jana-cisarova jana-cisarova komentáře u knih

☰ menu

Spolubydlící Spolubydlící C. L. Pattison

Kniha zajímavá a napínavá od začátku až do konce. A veliké překvapení na konec! Po celou dobu četby jsem si udělala obrázek o každé ze tří dívek. Bylo mi jasné, co je která zač. Ale jak to bylo skutečně, to mne zaskočilo.
Nebudu psát více řádků o ději, abych nepřipravila čtenáře o napětí a konečný prožitek. Jen krátce. V příběhu vystupují tři mladé ženy. Dvě nerozlučné dlouhodobé přítelkyně Megan a Chloe, které si konečně našly společné bydlení. Krásný dům byl pro ně jako sen, ale bohužel nad jejich možnosti měsíčních plateb. Musely si dát inzerát na získání spolubydlící, kterou se nakonec stala 32-letá Samantha. Ve výběru byly dost náročné, vybíraly až…přebraly? To už neprozradím.
Kniha se mi moc líbila, byla neskutečně čtivá. 5 hvězdiček, 90%.

26.04.2024 5 z 5


Tatínkova holčička Tatínkova holčička Mary Higgins Clark

(SPOILER) Sedmiletá Ellie ztratila svou patnáctiletou sestru Andreu, která byla surově zavražděna. Ellie věděla, že se má sestra večer sejít s mladíkem, do kterého byla zamilovaná a měla od otce zakázáno se s ním scházet. Rob Westerfield byl usvědčen z vraždy, ale stále popíral a snažil se ji svalit na jiného mladíka, Andreina kamaráda Paulieho. Když se zoufalí rodiče dozvěděli, že malá Ellie věděla o rande své sestry a kryla ji, vyčítali jí to. Ellie nesla tu vinu celá léta na sobě. Tragedie v rodině rozloučila její rodiče. Otec od nich odešel a po letech se oženil s jinou ženou. Ellie ho mohla navštěvovat, ale vzdala se toho. Žila s matkou až do její smrti.
Rob Westerfield si odseděl dvacet dva let a pak měl být propuštěn na podmínku. Ellie byla v tu dobu investigativní novinářkou a vzala si za čestný úkol nedopustit, aby se vrah její sestry dostal na svobodu. Jelikož šlo o syna bohatých a velice vlivných rodičů, podařilo se jim dostat ho z vězení.
Ellie se pustila do pátrání, aby usvědčila Roba z jiných trestných činů a dokonce z další vraždy, kterou měl spáchat ještě před její sestrou. Tímto se ocitá ve velmi nebezpečném postavení. Otec a nevlastní bratr ji chrání, všude ji sledují a jen díky nim vyvázne s holým životem. Její úsilí najít spravedlnost je nakonec korunována úspěchem a vrah je po zásluze potrestán nejvyšším trestem.
Velmi zajímavé a napínavé čtení od začátku až do konce.

