Cesta na Dakar

Cesta na Dakar https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/427592/bmid_cesta-na-dakar-VAn-427592.jpg 4 23 12

Inspirativní příběh první Češky, která dojela nejtěžší závod světa. „Když se člověk rozhodne a něco si přeje, věnuje svému snu veškeré úsilí, nemrhá pak svým časem a energií, i kdyby se nedostal až ke kýženému konci. V každý moment té cesty na tom bude líp, než kdyby se do ní vůbec nepustil.“ Gábina Novotná na vysněný konec došla. Jako první česká žena dokázala dojet na motorce nejnáročnější rally závod světa, legendární Rally Dakar. Povedlo se jí to na druhý pokus, poprvé ji zastavilo nepříjemné zranění. Celá cesta na cílovou rampu nebyla vůbec jednoduchá, přinesla mnoho bolesti. V této knize ale zdaleka není řeč pouze o samotném závodu, nýbrž o všem, co mu předcházelo, a to od okamžiku, kdy se jedna učitelka jazyků a překladatelka rozhodla, že dojede do cíle. Minimum zkušeností s motorkou stejně jako s vrcholovým sportem, sponzoři žádní, bankovní účet prázdný – nic nenasvědčovalo tomu, že by se to Gabče mělo povézt. A přece! Výzva jménem Dakar přinesla mnoho problémů, ale Gabča ani vteřinu nelitovala, že se do ní pustila. Kromě spousty negativních okamžiků a nepříjemných situací se totiž vnitřně hodně posunula, potkala řadu skvělých lidí a navždy jí v paměti zůstanou neopakovatelné momenty, které zažila. Neuvěřitelný příběh jedné trochu šílené mladé ženy ukazuje, že nadšení a tvrdohlavost přináší zázraky. Je cílová rampa nejsledovanějšího závodu světa konec, nebo se dočkáme nečekaného zvratu?... celý text

Přidat komentář

Marika Vanova
10.09.2022 5 z 5

Příběh první české motorkářky na Dakaru se velmi dobře čte. Je to neskutečná holka. Šla za svým snem, dala do toho všechno, dost riskovala i se svým tělem a životem, ale přes to všechno jí obdivuji. Autor to vyprávění o cestě na nejnebezpečnější závod světa výborně zpracoval a propojil s pohledy několika zainteresovaných lidí v životě Gabči. Samotný Dakar už pár let sleduju, pohled na auta, kamiony, motorky, čtyřkolky a další v dunách je úžasný.

maximus13
03.02.2021 5 z 5

Skvěle popsáno zákulisí dálkových soutěží. Utvrdilo mě to v přesvědčení, že závodníci na motocyklech jsou v dobrém slova smyslu naprostí blázni. Sestřihy z jednotlivých etap Dakaru v žádném případě vůbec nemohou popsat to, co zažívají závodníci na jednotlivých etapách a potažmo po dojezdu v depu. Kniha to alespoň trochu dokáže přenést na čtenáře. Opravdu velice zajímavá kniha.


jobile
23.12.2020 5 z 5

Dokonalá zpověď o cestě za svým snem. I když nejste právě největší fanoušek Dakaru, určitě vám má kniha mnoho co nabídnout k zamyšlení.

xxtom
14.10.2020 4 z 5

Z knihy jsem se dozvěděl jak o životě autorky, tak i hodně o Dakaru a vůbec organizaci velkých rally.

bigbabe
03.09.2020 3 z 5

Čtivě napsáno, pohltilo mě to, ale přece jen Dakar už je jen o penězích jakou spousta dnešních sportů.

peeetta
26.08.2020 5 z 5

Zajímavě sepsaný příběh první české motocyklistky na Dakaru. Kniha popisuje její cestu za snem a jak se jí na té cestě dařilo.

LadyCotton
06.07.2020 4 z 5

Kniha je krásně graficky zpracovaná. Při četbě mi občas vadilo poskládání kapitol (čtěte Gabiny příběh a najednou bum, je tam kapitola věnovaná historii Dakaru apod.).
Co se týče knihy samotné... Je to velice čtivý příběh mladé ženy, která je sice neuvěřitelně cílevědomá, odvážná a je schopna obětovat pro svůj sen cokoliv ale taky je neuvěřitelně naivní. Úplně nevím zda-li je Gabin příběh zrovna inspirativní (je to taková česká dakarova Popelka)... ale přes to všechno: knížka stojí za přečtení. Už jen kvůli zákulisním informacím :-) které jsem třeba v knize Olgy Roučkové značně postrádala.
Ta čtvrtá * je za grafické zpracování knihy a nádherné fotky, kvalitní papir. Bylo vidět že autoři chtěli knihu skutečně "vymazlit" a s porovnáním s podobnou knihou - Olgy Rouckove (Dakar-ctyrkolky) se jim to povedlo.

soukroma
25.04.2020 3 z 5

Tahle kniha není pro toho, kdo chce "poznat Dakar" a zažít jeho atmosféru jinak. Jednak už to není žádný Dakar, a jednak je rozhodně (jen) pro velké fanoušky a znalce motocyklového sportu. Před pár lety jsem četla Na plný plyn od Franty Šťastného (taky měl spoluautora) a bylo to něco docela jiného: mnohem větší zkušenosti, nadhled, žádná nuda, to jsem si užila (a vřele doporučuji všem) - o Dakaru totéž říci nemůžu. Moc popisné a podrobné od základů, přitom málo obsažné co do zkušeností, navíc spousta osudů dalších souvisejících sportovců. Zbytečně výpravná kniha (papír, barvy, styly, nadpisy, obrázky, fotografie), ve výsledku těžká a drahá. 50%

