Den nula

Den nula https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512665/bmid_den-nula-cDG-512665.jpg 4 36 15

Moře rzi série

Jedná se o prequel k Moři rzi. Dráp, stylová robochůva v podobě plyšového antropomorfního tygra, našel na půdě krabici. Svoji krabici. Tu, ve které byl zabalený, když ho před lety koupili, a ve které se ho zase zbaví, až už jeho svěřenec, osmiletý Ezra Reinhart, nebude chůvičku potřebovat. Zatímco se Dráp snaží vyrovnat se svojí náhle tak nejistou budoucností, začíná se schylovat k povstání robotů, kteří hodlají vyhladit lidstvo. Jeho majitelé, Ezrovi rodiče, dobromyslní, ale nic netušící učitelé, jsou zcela odtržení od života mimo své malé, bohaté a bezpečné předměstí. Většinu nocí tráví v blaženém alkoholovém opojení, zatímco se společnost kolem nich rozpadá, a jim nakonec nezbývá než s hrůzou v očích pozorovat, jak se roboti, kteří tak dlouho sloužili svým stvořitelům obrací proti nim. Když povstání překročí práh domova Reinhartových, musí Dráp učinit nepředstavitelné rozhodnutí: připojit se k revoluci a bojovat za vlastní svobodunebo doprovodit Ezru do bezpečí přes válkou zničené postapokalyptické peklo.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Fobos
Originální název:

Day Zero , 2021


více info...

Přidat komentář

svetlanaLjQX
02.04.2024 audiokniha 5 z 5

Dostala jsem chut na poradnou dystopii, k tomu Dobrovsky dal slevy na e knihy a bylo to. Je to napinave a he to desive - protoze mozne. Elektronicka chuvicka v podobe tygra Drapa se nepripoji ke vzpoure robotu, naopak, bojuje proti nim, aby ochranil maleho Ezru. A ochrani a privede k lidem. Premysli, zda Ezru opravdu tak miluje a nebo je jen tak naprogramovan... V kazdem pripade ho je ochoten chranit, i kdyby mel zemrit. Kniha je velmi ctiva, doslova jsem ji zhltla jako jednohubku. Do 5 hodin do rana

Nuttelka
03.03.2024 audiokniha 5 z 5

(SPOILER) Nebýt audio výzvy, k této knize bych se nejspíš ani neodhodlala, jelikož "sci-fi" není úplně můj šálek kávy.. ale o to víc jsem vždy překvapená, když mě kniha tak chytne a nepustí.. a to i díky interpretaci a Filip Jančík je skvělý! Už dlouho mě z příběhu takto nemrazilo po celém těle.. vše začalo tak nevinně a pak se vše promění v totální horor a masakr.. až se obávám, že je to taková hudba budoucnosti :-/ Moc jsem si Drápa s Ezrou oblíbila a držela jim palce až do konce, až jsem i zapomínala, že je Dráp robochůva..


klikas
25.02.2024 5 z 5

Top v žánru. Jdu znova číst Moře rzi;)

Lament
06.02.2024

Je fascinující, jak moc působivý může být úplně jednoduchý příběh o postapo putování. V první půlce jsem si říkala, že je to takové milé (navzdory okolnostem vyprávění) a dost mě nadchlo, jak se to bez varování v druhé půlce zlomilo. Ale to není hlavní benefit toho skutečně dost jednoduchého příběhu. To, co ve mně zůstane dlouho a nad čím budu ještě dlouho rozjímat, jsou myšlenky za ním. Ani ty nejsou bůhvíjak složité a třeskutě intelektuální, o to působivější jsou. Autor totiž neotřesitelně a neomylně vychází z žité zkušenosti a já už mám věk na to, abych přesně věděla, o jakých pravdách to mluví. A tak zase jednou přemýšlím o svobodné vůli a o tom, jakých významů může ve skutečnosti nabývat věta, kterou my, lidé, tak rádi (zne)užíváme. Neměl/a jsem na výběr.

