Kalmann

Kalmann https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512941/bmid_kalmann-s6a-512941.jpg 4 189 63

Kalmann Óðinsson je samozvaný šerif ze skomírající vesnice na nejsevernějším cípu Islandu. Lidi mají za to, že se mu někdy kolečka v hlavě točí pozpátku, ale on si o tom myslí svoje. Den, co den se toulá po okolních pláních a loví polární lišky. V moři klade návnady na žraloky, jejichž maso fermentuje a dělá ten druhý nejlepší hákarl na celém ostrově. Jednoho mrazivého dne objeví na sněhu čerstvou kaluž krve. Došlo snad k vraždě? Kalmann je odhodlán odhalit pravdu za každou cenu – v kovbojském klobouku, se šerifskou hvězdou a starou mauserovkou. A díky prosté moudrosti a odvaze čistého srdce dokáže všechno zlé zvrátit. Na tohle islandské Fargo jen tak nezapomenete!... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Prostor
Originální název:

Kalmann , 2020


více info...

Přidat komentář

Luca86
12.04.2024 5 z 5

Kalmanna jsem si oblíbila. Autor ho bezvadně vystihnul, stejně tak jako prostředí. Island, svérázný hrdina, trocha humoru, detektivní zápletka a JE TO!

roso.mak
25.03.2024 5 z 5

Kam zmizel místní boss? A najde ho vesnický mentálně retardovaný, ale velmi sympatický samozvaný šerif? A je teplo pod ledním medvědem?

Neváhejte a čtěte.


Nika.
10.03.2024 4 z 5

Ve finále milá a hezká knížka, i když přiznávám, že kolikrát jsem se do čtení musela nutit.
Krásně vykreslený život v odlehlé vesničce na Islandu, bravurně zpracovaná postava hlavního hrdiny...

Zorka
09.03.2024 4 z 5

Není to klasická detektivka. Spíš příběh jednoho hodně zvláštního člověka, který byl v nesprávný čas na nesprávném místě. A tím se to vše trochu zamotalo ...

hana1070
25.02.2024 5 z 5

Island, detektivní zápletka a vypravěč se speciálními potřebami. To nemůže nevyjít. Teda může, ale v tomhle případě to klaplo geniálně.

mclenin
31.12.2023 5 z 5

Na knihu som natrafil náhodou v knižnici a v prvom rade ma zaujala svojou grafikou na obálke, následne svojou anotáciou, a ako som len rád, že som jej dal šancu. Kombinácia Foresta Gumpa a Farga je asi najvýstižnejší opis toho čo čitateľa čaká - ľahká krimi zápletka podaná pohľadom svojského hlavného hrdinu s prvkami čierneho humoru odohrávajúca sa v prostredí odľahlého severu. Oddychové a nenáročné čítanie, ktoré plynie.

Agatha84
29.12.2023 4 z 5

Krásné zakončení roku v přítomnosti tak trochu "jiného" Kalmanna.
Náhled na islandskou vesničku, život jejich obyvatel a vyšetřování zmizelého.
Autor má můj hluboký obdiv za (alespoň pro mě) dokonalé přiblížení k myšlení a prožívání člověka s PAS. Věřila jsem mu každé slovo.
Děkuji za milý čtenářský zážitek (jeden z těch, co rezonují fakt dlouho).

martineden
25.12.2023 5 z 5

To bylo hodně dobré čtení. Sice mě chvílemi hlavní hrdina lezl na nervy, ale to asi jinak ani nešlo.

Aleš.R
24.12.2023 5 z 5

Už Shakespeare věděl, že dobrý konec všechno spraví. A nebýt právě toho dobrého konce, nejspíš by se to celé rozplizlo jen v takový nijak zvláštní Forrest Gump revival a nikdy bychom se nedozvěděli, že pod ledním medvědem bývá tma.
(Nebo bych si měl příště dřív vzpomenout na to, že ich-forma přece odjakživa znamená nespolehlivého vypravěče.)

changaj
10.12.2023 4 z 5

Vlastně je to taková pohádka. Hloupý Honza zabije draka, vytře všem zrak a ještě (možná) získá princeznu. Takže klid.

bosorka
05.12.2023 4 z 5

Kalmann je lovec žraloků a druhý nejlepší výrobce hákarlu na Islandu (hned po jeho dědečkovi), bydlí v nejzapadlejší vsi na konci světa, které dokonce hrozí, že tam přestane fungovat škola. Dědu má v domově důchodců, mámu ve vedlejším městě a je na to vše tak trochu sám. Nejen na ty žraloky, ale i na to, co se teď v jeho okolí děje. Kalmann je detektivka, ale taková trochu jiná. I přesto, že je tam mrtvola (tedy vlastně není) a policie se snaží odkrýt, co se událo. Vše je vyprávěné samotným "šerifem" Kalmannem, který je také trochu jiný než jeho okolí, ale který si umí všímat a umí vnímat a občas by ho člověk fakt obejmul a přál mu jen to nejlepší. K tomu všemu, k historkám a pátrání a ke Kalmannově mysli dostaneme ještě pořádný kus islandské přírody. Jo a hákarl bych asi fakt někdy zkusila, i když výroba zní poněkud nelákavě.

