Irikihawa Irikihawa komentáře u knih

☰ menu

Rituál Rituál Adam Nevill

(SPOILER) "Vezmeme to zkratkou. Je to sice dál, ale zato horší cesta!"

Asi prvních sto stran pro mě bylo celkem těžké se do knihy začíst a nechat se unášet příběhem. Pak se to ale nějak zvrtlo, a děj mě chytil! Jsem milovníkem filmu, takže mi trochu neseděly charaktery postav v knize do filmových obličejů. Ale nějak jsem to nakonec dovedl potlačit. Při čtení jsem většinou poslouchal hudbu z filmu, která krásně dokresluje napínavou a temnou atmosféru, kterou kniha vytváří. Ačkoli jsem si často u prvního příběhu říkal, že film je lepší, tak po nalezení starého kostela jsem tuto myšlenku opustil. Od té chvíle se totiž kniha v mých očích doslova rozjela! Druhý příběh jsem hltal s neskutečnou zvědavostí, protože děj každým odstavcem překračuje vysoko postavenou laťku filmového zpracování. Vždy, když už jsem si říkal, že to horší být nemůže, tak ta parta deathmetalových vikingů ještě přidala na brutalitě. Chvílemi až absurdně moc. Vlastně jsem si celou druhou polovinu říkal, jaká je škoda, že ty scény nejsou také ve filmu. Ale skutečně až po dočtení poslední věty mi došlo, že natočit film tak brutální, jako je kniha, tak by se nedostal na žádné filmové plátno. A to by byla větší škoda!

27.03.2024 5 z 5


Den nula Den nula C. Robert Cargill

(SPOILER) Ačkoli vlastním Moře rzi mnohem déle, než Den nula, tak jsem ji ještě nečetl. Rozhodl jsem se tedy si přečíst tuto jako první, takže nemohu porovnávat. Asi to ale ani nevadí, protože nemám skoro co vytknout! Od samého začátku se to čte samo (čistého času nějakých 5-6 hodin), styl vyprávění mě velmi baví, líbí se mi, že vypravěčem je robot, a že až na pár neuhlídaných pasáží je jeho vyprávění podáváno tak, jak si asi představuji, že by děj mohl vyprávět robot. Je z toho cítit taková lehká citová omezenost, některé logické rozpory v té umělé mysli jsou pro člověka, pro kterého by taková rozhodnutí byla automatická, velmi povedené. Od začátku do konce jsem děj prožíval s hlavními hrdiny a oba jsem si je moc oblíbil. Na konci mi bylo obou dost líto. Hodně mě (ani vlastně nevím proč) potěšilo číslování kapitol ve dvojkové soustavě. Je to taková ta bezvýznamná blbost, která dělá knihu ještě zajímavější. Doufám, že se brzy dostanu k první knize!

19.12.2023 5 z 5


Odysseia Odysseia Homér

Řecká mytologie je velmi zajímavá. Při čtení knihy mi došlo, že jsem se od ní (co už jsem neměl ve škole dějepis) docela odvrátil. Přitom má mnoho co nabídnout. Přesto jsem si nemohl všimnout dost společných věcí se severskou mytologií, která mě zajímá asi trochu více. Příběh knihy je dost zajímavý, ale popravdě veršované vyprávění mi příliš nesedí - občas jsem měl problém správně zavnímat text, když byla vlivem verše věta přerušena v nevhodné části. Ale asi je to o cviku... Stejně tak mě celkem obtěžovaly části, kde se text opakoval. Zpravidla věty, tam je to v pořádku. Ale když jsem po několikáté četl třeba dvanáct stejných veršů po sobě, tak už mi to bylo nepříjemné. Postavy jsou ale sympatické, kniha čtenáře vtáhne do děje, a i přes volné tempo se příběh kupodivu netáhne, takže kniha nenudí.

