Smrt & potěšení

Smrt & potěšení https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/235251/mid_smrt-poteseni-235251.jpg 4 40 13

Norman Applegate, americké „soukromé očko“ v Praze devadesátých let, to opravdu nemá jednoduché: vedle sledování nevěrných manželů se občas proti své vůli zaplétá do vyřizování účtů mezi prastarými démony, pohanskými bohy a dalšími nebezpečnými mocnostmi. Prostředí rušných městských ulic a svět mýtů se prolínají často právě v jeho blízkosti…... celý text

Přidat komentář

Irikihawa
31.10.2023 5 z 5

Příjemně čtivá sbírka povídek. Jelikož jsem ale dopředu nevěděl, že jde o samostatné povídky, tak pro mě byl děj do konce té druhé trochu matoucí. Následně jsem si to ale již velmi užíval. Kniha se čte velmi dobře, příběhy jsou zajímavé díky zkoumání různých kultů a náboženství v naší největší vesnici - Praze. Postava Normana je zábavná, sympatická a snadno se do ní čtenář vžije. Popravdě mě mrzelo, že kniha již končí. Rád bych si přečetl víc dobrodružství tohoto amerického detektiva. Snad jediný nedostatek, že je v knize poměrně dost chyb jak gramatických, tak pravopisných i typografických. To bych od Pevnosti nečekal...

deefha
31.12.2022 4 z 5

Velice povedená sbírka "okultivních" povídek. Hlavní hrdina i jeho případy mi byly natolik blízké, že se mi s ním docela těžko loučilo. Pátral jsem tedy, jestli Albert Kudělka nenapsal ještě něco dalšího - a zjistil jsem, že je to jen pseudonym :-) Jedna polovina autorského týmu je Martin Friedrich, který stojí za další podobně útlou sbírkou povídek Mrtví & neklidní (https://www.databazeknih.cz/knihy/mrtvi-a-neklidni-82776). Ta sice nemá žádného společného hrdinu, ale je podobně kvalitní. Doporučuju!


Malarkey
25.05.2021 3 z 5

Jednoduché, lehkovážné, snadno čitelné, ale zábavné povídky. Hlavní veličinou všech povídek je postava Normana Applegatea, vyšetřovatele Američana uprostřed Prahy devadesátých let. Dokázal bych si ho představit s radostí i v nějakém románu. Devadesátková atmosféra Prahy, hektolitry vypitýho piva, kořalky, tuny ženštin, které je třeba zachránit nejen před sexuálními predátory, ale i před otrávenými manžely. A do toho sem tam nějakej ten okultismus. Nic co by se tomu vlastně dalo vyčíst. Snad jen to, že tato postava zřejmě zůstane na světě jen formou těchto povídek, dle závěrečného epilogu od tehdejšího šéfredaktora Pevnosti. Škoda.

NemmamSlov
17.05.2020 3 z 5

Ke každé hlavě sa tělo najde (2*)

V prvej poviedke americký detektív dostane prípad vraždy mladého Prochazky. Jeho telo stratí hlavu a všetky stopy smerujú k záhadnej veštici Madam Pommes. Dve hviezdy za snahu.

Ledové sny (4*)

V tomto príbehu sa mi Applegate dostal pod kožu. V druhom prípade musí Norman riešiť vraždy, ktoré majú mýticky nádych Severských bohov. Čítanie spríjemňuje jednoduchý život detektíva, aj keď sa môže zdať, že sa príbeh točí okolo barov a dievčat.

Drak skvrnitý (4*)

Applegatovi sa začína dariť. V tejto poviedke rieši problémy nevery. Príbeh má Ázijský nádych. Získava nové známosti, ktorých ako súkromné očko nemá nikdy dosť. Celkom dobre čitateľné.

Pošťák nezvoní ani jednou (3*)

Tu sa Norman zapletie s Ruskou mafiou a navyše musí strážiť svoju neter, ktorá sa zhodou náhod zapletie do Ruského kolotoča. No po všetkých vraždách, má Applegate strach hlavne z českej daňovej kontroli.

