Štěkot uvázaných psů

Štěkot uvázaných psů https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/467473/bmid_stekot-uvazanych-psu-BfD-467473.jpg 4 84 22

Detektivní thriller z prostředí protektorátu. Podzimního rána roku 1941 je v zapadlé pražské ulici protektorátu Čechy a Morava nalezeno mrtvé tělo s vyřezaným hákovým křížem na hrudi. Dramatičnost celé situace podtrhuje fakt, že obětí je vrchní komisař Antonín Kohorouz – vzor policejního sboru s řadou vyznamenání. Případu se ujímá jeho kolega Petr Meltke, dávný Kohorouzův přítel, který ale má nejlepší roky už dávno za sebou. Za přísného dohledu nacistického aparátu začne Meltke rozplétat nitky komplikovaného případu. Brzy pochopí, že případ má politické pozadí, a nebezpečí začne ohrožovat samotného Meltkeho i jeho rodinu…... celý text

Přidat komentář
p3tris
p3tris
31.01.2024 4 z 5

Přesně tohle si představuji pod pojmem "noir". Detektiv za zenitem, kterému osud rozdává rány, vyšetřuje případ, sahající až do nejvyšších míst. Žádná z postav není černobílá (možná až na gruppenführera SS) a vlastně celou dobu nevíte, komu můžete věřit, a kdo hlavnímu hrdinovy bodne nůž do zad. Možná i doslovně, díky jeho německému původu. Tomu všemu napomáhá i neutěšená atmosféra válečné Prahy těsně před nástupem Reinharda Heydricha. Nutno podotknout že skvěle vystižená i díky černobílé kresbě. Tuto knihu jsem si koupil tak trochu náhodou, ale rozhodně toho nelituji.

bosorka
bosorka
27.12.2023 4 z 5

Černobíle zpracovaný komiks, který ovšem není černobílý ani trochu. Je poměrně vrstevnatý, samotná zápletka rozkrývá víc, než bych zpočátku čekala. Má pěknou atmosféru, ač velmi mrazivou.


milan.krimsky
milan.krimsky
01.08.2023 4 z 5

Dobrý komiks, jen ten je depresivní

RaggamuffinSVK
RaggamuffinSVK
28.05.2023 5 z 5

Drsný kriminálny príbeh z hlavného mesta bratov Čechov. Popri čítaní som si uvedomil, že o protektoráte viem toho málo a že sa na školách tejto téme venuje minimum času. Samotná zápletka je až prekvapivo pohlcujúca a vo výsledku prekvapivá. Všetko má svoju logiku, postavy sú uchopiteľné a z Nemcov ide strach. Kresba je síce čiernobiela, čoho nie som fanúšik, no k príbehu sedí a dopĺňa celkovú "dospelosť" komiksu. Som zvedavý, čo ďalej česká scéna prinesie.

Irikihawa
Irikihawa
27.04.2023 4 z 5

Hezký a zároveň smutný příběh o naší nedávné minulosti zpracovaný v neobvyklé, ale kvalitní a působivé kresbě.

Eicherik
Eicherik
01.01.2023 4 z 5

Komiksem jsem téměř nepolíben, takže jsem se občas v textu a v řazení obrázků ztrácel. Bylo to pěkně nakreslené a příběh byl celkem zajímavý. Protektorátní Praha v tomto formátu mě zaujala. Nadále zůstávám věrný klasickým knihám, ale pokud se zase objeví nějaký zajímavý komiks tak nezaváhám.

