konec Věčnosti Isaac Asimov

Není to úplně můj šálek kávy, ale musím uznat tu přemíru variací Skutečností, která už na mě byla asi příliš. Malinko jsem se ztrácela v tom, kdo to vlastně s lidstvem myslí dobře a kdo jedna čistě z vypočítavosti.

21.10.2018 3 z 5


Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Kniha mě zaujala svým námětem i zpracováním. Myšlenka pěkná, jen jsem se občas ztrácela v posloupnosti příběhu kvůli časovým skokům. Jinak se ale četla velmi rychle a příjemně.

23.09.2018 4 z 5


Já, robot Já, robot Isaac Asimov

Po dlouhé době jsem sáhla po některém základním kamenu sci-fi a rozhodně nebylo proč litovat. Skvělé povídky, u kterých jsem nikdy přesně netušila, jak se vyřeší zápletka, ale vždycky jsem měla možnost rozvinout vlastní teorii. :)

20.09.2018 5 z 5


451 stupňů Fahrenheita 451 stupňů Fahrenheita Ray Bradbury (p)

Kniha plná podnětů k zamyšlení, pro knihomolské čtenáře obzvlášť. Několik myšlenek rozhodně předběhlo svou dobu.

26.08.2018 5 z 5


A každé ráno je cesta domů delší a delší A každé ráno je cesta domů delší a delší Fredrik Backman

Každá Backmanova kniha je pro mě poklad. I v takhle krátkém díle vás dokáže mistrovsky ponořit do příběhu tak, abyste se naprosto sžili s postavami, jejich pocity i osudem. Kniha je krátká, ale dojem i myšlenky z ní vydrží dlouho. Doporučuji

16.06.2018 5 z 5


Medvědín Medvědín Fredrik Backman

Snad první kniha od Backmana, která vás donutí přemýšlet bez přidaného optimismu. Ovšem ty myšlenky a popis lidských charakterů se všemi jejich vadami naprosto stojí za přečtení i bez humoru.

11.12.2017 5 z 5


Co by můj syn měl vědět o světě Co by můj syn měl vědět o světě Fredrik Backman

Kniha plná lásky a humoru, propojená tím nejdokonalejším způsobem. Vřele doporučuji všem rodičům, nastávajícím rodičům i chorobným odpůrcům rodičovství. Tohle si zamilujete. :)

01.12.2017 5 z 5