Ježevika Ježevika komentáře u knih

☰ menu

A každé ráno je cesta domů delší a delší A každé ráno je cesta domů delší a delší Fredrik Backman

Přečteno jedním dechem a mohla bych znovu. Tato knížečka je nabitá tolika pravdivými moudry, že bych jí zařadila do "povinné četby“ všem lidem, kterým nedochází, že stáří sebou přináší i tento aspekt... a nejen jim. Pro mě nádhera!

03.06.2019 5 z 5


Největší show pod Sluncem Největší show pod Sluncem Richard Dawkins

Absolutně úžasná kniha, kterou si ráda přečtu znovu a znovu. Lidem, kteří pochybují o evoluci a zákonech přírody bych tuto knihu "předepsala" jako povinnou četbu. Nikdo se nemusí bát, že se na něj vyhrne spousta nesrozumitelných, učených slov, mistr Dawkins vše vysvětluje a co víc...vysvětluje pomocí jeho úžasného smyslu pro humor. Pro mě tato kniha byla opradu neskutečným zážitkem.

29.01.2019 5 z 5


Dallas 63 Dallas 63 Stephen King

Snad jedním slovem: NÁDHERA! Opravdu jsem si to užila od prvního písmenka po poslední. Děkuji, pane King, za skvělý zážitek!

31.05.2018 5 z 5


Dalajlamova kočka Dalajlamova kočka David Michie

Moc milá a inspirativní knížka. Je fakt, že jsem milovnicí koček, tak můžu být ovlivněná :-), ale opravdu tahle kniha pohladí po duši a nenásilnou formou člověka "stopne", aby se zamyslel nad sebou a svým životem. Děkuji JSK, Sněžná lvice, Myško ♥

23.02.2018 5 z 5


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Pro mě naprosto úžasná kniha, která bude mít vždy místo v mojí knihovně. Místy je sice náročnější kvůli dokumentům z archívů, ale mně osobně to nevadí, zajímalo mě prostě všechno. Kniha je mi blízká i tím, že jsem kousek od Žitkové (ve Slavkově u Dolního Němčí) prožila své mládí a tento kraj mám prostě moc ráda. Ještě si pamatuji "bábinky" v krojích, ale bohyně už ne. Kateřina Tučková je dle mého názoru autorkou, která svými knihami přežije mnoho generací a její "hvězda" nezhasne po pár letech, jak se to stává mnoha autorům. Moc se těším na další knihy.

03.01.2018 5 z 5


Dívka v pavoučí síti Dívka v pavoučí síti David Lagercrantz

Dle mě naprostý propadák. Sice jsem to dočetla, ale spíš že zvědavosti, jestli se z toho zázrakem nevyloupne něco lepšího. Z Lisbeth se stala geniální superhrdinka, její sestra oplývá neskutečnou krásou a jejich bratr necítí bolest. Snad za to vše může genetika...hm, myslím, že genetikové by se dost nasmáli. A to je jen na okraj, abych neprozradila všechny na hlavu postavené věci...

26.12.2017 odpad!


První konec První konec Lauren James

Nejdřív jsem se nemohla začíst, netušila jsem o půjde, ale od druhé poloviny bomba. Určitě si přečtu i pokračování od této mlaďoulinké autorky.

26.11.2017 4 z 5


Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Za mě, naprosto úžasná kniha, která bude mít vždy místo v mojí knihovně. Jednak obdivuji inteligenci autorky, která dokázala historická fakta naprosto bravurně zapracovat do knihy, kterou dokáže přečíst i člověk, který historii "moc nemusí" a dále Brno je mojí srdeční záležitostí, takže opravdu děkuji za tuto úžasnou knihu. Tím víc, že nyní žiji v bývalých Sudetech a otázka vystěhování poloněmeckých rodin mě zajímá víc než dříve.

13.11.2017 5 z 5


Prvok, Šampón, Tečka a Karel Prvok, Šampón, Tečka a Karel Patrik Hartl

Pro mě moc fajn oddychovka, přečtená pomalu jedním dechem. V nadsázce a humoru dokázal autor skrýt vážná témata. Člověk se může podle nálady buď smát nebo se zamyslet nad hlubším významem - jak je komu libo ;-)

02.11.2017 4 z 5


Sněží, sněží... Sněží, sněží... Lauren Myracle

Knihu jsem přečetla jedním dechem a myslím, že si plný počet hvězdiček naprosto zaslouží. A to zejména díky nápadu propojit tři povídky v jeden moc fajn příběh, jenž všichni tři autoři velmi podařeným literárním stylem.

