Korejské halušky

Korejské halušky https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534612/bmid_korejske-halusky-65f980aeea11b.jpg 4 29 10

Jižní Korea není jen kimči a k-pop! Vydejte se na zábavnou cestu po Jižní Koreji spolu s autorkou svérázného cestopisu Kočičí kožich a velbloud u Velké čínské zdi. Korejské halušky jsou druhou knihou sinoložky Dominiky Sakmárové. Autorka znovu balí kufry a vydává se za dobrodružstvím, tentokrát ovšem s celou svou rodinou, navíc ještě o kus dál na východ – do hypermoderní Jižní Koreje, země, která musí být ve všem o krok napřed a kde berou platební karty i u stánku s cukrovou vatou. Dominika své zážitky z místa překypujícího kulturními odlišnostmi zpracovala do více než šedesáti krátkých kapitol, které vás nejen pobaví, ale i mnohé naučí. Na stránkách knihy nahlédnete například do mateřské školy, okusíte tradiční jídla, poznáte tamní módu, ale také se dozvíte, jaký je rozdíl mezi hygienickou a nehygienickou přírodou nebo jak si před krutou zimou dobře zaizolovat okna bublinkovou fólií. Autorka vypráví svižně, s nadhledem a vtipem. Čtenáře jistě potěší i bonusové historky a doprovodné ilustrace Michaely Ahonen.... celý text

Humor Literatura slovenská Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Jota
Originální název:

Kórejské halušky , 2022


více info...

Přidat komentář

libuse6749
včera

Vydejte se spolu s Dominikou Sakmárovou za dobrodružstvím na Dálný východ a přijměte výzvu, stejně jako její rodina, přestěhovat se jeden rok do Jižní Koreje.

Při čtení tohoto netradičního cestopisu jsem se rozhodně nenudila. Zaujala mě již obálka a stejně originální kresby, od Michaely Ahonen , doplňovaly i uvnitř jednotlivé krátké kapitoly.

Co ví průměrný Čech o Jižní Koreji by se dalo spočítat na prstech jedné ruky. Autorka dokázala nahustit do této útlé knížky mnoho informací, navíc takové, u kterých nebudete zívat nudou. Garantuji zajímavosti, odlišnosti i vtipné perličky z běžného života Korejců podané navíc s nadhledem a humorem. Úsměv mi prakticky při čtení nemizel ze rtů, ač začátek pro rodinu s malými dětmi musel být těžký, zvláště, když přicestovali právě v době světové pandemie. Jedna z prvních kapitol tedy popisuje, jak probíhala inteligentní karanténa. Následuje vysvětlení chytáku, jakou barvu mají semafory v Koreji, ochrana osobních údajů ve veřejném sektoru v praxi nebo specifické počítání věku u kojenců.
Vzhledem k tomu, že má dcerka začala tento rok navštěvovat mateřskou školu, tak mě zaujal provoz školek, od stravování, časového rozvrhu, až po hygienické restrikce a každodenní reporty s hodnocením. Dozvíte se i k čemu potřebují domácnosti v zimě bublinkové fólie, ale i jak běžní Korejci tráví letní dny.

Abych to zkrátila, bavila mě každá kapitola a knížka naprosto předčila má očekávání.

PS: asi nikoho nepřekvapí, že Korejci při focení říkají 3,2,1 KIMCHI!!!!!

Ditules
25.04.2024 4 z 5

(SPOILER) Říká se Jiný kraj - jiný mrav. Tato kniha to přesně vystihuje. Autorka, vystudovaná sinoložka, se už podruhé vrhá za dobrodružstvím do Asie. Tentokrát si s rodinou vybrali Jižní Koreu. V krátkých kapitolkách se vždy věnuje jednomu až dvěma tématům z této kultury. Dozvíme se tak např., že LED obrazovky jsou všude, opravdu všude. Perspektivní místa na hřbitovech jsou ty u dálnice a na semaforech svítí zvláštní druh modré, tzv. čcheng.
Milé čtení.