20.04.2024 4 z 5


Druhý život Marýny G. Druhý život Marýny G. Vladimíra Klimecká

Knihu jsem měla dlouhý čas v knihovně a vůbec se mi do ní nechtělo. Již jednou jsem ji před několika lety přečetla, protože mi byla moc vřele doporučena mojí maminkou a sestrou, které ji dostaly od jedné staré ženy, maminčiny přítelkyně. Pokud si pamatuji, přečetla jsem ji na moc a na sílu. Nemám totiž ráda knihy z války a knihy o těžkém životě a přežívání v krutých podmínkách.
Vzpomněla jsem si na ni, když jsem uvažovala, kterou knihu, odehrávající se v době války, zařadím do čtenářské výzvy. Nemusela jsem nic shánět v městské knihovně, stačilo vytáhnout tuto z domácí knihovny. Kupodivu, hned od začátku jsem jí přišla na chuť.
Pojednává o čtyřech ženách z velké rodiny na Valašsku. Každá z nich žila v jiné generaci, které následují po sobě. Marýna, narozená v roce 1890, zažila ne jednu, ale obě světové války. Prožila život ze všech z nich nejtěžší, ale na sklonku života uznává, že byl krásný a požehnaný. Přinesl jí hodného manžela a šest dětí, které se dočkaly dospělého věku, od nich pak velké množství vnoučat a pravnoučata.
Jedna z jejích dvou dcer, Růža, vypráví svůj život v druhé části knihy. Též prožila válku, manželství, rodičovství, ale kromě práce a dřiny poznala i práci, která byla jejím koníčkem, divadlo. Ve třetí části knihy se dočteme o Josefce, která se stala ženou nejmladšího syna Marýny, Vladimíra. Její vyprávění začíná v útlém dětství, kdy ztratila matku, nejdříve ji vychovávaly dvě starší sestry kromě otce, který pro práci a nekonečnou dřinu, aby rodinu uživil, neměl na výchovu dětí čas. Nakonec zůstala na velké hospodářství úplně sama, když se sestry provdaly a odstěhovaly a otec těžce onemocněl.
Poslední ženou, která vypráví svůj příběh, byla Josefčina dcera Fanny. Začíná své vyprávění až v dospělém věku, kdy měla již vdanou dceru a dva dospívající syny. Žili již v dnešní době, době počítačů a mobilů. Podle toho, je také její příběh odlišný od těch předchozích. Ráda však vzpomíná na babičku (Marýnu), dokud ještě žila, na dědu a na všechny tety a strýce, kterých opravdu bylo moc. Kniha si zaslouží všech pět hvězdiček.

15.04.2024 5 z 5


Perfektní společnice Perfektní společnice Nicola Cornick

Na panství Hewly se vrací kapitán Lewis Brabant, po létech strávených na moři. Musí převzít panství a majetek po otci, který je těžce nemocný. Na panství se vrátila otcova kmotřenka Julie Chessfordová, která ovdověla a kdysi byla snoubenkou Lewise Brabanta. Je to žena plná lží a intrik, která se dokáže převléct do kůže beránka. Caroline, její bývalá přítelkyně z dob studií, přijala u ní místo placené společnice, ve skutečnosti je však pro ni spíše služkou pro všechny její rozmary. Julie se vnutila do rodiny Brabantů jako kmotřenka jejich otce s očekáváním, že Lewis se s ní po příjezdu zasnoubí a později ožení, a ona tím získá velký majetek.
V době Lewisova příjezdu se Caroline ocitá na ranní procházce v lese, pro kterou si zvolila nevhodné oblečení. Lewis jí na koni zkříží cestu a je jí okouzlen. Od první chvíle jí projevuje své sympatie, city, a zahrnuje ji polibky. Caroline je z toho vyvedená z míry, pokládá ho za svůdce žen a snaží se před ním ukrývat.
Kniha je nenáročná na čtení, taková oddechovka. Vadily mi však dokonečna opakované a omílané téměř stejné milostné rozhovory a intimní sbližování při setkáních Lewise a Caroline, téměř od samého začátku až po konec knihy, která mohla být o hodně kratší.

07.04.2024 4 z 5


Tichý pláč Tichý pláč Lisa Regan

Z kolotoče v městském parku v Dentonu zmizela sedmiletá holčička Lucy. Její matka seděla za ní a její zmizení vůbec nepostřehla. Josie byla přítomna s malým Harisem a hned se pustila do pátrání.
Ani rozsáhlé pátrání po dívence nebylo úspěšné. Matka malé Lucy, Amy Rossová, dostala anonymní vzkaz od únosce. Našla ho Josie v batůžku s motýlem, který patřil Lucy. Bylo jisté, že jde o únos, ale detektivové nevěděli, zda únosci jde o peníze, nebo o něco jiného.
Stejně jako předchozí díly, jsem si tento příběh ráda přečetla. Nebyl tak zajímavý, jako první tři díly. Právě ten konec, jakým způsobem našli Lucy po zadržení jejího únosce a vraha dalších osob, se mi zdál až moc nedůvěryhodný a úsměvný. Přirovnáním lze říct, že skutečně našli „jehlu v kupce sena“.

