Jane2016 Jane2016 komentáře u knih

☰ menu

Trable s láskou Trable s láskou Jules Wake (p)

Věřím, že se najde opravdu málo čtenářů, kteří by nikdy neslyšeli o Jules Wake (Julii Caplin). Oblíbená a milovaná autorka románů pro ženy. A já se samozřejmě řadím mezi ty čtenáře, kteří Julii Caplin zbožňují a četla jsem snad všechny její knihy.

A jelikož mi rukama prošlo opravdu spoustu příběhů Julie Caplin, troufnu si tvrdit, že tento je v něčem odlišný. Přišlo mi, že příběh je určený spíše mladších čtenářům – young adultovka. Příběh byl dle mého názoru velmi prvoplánový, každopádně mě bavil a četl se skvěle. Pokud jste ale zvyklí na klasickou „caplinovku“, tak se připravte na to, že „Trable s láskou“ jsou trochu odlišným příběhem než všechny předchozí z této série.

Za mě fajn čtení, které doporučuji. Je vhodné i pro mladší čtenáře.

26.04.2024 4 z 5


Léčebna Léčebna Helen Fields

Wau, autorka Helen Fields mě nepřestává překvapovat. Tato kniha mě na sebe upozornila nejen lákavou obálkou, ale i napínavou anotací. A protože knihy Fields mě nesčetněkrát v minulosti nadchly, řekla jsem si, proč nezkusit i tento příběh.

A ještě, že jsem tak udělala. Kniha se odehrává v naprosto děsivém prostředí, v přísně střeženém ústavu pro ty nejhorší zločince. Úzkost a paranoia je téměř na každé stránce a věřte mi, že pokud se do čtení pustíte, budete mít pocit, jako by na Vás někdo hodil těžkou, neprodyšnou deku.

Kniha, ačkoliv má přes 400 stran, se čte perfektně. Nejsou zde žádné vycpávkové části a věřím, že se během čtení nebudete nudit ani jednou. Pokud máte rádi detektivky/thrillery, tak tuhle knihu byste rozhodně neměli minout.

Tato kniha mě opět přesvědčila o tom, že Helen Fields píše skvěle. Asi se budu muset vrátit ke knihám, které napsala v minulosti.

26.04.2024 4 z 5


Dívky na kopci Dívky na kopci Alison Belsham

Čerstvá novinka od Alison Belsham je tady!
Od autorky jsem v minulosti přečetla Tatérku a moc se mi líbila. Proto, když jsem se dozvěděla o nové knize, těšila jsem se ni!

Kniha byla pozoruhodná! Inspektorka Lexi Bennettová mi byla celou dobu velmi sympatická, což si myslím, že je u těchto začínajících sérií hlavní. Děj utíkal svižně a než jsem se nadála, četla jsem poslední kapitolu.

I když se jedná o thriller (detektivku), tak jsem se, až překvapivě, do knihy velmi „nacítila“. O čemž svědčí i moje slzy, které mě provázely v posledních kapitolách knihy.

Jedná se o opravdu povedený příběh a já Vám jej velmi doporučuji, myslím, že tato série nám přinese ještě hodně kvalitního čtení! Rovněž Vám doporučuji knihu začít číst v momentě, kdy budete mít volno, protože je složité se od čtení odtrhnout!

24.04.2024 4 z 5


Informační detox Informační detox Michaela Dombrovská

Nedokážete se najíst bez toho, aniž byste koukali do mobilu? Stále kontrolujete, jestli se na sociálních sítích nestalo něco nového? Obklopujete se věcmi a ani nevíte proč? Tak to tahle kniha bude přesně pro Vás!

Dozvíte se spoustu zajímavých věcí o informačním minimalismu a informačním detoxu! Já si knihu vychutnávala opravdu dlouho, četla jsem ji postupně, ale stálo to za to! Pár věcí ve svém současném životě určitě změním.

Pokud Vás kniha zaujala, nebojte se po ní sáhnout, myslím, že i spoustě dalším by mohla ušetřit spoustu nervů!

20.04.2024 4 z 5


Psí štěstí Psí štěstí Petra Schier

Máte rádi pohodové knížky, romantiku a jste milovníci pejsků? Tak tohle bude kniha pro Vás! Tato knížka na Vás dýchne pohodou a klidem už po přečtení prvních pár vět!