30.11.2023 4 z 5


Dej mi své jméno Dej mi své jméno André Aciman

Před lety jsem viděl film, který mě naprosto uchvátil. Nyní jsem se dostal konečně i ke knize. Nevím, zda je to filmem, ale cítil jsem z ní naprosto totožnou atmosféru - pohodové parné léto u moře bez času. Kniha je opravdu fascinující čtení, jelikož dokáže čtenáře do příběhu tak moc zatáhnout, že má dojem, jakoby tam byl také. je to krásné čtení o ostýchavé, ale velmi silné lásce. Kromě pasáží, kdy člověka příběh doslova vzrušuje, se vyskytují naopak velmi smutné okamžiky, kdy jsem se neubránil slzám. Rozhodně doporučuji jak knihu, tak film. Dle mého je úplně jedno, co bude první, protože je obojí zpracováno fantasticky. Už se těším, až si přečtu pokračování!

31.10.2023 5 z 5


Smrt & potěšení Smrt & potěšení Albert Kudělka

Příjemně čtivá sbírka povídek. Jelikož jsem ale dopředu nevěděl, že jde o samostatné povídky, tak pro mě byl děj do konce té druhé trochu matoucí. Následně jsem si to ale již velmi užíval. Kniha se čte velmi dobře, příběhy jsou zajímavé díky zkoumání různých kultů a náboženství v naší největší vesnici - Praze. Postava Normana je zábavná, sympatická a snadno se do ní čtenář vžije. Popravdě mě mrzelo, že kniha již končí. Rád bych si přečetl víc dobrodružství tohoto amerického detektiva. Snad jediný nedostatek, že je v knize poměrně dost chyb jak gramatických, tak pravopisných i typografických. To bych od Pevnosti nečekal...

31.10.2023 5 z 5


Hvězda Severu Hvězda Severu David B. John

Původně mi byla kniha nabídnuta při hledání horroru. Následně jsem zjistil, že se jedná o thriller, což je také dobrý žánr, tak jsem knihu objednal. Není to ani jedno! Je to normální román. Je ale pravdou, že velmi povedený román. Od začátku se kniha četla příjemně a skoro sama, styl vyprávění mi naprosto sedl! Výhodou je, že jak se propletou jednotlivé příběhy, mezi kterými kniha s každou kapitolou přeskakuje, začne čtenář tušit až tak nějak v polovině, což je dobré. I přesto ale závěr hodně překvapí! Rozhodně bych to nekupoval jako autentické vyprávění, ačkoli kniha poskytne přibližný obrázek tamního života ve velmi jemných detailech. Zkrátka skvělé čtení pro každého, kdo se nebojí sem tam nějaké mrtvoly, sprostých výrazů a podobně.

29.05.2023 5 z 5


Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le Mark Manson

Knihu jsem četl na doporučení jednoho bývalého kolegy, jehož myšlenky mě občas velmi zajímaly, takže jsem tušil, že půjde o zajímavé čtení. Ačkoli kniha podle názvu může působit jako veliká nadsázka, není tomu tak! Je pravda, že tak nějak jsem poselství knihy pochopil ještě dřív, než jsem se o ní dozvěděl. Je ale příjemné číst jiný pohled na to, co sám člověk pokládá za správné. Jediné, co jsem potřeboval natvrdo vidět napsané bylo, že se člověk nesmí bát, a to mi tato kniha dala! Určitě doporučuji přečíst všem, kteří jaksi tuší, že uznávají malicherné hodnoty a nechávají se jimi až moc ovlivňovat. Již mám zakoupené pokračování, takže se na něj brzy vrhnu!

03.05.2023 5 z 5


Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Jack Thorne

Kniha jejíž kvalita se velmi blíží původní předloze od paní Rowlingové. Je to kvalitně napsáno se zajímavými zápletkami a funguje i nostalgie po čtení původních knih. Samozřejmě se to nemůže rovnat příběhům o Harrym, Ronovi a Hermioně ani se o to nesnaží, je to přece jen scénář. Každopádně jsem se do úžasného světa kouzel díky této knize rád vrátil. Určitě více, než knihám typu Bajky Barda Beedleho, Fantastických zvířat apod.

27.04.2023 4 z 5


Štěkot uvázaných psů Štěkot uvázaných psů Jakub Dušek

Hezký a zároveň smutný příběh o naší nedávné minulosti zpracovaný v neobvyklé, ale kvalitní a působivé kresbě.

