Utajovaný projev

Utajovaný projev https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74637/bmid_utajovany-projev-Axr-74637.jpg 4 581 116

Lev Děmidov série

< 2. díl >

Sovětský svaz, rok 1956. Stalin je po smrti a neveřejný, utajovaný projev jeho nástupce Chruščova odhaluje pravdu o spáchaných zločinech. Krutý režim se otřásá v základech. Někdejší příslušník Státní bezpečnosti Lev Děmidov a jeho manželka Raisa – hrdinové románu Dítě číslo 44 – řeší problémy s adoptovanými dcerami Zojou a Jelenou. Rodinu navíc ohrožuje na životě kdosi, kdo během někdejší Děmidovovy kariéry nespravedlivě trpěl a teď kráčí vstříc nesmiřitelné pomstě... Děj nového drsného a napínavého příběhu z pera Toma Roba Smithe vrcholí tentokrát na ulicích Budapešti ve dnech povstání proti komunistické vládě a sovětské okupaci.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Thrillery

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Secret Speech , 2009


více info...

kyssling
kyssling
04.03.2024 4 z 5

Pokračování se mě moc líbilo, především část s cestou do gulagu byla skvělá.

konicekbily
konicekbily
25.08.2023 3 z 5

První díl série Dítě číslo 44 odpovídal více realitě. Byl jsem zvědav, jak se autor vypořádá s vložením svého hrdiny do období po Stalinově smrti. Jsem z toho trochu rozpačitý: děj je napínavý, ale trochu mi vadí, protože znám historické souvislosti, velké odbočení od tehdejších možností a skutečnosti. Kdo má rád thriller amerického typu bude nadšen, kdo to považoval za historický román bude asi trochu zklamán.


evismaior
evismaior
29.05.2023 3 z 5

(SPOILER) 70% - Autorovi nelze upřít schopnost vytvářet poutavý děj plný napínavé akce, více či méně pravděpodobných honiček a úniků a srdceryvných vztahů mezi postavami, plných lásky, zrady, pomsty a vykoupení. Tento druhý díl ze série o "napraveném" bývalém příslušníkovi MGB Lvovi Děmidovovi, který dřív zatýkal a posílal na mučení/popravy/cestu do gulagu nevinné lidi, a jeho manželce Raise, která se do něj v minulém dílu během vyšetřování vražd dětí neochvějně zamilovala, se mi četl o něco lépe než Dítě číslo 44. Asi zejména proto, že autor omezil myšlenkové pochody postav o životě ve stalinistickém Sovětském svazu, které působily spíš jako úvahy vzdělaného anglického studenta, jenž si toho o sovětské historii hodně nastudoval (což T.R. Smith bezpochyby splňuje), než jako názory rodilých Rusů. Nyní nám tyto reálie sděluje spíš z pohledu vypravěče, takže ten západní pohled zas tolik nevadí.
Bohužel i tak mám pořád pocit, jako kdybych četla spíš nějaký fantasy román zasazený do autorovy vize SSSR a Maďarska po Stalinově smrti, kdy se moci ujímá Chruščev, než jako něco, co se tehdy mohlo opravdu stát (a jak přitom lidé mohli přemýšlet a jednat). Lev vede útvar pro vyšetřování vražd, Raisa stojí věrně po jeho boku a mladší z adoptovaných dcer touží po úplné rodině. Ale je tu starší dcera Zoja, která nedokáže zapomenout, že Lev byl šéfem MGB party, jež kdysi zavraždila její rodiče. No a pak tu je Fraera - žena, která se před pár lety s Lvovým přispěním dostala do gulagu a přišla o všechno. Tam se ale po vzoru Jokera a dalších komiksových antihrdinů transformovala ve mstitelku a politickou intrikánku, jejímž cílem je zničit minimálně Lva a pokud možno i celou sovětskou mašinérii. A když unese Zoju a žádá výměnou návrat svého manžela z gulagu, musí se Lev vydat na strastiplnou cestu mezi lidi, které dřív posílal na smrt a kteří už se postarají o to, aby prošel náležitou sebereflexí. Příběh posléze směřuje i do Maďarska, které se snaží najít vlastní cestu ke svobodě. Otázka je, zda i sám Lev dojde vytouženého vykoupení. Zkrátka spíš taková poněkud drsná pohádka, ve které bych hledání historických faktů opravdu nedoporučovala.