03.04.2024 3 z 5


Drž se blízko Drž se blízko Harlan Coben

Strhující kriminální příběh plný zvratů a napětí. Sleduje osudy tří lidí v současném životě a přitom se vrací se do jejich minulosti, do doby před sedmnácti lety. Megan, počestná žena, manželka a matka dvou dětí, Ray, bývalý špičkový fotograf, nyní fotograf na nejnižší úrovni jako paparazzi, a detektiv Broome, hledající pravdu, co se před sedmnácti lety stalo.
Každý z nich má svůj vlastní příběh z minulosti, který chrání jako své tajemství. Megan celé roky lhala svému muži o své minulosti a změnila si totožnost, Ray měl ničivé vidiny o záplavě krve, detektiv Broome se snažil vyřešit sedmnáct let staré záhady o mizejících mužích, které nikdo už nikdy neviděl, ale také se nenašly jejich mrtvoly. Všichni se ztratili o svátku Mardi Gras, který připadal na stěhující se datum kolem 18. února, kdy se ztratili dva muži, o kterých se v příběhu jedná nejčastěji.
Kniha byla napínavá, četla se sama, i když v některých místech se zdála zbytečně rozvleklá a popisující nedůležité okolnosti. Bylo nutné si zapamatovat jména mnoha osob, které v příběhu vystupovaly. Přesto jí dávám čtyři hvězdičky.

27.03.2024 4 z 5


Ptáci v trní Ptáci v trní Colleen McCullough

Byla to moje oblíbená kniha už od doby, kdy jsem byla o 30 let mladší. Nebyla to sice lehká odpočinková četba, musela jsem hodně při čtení přemýšlet, číst pomalu, abych si zapamatovala všechny osoby a jejich osudy. Jen rodina Clearyů, rodiče otec Paddy a matka Fee, měla celkem osm dětí bez malého bratříčka Hala, který zemřel na záškrt.
Kniha byla rozdělená do několika částí, každá z nich nesla jméno hlavní osoby, o které se v té části nejvíc jednalo. Meggie, Ralph, Paddy, Luke, Fee, Dane a Justina. Vyprávění mělo několik rovin. Osudy jejich rodiny, kněze Ralpha de Bricassarta, Paddyho sestry Mary Carsonové, a nakonec manžela Luka a Meggiiných dětí Danea a Justiny. Hlavním tématem byla hluboká celoživotní zakázaná láska Otce Ralpha de Bricassarta a Meggie Clearyové. Osudy všech hlavních hrdinů mne zaujaly a kniha se nedala odložit, i když se četla pomalým tempem. Zaslouží si všech pět hvězdiček.

15.03.2024 5 z 5


Žena v bílém Žena v bílém Wilkie Collins

Tuto knihu jsem měla mnoho let v knihovně a nepamatuji si, že bych ji někdy četla. Vydána byla v roce 1977, tedy již více než čtyřicet let odpočívala v mé knihovně.
Jednalo se o události z 19. století, příběh o „ženě v bílém“ je líčený ve vyprávění několika různých osob. Hlavním a prvním, i posledním vypravěčem byl učitel kreslení Walter Hartright. Přijel na zámek Limmeridge k majiteli panu Fairlieovi, aby vyučoval kreslení jeho dvě neteře, mladé dámy, sestry Marion a Lauru.
Cestou do Londýna potkává za tmy záhadnou osobu, ženu v bílých šatech. Řekla mu své jméno a požádala ho o ochranu, neboť utíkala před svými pronásledovateli. Tato záhadná žena se ve vyprávění objevovala v souvislosti s nepříjemným mužem, sirem Glydem a jeho přítelem, hrabětem Foscou. Celý příběh byl laděný romanticky s detektivní zápletkou. Četl se velmi dobře, stále jsem četla dál a byla zvědavá, jak se události budou posouvat a jak nakonec všechno dopadne.