Já se do čtení pustila s velkými očekáváními. Chtěla jsem si odpočinout a nasát atmosféru života na pobřeží. A tohle všechno se mi povedlo. Kniha je příjemně napsaná, nenáročná a než se nadějete, budete u poslední kapitoly.

Pokud hledáte nějakou fajn knihu na léto k moři, tak tuhle opravdu moc doporučuji. Myslím, že během jejího čtení zapomenete na všechny starosti a budete si jen užívat příběh Mel a malé labradorky Čoko. Co víc si může čtenář přát!

Upozornění: Nezaručuji, že si po dočtení nebudete chtít pořídit svoji malou labradorku!

20.04.2024 4 z 5


Všechny naše životy Všechny naše životy Sophie Astrabie

Musím se přiznat, že obálka téhle knihy mě zaujala na první pohled. A s ní i věta: „Někdy je snazší ponořit se do života druhých než žít ten svůj.“

Hned co mi kniha dorazila domů, všimla jsem si označení „pro milovníky filmu Amélie z Montmartru“. Tento film mám ráda a opětovně se k němu vracím, každopádně jsem byla trochu skeptická, jestli tomu opravdu tak bude.

Kniha je pohodová, nikam nespěchá, donutí Vás číst pomalu a rozvážně. Já během pár stránek nasála celkovou atmosféru a chvilkami jsem v knize opravdu nacházela prvky společné s Amélií.

Pokud hledáte pohodovou knihu, která je o hledání sebe sama, tak Vám „Všechny naše životy“ moc doporučuju. Já si u knihy krásně odpočinula a zapomněla na svět kolem sebe.

20.04.2024 4 z 5


Korejské halušky Korejské halušky Dominika Sakmárová

Veselé historky z cest po Jižní Koreji! No řekněte sami, koho by tato věta nezaujala! Já jakožto milovnice cestopisů jsem okamžitě věděla, že si tuto knihu musím přečíst!

A knížka je skvělá, vtipně napsaná, zajímavá a během čtení není chvilka, kdy byste se jako čtenář nudil. Já jsem velmi ocenila kratší kapitoly, a obrázky!

Z knihy jsem nadšená a velmi ji doporučuji! V následujících dnech se pustím do autorčiny další knihy s názvem „Kočičí kožich a velbloud u Velké čínské zdi“.

13.04.2024 4 z 5


Za zamčenými dveřmi Za zamčenými dveřmi Freida McFadden

Za zamčenými dveřmi, kniha, na kterou jsem v posledních pár dnech vídala samé pozitivní a nadšené ohlasy. Proto, když jsem na knihu narazila u nás v knihovně, potichu jsem zajásala a hned se doma pustila do čtení.

Co je potřeba říct, v životě jsem přečetla již spousty thrillerů. Jsou takové, které přelouskáte během jednoho dne, ale v paměti Vám dlouho nezůstanou. A pak jsou ty, které čtete, neustále říkáte „Wau“, tak tohle je boží a děj nezapomenete. A přesně taková je tahle kniha. Čtivá, dechberoucí a se skvělou zápletkou. Samozřejmě jsem se během čtení snažila uhádnout pachatele, ale byla jsem vedle. Konec knihy mě naprosto odrovnal!

Boží! Skvělé! Doporučuji všema deseti! Tahle kniha si opravdu zaslouží ten boom, který kolem sebe má.

08.04.2024 5 z 5


Zbožňuju tě navždy Zbožňuju tě navždy Veronika Rei

Existují knihy, které prolétnete, nic ve Vás nezanechají a jdete dál. A existují knihy, jejichž děj Vás zasáhne. Knihy, obsahující věty, ze kterých máte husí kůži po celém těle. Nezapomenutelné knihy. A právě mezi ty patří „Zbožňuju tě navždy“.

Knížku jsem přečetla během chvilky, ačkoliv moje plány byly dávkovat si ji postupně. Jakmile jsem se pustila do čtení, věděla jsem, že budu mít dočteno hned.