Lka
Lka
09.10.2022 5 z 5

Další skvělý komiks od Jakuba Duška z období protektorátu. Rozjezd knihy byl pomalejší, ale pak kniha dostala spád a já se nemohla odtrhnout. Napínavé až do konce. K této knize výborně padnou černobílé kresby, z kterých úplně dýchá temná atmosféra.

jarynek
jarynek
24.07.2022 5 z 5

Noirový příběh z protektorátních Čech (resp. Prahy), který má možná trochu pomalejší rozjezd, ale o to syrovější je pak ve svém konci. Policejní vyšetřovatel, původem Němec, jemuž nevěří ani Češi ani Němci, a který odkrývá druhou tvář svého kolegy "pana Obíbeného" se musí při svém vyšetřování potýkat s mnoha ústrky překážkami. Je tak při cestě hledající pravdu nucen vydržet fyzické i psychické útoky na svou osobu a jít téměř proti všem. Kladně hodnotím i černo bílo šedou kresbu, která výborně dotváří atmosféru protektorátního útisku. Za tento komiks výrazně převyšující tuzemský snadard jsem opravu rád a mohu jej jen doporučit.

INCOGNITOREADER
INCOGNITOREADER
25.04.2022 4 z 5

Klasická detektivka v komiksovém hávu, zasazená do období protektorátu.
Líbil se mi příběh, pomalu se rozplétá vražda velmi oblíbeného policisty.
Protože jsme v protektorátu tak se řeší i všemožné zákulisní tlaky na vyřešení případu. Navíc všichni mohou být kolaboranti.
Líbila se mi i stylová černobílá kresba. Jediné co bych trochu vytknul je graficky styl. Občas jsem měl problém hlavně v detailech poznat jednotlivé postavy.

MARTh
MARTh
24.03.2022 5 z 5

Podle mě velmi zajímavý a kvalitní český komiks s uvěřitelnou a napínavou kriminální zápletkou. Atmosféru umocňuje akční černobílá kresba... já si knihu navýsost užil

Morisius
Morisius
10.12.2021 4 z 5

Zajímavé a graficky hezky zpracované.

fvalek
fvalek
14.10.2021 3 z 5

Nevěřil bych, že klasická filmová česká detektivka, i když na české poměry trošku kvalitnější, se dá přenést i do světa komiksu. Bohužel nejsem úplně krimi typ, takže mě po nějaké době začal příběh nudit a přišel mi zdlouhavý, ještě ve spojení s černobílou kresbou, která byla hezky udělaná a logická, přehledná, ale nic víc zajímavé na ní nebylo. Nebavilo mě popravdě ani časoprostorové zařazení, kdy knih o protektorátu a druhé světové je vážně mnoho a přijde mi, že Češi těží často jen z téhle naší "křivdy". Prakticky všechny české historické komiksy se týkají Husitů, války nebo režimu, a když čtete už asi třicátou takovou, tak toužíte po něčem jiném. Ale tak jasně, kniha netají, že je z protektorátu, jen už tam nepřináší nic nového a nečekaného. Děj se snaží být originální, ale někdy je, jak už jsem psal výše, zdlouhavý. Jindy jsou tam ty náhody a plány zase tak přesně vycházející, že to je až k neuvěření.

Nicméně abych knihu jen nehanil, myslím, že je opravdu kvalitně udělaná a příběh má smysl, pokud se jím prokoušete. Žádná Čapkovská spešl pointa tam není, ale vše funguje, jak má. Pokud vám od začátku jedna postava není divná, jak pěst na oko, tak vás může překvapit i pachatel. Do vkusu se mi bohužel kniha absolutně netrefila, ale to je můj problém. :)

Fuckenbrau
Fuckenbrau
08.10.2021 4 z 5

Na titul jsem narazil úplnou náhodou, po přečtení anotace jsem se rozhodl do toho jít. Přeci jenom temná krimi z období protektorátu.. velké lákadlo. A na rovinu říkám, že jsem spokojen. Čekal jsem že to bude o dost víc nevyzrálé. Ale bylo to hlubší, propracovanější, i když možná až moc za hranou, jakoby překombinované.
Za největší slabinu vidím občasnou nepřehlednost, občas jsem listoval zpět, jestli se mě třeba náhodou nepřilepili stránky, ale možná to bylo tím, že to bylo napínavé a já jsem to četl docela rychle (to rozsoudí až druhé, pohodovější čtení).
Za největší plus této knihy vidím to, že se vlastně jedná o čistokrevný NOIR. A pro tohle já mám opravdu slabost!

