ivanaga ivanaga komentáře u knih

☰ menu

Transfer Transfer Bianca Bellová

No moc se mi to líbilo. Dala bych i dvojnásobnou dávku. Myslím postav děje a tedy stran. Styl mi sedí. Přímočará autorka se s tím nepáře.

04.04.2024 5 z 5


Všechny cesty vedou do Santiaga Všechny cesty vedou do Santiaga Ladislav Zibura

Krása..

21.03.2024 5 z 5


Metráček aneb Nemožně tlustá holka Metráček aneb Nemožně tlustá holka Stanislav Rudolf

Stanislav Rudolf psal svoje knihy v pravý čas. Tedy alespoň pro mě. Bylo mi 15 a jeho knihy jsem hltala spolu s Foglarovkami. Trochu mi vyvažoval převážně klučičí knihy, které jsem měla v oblibě, ale přece jen už to chtělo vedle Lovců orchideí a mamutů nějakou tu holčičí romantiku. Metráček byl skvělý, autor se trefil do myšlení holky, která nebyla zrovna Twigi.

17.11.2023 3 z 5


Šepot včel Šepot včel Sofía Segovia

Nádherný román. Trochu mi připomněl stylem psaní Pagnola. Byla jsem překvapená, jak blízké nám mentalitou může být Mexiko. Děj je originální, má zvláštní poetiku a poklidný děj, který v sobě skrývá neustále rostoucí napětí. Vyvrcholení je překvapivé ale poučné. Podobné vztahy máme všude kolem sebe, ale jsou hluboko ukryté a jen okolnosti a společenské konvence je nedovolí pustit ze řetězu. Je však dobré je mít na zřeteli a alespoň tušit jejich možnou přítomnost.

17.11.2023 5 z 5


Vladař Vladař Niccolò Machiavelli

Leckoho obsah této knihy překvapí a také mu asi konečně docvakne, proč se někteří lidé a zvláště politici chovají, jak se chovají. Autor evidentně správně pochopil podstatu člověka a neváhal ji využít pro svého "klienta" pro získání a udržení si moci. Může se nám to zdát drsné až odporné, ale je nutno si přiznat, že asi bohužel i funkční. Jediné, co nás může trochu uklidnit, je fakt, že nejsme vladaři a doufat, že neskončíme ani jako jejich poddaní ve středověku.

16.11.2023 5 z 5


Ledově modrá krev Ledově modrá krev Jurij Bujda

Jednoznačně výborná kniha. Kdo by chtěl trochu pochopit podstatu ruské duše, má možnost. Životní příběh ruské herečky, postavený na reálném předobrazu, ale zpracován formou magického realismu, který je drsný i poetický zároveň. Literární lahůdka.

05.10.2023 5 z 5


Jantarové oči (navíc 2 povídky) Jantarové oči (navíc 2 povídky) Vilma Kadlečková

Sci-fi nečtu, ale na tohle jsem byla zvědavá. Koupila jsem si první dvě, že to zkusím. První jsem dočetla rychle a lehce. Je to taková pohádka pro dospělé. Někdy až úsměvné, ale co je jedinečné, to je fantazie autorky a mnohovrstevnatý děj. Rozhodla jsem se, že přijmu nabídku vydat se do vzdálené budoucnosti a nechat se překvapovat. Látka by se jistě hodila jako předloha k velkofilmu, ale já bych ho vidět nechtěla. Byl by daleko plošší a povrchní. Myšlenky se těžko zobrazují a tolik prostoru jako kniha film rozhodně nemá. Objednala jsem všechny díly a teď jsem v zajetí tohoto vesmíru. Ostatní musí počkat.

15.08.2023 4 z 5


Ďáblova cesta Ďáblova cesta Robert Bryndza

Taková klasická detektivka. Reklama s obálkou udělaly své. Britská Klevisová.

26.07.2023 3 z 5


Kalmann Kalmann Joachim B. Schmidt

Tohle je luxusní čtení, bomba. Autentický, originální, hluboce lidský, nádherně vystavěný příběh, klidně snad i pro Hollywood. Jen nevím kdo by to dokázal tak dobře zahrát.

21.07.2023 5 z 5


Já a štrúdl Já a štrúdl Jiřina Tejkalová

Vzhledem k věku by mě to mělo oslovit, šrúdl mám taky ráda, ale toho třeskutého humoru tam na mě bylo trochu moc. I když autorce se nedá upřít, že dokáže být opravdu vtipná. Připomnělo mi to Aristokratky, které opravdu nemusím. Tahle poloha se mi zdá už prvoplánová, podbízivá, taky díky těm piroteskním postavám maminky či Roberta, Dala by se podle toho ale natočit dobrá ulítlá komedie. Já mám prostě radši opravdovno, autentično, více melancholično. Knížky dělím na ty, co si nechávám a na ty, co posílám dál. Tohle je ten druhý případ.