coquus
coquus
05.04.2023 5 z 5

Druhý příběh Lva Děmidova je důstojným pokračovatelem toho prvního. Strhující vyprávění čtenáře zavede nejen do Moskvy, ale i do prostředí pracovního tábora nebo začínajícího maďarského povstání. Na pozadí pomalých změn poměrů ve společnosti se odvíjí příběh, v němž se Lev snaží zachránit a udržet svou rodinu. Autor píše velice poutavým jazykem, konstrukce příběhu je dobře vystavěná, doporučuji.

jan7760
jan7760
21.03.2023 3 z 5

Idem na tieto dva diely opačne, nemohol som nájsť na povale prvý diel. Co sa týka tohto dielu, nebolo to zlé, no nebol som z toho ani nejako veľmi unesený. Dej z Ruska, gulagu bol ešte fajn, avšak koniec z Budapešti ma akosi nezaujal, začínam s prvým dielom, tak uvidíme...

Milosz
Milosz
08.12.2022 4 z 5

(SPOILER) Jsem trochu zklamán. Je to sice stále velmi čtivé a atmosféra totalitního SSSR je stále vykreslena velmi dobře, ale místo detektivky je to tentokrát akční thriller a ze Lva je hotový Jack Bauer. Děj skáče po několika místech tisíce kilometrů vzdálených jen proto, aby se kniha odehrávala v atraktivních prostředích, než že by to mělo nějaký smysl. Hlavní padouch je velmi klišovitý. A nechybí ani romeo&julieovská podzápletka.

Čand@
Čand@
26.09.2022 3 z 5

Prvý diel bol pre mňa bomba. Druhý za ním bohužiaľ dosť krivká. Časť odohrávajúca sa v ZSSR veľmi dobrá, napínavá, hltala som… Po presune do Maďarska to však išlo dole vodou.. príliš prekombinované, zvraty príliš nasilu, akože hlavne aby nejaké boli.. priam telenovelové prekvapenia typu “stále žije!”, alebo “je to tvoj syn!”. Postava Fraery veľmi neuveriteľná … taká sovietska “Angelika - markýza anjelov”, čo? :)) Hm, dúfam, že tretí diel sa vráti do kvalitnejších koľají.

Sudin
Sudin
07.08.2022 3 z 5

Oproti první knize Dítě číslo 44 to bylo lehké zklamání.

Jikovka
Jikovka
04.08.2022 4 z 5

Napínavé čtení. Již se těším na 3 díl.

Čičolina
Čičolina
30.11.2021 4 z 5

Dobře udělaná sonda do života v zemi strašidelné a kruté. Popravy, gulagy, KGBto jsou celkem známé věci, krvavě potlačená revoluce v Maďarsku už trochu méně, ale co je pro mě zase nové k přemýšlení je totální prošpiclovanost a uplatnost kohokoli k čemukoli, vrah či oběť - všechny systém podchytil a dostal kam jen chtěl. Nejhorší, že některé věci se vlastně dají odkývat, totiž jak by to dopadlo, kdyby se lágry okamžitě rušily, utrápení lidé plni nenávisti k režimu byli propuštěni hromadně na svobodu. Správa gulagů byla možná mocnější než ta státní, ale co by si s takovými lidmi stát počal někde jinde než tam, pokud by vůbec přežili vyhlášení svobody..atd..šílené

Obelix15
Obelix15
04.07.2021 4 z 5

(SPOILER) Knihu jsem si vybral po přečtení Dítěte č. 44, nerad nechávám rozečtené série a jelikož se mi první díl vcelku líbil, pokračoval jsem. Utajovaný projev měl hodně pasáží, které se mi velice líbili. Napjatý rodinné vztahy, politické šachy, Země Nikoho kolem tábora 57 i povstání v Budapešti. Trochu mě mrzí, že byly některé pasáže popsány spíše obecně a autor jim nevěnoval tolik pozornosti. Určitě by si zasloužily hlubší pojetí. Kniha je čtivá a stejně jako první díl se čte jedním dechem.

