irling irling komentáře u knih

☰ menu

Cizinka Cizinka Diana Gabaldon

Přečteno jedním dechem. Úchvatné dílo. Nesmírně poučná kniha, kde nechybí romantika, dobrodružství, drama. Samozřejmě myslím tím všechny díly.

08.05.2022 5 z 5


Dlouho jsme se neviděli Dlouho jsme se neviděli Ed McBain

To je snad nějaká osobní zkouška autora, nakolik je schopen své dílo nudně prodloužit o nepochopitelné kraviny až do samotného usmrcení čtenáře.

19.04.2021 2 z 5


Chatrč Chatrč Wm. Paul Young (p)

Takové Hovory s Bohem od N.D.Valsche pro jednodušší. Hovory mi dali naprosto nový rozměr života a pochopení. Pochybuji, že tato kniha, která ho v podstatě kopíruje,by zvládla totéž.

15.04.2021 2 z 5


Nespavost Nespavost Stephen King

(SPOILER) Tohle,kdyby bylo zfilmováno,usnu v první třetině. Hrozně mě to nudilo,ale prokousávala jsem se nekonečnými a zbytečnými popisy a jinými žvásty. V průběhu děje jsem měla pocit, že mistr King ráno vstal a vymyslel další hovadinu bez jakéhokoliv koncepce. Takže přidával mužíčky, malé, velké,ke konci i jednoho zeleného. Naději, že z toho přece jen něco málo bude definitivně pohřbila otevřená nebesa, burácející hlas a portál do další dimenze vedoucí přes veřejné dámské hajzliky. Dodávám, že aura je pro mě neoddiskutovatelna věc a paralelní světy beru jako fakt. Stejně jako reinkarnaci. Ale Kingovi se tohle vše zdařilo bezchybně zdiskreditovat.

11.04.2021 1 z 5


Nespavost Nespavost R. Jenn Johansson

Je to strašně užvanene a prokousat se začátkem nad mé síly. Souhlasím s komentářem, kde kdosi píše, že nechápe, co je na Kingovi tak úžasného. Souhlasím. Snažila jsem se dlouho.

06.04.2021 2 z 5


Sedmilhářky Sedmilhářky Liane Moriarty

Červená knihovna 21. století. Povrchní, bez jakéhokoliv hlubšího smyslu, odtržená od běžného života. Nuda.

15.08.2019 odpad!


Z deníku marnosti Z deníku marnosti Dominik Pecka

Dojemné psaní o smutných věcech.

22.04.2016 4 z 5


Agent 6 Agent 6 Tom Rob Smith

Stejně tak jako v předchozích dílech i tady mi vadí spousta nehorázných historických chyb. Pokud autor chce zasadit děj knihy do minulých let jakékoliv země (a myslím Rusko, USA, Maďarsko nebo Afghánistán), pak je nutností vycházet z faktů, nikoliv se vézt na aktuálně populární vlně. Knihy jsou tak plné nelogičností .Mrzí mě, že je nedohledatelný podrobnější životopis autora a prameny, ze kterých čerpal.

21.04.2016 1 z 5


Utajovaný projev Utajovaný projev Tom Rob Smith

Jejda,to teda byla slátanina:(((

18.04.2016 odpad!


Tři životy: Osudy žen staropražského rodu Tři životy: Osudy žen staropražského rodu Albína Palkosková-Wiesenbergerová

Více než polovina knížky celkem dobrá, ačkoliv jde o jednostranný pohled zhýčkané ženy patřící k pražské smetánce.Zbytek je jen odpad .( "...od OSMIHODINOVÉHO stání jí otékají nohy a dlaždice jsou tak těžké..." od tohoto místa jsem knížku sotva dočítala).

10.04.2016 2 z 5


Denník Anny Frankovej Denník Anny Frankovej Anne Frank

Pro mě značné zklamání a přetrvávající dojem,že knížka je přinejmenším přeceňovaná.Při četbě "upraveného" deníku jsem se postupně chtě nechtě ztotožňovala se zbytkem osazenstva,který měl evidentně problém s dlouhodobým soužitím s pubertální Anne.Téměř v celé knize se Anne věnuje jen pomluvám ostatních, včetně obou rodičů. Šla mi tím, s prominutím, velmi na nervy. (Po přečtení tohoto dílka přehodnocuji knihu Steva Sem-Sandberga "Chudí v Lodži" , kde autor čerpá z nalezených dokumentů a kroniky polského getha, což byl pro mě daleko intenzivnější zážitek. Tam, v sirotčinci gheta, děti kupodivu žádná antidepresiva jako Anne nedostávaly :-(( ).