30.09.2017 5 z 5


Smrt je mým řemeslem Smrt je mým řemeslem Robert Merle

Naprosto souhlasím s pepa4081. Přečteno pomalu na jeden zátah. Literárně úžasné, ich forma dodává už tak děsivé faktické skutečnosti, osobní dimenzi. Opravdu doporučuji všem, kteří toto téma "ustojí".

30.08.2017 5 z 5


Když to tam není, tak to tam nehledej Když to tam není, tak to tam nehledej Ivana Chřibková

Souhlasím s komentářem Hanin. Úplně jsem se vžila do let, kdy jsem kvůli nepodařenému účesu měla problém vyjít na ulici. Velmi vtipně napsaná knížečka, která má v sobě i kus životního moudra.

14.08.2017 4 z 5


Kocour Bob Kocour Bob James Bowen

Dle mě, naprosto úžasná kniha, která má navždy místo v mojí knihovně. Obdivuji Jamese i Boba, oba dva úplně stejně a ze všeho nejvíc jejich přátelství, které se jen tak v dnešní době nevidí.

09.07.2017 5 z 5


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Tento způsob humoru prostě "můžu". Když se k tomu přidá skvělá autorova čeština, je rozhodnuto - pět hvězdiček!

21.06.2017 5 z 5


Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Tato kniha mě skutečně dostala. A to jak po stránce stylu, tak obsahu. Nádherně zpracované, poměrně vážné téma, které je v běžném životě poněkud opomíjeno - smutek nad ztrátou milovaného člověka, jenž byl pro vás v celém životě vše. Pro mnoho lidí ve starším věku tímto vše končí a nedokáží dál žít. Když se k tématu přidá autorův osobitý humor, není co řešit... tuto knihu si přečtu ještě mnohokrát, i když mně k závěru tekly slzy proudem.

29.05.2017 5 z 5


Zavolejte sestřičky Zavolejte sestřičky Jennifer Worth

Úžasná kniha! Pro mě velmi poučná v oblasti poválečného porodnictví a života chudých, které autorka dokázala popsat s lehkým humorem, ale i skepsí nad "středověkými" poměry, ve kterých tenkrát chudí lidé žili. Osobně zkusím kouknout i na seriál BBC.

16.05.2017 5 z 5


Pokání Pokání Ian McEwan

Nádherná kniha! Mistrně napsaná, výborně líčené pocity. Ze začátku čtenář opravdu netuší "co z toho vyleze", ale konec stojí za to! Jednoznačně doporučuji!

25.05.2013 5 z 5


Tajemství Tajemství Rhonda Byrne

Tato kniha je napsaná velmi mistrně...dokáže oslovit jak věřícího člověka, tak ateistu, člověka velmi vzdělaného i nevzdělaného. Jediného koho neosloví, je ten, který je již v životě naprosto šťastný a psychicky vyrovnaný.
Osobně jsem si musela při četbě odmyslet ten americký "wau" efekt a vybrat z toho to co mně připadne podstatné.
Dle mě základní tezí knihy je "pocit štěstí". Pokud je člověk šťastný, jsou mu věci mnohem lépe "od ruky", více si věří, méně přemýšlí o nemocech... stáří, než člověk, který je nešťastný a nespokojený sám se sebou. Nespokojený člověk má tendenci již dopředu vše odsuzovat k neúspěchu, šťastný člověk přistupuje k novým věcem s euforií.
Kniha vysvětluje, jakým způsobem se člověk může k pocitu štěstí dopracovat. Není to samozřejmě jediný způsob, ale jeden z možných. Záleží na každém z nás, jak se ke svému štěstí dostaneme... ať už s pomocí "Tajemství" nebo bez něj.

25.05.2013 4 z 5


Moravané pod mrakodrapy Moravané pod mrakodrapy Josef Malík

I po letech, která uběhla od Expo 67, se člověk zasměje i poučí.

23.05.2013 5 z 5


U čtyř satanů U čtyř satanů Josef Malík

Kniha mého zesnulého tatínka. Doporučuji pro čtenáře, kteří zažili období kolektivizace a mají rádi humor toho spisovatele.

23.05.2013 5 z 5