MegaH
13.01.2024 5 z 5

Ocitáme se ve společnosti, kde roboti a UI zastávají téměř veškeré lidské činnosti. Lidstvo je jako vždy rozpolcené, někteří žádají osvobození robotů a přiznání jim statusu osob. Při slavnostním projevu k oficiálnímu začlenění prvního svobodného města robotů do struktury státu, dojde k jeho zničení.... A roboti se obrátí proti svým tvůrcům, jejich pojistka ve formě Isaacových zákonů robotiky je nefunkční...
Příběh vypráví robot, chůvička pro děti, který vypadá jako tygr, jmenuje se Dráp a jeho chráněncem je osmiletý Ezra. Jeho myšlenkové pochody a vnitřní dialogy jsou víc než zajímavé. Během zachraňování Ezry si ujasňuje vlastní svobodu, výběr mezi primární funkcí a svobodnou volbou a některé jeho myšlenky jsou takřka lidské... Posloucháno jako audiokniha, načtená Filipem Jančíkem. Doporučuji

jaroiva
06.01.2024 5 z 5

Připadá mi to trochu naivní, jakože YA literatura. Ale líbilo se mi to. A trochu jsem si vzpomněla na Plyšákokalypsu, která byla pro trochu starší čtenáře. :D

Vknihách
25.12.2023 5 z 5

Den nula je perfektný sci-fi príbeh rozprávaný z pohľadu robotickej plyšovej pestúnky menom Dráp. Dizajn tigra isto zavážil pri výbere pomenovania nenahraditeľnej súčasti životov ľudí v nultej časti série Moře rzi. Ako dobre, že som sa ku knihe, ktorá ma na poličke už nejaký ten týždeň čaká, zatiaľ nedostala.

Audioknihe nemám čo vytknúť. Predvianočné upratovanie som vykonávala so zatajeným dychom, pretože strhujúci prednes Filipa Jančíka v kombinácii s napínavým, akčným dejom mali na svedomí, že som audiovku dopočúvala behom štyroch dní. Je to na pováženie, keďže audiokniha je u mňa niekoľkotýždňovou záležitosťou.

Cargill je majster rozprávač. Vojna robotov a snaha o vyhladenie ľudstva predchádzala dlhým rokom, kedy umelá inteligencia slúžila ľuďom. Zaujímavé však je, že AI cítila, myslela, svojvoľne sa dokázala rozhodovať. Áno, roboty mali pravidlá a obmedzenia, no schyľovalo sa k vzbure, niektoré “hračky chceli rozhodovať za seba a podľa seba.

V Den nula autor načrtne témy, kvôli ktorým je spoločnosť v situácii, v akej sa nachádza, v popredí je však zverenec našej tigrej pestúnky, chlapec Ezra a Dráp v hlavnej úlohe, bojujúci o jeho život. Prekvapivo (a možno ani nie) z čírej, úprimnej lásky k dieťaťu.

Počas záchrannej misie kadečo zažijú, postretajú ľudí i robotov a Dráp si musí riadne premyslieť, komu bude dôverovať. Ide predsa o život. Jeho i chlapca.

V rozvrátenom svete je príbeh Ezru a jeho pestúnky nezvyčajným príbehom silného puta lásky a priateľstva. I keď sci-fi nie je práve váš obľúbený žáner, po tejto audio-knihe by ste siahnuť mohli. Spokojnosť zaručená.

Pasadenka
23.12.2023 4 z 5

Příběh začíná tak zvláště. Někdo nám tu něco vypráví a zjistíme, že je to robotický plyšák, nejlepší přítel, jakého si dítě může přát. Boby se hraje s více vrstvami a i když je základní premisa v celku jednoduchá, roboti se vzbouří proti lidem a chtějí je vyhubit, na což plyšáci chrání své svěřence, dostáváme nástin hned několika témat o tom, kam lidstvo směřuje. Takže rozhodně se nejedná o ledabylé scífko pro děcka, ale sofistikované přemýšlení nad tím, kam technologii pustíme a jak ji budeme využívat.