14.03.2024 4 z 5


Jane utíká Jane utíká Joy Fielding

Kniha byla zajímavá a napínavá od samého začátku, vybrala jsem si ji do čtenářské výzvy.
Jane si uvědomí, že se nachází v ulici v centru Bostonu, ve městě, kde žije, ale nevzpomíná si, kdo je, jak se tu ocitla, co předcházelo okamžiku, než si uvědomila, že naprosto ztratila paměť.
Nevzpomene si ani po delší době, kdy je nucena se někam uchýlit, aby si odpočinula a udělala tělesnou hygienu. Na hotelu nahlásí falešné jméno a na pokoji zjistí zneklidňující okolnosti. V kapse pláště má několik tisíc dolarů a pod pláštěm šaty, které jsou na hrudi zamazané od krve.
Až po dvou dnech se přihlásí policii, která ji nasměruje do nemocnice na vyšetření. Jedna z žen personálu ji poznává a pak už pro ni přijíždí muž, který údajně má být jejím manželem.
Pro Jane nastane katastrofální situace, kterou by nikdy neočekávala. Její muž, dětský chirurg, se ji snaží pomocí narkotik zneschopnit natolik, aby ji mohl prohlásit za nesvéprávnou. Co se asi stalo před tím, než ztratila paměť, co jejího muže vede k tomu, aby ji chtěl navždycky odklidit od své rodiny a od přátel? Četla jsem se zatajeným dechem, konec byl dosti překvapivý.

01.03.2024 5 z 5


Pláž v Chorvatsku Pláž v Chorvatsku Julie Caplin

(SPOILER) Knihu jsem si vybrala v rámci čtenářské výzvy. Velice dobře se četla, byla zajímavá od samého začátku. Střídaly se v ní cestopisné zážitky, život bohatých lidí na exkluzivní jachtě, osobní zkušenosti mladé ženy Maddie, která se na krátkou dobu stala členkou pomocného personálu na luxusní lodi.
Mezi šesti zámožnými hosty byl Nick, bratr její kamarádky Niny, která jí tuto práci na poslední chvíli dohodila. Maddie měla za sebou ukončení univerzity uměleckého směru a pokoušela se prosadit se svými obrazy v londýnské galerii. Když neměla úspěch, vzala s povděkem i práci na lodi na pobřeží Chorvatska.
Mezi hosty byly dvě rozmazlené a těžko přizpůsobivé modelky, se kterými měla hodně práce a nepříjemností. Pokoušel se o ni Simon, jeden z bohatých hostů, ale zavčas poznala, že jeho zájem není upřímný. Víc a víc se přátelila s Nickem, který byl na lodi jako partner modelky Tary.
Konec byl předpokládatelný, ale jako romantická odpočinková četba se mi kniha líbila.

22.02.2024 4 z 5


Krev je voda Krev je voda Alena Jakoubková

Čtvrtý díl o sestrách dvojčatech, Kláře a Gábině, a tentokrát opět o jejich nevlastní sestře Kamile. Ani tady nejsou pozadu v pátrání po všem, co se v městečku stane, co rozšíří náhled na události z předchozích třech dílů.
Kdo čte tuto knihu jako první, aniž by měl přečtené předchozí tři díly, musí být zmatený z přemíry popisu osob, které v příběhu vystupují. O všem bylo psáno již v minulých dílech. Každý díl se specializoval na některé osoby, případně na některé rodiny. Spisovatelka se snaží v tomto díle všechny události dohnat, proto je popisová část značně rozvleklá.
Přesto hlavní roli zde hrají obě sestry, jejich partneři, a k nim se tentokrát přidá nevlastní sestra Kamila. Zapletla se do nějakých machinací mafiánského šéfa, se kterým podvádí současného přítele Matěje Skořepu, s nímž nějakou dobu žila a pomáhala se starat o jeho malou Aurinku. Kamila je lačná po penězích a nedojde jí, kam až může v této ničivé touze dojít. Naštěstí jsou tady Klára s Gábinou a jejich věrné protějšky, advokát Jaroslav, lékař Miloš a detektiv David Holzman, který o Kláru stále usiluje. Podaří se mu nakonec zlomit její počáteční odpor, a posléze už jen její nerozhodnost, který z mužů je pro ni ten pravý?