Trochu mě to evokovalo vynikající Babylon Berlin.

HDosoudilová
HDosoudilová
03.10.2021 4 z 5

Velmi zajímavý komiks, jehož zápletka mě dost bavila. Děj mi přišel originální a moc se mi líbí grafické zpracování. Uvnitř je komiks černobílý ale to mi vůbec nevadilo. Nechybělo napětí a hlavně děj není předvídatelný. Vraha jsem sice odhadla relativně brzy ale jinak jsem byla překvapená.
Co se týče postav, Petr Meltke mě bavil. V ostatních jsem však měla chvílemi trochu zmatek. Možná jich bylo na mě až moc. Možná to chtělo více soustředění.
Celkově jsem však spokojená a doporučuji dál. Ta temná atmosféra byla skvělá.

Emberas
Emberas
24.08.2021 4 z 5

Zajímavý komiks, ale příběh trochu za hranicí věrohodnosti.

tittanie
tittanie
12.08.2021

Nevím proč, ale myslela jsem, že to není komiks. Takže mě to trochu zaskočilo, ale určitě byl moc hezky nakreslený.
Poznámka: Letos jsem přečetla 106 knih a toto je dvacátá čtvrtá kniha o druhé světové válce.

Kočičáci
Kočičáci
11.08.2021 5 z 5

Štěkot uvázaných psů je naprosto skvělý komiks, který čtenáře zavede do období protektorátu. Ač jsem byla nalákána barevnou obálkou, tak obsah je celý černobílý - ovšem naprosto ladí s příběhem samotným, který je temný a ponurý jako doba, ve které se odehrává. Napnutá jsem byla, bubliny byly perfektně řazeny, takže jsem se neztrácela v příběhu, což mi u některých komiksů dost vadí a kresby byly fantastické. Užila jsem si to!

het2
het2
22.07.2021 5 z 5

Tohle je pecka. Strašně moc se mi to líbilo. Jak píše trudoš níže, je to vyzrále. To je slovo, které celé dílo asi nejlépe vystihuje. Příběh sám je originální a směr, jakým se odvíjí celkem nepředvídatelný. A v tom příběhu navíc není nic černé a bílé, nejsou tam žádná morální klišé a celé je to až po parádní finále naprosto uvěřitelné (možná až na policistku Jarošovou). Hrozně moc jsem se bál, aby to nedopadlo jako filmové noir "Ve stínu", které přes všechny svoje klady, ztrácelo každou minutou právě díky té (ne)uvěřitelnosti. Tady je to jinak. Jakub Dušek tohle zvládnul na výbornou. Od prvního obrázku až po ten poslední.

trudoš
trudoš
20.06.2021 5 z 5

Na české poměry neuvěřitelně vyzrálý komiks bez sofistikovaného přesahu nebo tíhnoucí k nezávislému undergraundu. Jakub Dušek vystřihnul dílo, které by neudělalo ostudu ani za velkou louží a to jak scenáristicky tak kresebně. Jistě, tendence napodobit americké mainstreamové výtvarníky tu je evidentní, z mého pohledu však nejde o prohřešek vůči komiksovému bontonu, ale naopak jasný důkaz toho, že také u nás jsou talentovaní tvůrci „komerčního“ rázu.
Příběh sám o sobě je prakticky bez chybičky. Takřka noirová detektivka se sice rozjíždí pomalu, ale jakmile nabere tempo, nezastaví se až do samotného konce. Autor se přitom nespoléhá pouze na akční scény, ale umí výborně pracovat i s dialogy, skrze něž postupně odhaluje skryté souvislosti. Stylizovaná atmosféra tomu pak dodává ten správný říz a historické zasazení do protektorátní Prahy zas sympatickou nadstavbu, která si skvěle pohrává s motivem zapomenutých hrdinů, kteří zůstali viset mezi dvěma mlýnskými koly – kolaboranty a odbojáři.

mot33
mot33
30.05.2021 5 z 5

Super komiks krásná zápletka a černobíly styl opravdu padl do knihy jak má.