„Zbožňuju tě navždy“ je totiž krásná kniha, taková, která Vás donutí se zamyslet nad Vaší současnou životní situací, ale i nad starými bolístkami a křivdami. Během čtení jsem zažívala spousty emocí, smutek, lítost, ale i radost a vděk. Myslím, že knížka by měla být povinnou četbou pro mladší ženy a dívky. Troufnu si tvrdit, že každá z nás někdy ztrácela čas s někým, kdo za to vůbec nestál a zapomněly jsme se starat o potřeby té dušičky uvnitř nás.

Krásná kniha, nádherné ilustrace a dojemný příběh. Knihu doporučuji všema deseti. A rozhodně ji zařadím mezi nejlepší tohoto roku.

08.04.2024 5 z 5


Doma na cestách Doma na cestách Tadeáš Šíma

„Doma na cestách“, cestopis s krásnou obálkou, který mě zaujal na první pohled. Obecně cestopisy vyhledávám, a proto jsem se rozhodla, že zkusím i tento!

Autor Tadeáš Šíma píše velmi poutavě, příběhy popsané v knize mě bavily a dobře se mi četly. Jediné, co bohužel musím vytknout je absence fotek. Většinou jsou cestopisy narvané k prasknutí fotografiemi z cest. Jídel, krajiny či zvířat, a tohle mi tady chybělo. Autor sice píše skvěle a daná místa si lehce představíte, ale přece jen bych ty fotografie uvítala.

Každopádně myslím, že kniha je povedená, moc cestopisů z této oblasti jsem nečetla a musím říct, že bylo to příjemně osvěžující. Pokud hledáte fajn oddechovku na léto, tak se vůbec nebojte po této knize sáhnout.

08.04.2024 3 z 5


Neviditelné ženy Neviditelné ženy Caroline Criado Perez

Genderová nerovnost, téma, které posledních pár let hýbe světem. Důležitá problematika, kterou je potřeba řešit a mluvit o ní. A jelikož jsem o tomto tématu mnoho knih nečetla, řekla jsem si, proč nezkusit právě tuto!

A byla to jízda! Kniha se totiž zabývá genderovou nerovností z tolika různých úhlů pohledu, že Vám jde jako čtenáři hlava kolem. Ekonomika, politika, zdravotnictví a mnoho dalších! Celá kniha je opravdu velmi detailně propracovaná, o tom svědčí i seznam zdrojů, uvedený ke konci knihy. Čili pokud se vyžíváte v datech, tohle bude něco pro Vás.

Sama jsem nesčetněkrát četla s otevřenou pusou. Ačkoliv bych si jako žena myslela, že jsme na dobré cestě k rovnosti, kniha mě velmi rychle přesvědčila o opaku!

Každopádně se čtením jsem nadmíru spokojená. Věřím, že tato kniha bude nějakou dobu rezonovat na sociálních sítích a je to jenom dobře! O tomto tématu by se mělo mluvit. Pokud přemýšlíte nad přečtením, rozhodně jděte do toho!

05.04.2024 4 z 5


Za kamna vlezem ... aneb Hrst pranostik, povídání o tradicích a osvědčené babiččiny recepty Za kamna vlezem ... aneb Hrst pranostik, povídání o tradicích a osvědčené babiččiny recepty Kamila Skopová

Tradice, recepty a zvyklosti. To je něco pro mě. „Za kamna vlezem“ je kniha, která mě dokázala zaujmout na první pohled. Obálka působí takovým milým a příjemným dojmem, takže aniž bych si přečetla anotaci, pustila jsem se do čtení.

A kniha je skvělá, najdete zde pranostiky, zvyklosti, tradice a spouustu receptů. Mě samotnou čtení tak bavilo, že jsem knihu přečetla na jeden zátah. Pokud se rádi vracíte ke kořenům, tak tohle bude něco pro Vás!

Knihu doporučuji všema deseti!

05.04.2024 4 z 5


Ester Ester Markéta Prášková

Pokud bych si měla vybrat oblíbeného českého autora, Markéta Prášková by byla mezi prvními lidmi, kteří by mne napadli. Její předchozí knihy: Rozbité světy či Balada o snech, mě tak zaujaly a zasáhly, že si příběhy z těchto knih vybavím i dnes.