07.04.2016 2 z 5


Útěk před gestapem Útěk před gestapem František Straka

Bohužel, toto je pro mě tak strašně špatná knížka, až je místy celý odboj a jeho hrdinové v podání pana Straky k smíchu.

05.04.2016 1 z 5


Bojoval jsem u Stalingradu Bojoval jsem u Stalingradu Josef Frais

Oslavná obhajoba 2. světové války. (Kapitán Nowak) . Škoda, že nevím, z jakých zdrojů čerpal Josef Frais při psaní těchto rádo by vzpomínek ušlechtilého, citlivého, dobře vychovaného a nadmíru ohleduplného poručíka wermachtu, který se stal vojákem tak nějak náhodou a bez přesvědčení. Netuším,kdo zde píše úvodní popisky knih, ale vydávat toto dílo autora,jenž píše pod mnoha pseudonymy a narozeného v roce 1946, za "autentické vzpomínky bez redakčních úprav" je poněkud úsměvné. Autor byl údajně přímým aktérem obsazování sudet??

01.04.2016 2 z 5


Zaslíbená země Zaslíbená země Erich Maria Remarque (p)

Pro mě je tato verze v podstatě stejného příběhu mnohem zdařilejší a čtivější, řemeslně propracovanější. Tady Remarqua poznávám. V knize Stíny v ráji na mě děj působil překotně a místy nepřehledně.

22.02.2016 4 z 5


Miluj bližního svého Miluj bližního svého Erich Maria Remarque (p)

Romány E.M. Remarquea jsou nadčasové a poplatné v kterékoliv době. Stále se k nim vracím. Zvykla sem si na jeho skvělý styl a hluboce lidské příběhy, které vrcholí prakticky vždy až ke konci díla. Zcela zaslouženě patří k nejlepším světovým prozaiků, jejichž myšlenky a styl, jakým je prezentují, nikdy neomrzí a vždy budou aktuální. Věřím, že i lidé zůstanou na takové inteligenční úrovni, že klasiky budou oceňovat, ale především chápat i nadále. Velmi mě děsí fakt, že někdo může označit knihu od Remarquea jako "odpad".

03.02.2016 4 z 5


Bestiář Bestiář Barbara Nesvadbová

Tato paní by neměla psát. Nemá o čem. Doufejme a modleme se,že na to jednou přijde.

16.01.2016 odpad!


Hotel New Hampshire Hotel New Hampshire John Irving

Dobrý by to bylo, ale ubrat tak 200 stran o ničem.

01.01.2016 2 z 5


Ten, kdo stojí v koutě Ten, kdo stojí v koutě Stephen Chbosky

Pro mě byl film fakt lepší.

02.06.2015 4 z 5


Lolita Lolita Vladimir Nabokov

Kniha je všechno, jen ne nudná. Nejde v ní rozhodně o žádnou životní pravdu (proboha!), ale pouze o sobeckou, ač pravdivou zpověď pedofila, který nenapravitelně zprznil, spoutal a zotročil jednu duši a její dospívání, a kterému je totálně u prd..., co jeho otrokyně prožívá nebo jak se cítí.V celém románu není jediná úvaha onoho "milujícího blouda" nad nad duševním stavem odjakživa zcela osamělé osůbky,která s snaží čelit bezvýchodné situaci svým dětským, osobitým způsobem - t.j. vytěžit, co s dá., Démona, jenž dokonce v jedné pasáži zvažuje možnost oplodnit svou nymfičku (bože,jak ty děti rychle rostou...) a zajistit si tak pokračovatelku svých choutek....Přesto dávám nejvyšší hodnocení za styl, příběh, ironii, lehké pohrdání a skvělé metafory, díky kterým nás autor ušetřil nehutných popisů obscénních pasáží.
P.S. V žádném případě si nemyslím, že něco takového by měl zažít každý/á z nás a jednou v životě "být tou Lolitou"...to snad může napsat jen ignorant nebo někdo,kdo ještě nemá děti.

30.05.2015 5 z 5


Beznaděj Beznaděj Stephen King

Tohle má být "Král hororu"? Celkem slibný začátek, ale po pár stránkách se začal pan King asi dost slušně sjíždět a nepřestal až do konce. Výsledkem je tenhle velmi slabý spedový béčkový horor(?). Samozřejmě opět narvaný autobiografický momenty a mnoha zvířátky. Pokud by toto měl být autorův pokus o vlastní smíření se se svými démony, tak (podle mě) selhal. Spíš to odpovídá deliriu tremens.

20.05.2015 1 z 5