Tirisa
Tirisa
11.05.2021 5 z 5

Jsem spokojená...první díl byla samozřejmě mnohem víc wow, protože byl prostě první, ale i tak mě tahle série zatím baví...uvidíme, co třetí díl...

danny_21
danny_21
04.05.2021 3 z 5

Druhé pokračování osudů kočkovité šelmy v překrásném Sovětském svazu není tak povedené jako předchozí hon na soudruha Čikatila hlavně díky značné překombinovanosti a celé to střídání lokací ztrácí na uvĕřitelnosti. Nedokážu si představit, že byl tajemníkův projev měl takovou paralyzující sílu na celý aparát, stejně jako proměnu a získanou porci moci a respektu pro vůdkyni Vorů. Nějaké to procento dolů dávám i za ustřelenou hollywoodskou akci v Budapešti a za dojemné promĕny charakterů a uslzeného finále - 60 %

Bedřich63
Bedřich63
16.02.2021 5 z 5

Autor umí psát poutavě a zajímavě. Příběh zasazený do historických kulis roku 1956 v Sovětském svazu a v Maďarsku přibližuje i některé skutečnosti týkající se situace po smrti J.V. Stalina, gulagů a krvavě potlačené revoluce v Maďarsku. Spojení historických skutečností se zajímavým příběhem mě dokáže vždy oslovit.
Je dobré si tyto věci připomenout a nezapomínat na ně, obzvlášť v dnešní době, kdy jsou svobody lidí opět v ohrožení.

jfialova
jfialova
12.01.2021 4 z 5

Kniha má skvěle zachycenou atmosféru, dusnou a temnou, kdy nevíte, kdo a za co vás udá. Děj je bohužel překombinovaný a plný zvratů, takže je jen těžko uvěřitelný. Látka by vydala klidně na 2-3 další knihy-méně je někdy prostě více. Každopádně za dobrý počin považuji to, že se do toho autor vůbec pustil, knih o tomto období jsem příliš nečetla, protože autoři volí méně složitá historická období a jiné destinace.

Janík61
Janík61
02.06.2020 4 z 5

Napínavý příběh až z něj mrazilo, drsný život v Sovětském svazu. četla jsem i další knihy o příslušníku státní bezpečnosti a můžu doporučit.

francouz
francouz
29.03.2020 3 z 5

No tato druhá knížka s hlavní postavou mě úplně nenadchnula.
No co to bylo zejména, asi ta uvěřitelnost toho příběhu. Né, nemyslím tím existenci Gulagů, nebo to, že se odehrával nějaký mocenský boj, ale tu sílu utajovaného projevu, no to opravdu nebylo uvěřitelné.
I když se autor snaží měnit tempo, tak na mě je to moc překombinované a hlavně opět musím říci je to neuvěřitelné a proto jsem s tím měl trošku problém.
Na pozadí velkých změn, které, ale aparítčíci vždy zahrají tak, aby se obyčejný plébs nic nedozvěděl, jsou moc hrané. Ani vnitřní touha něco změnit mě úplně nedostala.

ADE138
ADE138
23.02.2020 4 z 5

Napínavý a čtivý příběh o super agentovi a super hrdinovi Sovětského svazu. Velmi surový a syrový popis života v SSSR v padesátých letech, pracovních táborech na Kolimě a také něco o maďarském povstání. Když chcete akční čtení, s touto knihou neuděláte chybu.

Dajine
Dajine
09.02.2020 2 z 5

Nějak nemůžu dočíst.

adevr
adevr
05.02.2020 3 z 5

No, oproti prvnímu dílu je tohle trošku sešup... Škoda.