A asi Vás nepřekvapí, že jsem z Markéty další knihy dojatá i tentokrát. Opravdu nevím, jak to autorka dělá, ale pokaždé mě svým příběhem zasáhne.

Ester je silný příběh, který se odehrává v nelehké době. A nelehká doba jde ruku v ruce s nelehkými osudy. Společně s hrdinkou Lídou zažíváme atmosféru vsi, která je pod permanentním dohledem gestapa. Klidu Lídě ani nepřidává, že schovává židovskou holčičku. Atmosféra strachu a bezmoci je na každé stránce a čtenáři nezbývá než číst s otevřenými ústy. A Ačkoliv je příběh z období války, nechybí zde romantická linka. Protože jak všichni víme, láska kvete v každé době. Nechci Vám nic spoilerovat, ale co můžu říct je to, že tato láska je čistá, krásná a bezelstná.

Čtení bylo skvělé a knížku určitě zařadím mezi nejlepší tohoto roku. @marketapraskova9 smekám!

05.04.2024 5 z 5


Očima kriminalistů Očima kriminalistů Miroslav Vaňura

Aniž bych si přečtla anotaci, věděla jsem, že tato kniha bude něco pro mě. Rozhovory se špičkami české kriminalistiky, věta, která zněla tak dobře, že jsem se do čtení pustila prakticky hned, jak mi kniha dorazila domů. Zvučná jména jako Štoček či Pleskot, dokážou nalákat nejednoho čtenáře.

Přiznám se, že já knihu přečetla na jeden zátah, jelikož se jedná o rozhovory, čtení příjemně plyne a než se nadějete, jste na konci knihy. Můžete se těšit na detailní popisy policejní práce. A rozhovory nejen s kriminalisty, ale i se soudním lékařem či státním zástupcem. Neoddělitelnými profesionály, kteří jsou součástí celého vyšetřování. Škoda, že kniha nemá o pár kapitol více, začetla jsem se a chci ještě!

Pokud Vás zajímá „true crime“, tak Vám tuto knihu velmi doporučuji. Jelikož má pouhých 200 stran, budete mít přečteno raz dva!

01.04.2024 4 z 5


Jedna trefa stačí Jedna trefa stačí Lane Randall

Jedna trefa stačí, kniha vyprávějící o generaci miliardářů. Kniha, která pro mě byla nevšedním čtenářským zážitkem!

Literaturu faktu mám obecně velmi ráda a vyhledávám jí. Proto, když jsem narazila na tuto knihu, téměř hned jsem věděla, že jí musím zkusit. A dobře jsem udělala!

Čtení je totiž opravdu fascinující. Některé příběhy z knihy jsem znala, některé nikoliv. A právě ty, které jsem neznala mě zaujaly nejvíce. Příběh Spotify, Airbnb nebo Twitteru. Pro nás aplikace či služby, které využíváme pravidelně, ale o jejich vzniku už ví málo kdo z nás. A to je velká škoda, nemyslíte! Pojďte to napravit a knihu zkuste.

25.03.2024 4 z 5


Závod s časem Závod s časem Lisa Regan

V pořadí osmý případ s detektivkou Josie Quinnovou je tady!

Tato série je moje oblíbená, takže jakmile jsem se dozvěděla, že je na světle světa další díl, těšila jsem se na něj jako malá holka!

A příběh je stejně skvělý jako předchozí díly. Nevím, jak to Lisa Reganová dělá, ale pokaždé ty její 400stránkové knihy přelouskám za den za dva! Píše tak čtivě a poutavě, že knížka nejde odložit ani na chvíli.

Děj mě neskutečně bavil a předčil má očekávání. Určitě bude patřit mezi mé oblíbenější z této série!

Jako u předchozích dílů ani zde nemám, co bych vytknula. Opravdu pokud přemýšlíte, že se do série s Josie Quinnovou pustíte, tak neváhejte!

Moc se těším na další pokračování!

24.03.2024 4 z 5


Můj příběh jménem POLICIE Můj příběh jménem POLICIE Jan Duda

Zajímalo Vás někdy, co dělají policisté celé dny? Co dělají, když nejsou v terénu? A jaká je vlastně jejich každodenní náplň práce? Protože pokud ano, tato kniha bude přesně něco pro Vás!