14.02.2024 4 z 5


Pod lampou není vždy tma Pod lampou není vždy tma Alena Jakoubková

Tentokrát sestry Klára a Gábina přijdou na stopu dávného zločinu, který zůstal dle policie nedořešený. Z dlouholetého pobytu ve vězení se vrátil František Kratina, muž, který byl odsouzený za vraždu své ženy, jejíž tělo nikdy nebylo nalezeno. Za nejasných okolností zároveň zmizel jeho syn Jirka. Klára a Gábina mají podezření, že tady něco nehraje, že všechno bylo jinak. Přes všechny překážky a domlouvání svých blízkých si nedají pokoj, aby nevypátraly, co se tenkrát před mnoha lety stalo.
Druhý případ, který si vzaly za své vyřešit, byli manželé Kropáčkovi. Žena po dlouhých letech se odhodlala k operaci očí, aby dobře viděla. Její muž jí kupoval květiny a moc si jí hleděl. Ne tak ona. Když nyní už dobře viděla jak vypadá, znelíbil se jí natolik, že hledala možnost, jak se ho zbavit. Našla takové řešení, které začalo bít do očí Kláru i Gábinu, neboť starý Kropáček jim před očima chřadl a scházel. Za pomoci kamarádky lékařky Hanky, ho dostali do nemocnice na vyšetření.
Tento díl vrcholí naplánovanou svatbou Gábiny a Jaroslava. Donekonečna se tomu kroku bránila a svatbu oddalovala. Nakonec byla nucena přijmout stanovené datum na září. Zato Miloš u Kláry zdaleka neuspěl. Prsten, který jí kdysi daroval k zásnubám, nikdy nenosila. Svatbě se stále bránila. I tento díl se dal velice dobře a lehce přečíst, jako odpočinková četba.

10.02.2024 5 z 5


Lepšího manžela abys pohledala Lepšího manžela abys pohledala Alena Jakoubková

(SPOILER) Nová knížka od Aleny Jakoubkové, kterou jsem četla poprvé. Je od samého začátku trochu odlišná od předchozích románů, kde děj začíná zklamaným manželstvím, nebo rozchodem a snahami přítelkyň dohodit hlavní hrdince nového ženicha.
Dora je už plnoletá, ale matka ji stále ještě pokládá za dítě a zakazuje jí svobodný život. Otec je před léty opustil, oženil se s mladší ženou a žije s ní v Mnichově. Matka to nedokázala strávit a zakazuje Doře se s ním stýkat. Každé setkání otce, dcery a jeho nové ženy skončí skandálem.
Dora je po celou dobu studia na gymnáziu zamilovaná do svého profesora Oldřicha Lučinského. Po maturitě si s ní její idol domluví schůzku a poté využije její naivity. Až po čase jí přizná, že je ženatý. Dora to velice těžko nese. Nebere na vědomí spolužáka Michala, který je do ní zamilovaný taktéž od prvního ročníku.
Trvá jí několik měsíců, než si vybojuje právo na setkávání s otcem a s jeho pomocí se od matky distancuje. Nastoupí studium na vysoké škole pedagogické. Otec jí koupí dům v Třeboni, do kterého se odstěhuje a před matkou se schovává.
Až po letech, kdy už končí vysokou školu promocí, vlastně až v poslední třetině knihy, přichází na scénu její budoucí manžel. Seznámí ji s ním matka, se kterou se už usmířila. Manželství s Arturem je však odlišné od normálu, což ona velmi brzo poznává. Také si uvědomuje, že zahodila svoji největší šanci na lásku s bývalým spolužákem Michalem.
Kniha se mi líbila, četla se dobře, patří k těm lepších od této oblíbené autorky.