Schmetti
24.04.2024 5 z 5

Jižní Korea je moje vysněná země, kam bych se strašně ráda podívala. O tuto zemi jsem se začala zajímat před 5 lety, kdy jsem propadla kouzlu k-popu (díky BTS a The Rose) a k-drama. Nezůstala jsem jen u toho, Korea, ať ta nahoře či dole, mě moc zajímá a miluju se dozvídat o její kultuře. Zbožňuju jejich úctu. A přesně Korejské halušky jsou knihou, která mě vtáhla dovnitř, jako bych se v Koreji ocitla.

Autorka knihy Dominika Sakmárová se s celou svou rodinou vydala do Jižní Koreje a žila tam celý rok, přičemž nám do cca 60 kapitol sepsala všechny možné zážitky, kulturní odlišnosti, zvyky, přírodu, jídlo a moderní svět. Za každou kapitolou najdeme doprovodné ilustrace od ilustrátorky Michaely Ahonen, které vám sem ukážu.

Asi nejvíc mi utkvěla v hlavě korejská zima, kdy Korejci nosí žabky bez ponožek, dlouhé péřové bundy a okna lepí bublinkovou fólií. A i v mrazu pijí ledové americano. Představte si domácnost, kde na vás všechny spotřebiče mluví (dveře také) nebo vyhrávají hity k-popu. Na pláži se nekoupe, ale griluje. Korejské pohádky pro děti jsou také velmi zajímavé. O těhotné ženy se pečuje jako o královny. Staré stromy dostávají infuze nebo prodlužovačky máte na ulici. A to opravdu není vše. Nikde jinde jsem se o Koreji nedozvěděla tolik, jako právě v Korejských haluškách.

S knihou jsem prožívala úplně všechno. Miluju to! Autorka píše moc vtipně a svižně, téměř pořád jsem se smála a usmívala. A navíc je moc milá, sympatická a krásná!

Už teď vím, že tento skvostný knižní počin bude patřit mezi moje topky a budu se k ní vracet!

Těším se na další knihu, ba ne, nemůžu se dočkat!

Doporučuji všem, kteří rádi poznávají jiné kultury, baví je cestopisy nebo miluji Jižní Koreu.


Hodnocení: 10/ 5


Za knihu děkuji nakladatelství Jota.

Najdete mě na:
IG: @terischmetti_books
http://instagram.com/terischmetti_books
Blog: http://blumensprache.hikaru.cz/

Jane2016
13.04.2024 4 z 5

Veselé historky z cest po Jižní Koreji! No řekněte sami, koho by tato věta nezaujala! Já jakožto milovnice cestopisů jsem okamžitě věděla, že si tuto knihu musím přečíst!

A knížka je skvělá, vtipně napsaná, zajímavá a během čtení není chvilka, kdy byste se jako čtenář nudil. Já jsem velmi ocenila kratší kapitoly, a obrázky!

Z knihy jsem nadšená a velmi ji doporučuji! V následujících dnech se pustím do autorčiny další knihy s názvem „Kočičí kožich a velbloud u Velké čínské zdi“.

tereza1198
07.04.2024 5 z 5

Vždycky jsem chtěla vidět Jižní Koreu. Po přečtení knihy už vlastně ne. Nemají tam čaj, koupelny jsou ledové, všude beton, kartonové krabice a plast. Korejci nechodí moc ven a jen se fotí na Instagram. Vím, že to autorka brala s nadsázkou. Kniha byla vtipná, poučná a moc se mi líbila. Ale cestu do Koreji raději škrtám.

lusila
27.07.2023 5 z 5

O Kórei toho veľa neviem, preto som si túto knihu užívala. Vtipný pohľad na život ma pobavil, teda, počula som všeličo, ale venčenie kvetov v kvetináči ma poriadne rozosmialo.

wiix
29.01.2023 4 z 5

Ak nesledujete Dominiku Sakmárovú a libujete si vo vychytávkach, odlišnostiach, zaujímavostiach a srandách ďalekého východu, tak robíte chybu. Po Mačacom kožuchu prichádzajú Kórejské halušky atie sú rovnako vtipné a zaujímavé. Medzi dvoma drámami, thrilermi či romantikami je to ideálne čítanie. Pobaví aj informuje. Ale teda hlavne pobaví.Moje naj sú zima v Kórei, škôlky lebo to je také aktuálne alebo ich jedlo a to ako to autorka vtipne zaobalila.