Sama čtu podobné knihy velmi ráda. Vždycky se dozvím něco nového a občas i stihnu přehodnotit pár předsudků. A něco takového se mi stalo i v této knize. Autor je totiž během vyprávění velmi otevřený a upřímný, a to dodává knize ten správný šmrnc. Ačkoliv se nejedná pouze o policejní historky, pár jich v knize najdete. Věřte mi ale, že ty, které autor v knize uvedl stojí za to.

Knížku jsem zhltla za jeden den a jsem velmi spokojená. Pokud Vás kniha zaujme, rozhodně ji zkuste!

22.03.2024 4 z 5


Královna a její corgi Královna a její corgi Caroline L. Perry

Jelikož se řadím mezi milovníky corgíků a královské rodiny zároveň, tahle kniha mě nemohla minout! A i když nejsem cílová skupina, musela jsem ji nutně mít!

Opravdu musím pochválit překrásnou obálku knihy. Pokaždé, když se na ni podívám, musím se usmívat. A musím se přiznat, že úsměv mě nepřešel ani při samotném čtení. Nejenže je kniha napěchovaná ilustracemi, ale i milým a krásným textem. Pokud stejně jako já máte rádi pejsky corgi a zajímá Vás královská rodina, tak Vám knížku doporučuji všemi deseti. A stejně tak knihu doporučuji, pokud jde královská rodina mimo Vás. Musím říct, že podobně povedenou knihu jsem dlouho nečetla a mám upřímně velikánskou radost, že patří do mé knihovny.
Troufám si tvrdit, že až budu jednoho dne vybírat čtení pro své vlastní děti, tato kniha bude mezi prvními, které mě napadnou.

22.03.2024 5 z 5


Pod rouškou šikany Pod rouškou šikany Blažena Hlasová

Pod rouškou šikany, kniha, která mě v posledních týdnech velmi zaujala a často se objevovala na mém Instagramu nebo Facebooku. Vypráví příběhy zdravotníků, kteří si na pracovištích prošli šikanou a jelikož mě příběhy ze zdravotnictví zajímají a vyhledávám je, rozhodla jsem se, že si knihu přečtu.

Z příběhů mi bylo smutno. Sestřičky a zdravotníky celkově vnímám jako takové anděly, kteří jsou nám nablízku, když je nám nejhůř. Jako někoho, kdo Vás podporuje během nejtěžších chvil Vašeho života.

A nebudu lhát, z příběhů, které jsou v knize popsány jsem zaskočená. Tolik surovosti a dětinského chování, které zdravotní sestry v knize popisují vůči jejich osobě. Tolik ponižování a vlastně kvůli čemu? Kvůli věku, úrovni vzdělání, národnosti. Kvůli tomu, že jste na pracovišti nová. Kvůli tomu, že jste introvertní a mnohdy se nedokážete ozvat. Hrůza.

Jsem ráda, že podobné knihy vycházejí a že se o tomto tématu bude více mluvit Knihu doporučuji všemi deseti.

19.03.2024 5 z 5


Jako Fénix z popela Jako Fénix z popela Pavlína Lerchová

Fuh, ani si nepamatuji, kdy naposledy jsem četla, takhle náročnou a smutnou knihu. Kniha „Jako fénix z popela“ mě zaujala svou smutnou větou na obálce: „Příběh matky, která přežila svou dceru“. Ačkoliv jsem moc netušila, co od knihy čekat, pustila jsem se do čtení.

A řeknu Vám, že autorka Pavlína Lerchová si zaslouží můj obdiv. Příběh, který je popsaný v knize je opravdu dechberoucí, ale napříč všem ranám osudu v závěru knihy čtete příběh ženy, která předává ostatním sílu a je nabitá optimismem.

Já jsem během čtení zažívala snad všechny různé emoce. Neubránila jsem se slzám, vyjadřovala jsem obdiv a konec knihy mne naplnil nepřeberným pocitem síly a odvahy.

Knihu doporučuji opravdu všem. Já hodnotím plným počtem hvězd.

19.03.2024 5 z 5