Pozn.: od počátku mne trápil moderní zápis "rally" - pro mě to byla, je a bude vždycky jen rallye!

mira.l
21.04.2020 5 z 5

Poté, co jsem před časem četl (také rozhodně ne nezajímavou) knihu Olgy Roučkové, která poprvé na Dakaru startovala v roce 2018, ovšem na čtyřkolce a která se stala tou opravdu první Češkou, která závod dokončila, tak jsem teď velice rád sáhl i po knize, která mapuje (nejen) to, kterak na druhý pokus stanula na cílové rampě dakarské rallye jako první Češka v historii, která tuto soutěž dokončila na motorce, Gabriela Novotná. Její jméno si pamatuju paradoxně spíš z jejího prvního Dakaru, který jela stejně jako O. Roučková v r. 2018 a po pádu a zlomenině klíční kosti ho nedokončila než z toho druhého, který úspěšně dojela. Sám nevím proč:).
Vím tedy, že první pokus nevyšel, na druhý se jí to podařilo. Stejně tak si vybavuju z nějakého rozhovoru při její první účasti, že si na financování vzala hypotéku, což už samo o sobě zní dost šíleně a je z toho zřejmé, že opravdu hodně chtěla jet. Ale to bylo tak všechno.
Až při čtení knihy jsem si postupně uvědomoval, jak obrovský sen, který si neváhala splnit, to pro byl, jak obrovský je dříč, co to asi všechno obnáší po stránce fyzické i mentální přípravy, shánění financí nejen na samotný závod, ale i na celoroční přípravu. Stejně tak si při čtení může čtenář udělat představu o jejím vývoji jak po stránce závodní, tak lidské. Ona se motorkám začala věnovat relativně pozdě, první silniční motorku si pořídila v 21 letech a
do terénu se dostala ještě o něco později. Sama v knize přiznává, že po stránce techniky jízdy má stále co dohánět, ale vidí i to, jaké jsou v průběhu času vidět pokroky. Tím, že jí chyběly ty úplné základy techniky jízdy, které doháněla jen pozvolna, tak přišly mnohé pády a spousta zranění, svému tělu vystavila v cestě za svým snem v relativně krátkém časovém období hodně tvrdý účet.
A jaké to bylo? Ale zatraceně zajímavé a čtivé!! Zkrátka Cesta na Dakar je hodně poučnou knihou, navíc velice zajímavě zpracovanou, samotný chronologický příběh Gabriely je proložen několika pasážemi s informacemi technického charakteru a rozhovory s několika osobnostmi, které se sice každá jiným způsobem, ale všechny nějak podílely na tom, že se dostala tam, kam se dostala. Postupně se čtenář seznamuje se situací kolem prvního i druhého Dakaru, a v závěru knihy je svědkem jejího jakéhosi "procitnutí", pokud se to tak poněkud neomaleně dá nazvat, v otázce, jak naložit se svou kariérou dál. Ale víc prozrazovat nebudu, snad jen to, že momentálně přechází na větší počet koleček:).
Během čtení jsem si dohledal i její FCB profil, něco si tam pročetl a taky se podíval na dostupná videa. A musím konstatovat, že respekt k téhle drobné holčině ještě vzrostl. Bylo vidět, že závodění si užívá, že to je věc, která ji maximálně naplňuje. Jak píše v knize, má ráda, když to není jednoduché, když je třeba si pořádně hrábnout na limity fyzických i psychických sil ( i když s těmi trochu asi zápasí). No a třeba před tím, že dojela vlastně poslední etapu jejího posledního závodu se zlomenou nohou a pánví, tak nad tím nelze než smeknout, to chce hodně velké sebezapření a morál!
Uživatel callowsick tady píše, že "Čím víc jsem toho četl, tím míň mi byla hrdinka bezvýhradně sympatická", u mě to bylo spíš naopak. Ale to je věc názoru, tak to asi má být. Pokud se mi v té knize zdál někdo řekněme nesympatický, pak je to Ondřej Klimčiw. Sice ji v začátcích její kariéry asi hodně naučil, za to, že se dostala, kam se dostala, asi nemalou měrou vděčí právě jemu, ale on mi z toho vyšel jako člověk, se kterým rozhodně není jednoduchá komunikace a občas se ke Gabriele choval i docela hnusně, hlavně tehdy, když potřebovala nějakou slovní podporu místo toho, aby jí vynadal, jejich povahy byly hodně rozdílné. Ona to v knize na několika místech i naznačila, že situace a nálada v jeho týmu nebyla ideální.
I přes několik pravopisných chyb v psaní mě/mně a také několik hrubic ve shodě podmětu s přísudkem (a že ty mě teda štvou v knihách obecně a většinou za ně hodnocení snižuji) tady jdu do plného hodnocení, protože Gábina a její příběh si to zaslouží a kniha rozhodně stojí za přečtení!!

callowsick
09.03.2020 5 z 5

Úplně jiná kniha o rallye, než jsem kdy četl. Čím víc jsem toho četl, tím míň mi byla hrdinka bezvýhradně sympatická, ale obdiv k houževnatosti zůstává až do konce s překvapivým rozuzlením.
Stojí za přečtení.

rava
06.02.2020 5 z 5

U této knížky rozhodně nepotřebujete záložku. Nedokázala jsem se od ní odtrhnout. Skvěle napsáno.

Spekulant
31.01.2020 5 z 5

Přečteno jedním dechem. Pohodová četba, která na rozdíl od závodu samotného nebolí:-)