20.06.2023 2 z 5


Expati: Příběhy českých architektů a architektek v zahraničí Expati: Příběhy českých architektů a architektek v zahraničí Adam Gebrian

Knížka asi spíše osloví zasvěcené lidi z oboru. Pro mě bylo hrozně zajímavé, jak fungují ateliéry v jiných zemích, jak je to drsné prostředí. Člověk tak spíše pochopí, proč vypadají naše stavby, jak vypadají. Na druhé straně jsem zase ráda, v jakém prostředí a pohodě můžu pracovat já. Velmi poučná kniha, rozšiřuje obzory, ukazuje rozdílnost kultur a možných přístupů, někdy až neuvěřitelně odlišných.
Co mi trochu vadilo, byla velikost knihy a příliš malé fotky. Pro mě by byl ideální formát A4.

29.05.2023 5 z 5


Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Divila jsem se sama sobě, proč si ji chci přečíst, většinou jsem zklamaná z knih, které jsou obecně dost vychvalované či mají větší reklamu. Možná mě přesvědčil profil autorky. Musím přiznat, že je docela originální a uvěřitelná. Nelituji. Těžko si jen lze představit v současné Americe lidi žijící v bažinách. Podle mého názoru se tento příběh mohl stát v minulém století. Což není zas tak dávno. Z knihy úplně čiší americký způsob života, skvěle popsané výrazy, typy osobností, má asi kvalitní překlad. Na druhé straně mi přijde, že je skoro napsaná pro film a trošičku podbízivá. Ten konec je hodně vykalkulovaný, vygradovaný, přesně tak, co člověk chce slyšet. Popis soudu je takový, jak ho známe ze starších filmů. Konečný dojem je tedy romantický příběh s detektivní zápletkou zasazený v originálním a nádherně popsaném prostředí. Oddechovka, která se trošku víc táhne. Na film raději nepůjdu.

01.04.2023 4 z 5


Jak voní tymián Jak voní tymián Marcel Pagnol

Tohle je úplně jiný čtení, než současný český román, ve kterých teď jedu. Je fajn se trochu zklidnit a změnit téma. Takhle nějak si představuju tu "velkou klasickou literaturu.." Připomíná mi to francouzské filmy z mládí. Je v tom nostalgie a staré časy.

01.12.2022 5 z 5


Hodně starej jaguár Hodně starej jaguár Michael Třeštík

No prostě boží. Teda aspoň pro mne. Taky jsem na lovu. Sice jen zajíců, ale i tak..

18.09.2022 5 z 5


Prameny Vltavy Prameny Vltavy Petra Klabouchová

Trošku Dan Brown v sukni a trošku Stoletý stařík posazený do pro Čecha atraktivního prostředí. Na můj vkus zbytečně laciné výrazivo. Překombinované. Čekala jsem cosi jiného, dostala oddechovkovou detektivku. Téma zajímavé, ideální scénář pro pondělní televizní detektivku. Vsadím se, že bude..

14.06.2022 3 z 5


Ostrov Ostrov Bianca Bellová

Kniha a příběh jako drahokam. Nečekané, překvapivé dílko. Pohádka pro dospělé.

18.04.2022 5 z 5


Tajemství Tajemství Radka Třeštíková

Chvíli trvalo, než jsem se chytla a naskočila na styl psaní. Dialogy, dialogy a zase dialogy. Chyběla mi větší popisnost míst, osob, myšlenek. Po první třetině se to ale rozjelo. Ujasnila jsem si postavy a vztahy a pak už si to v podstatě jen užívala. Autorka je výtečná pozorovatelka charakterů a typů. Celou knihu má rafinovaně promyšlenou. Vše do sebe zapadá jako kolečka ve strojku. Sledujeme to, co se děje všude kolem nás, ale nikdo s tím nemůžeme nic dělat. Každý jsme nějaký a věci a děje mají příčinu a následek. Mlýnek života nás mele a drtí a jen málokdo unikne. Přitom by stačilo tak málo. Možná jen zbavit se svého tajemství. Ale to je tak hrozně těžké, téměř nemožné. Vidím to i já osobně kolem sebe, dokonce i na sobě. Třeba si to ale někdo po přečtení téhle knihy uvědomí a stihne se ještě zachránit.
A já jdu zase číst. Znova od začátku.

14.04.2022 4 z 5


Hodně jsem nikde Hodně jsem nikde Michael Třeštík

Tahle knížka je prostě boží..mám k ní osobní vztah, je mi strašně blízká. A potvrzuje jednu velkou pravdu : nic není zadarmo.

24.02.2022 5 z 5


Tyhle fragmenty Tyhle fragmenty Bianca Bellová

Příjemné počtení. Povídky nevyhledávám, ale tady jsem si to užila.

23.02.2022 4 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Velmi dobrá kniha.

02.01.2022 5 z 5