Petiz
04.12.2023 5 z 5

Tak tohle bylo hodně dobrý a víc neprozradím.

Ivana11
17.11.2023 4 z 5

Moc pěkné, příjemné čtení.

LuckaH2
02.11.2023 5 z 5

V hlavní roli městečko na konci světa (Islandu), jeho příroda, moře. Ten jejich nakladaný žralok, vypravěč Kalmann, co ho umí skvěle. A taky je jiný (autista). A taky najde skvrnu od krve. Nemohla jsem se odtrhnout. Skvělé realie Islandu, detektivni zapletka, myslenkove pochody Kalmanna, přírodní podmínky.

Šárka78095
29.10.2023 5 z 5

Geniálni

dlabikk
24.10.2023 4 z 5

(SPOILER) Kalmanne, Kalmanne, tys mi ale dal :o) Bavilo mě vyprávění samozvaného šerifa Kalmanna, poznávání místní kultury Islandské vesničky Raufarhöfn a jejích obyvatel. Ač jsem čekala detektivku, tak jsem si musela počkat až na samotný konec knihy, kdy se nám odkryje pravda. Nesouhlasím s anotací, že by se samotný protagonista snažil vyřešit záhadu zmizení Róberta. Nejde ani tak o detektivku jako spíš o sociální román o psychicky narušeném muži, který ač dospělý je na úrovni dítěte. Pár věcí mi nesedělo - nemůže řídit auto, ale na lov žraloků lodí na moře v klidu může; matka poručnice, ale bydlí desítky kilometrů daleko; vlastní zbraň, o které si každý myslí, že je nenabitá .... Hákarl jsem měla tu čest ochutnat a není to zdaleka tak odporná záležitost jak se vypráví :o)

dagmar7365
23.10.2023 5 z 5

Nejsem čtenář detektivek, sáhnu po nějaké jen opravdu výjimečně, když se něčím vymyká. A to Kalmann splnil do posledního puntíku. Dost dlouho jsem váhala, jestli se opravdu jedná o detektivku nebo spíš sociální román s prvky detektivky. V zásadě je to úplně fuk, protože důležitý je zážitek. A ten jsem si odnesla velký. Bylo to čtivé, lidské, místy humorné, místy velmi poučné, s adekvátním množstvím napětí pro můj slabý nervový systém, užila jsem si to moc.

Astonius
20.10.2023 4 z 5

Fargo mi to nepřipomínalo, spíš Forresta. Skvěle napsané, čtivé, humorné, s překvapivou a originální pointou. Příjemně napsaná věc, která prostě plynula až do nečekaného závěru.

BohyněKuchyně
13.10.2023 5 z 5

Knížku jsem nečetla, ale poslouchala jako audioknihu. Byla to moje první audiokniha a zamilovala jsem se! Jan Meduna vše skvěle odvyprávěl a vtáhnul mě do děje. Z toho jsem měla trochu strach, protože jsem s audioknihami neměla zkušenost. Příběh je naprosto skvělý. "Četla" jsem ho po návratu z Islandu, takže jsem si krásně vybavovala prostředí, ve kterém se odehrává. Kalmann, hlavní hrdina, žije v malé vesničce na severu Islandu. Miluje svého dědečka, který už bohužel žije v domově důchodců a Kalmann tak v jeho domě zůstal sám a pokračuje v rodinné tradici. Loví žraloky a nakládá je. Tato specialita je velice zvláštní a měli jsme možnost ji ochutnat. A Kalmann prý dělá druhého nejlepšího žraloka (kterému se říka hakarl) na Islandu. Žije se mu hezky. Je trochu jiný, trochu pomalejší a bohužel ho občas přepadne záchvat agresivity. Občas si taky něco nepamatuje. Jediné, co mu chybí, je nějaká hodná žena, která by s ním žila v jeho domku. Jeho poklidní život se zvrtne v okamžiku, kdy při pátrání po polární lišce objeví ve sněhu krev. A zároveň zmizí místní podnikatel a "král vesnice". Roztáčí se kolotoč pátrání, vzpomínek, příběhů. Neskutečně milá kniha!

Katania
12.10.2023 5 z 5

Takový lidský příběh. Líbil se mi.