05.02.2024 5 z 5


Princezniny deníky Princezniny deníky Meg Cabot

(SPOILER) První díl nás seznamuje se čtrnáctiletou dívkou Miou Thermopolisovou. Osudy americké dívky z Manhattanu, která se ze dne na den stane princeznou malého evropského knížectví Genovie, jsou popisovány v deseti dílech. Příběh byl také zfilmován a musím přiznat, že filmová verze se mi líbila víc než knižní podoba. Nejvíc se mi líbila představitelka princezny Mie, Anne Hathaway. Filmové zpracování se také dosti odklonilo od knižní předlohy.
Na samém začátku se čtrnáctiletá Mia potýká s problémy, které jí ničí radost ze života. Kromě kocoura Tlusťocha Louie má kamarádku Lilli, která je oproti ní velice přemoudřelá. Mia má komplexy ze své, na její věk nedostatečně vyvinuté postavy, závidí nejkrásnější dívce ze třídy Laně, která má toho všeho nadbytek, navíc chodí s nejpopulárnějším klukem ze školy, do kterého je Mia zamilovaná. Aby toho nebylo málo, propadá z matematiky. Matiku ji učí pan Gianini, který se právě seznámil s její matkou, a k její hrůze spolu začali chodit. Mia si myslí, že ji už nic horšího nemůže potkat. To se ale velice zmýlila.
Do New Yorku přilétá její otec, který s její matkou nikdy nebyl ženatý, ale Mia každoročně trávila prázdniny s ním u jeho matky, kterou místo „babičko“ oslovovala „Grandmére“. Mia se dozvídá, že její otec prodělal těžkou nemoc, po které zůstal neplodný. Teprve nyní poznává, že její otec je knížetem Genovie, a ona, která je jeho jediným potomkem, zdědí po jeho smrti knížecí titul a stane se vládkyní té malé evropské zemičky. Poznání, že už není obyčejná dívka, studentka střední školy, ale princezna, od které se očekává, že bude vládnout, ji úplně dorazí. K tomu všemu přijíždí Grandmére, aby se jí ujala a dávala jí hodiny princeznování. Jak se s tímto vším Mia vyrovná, o tom vypráví první díl desetidílného svazku.

02.02.2024 4 z 5


Přišla třetí blondýna Přišla třetí blondýna Alena Jakoubková

(SPOILER) Po „Zmizení perníkové princezny“ je tato kniha dalším dílem o dvou všetečných sestrách, Kláře a Gábině. Tentokrát na scénu přichází další blondýna, cizí mladá žena, která přijíždí do Vlčic, a ubytuje se v pronajaté chatě na kraji vesnice. Klára a Gábina se marně snaží zjistit, kdo je, a co tam pohledává.
Gábina se už deset let schází s Romanem, který je bohužel ženatý a nějak to nemíní změnit. Když to Gábině konečně dojde, rozejde se s ním po romantickém výletě do Paříže. Klára se stále brání někoho si najít na vážno. Zatím jen měla nezávazné krátkodobé vztahy s mladšími muži. Gábina jí domluví rande s Milošem Kordou, místním gynekologem, který je do Kláry zamilovaný. Stejně tak o ni usiluje detektiv David Holzman. Klára neví, komu by dala přednost. Nakonec se to ustálí tak, že si ji k sobě připoutá Miloš.
Záhadná blondýna má ve Vlčicích nějakou soukromou práci, ke které potřebuje poznat všechny muže určitého věku. Pomáhá jí starosta Fanda Lískovec, který jí opatřil seznamy všech mužů z požadované skupiny. Klára a Gábina nakonec přijdou na to, o co Kamile jde. Tentokrát jim pomůže i soukromý detektiv David Holzman a Klářin partner Miloš. Gábina se dá dohromady s právníkem Jaroslavem Kremličkou. Zasnoubí se s ním, ale Klára Milošovi stále ještě neřekne rozhodující slovo.
Milostný román se mi dobře četl, mám ráda odpočinkovou nenáročnou četbu a těším se na díl třetí.

