HonzaRoušavý HonzaRoušavý komentáře u knih

☰ menu

Beneš jako Rakušan Beneš jako Rakušan Jiří Gruša

Zajímavá kniha, jejím čtením jsem navazoval na Pražskou zimu M. Albright. Je to čtení podstatně náročnější a musím říct, že už dlouho jsem nemel tolik hledat významy mě neznámých slov.

Určitě stojí za to zkusit si knihu přečíst a dozvědět se zajímavý pohled na tuto kontroverzní postavu našich dějin.

22.02.2024


Republika v pohybu Republika v pohybu kolektiv autorů

Monografie popisující hospodářský a technický rozvoj v období první republiky. Pokud tohle období a téma někoho zajímá, doporučuji, informačně je kniha nabitá údaji a velmi pěkně popisuje i kontext doby.

02.01.2024 4 z 5


Nepohodlná sestra modernizace. Památková péče a vltavská kaskáda vodních děl Nepohodlná sestra modernizace. Památková péče a vltavská kaskáda vodních děl Martin Gaži

Narazil jsem na knihu náhodou na FB stránkách Stará Vltava. Kniha nabízí velmi zajímavý pohled na historii a vývoj mnoha staveb souvisejících s budování Vltavské kaskády, včetně mnoha, z dnešního pohledu "naštěstí", neuskutečněných projektů.

Boj o zachování některých staveb, jejich přesun, úpravy plánů na zatopení území, to vše je popsáno jako "spor" stavařů a projektantů na jedné straně a památkářů na straně druhé. Kniha tak velmi zajímavě zachycuje i vznik a vývoj památkové péče u nás a že tedy po přečtení knihy už vím, jak to bylo složité. Myslím, že až příště navštívím Zvíkov, Orlík, nebo se zajedu podívat na kostelík V Červené, budu se na tyhle místa dívat hodně jinak a s mnohem větší radostí, že ještě existují a mohu je vůbec vidět. Na rozdíl třeba od Rákosníkovy hospody na Živohošti.

Knihu tedy můžu doporučit všem zájemcům o nahlédnutí do této problematiky. I pro laika se čte velmi dobře a dozvíte se velké množství zajímavostí.

02.01.2024 4 z 5


Návod k použití železnice Návod k použití železnice Jaroslav Rudiš

Tuhle knihu může naplno ocenit jen fanda železnice. A pokud někdo takovým fandou je, užije si četbu od začátku do konce. A jak zaznělo už mnohde jinde, při četbě knihy přichází neodolatelná touhaa koupit si lístek na vlak a vyjet, nejlépe jídelním vozem a někam, kde je na nádraží výborný "nádražka" :) Osobně se asi budu znovu muset vypravit do Jedlové ...

02.01.2024 5 z 5


Chlapec na dřevěné bedně Chlapec na dřevěné bedně Leon Leyson

Taková hodně "jiná" kniha o holokaustu. Kniha psaná pohledem tehdy "malého" kluka působí při čtení opravdu dětsky nevině. O to víc ale vyniknou všechny krutosti, které jsou v knize popsané.
Určitě stojí za přečtení.

21.06.2023 4 z 5


Kdo chodí tmami Kdo chodí tmami Aleš Palán

Kniha, na kterou jsem narazil zcela náhodou (protože vyšlo nové vydání). A stálo to za to. O Bohuslavu Reynkovi jsem měl pouze základní informace, ale po přečtení této knihy mám pocit, jako bych znal jeho, jeho syny a příbuzné a zcela nepominutelně i Petrkov jako místo, kde se prakticky celý "děj" odehrává.

Tuhle knihu bych si rád za čas přečetl znovu, protože informací a zajímavostí v ní je obrovské množství. A mimo jiné jsem se zde naučil i mnoho slov, které jsem nikdy předtím ani neslyšel..

17.05.2023


Daniel Stein, překladatel Daniel Stein, překladatel Ljudmila Ulická (p)

Vůbec nevím, jak tuhle knihu hodnotit. K mojí škodě jsem jí četl na několikrát s delšími pauzami, což byl asi jeden z problémů. Příběh je nepochybně zajímavý, ale forma (útržky, dopisy, citace, rozhovory) a hlavně obrovské množství postav vedlo k tomu, že jsem se často ztrácel v ději a musel se vracet.

Ke knize se ještě v budoucnu asi zkusím vrátit a dát ji druhou šanci.

20.02.2023 2 z 5


Jezdec z ulice sv. Urbana Jezdec z ulice sv. Urbana Mordecai Richler

Tahle kniha byla načtení opravdu zvláštní. Dostal jsem na ni tip a na začátku jsem se s četbou trochu pral. Nevěděl jsem, o čem to vlastně celé je a úvodní část mi moc odpovědí neposkytla. Jen zvláštní příběh režiséra, který je zrovna souzen a má kolem sebe podivné lidi. Bylo to všechno dost nepřehledné a "o ničem".