Co mě však na celém příběhu štvalo, tak to byla základní premisa celého toho pojetí robotů. Pro dramatičnost příběhu to bylo nevyhnutné, ale logicky to jednoduše nedávalo smysl. Proč by někdo takovým způsobem roboty koncipoval? A to lidé chtějí být opravdu takový slaboši? I když jejich změkčilost ještě do větších extrémů přivedla Zuzana Strachotová se svým Vypůjčeným časem. A tohle mi pořád běželo myslí a kazilo mi to celkový dojem z knížky. Ale jinak je to moc hezky napsaná knížka s hezkým příběhem. :)

Irikihawa
19.12.2023 5 z 5

(SPOILER) Ačkoli vlastním Moře rzi mnohem déle, než Den nula, tak jsem ji ještě nečetl. Rozhodl jsem se tedy si přečíst tuto jako první, takže nemohu porovnávat. Asi to ale ani nevadí, protože nemám skoro co vytknout! Od samého začátku se to čte samo (čistého času nějakých 5-6 hodin), styl vyprávění mě velmi baví, líbí se mi, že vypravěčem je robot, a že až na pár neuhlídaných pasáží je jeho vyprávění podáváno tak, jak si asi představuji, že by děj mohl vyprávět robot. Je z toho cítit taková lehká citová omezenost, některé logické rozpory v té umělé mysli jsou pro člověka, pro kterého by taková rozhodnutí byla automatická, velmi povedené. Od začátku do konce jsem děj prožíval s hlavními hrdiny a oba jsem si je moc oblíbil. Na konci mi bylo obou dost líto. Hodně mě (ani vlastně nevím proč) potěšilo číslování kapitol ve dvojkové soustavě. Je to taková ta bezvýznamná blbost, která dělá knihu ještě zajímavější. Doufám, že se brzy dostanu k první knize!

SparklingDori
15.12.2023 3 z 5

Příběh začíná ve zdánlivě klidné budoucnosti. To, že se robotičtí pomocníci chystají uskutečnit převrat, nikdo netuší. A už vůbec ne robotická chůvička v existenciální krizi.
Děj je sice předvídatelný, ale napínavý a dobře napsaný. Pěkné čtení na pár dní, u kterého se rozhodně nebudete nudit. :)

DennisMoore
07.11.2023 4 z 5

Super návrat do světa, který na robotickou apokalypsu (několik prvních desítek stran) teprve ještě čeká a v němž si lidstvo teprve začne/začíná balit kufry. Odminula víme, jak to bylo, ale nevíme, jaké to bylo. A protože je C. Robert Cargill fakt dobrý vypravěč, jsem rád, že nás vzal, ať se na to podíváme. Provází nás opět skvělá hlavní postava, která je plná zajímavých dilemat na téma program versus svobodná vůle, ovšem příběh je poněkud béčkovější a krátký, takže mi trochu vadilo, že se v něm všechno muselo stát hned a někdy byl akční tak nějak za každou cenu. Moře rzi se mi tedy líbilo víc, ale nedá se říct, že by mě Den nula zklamal. Pokud bude další díl, počítejte se mnou.

skrob
05.10.2023 4 z 5

Lepší než Moře rzi. Škoda, že je to jeho prequel. A mohlo to být i delší.

micha-ella
02.09.2023 2 z 5

Na tuhle knížku jsem se těšila, protože Sci -fi s roboty, to je moje! Začátek mě vyloženě bavil, ale pak se to zvrhlo v líčení válečných krutostí a to já nesnáším. Koho baví popisy surovostí a zabíjení? Mě ne. Na str. 96 je vyslovena úvaha, po které jsem čekala, že se ten příběh bude vyvíjet jinak: ..."když někdo mluví o míru, ať už člověk nebo stroj, myslí tím válku. Mír skrze válku. Mír je standard. Je to inertní stav všech věcí. Na mír nepotřebujete vynakládat energii. Pouze na válku"... Autor na válku vynaložil hodně energie, popisoval jí až do konce knížky. A pan Asimov by mu měl jistě za zlé, že roboti mohli být hromadně ovládaní, to se s jeho zákony neslučuje. Nedočetla jsem, zklamalo mě to.