Černočervená smrt (3*)

Normen opäť pri špiclovaní neverného manžela, narazil na ďalší unikátny prípad a tento krát sa zapletie so satanistickým kultom. Trošku nadväzuje na prvý prípad.

Každá poviedka, jeden prípad, ako pri knihe Swinger párty od Kotletu. Norman celkom sympatická postava. Skvelé hlášky, ktorým nechýba sarkazmus, žije jednoduchým životom, čo sa dobre číta. Fanúšik poviedok a detektíviek by si našiel svoje, pre mňa priemerné čítanie.

sharik
29.10.2019 4 z 5

Jako oddechová četba na pomezí detektivkářské "drsné školy" a fantastiky, perfektně splňuje účel. Není to náročné, ale zároveň to není blbé a má to styl. Sevřený soubor povídek Smrt & potěšení vypráví "pražský Marlowe" Norman Applegate - Američan, co původně v Česku učil angličtinu, ale tak nějak se stalo, že z něj je dnes soukromé očko. Ano, Kudělka se odkazů na slavného Marlowea nijak nezdráhá, ať už jde o styl (do jisté míry parodický), či pověstné hláškování, nebo o to, že detektiv je tak trochu drsňák, ale spíš dostává po hubě. Koneckonců, ohledně míry, jak moc to brát vážně, nejlépe svědčí právě srovnání s Chandlerovým Philem Marlowem - Applegate sám sebe vidí jako detektiva takového druhu, nicméně všichni ostatní se mu trochu nenápadně pošklebují, že si na Marlowa hraje. K humoru bych měl ještě dodat úžasnou Normanovu "češtinu", jejíž přešlapy možná leckomu připomenou britského agenta Crabtreeho ze seriálu Haló, haló! (ač Norman mluví česky lépe, než Crabtree francouzsky, takže žádné "dobré podoledne" ani "dobrá kráva" se nekoná). Sečteno, podtrženo: Chcete-li dobře napsanou "americkou drsnou školu na český způsob", která se nebere vážně, ale zároveň sama sebe nezesměšňuje (tedy humor má jasnou a zvládnutou míru), okultní detektivní povídky Smrt & potěšení jsou to pravé. Skoro mě až mrzí, že "Kudělka" jich víc nenapsal a nevěřím, že ještě napíše.

trudoš
11.08.2017 3 z 5

Těžké pořízení s touhle knihou. Měla všechny předpoklady k tomu mě nadchnout, přesto jsem jí musel rozečítat natřikrát, než jsem si konečně zvykl na její atmosféru. Přitom ústřední motiv je víc než sympatický - pětice povídek s prominentním detektivem Normanem Applegatem se tím či oním způsobem točí kolem magicko-mystických pletich, přičemž sám hrdina je vyšetřuje pomocí striktních pravidel světské logiky. Problém nastal v okamžiku, kdy jsem zjistil, že se ztrácím jak ve fantaskní linii vyprávění, tak i v té reálné. A výslednému dojmu příliš nepřidal ani fakt, že příběhy by se klidně obešly bez detektiva, protože ten k jejich rozklíčování často přispěje jen minimálním způsobem. Po stylistické stránce jde však o perfektní práci, kterou je vysloveně radost číst. Snad jen, že se autor nedokáže přizpůsobit tempu méně chápavých čtenářů (tj. těm jako jsem já), když automaticky předpokládá, že jim bez problémů dojdou všechna významná mrknutí, jež provázejí jednotlivé dějové zvraty. Nedošla.

michal3736
27.03.2017 3 z 5

Souhlasím s recenzí, která je hned pod touto mou. Povídky by mohly být lépe zakončené, ale jinak vůbec nelituji času ztráveného s touto útlou knížečkou.

Franc
04.07.2016 2 z 5

Líbila či nelíbila? To je oč tu běží.