01.02.2024 4 z 5


Zmizení perníkové princezny Zmizení perníkové princezny Alena Jakoubková

(SPOILER) První kniha ze série o sestrách dvojčatech Kláře a Gábině z městečka Vlčice. Jsou v městečku známé tím, že žádná aféra, která se v městečku vyskytne, jim neunikne. Zajímají se o každého a o všechno, strkají svůj nos i do věcí, po kterých jim nic není. Klára je majitelkou květinářství, Gábina vede oblíbenou restauraci ve městě. Ze svých pracovních míst vidí všechno, co se na náměstí šustne.
Jednoho dne, nedlouho před Vánocemi, zjistí, že se ztratila jejich mladá dodavatelka výtečných perníčků. Klára je požádána, aby zajela do vesnice, kde Blanka bydlí. Už týdny Gábině nebrala telefon a ozývalo se hlášení, že byl odpojen. Na své pátrací misi se potká s mladým mužem, kterým je Radek, Blančin snoubenec. Ani on neví, kam mohla Blanka zmizet. Je to věc velice podivná, proto se sestry rozhodnou vzít pátrání po ní do vlastních rukou. Kromě nich po ní už pátrá soukromé očko, detektiv David Holzman, kterému se Klára líbí.
V knize se objevuje velká řada aktérů, kterými jsou většinou obyvatelé Vlčic, jednotlivci nebo manželské páry, s různými soukromými nebo veřejnými problémy. Zpočátku mi dalo velké úsilí si tolik různých ženských i mužských jmen a příjmení zapamatovat. Zápletky byly různého charakteru, od manželských nevěr, podvodných činností, obohacování se, až po kriminální činnost.
Až na nějaké nedostatky v psaném textu se mi kniha líbila, byla zajímavá a čtivá, a hned se pouštím do dalšího dílu, opatřila jsem si je všechny.

26.01.2024 4 z 5


Po nás nezbude nic Po nás nezbude nic Jana Císařová

Kniha povídek několika žánrů. V první části jsou autobiografické povídky z mého života. Ve druhé části povídky ze sousedských vztahů, které jsem zpracovala na základě vyprávění známých osob, tedy mají z větší části pravdivé jádro.
Třetí část tři historické povídky. Jsou již delší, dvě z nich jsou beletrií. Námět jsem čerpala z vyprávění a legend obyvatel Mexika (Černý panter), zcela vymyšlená je povídka „Zapomenutý kout“, a poslední, „Neznámá manželka“ má pravdivé jádro. Příběh ženy si pamatuji z vyprávění, uvedeném v jednom ženském časopise v době mého mládí.
Čtvrtá část obsahuje dvě povídky z mé fantazie. První z nich je pohádkou pro dospělé, druhá je fantastická vidina o tom, jak žijí lidé a děti na obydlené bezhříšné planetě J.V.D.H.

21.01.2024 4 z 5


Kdyby to bylo tak snadné, dělal by to každý Kdyby to bylo tak snadné, dělal by to každý Petra Hülsmann