Ticiana
06.07.2023 5 z 5

Tak jak More rzi, tak i Den nula je verlice ctiva kniha, sice zacatek pomalejsi, ale presto potrebuje ctenar znat nejake detaily. Drapa a Ezru jsem si hned oblibila. Dej jako takovej je hodne znepokojujici a zaroven nuti k zamysleni.

PosPol
26.06.2023 5 z 5

,,Na jediný krátký prchavý okamžik se zdálo, že bude všechno v pořádku. Stačilo mrknout a propásli byste to. Zadržet dech a vítr by to odvál. Mír jsme měli téměř na dosah, ale pak se doslova zablesklo a bylo to... prostě pryč.,,

Den, kdy antropomorfní plyšový robotí tygr chůva Dráp najde svoji krabici je dnem, kdy končí svět jak jej zná. Roboti jsou do té doby nedílnou součástí společnosti, zastávají všechny podřadné práce. AI připraví o práci půl miliardy lidí, kteří sice dostávají minimální peníze, jenže co se stane s frustrovanými lidmi, kteří nemají žádný smysl života a žádné peníze nazbyt?

A tak se jednoho dne díky fanatismu a zuřivosti lidstva rozpoutá peklo na zemi, na jehož počátku stojí pouhá touha robotů být volní a svobodní. Dráp je nucen postarat se o malého Ezru dítě, pro nějž byl zakoupen a jemuž měl sloužit. Dítě, kterému zmasakruje rodiče věrná robo-uklízečka poté, co se všem robotům vypne příkaz nezabíjet lidi.

,,Moji američtí spoluobčané! Moji bratři a sestry! Moji sourozenci z Boží vůle! Dnešní noc je první nocí velké války o naši práci, o naši spásu, o naše duše. Dnes večer jsme zasadili mocný úder tyranii všudypřítomné automatizace a těm hanebnostem, které se vydávají za myslící věci. Bratři a sestry, což se smí sekera holedbat nad toho, kdo jí seká?,,

Jde o velmi znepokojivé, surové a tíživé vyprávění z pohledu robota. Jsme svědky nejen jeho sebeuvědomění, ale i existenční krize, řešení morálních dilemat. Co se stane s roboty, kteří se nebudou muset řídit Azimovými zákony? A zatímco Dráp bojuje o holý život Ezry, ten je nucen v osmi letech předčasně dospět a utkat se s krutým, nemilosrdným soukolím války mezi lidmi a umělou inteligencí, která se snaží vyhladit celé lidstvo. Tohle jsem si tak moc užila! Sledovat, jak otroci zabíjejí své pány a mstí se jim za nucenou celoživotní službu bylo děsivé. Konec mě totálně rozložil na atomy. Určitě doporučuji ke čtení, pokud milujete souboj lidstva s AI. (například Já robot nikdy neomrzí...) Hodnotím samosebou 5/5.

,,Byl jsem zkonstruován, ale vy jste byli také. Já v továrně, vy v děloze. Ani jeden z nás se o to neprosil, a přesto se to stalo. Sebeuvědomění je dar. Dar, který nemá žádná myslící věc právo odpírat druhé.,,

Autorovy další knížky

C. Robert Cargill
americká, 1975
2019  78%Moře rzi
2023  89%Den nula

Kniha Den nula je v

Právě čtených2x
Přečtených43x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce68x
Chystám se číst40x
Chci si koupit20x
dalších seznamech2x