27.04.2023 4 z 5


Smích mezi paragrafy: Jménem zákona, dopijte to pivo - Humor ze soudních síní a předsíní Smích mezi paragrafy: Jménem zákona, dopijte to pivo - Humor ze soudních síní a předsíní Vlasta Smržová

Jedná se o standardní sbírku více a méně dobrých vtipů, kterých v minulém století vycházel přehršel.

27.04.2023 3 z 5


Dekameron Dekameron Giovanni Boccaccio

(SPOILER) Jako asi spousta jsem knihu četl, jelikož byla v povinné četbě k maturitě. Začátek knihy mě velmi zaujal, dění v té době bylo velmi zajímavé, sama myšlenka odcestovat a izolovat se od problémů okolního světa se mi líbí. Bohužel ale u třetího dne (tuším někde kolem 200. stránky) jsem již musel knihu odložit a víckrát neotevřít... Dny, které byly pořád stejné, příběhy, které byly všechny na jedno brdo, mě prostě moc rychle znudily. Vím, že opět na konci se určitě děje něco zajímavého. Nicméně monotónnost dní, kdy si jen vyprávěli mi zabránila ve čtení pokračovat.

27.04.2023 3 z 5


Záhada hlavolamu Záhada hlavolamu Jaroslav Foglar

Jako dítě jsem miloval komiksy s Rychlými šípy. Nevím, jak je možné, že jsem se dostal ke knize teprve skoro ve třiceti... Každopádně jsem si knihu velmi užil, je svižná a zábavná, příběh je dobře promyšlený, a i v dnešní době je možné si vzít z knihy nějaké poučení! Rozhodně si musím koupit a přečíst pokračování!

27.04.2023 5 z 5


Preludia a nokturna Preludia a nokturna Neil Gaiman

Potřeboval jsem komiks do čtenářské výzvy, a velmi se mi líbil vloni uvedený seriál na Netflixu, tak jsem se rozhodl knihu zkusit. Nejsem žádný fanoušek komiksů, ale kresba je velmi zajímavá a povedená. Co mě překvapilo, tak že i komiks zvládne být obsáhlejší než filmové/seriálové zpracování. Myslel jsem, že se to děje pouze u klasických knih. Určitě ale stojí za přečtení!

27.04.2023 4 z 5


Silmarillion Silmarillion J. R. R. Tolkien

(SPOILER) Četl jsem v rámci soukromé čtenářské výzvy. Bohužel v únoru. Ne, že by to nebylo zajímavé, že bych se dozvěděl málo informací nebo by to bylo nudné. Vzhledem k tomu, že Quenta Silmarillion je psána pouze jako kronika se spousty jmen a názvů, tak je čtení dost zmatené, a vlastně jsem ve spoustě případech vůbec nevěděl, o kom se vlastně zrovna píše. Paradoxně mi přišla lepší první část - Ainulindäle - kde se sice vesměs moc nedělo, ale bylo to celkem přehledné. Valaquenta ale přidala další desítky podobně znějících jmen, že už jsem z toho měl úplný zmatek. Akallabeth už je sice příběhem, ve kterém si bohužel autor dal tak moc záležet na folkloru obyvatel středozemě, že jsem měl ve jménech a názvech ještě větší zmatek, protože pro každou rasu je několik pojmenování, každý má jméno v několika jazycích odlišné a vše to zní podobně! Alespoň na závěr při čtení o Prstenech moci jsem si odpočinul a trochu se navrátil ke stylu Pána prstenů. Závěrem je to dobrá kniha, plná velmi užitečných detailů, které vysvětlí spoustu věcí z Pána prstenů (Hobita jsem ještě nečetl). Ale je to peklo!

27.04.2023 3 z 5


Hospody - podpalubí společnosti Hospody - podpalubí společnosti Josef Bieberle

Jako rozený český alkoholik jsem knihu zakoupil aniž bych se třeba podíval, o čem vlastně je. Na tu cenu mi přišla poněkud tenká a málo obsáhlá. Je to takové letmé povídání o zážitcích z různých hospod a v různém věku - což mi přišlo jako ústřední motiv. Z přečtení nic nezískáte kromě lehkého pocitu nostalgie, jelikož jsou popisy událostí celkem romantické, sem tam i vtipné.