(SPOILER) Učitelka hudební výchovy Annika, pracovala na prestižním gymnáziu v Hamburku. V den jejích 27. narozenin přišla na ni rána jako z nebe. Dostala výpověď a přeložilii ji na gymnázium v nejproblémovější čtvrti. O té škole věděla, že tam chodí samé problémové děti z chudých nebo špatných rodin alkoholiků či narkomanů. Bylo to pro ni jako zlý sen.
Vzchopila se a umínila si, že cestu zpět na svoje gymnázium si vybojuje. Chtěla založit muzikálový kroužek, nacvičit s dětmi muzikál, přihlásit je do soutěže, a pokud dostanou hlavní cenu, její bývalý šéf si ji zavolá zpět.
Měla to pěkně vymyšlené. Situace jí nahrávala. Děti v její třídě ji začaly brát, její kolegové se s ní spřátelili, doma měla v bytě spolubydlící kamarádku a dva sympatické sousedy, mladé muže, se kterými se také skamarádila. Zvláště dobře si rozuměla se Sebastiánem.
Pro její projekt bylo potřeba moc lidí a zanícené děti, aby rády nacvičovaly. Jenže potřebovali divadelního režiséra. Ač nerada, oslovila svého bývalého spolužáka Tristana, do kterého byla celé roky na střední škole zamilovaná. Děti jí pomohly ho zpracovat, i když původně se tomu bránil.
Annika se mi líbila s jejím odhodláním a zanícením pro práci. Byla svědomitá, ale naložila si toho na sebe hodně. Do toho se jí zamísil citový život. Chtěla pro děti to nejlepší, ale pociťovala frustraci, když se něco nedařilo a ona to zlé nemohla změnit. Vyčítala to pak sama sobě, že není schopná pomoci dětem, často proti jejich rodičům. Když se věci nedařily jak chtěla a jak očekávala, byla schopná hodit flintu do žita.
Kniha se mi nedařila dost rychle přečíst, ale ani jsem ji nechtěla odložit, protože jsem ji četla v rámci čtenářské výzvy. Pro mne to bylo dost těžké čtení, navíc cca 500 stránek. Něco mne tam zaujalo, ale těžko jsem se vžívala do teenagerské mluvy, s jejich pro mne neznámou a nepochopitelnou slovní zásobou. Za mne tři hvězdičky.

16.01.2024 3 z 5


Vila Adriana: sladkobolný příběh nenaplněné lásky Vila Adriana: sladkobolný příběh nenaplněné lásky Jana Císařová

Sladkobolný příběh nenaplněné lásky je napsán podle skutečné události. Hlavní hrdinové a někteří z dalších jsou osoby skutečné, nikoliv vymyšlené. Místo, kde se příběh odehrál je naopak vymyšlené. Internátní škola Vila Adriana, kde hlavní hrdinka Diana prožívala svoji nenaplněnou lásku, ve skutečnosti neexistovala. Částečně se děj vyvíjí v kamarádských vztazích mladých dívek na internátě, částečně v městečku, kde měla Diana trvalé bydliště.
Její příběh je z velké části pravdivý, jsou tam jen některé dodatečné události, které se odehrály jinak, než je popisováno. Byla jsem vtažena do děje, který prožívala Diana a její láska, o málo starší hoch Petr, která jí změnila život navždy. Jako všechny moje napsané a vydané knihy, i tuto miluji a mám ji znovu a znovu již po několikáté přečtenou.

11.01.2024 4 z 5


Velká šestka Velká šestka Arthur Ransome

Velká šestka je příběhem šesti přátel z Klubu Lysek na konci letních prázdnin. Tom a hoši ze Smrti a slávy očekávají příjezd jejich kamarádů Dicka a Dorotky.
Jožka, Bill a Péťa se těší, že budou moci na Smrti a Slávě přespávat.
Než přijedou jejich kamarádi Dick s Dorotkou, odváže někdo motorový člun, který kotví blízko jejich lodě. Všichni si myslí, že je to jejich dílo. A proč ne, když jejich starší kamarád Tom už jednu loď na jaře odvázal?
Lodí je odvázáno víc, ne jenom v jejich vesnici, ale i v těch dalších, a to vždy, když tam v tu dobu je Smrt a sláva. Naštěstí Dorotka pochopí, že někdo to na kluky hraje, aby je očernil a dostal je pryč z řeky.
Záškodník je vypátrán díky jejímu smyslu pro detektivní činnost a hoši ze Smrti a Slávy jsou očištěni.
Kniha se mi líbila stejně, jako všechny Ransomovky, i když jsem v ní postrádala Vlaštovky a Amazonky.

06.01.2024 5 z 5