Ač povídky začaly poměrně zajímavě, jejich konec nekonec ve mně zanechal jisté rozpaky, zda jsem opravdu v textu objevil vše, co objeveno mělo být. Co se zajímavě rozvíjelo skončilo tak najednou, že jsem měl pocit, jako by čtení předchozích stránek bylo zbytečné.

Tím ale nechci tvrdit, že četbu považuji za úplně promarněný čas. Hlavní hrdina je plusem této knihy a způsob, kterým ho autor uvedl v život považuji za velmi zdařilý.

Nicméne toto plus nemůže převážit jisté rozpaky z již jednou zmíněných hektických konců povídek, které nenaplnily očekávání, které u mě na začátku vyvolaly.

Lmslaver
23.01.2015 3 z 5

Obrázek i anotace slibovali mnohé a já doufal, že Norman Applegate ukáže Harry Dresdenovi i Johnu Taylorovi, jak se má s démony zatočit. Rozjezd s vyprávěním detektiva s noir nádechem byl nadějný, ale příběhy se odehrávají ve dvou liniích a ta paranormální se o našeho detektiva vždy sotva otře. Všech pět povídek probíhá podle stejné šablony a případy se téměř vždy vyřeší téměř samy nějakou náhodou, aniž by Norman zjistil, že se kolem něj děje něco temného a finále tak nějak vyšumí vždy do ztracena. Vcelku zajímavý nápad, ale jedna povídka v tomhle stylu by stačila a nezachrání to ani detektivovy občasné hlášky. Škoda, takhle je to jen slabý nadprůměr.

lardis
16.01.2014 2 z 5

Měl jsem tu čest být Kudělkovým studentem a to ještě předtím, než se mi kniha dostala do rukou. Šlo o první jeho knihu, se kterou jsem se setkal a jelikož jsem si na Kudělku během jeho seminářů utvořil názor jako na skvělého spisovatele, na knihu jsem se velice těšil. Třeba to byla chyba a možná právě přílišná očekávání stála za zklamáním, které z knihy vzešlo.
Postava Normana Applegata je sice skvělá a jeho chvílemi lámaná čeština se autorovi velice vydařila. Bohužel ale dochází k tomu, před čím Kudělka své studenty varoval-kniha má mít jasně ukončený závěr, čtenářovi by mělo být jasné, co se stalo. To mi chvílemi jasné nebylo a třeba takový Drak skvrnitý zklamal, když jsem očekával, že se jeho příběh konečně rozvine a vtom povídka náhle skončila. V některých povídkách byl tudíž překvapivě zbytečný i sám Applegate.
Přesto nad autorem hůl nelámu. Tvorba má jistě potenciál a věřím, že nad dalšími díly si názor spravím.

Sirius
08.06.2011 4 z 5

Po opravdu, opravdu dlouhé době jsem si přečetl knížku, aniž bych se musel někomu upsat recenzí a po dnešních zkouškách to byla příjemná odměna. Má to spád, vtip, hlavní hrdina je sympaťák. Příběhy neskřípou ani neobsahují vatu. Prostě parádní vlakovka na pár hodin, která neurazí. Snad budu mít štěstí si od Kudělky přečíst v budoucnu ještě něco dalšího.

bikerbm
22.02.2011 4 z 5

Nebyla to špatná kniha!Docela napínavá,dobře se četla,akorát s konci některých povídek si mohl autor dát více práce!Když čtu povídku která mě vtáhne do děje,tak se těším na rozřešení,ale když ji dočtu do konce a ten konec je buďto otevřený,nebo se na konci vlastně vůbec nedozvím kdo byl pachatel,tak se cítím dost ochuzený... Ale v každém případě postava Normana Applegateho je mně velice sympatická a budu doufat a těšit se,že snad Albert Kudělka vydá další dobrodružství tohoto pražského Phila Marlowa.

joehot
30.11.-0001 4 z 5

Zatím to nejlepší, co jsem v edici Pevnost četl (asi z pěti knih). U téhle knihy jsem se vážně bavil.