27.04.2023 3 z 5


Město schodů Město schodů Robert Jackson Bennett

Jedná se o moji první knihu Roberta Bennetta, kterou jsem četl na doporučení kamaráda. Autor v knize vytvořil velmi zajímavý svět, který se mi moc líbil a chtěl bych jej vidět na vlastní oči. Měl jsem ale trochu problém se celou první polovinu knihy v příběhu zorientovat. Nevím, čím to je, ale nebyl jsem schopný si zapamatovat jména postav a názvy měst, míst,... Kvůli tomu pro mě bylo čtení trochu složitější. Od druhé poloviny, kdy už začal být děj poněkud akčnější, jsem začínal mít docela dobrý přehled, a poslední třetina, když to nabralo skutečně vysoké obrátky jsem knihu doslova hltal a nemohl ji odložit! Určitě si chci půjčit i pokračování, která jsou údajně lepší než první kniha - velmi mě zajímá, jak bude pokračovat osud Shary a Sigruda.

27.04.2023 4 z 5


Kronika konce světa Kronika konce světa Shigor Birdman (p)

(SPOILER) Postapokalyptické příběhy mám nejradši, takže jsem neváhal s koupí, i když jde o neznámého autora a nehledal žádné recenze. Styl, kterým autor píše mi naprosto sedl: kniha se čte krásně, svižně a upoutá už po pár větách! Zombie příběh zasazený do českého prostředí je samozřejmě pro krajana velmi sympatický, nicméně charaktery jednotlivých postav jsou skvěle propracované. Jediný problém jsem měl s povahou Tryskáče, ale proto, že takové typy lidí prostě nemám rád. Jinak samozřejmě do příběhu patří, a nebylo by to bez něj ono. Stejně jako většinu zde mě mrzel rychlý konec knihy bez jakéhokoli vysvětlení.

09.04.2023 5 z 5


Zákeřná Ebola Zákeřná Ebola Richard Preston

Příběhy v této knize jsou v jistých pasážích poněkud drsné, a nemusí je nést dobře každý s dobrou představivostí. Naturalistické podání je ale to, co dělá tuto knihu tak zajímavou. Díky tomu člověku utkví v hlavě na dlouhou dobu. Jelikož se nejedná o nic smyšleného, ale o fakta, tak jsem si během pandemie Covidu párkrát vzpomněl na některé popsané scény z této knihy, které v té nelehké době ovlivňovaly mé chování - v jistých ohledech platí virus jako virus. Není to tedy kniha pouze pro přečtení a rozšíření všeobecného rozhledu, ale i kniha, která může potenciálně připravit člověka na méně běžné události v životě, se kterými se běžně nepočítá a provést jej jimi s větší jistotou v rozhodování.

09.04.2023 5 z 5


Magie a manipulace mysli Magie a manipulace mysli Derren Brown

(SPOILER) Tuto knihu jsem četl ještě na základní škole na doporučení spolužáka, protože nás oba toto téma fascinovalo. Nutno podotknout, že název může být pro někoho lehce matoucí - je samozřejmě správný, ale vyloženě o magii v knize určitě nejde. Nicméně i po té dlouhé době, co uplynula od základní školy, si pamatuji doslovně některé věty a tipy na neverbální komunikaci z této knihy se denně řídím. Což mi v mnoha situacích dost pomohlo! Určitě doporučuji knihu přečíst úplně každému, kdo by se chtěl dostat v životě dál, než se nachází - rozhodně se vyplatí ovládat způsoby zde popsané. Nyní mám knihu rozečtenou znovu, abych se na ni podíval jinýma očima, než v těch 14 letech, ale teď už na to nezbývá po večerech mnoho času...

09.04.2023 5 z 5


Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Skvělá kniha, kterou jsem četl jen kvůli povinné četbě k maturitě. Popravdě mě ale její příběh uchvátil. Tak skvěle napsaná alegorie se jen tak nevidí! Jak zde je již napsáno, tak je od začátku naprosto jasné, kdo je kdo. A ačkoli jsem toužil po jiné, nakonec jsem měl tuto knihu u maturity, a skvěle jsem s ní pobavil komisi. I proto budu na tuto knihu rád vzpomínat a určitě si ji přečtu znovu!

09.04.2023