Knihochod
25.01.2023 5 z 5

Keď som sa dozvedela, že táto knižka uzrie svetlo sveta, moje počiatočné nadšenie bolo veľmi veľké, nakoľko som si prvú knihu od Dominiky naozaj užila a mala som v čerstvej pamäti, ako skvelo bola napísaná a ako som sa pri nej bavila.

Určite však poznáte ten nenápadný avšak nie veľmi príjemný pocit, keď vás prepadne strach, či tá ďalšia kniha bude aspoň podobne úžasná. S veľkou radosťou však musím povedať, že i keď som ja tento strach zažívala, bol úplne zbytočný.

Tentokrát sa prostredníctvom krátkych poviedok môžeme pozrieť do Kórei v období celosvetovej pandémie a opäť sa dozvedieť niečo o tamojších ľuďoch a ich zvykoch s humorom Dominike vlastným.

Taktiež chválim priložené čiernobiele ilustrácie, ktoré by som uvítala aj v Mačacom kožuchu, kórejské rozprávky a veľmi pekným bonusom je aj QR kód, ktorý čitateľa po jeho naskenovaní presmeruje na Dominikine fotky zo života v Kórei.

Myslím si, že táto knižka je skvelá pre všetkých čitateľov všetkých vekových kategórii. Je vtipná, poviedky sú krátke, stručné, skvelo napísané a ja to jednoducho zbožňujem.

Kutcho
19.05.2022 4 z 5

Pokračovanie od Dominiky Sakmárovej je v podstate ako prvý diel, no napriek tomu iné. Nie je také zábavné, ale zasa je písané organizovanejším spôsobom, a stále je veľmi poučné a udivujúce, ako rozdielne žijú a aká je odlišná mentalita ľudí východne od nás. Odkaz na fotky opäť potešil a páčili sa mi aj bonusové príbehy. Táto kniha nie je nutnosť, ale stále sa jedná o príjemné čítanie, a možno pre mamičky ešte o to väčšie.

Vknihách
30.04.2022 5 z 5

Tri roky života Dominiky Sakmárovej v Kórei je zhrnutý z tých najzaujímavejších momentov a príhod práve v tejto knihe. Vrelo vám knihu odporúčam, či už vás Kórea a jej obyvatelia zaujímajú alebo nie. Dominika píše príbehy\poviedky v krátkych kapitolách s riadnou dávkou humoru. Napriek koronavírusu, ktorý cestu a život v krajine slovenskej rodinke rozhodne neuľahčil,som mala pocit,akoby Dominika všetko zvládla s úsmevom na perách…akoby sa riadila heslom SVET JE GOMBIČKA ,a to ja na ľuďoch veľmi obdivujem(teda aj to, že vzala 2 malé deti do neznámej krajiny…ja mám kŕče v bruchu keď mám ísť do obchodu kde to nepoznám). Text je doplnený, na rozdiel od Mačacieho kožuchu..,čiernobielymi ilustráciami. Veľmi sa mi páči kórejčina,myslím, že keby namiesto (nášho)písma nepoužívali kreslené znaky,bola by som v komunikácii obstojná. Také čikiny, beibi šampu, kurisumasu…to by som vylúštila XD Ale! Dominika nám sprostredkuje samé zaujímavosti na reálnych situáciách…napriek tomu, že kórejčania nehovoria po anglicky,kopec slovíčok majú prevzatých; prečo na pláž chodia výlučne so stanmi(keď už tam zavítajú); prečo nestretnete žiadne bábätká v kočíkoch; aké náročné obdobie majú ženy v tehotenstve a po pôrode; prečo si v reštauráciách ľudia varia sami; ako je to s kórejským vekom; ako sa servíruje slovenské pivo, ktoré kde-tu v Kórei aj dostanete;topka je kakavkový pes o_o …
Musím sa vám pochváliť, že som čiastočná Kórejka! Určite som! V Kórei proste ľudia nechodia bez cieľa (prechádzky!)von, v lete je slnečno a teplo, v daždi je mokro, v zime je zima :| tiež neznášam chodiť nikam.
V závere knihy sú príbehy\ rozprávky…sú naozaj zaujímavé :D
A ako bonus,v časti O AUTORKE je QR kód,pod ktorým nájdete fotky zo života v Kórei.
Veľmi edukatívna kniha "z ešči ďaľekejšeho Vichodu" podaná s riadnou dávkou humoru.