Nicméně pocit z četby se změnil v momentě, kdy se děj vrátil do dětství hlavního hrdiny. Pak najednou začalo vše do sebe zapadat a začala to být neuvěřitelně zajímavá četba. A zůstalo to tak až do konce, i když ten byl ve vztahu k větší části knihy na mě pojat až moc "moralisticky". Každopádně možná i tím, že jsem sám ve "středním věku" mě kniha celkově strhla a můj pocit z ní byl silně autentický.

Můžu tedy její četbu vřele doporučit všem.

21.11.2022 4 z 5


Námořní slepota Námořní slepota Michael Romancov

Skvělá kniha. Doporučuji každému, kdo se chce dozvědět základy historie a vývoje námořní plavby v kontextu historických událostí.
Můj hlavní pocit po dočtení byl ten, že o tomhle tématu bych si rád přečetl mnohem víc ...

20.09.2022 5 z 5


Dech: Nové poznatky o ztraceném umění Dech: Nové poznatky o ztraceném umění James Nestor

Spoustu zajímavých informací. Poslední část už je na mě moc extrémní (pokročilé techniky), ale první polovina je opravdu zajímavá a člověk si uvědomí, kolik toho dělá špatně v oblasti dechu a stravy a jak fatální to má dopady. Jinou věcí (a podstatně obtížnější) už je, zda z toho dokáže něco vytěžit a změnit své chování ... Mě se to upřímně zatím moc nedaří.

20.09.2022 4 z 5


Mluví k vám kapitán Mluví k vám kapitán Martin Moravec

Stručně - je to super čtení. Knihu jsem objevil náhodou a létání je dost mimo můj standardní zájem, ale tohle byla parádní volba. Pan Hecl asi bude silný perfekcionista, ale vyprávět a popisovat umí skvěle (nepochybně i přispěním autora).
Takže pokud se někdo chce dozvědět obrovské množsví zajímavých informací ze života pilotů a leteckého světa obecně, rozhodně doporučuji. A doporučuji knihu i těm, kteří si myslí, že je tohle téma vůbec nezajímá :-)

12.08.2022 5 z 5


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

V průběhu čtení jsem měl rozličné pocity, ale po dočtení musím říct, že je to výborná kniha. Příběh jako takový je velmi zajímavý, samozřejmě zejména hlavní motiv týkající se sestry Evaristy.
Při čtení se mi průběžně střídaly pocity obrovského zájmu, "naštvanosti", nudy a tak stále dokola. Celkem přesně ty pocity kopírovaly pasáže, kde se rozvíjel příběh a pasáže, kde byly různé "vysvětlující" dokumenty. Tahle forma mi úplně nevyhovovala a zejména s blížícím se koncem už těch "dokumentů" bylo až přespříliš a měl jsem tendenci je jen přelétnout.
Nicméně po dočtení to jako celek dává smysl a chápu, proč je tahle forma zvolena. Každopádně čtenářsky nejsilnější pro mě byla část, týkající se vůbec samotného sestěhování sester do Bílé Vody a pak 50. a 60. léta. (nucené práce, věznění).

12.08.2022 4 z 5


Josef Fanta: Ekolog lesa a krajiny Josef Fanta: Ekolog lesa a krajiny Josef Fanta

Zajímavé vzpomínání na velmi zajímavý život. Kniha se mi i pěkně četla.

13.05.2021 4 z 5


Martyrium aneb Kulak studnický Martyrium aneb Kulak studnický Hynek Jurman

Kniha rozhodně stojí za přečtení, protože celý životní osud Cyrila Musila je až neuvěřitelný. Pro mě osobně byl nejzajímavější úvod o samotném panu Musilovi až do začátku války a pak od nástupu komunistů až do konce jeho života. Tyhle části jsem přečetl doslova na jeden zátah. Prostřední část o odboji byla z mého pohledu překvapivě nejslabší, možná proto, že se vyprávění mnohdy pana Musila skoro netýká. Nicméně jako celek kniha rozhodně stojí za přečtení a hlavně stojí za to o takových lidech číst a dozvědět se. Takže ta to velké díky panu Jurmanovi.

20.08.2020 4 z 5


Vynález přírody: Dobrodružství zapomenutého objevitele Alexandera von Humboldta Vynález přírody: Dobrodružství zapomenutého objevitele Alexandera von Humboldta Andrea Wulf

Tak málo známé jméno a takový význam v historii. Neskutečné. Knihu můžu doporučit úplně každému zvídavému člověku.

Jak už zmiňovali předešlí komentující, škoda jen mnoha překlepů a chyb českého vydání.

21.05.2020 4 z 5


Mně se nestýskalo Mně se nestýskalo Pavel Tigrid

Kniha je zajímavým náhledem do života a částečně i postojů pana Tigrida. Je to mnohdy takový monolog, kdy po položené konkrétní otázce následuje proud myšlenek zakončený větou "Ale to jsem trošku odbočil." :-) Nicméně vzhledem k tomu, co všechno tento člověk prožil a zažil knihu k přečtení určitě doporučuji.

20.02.2020 4 z 5


Podivná doba Podivná doba Václav Havel

Hodnocení téhle knihy asi hodně záleží na tom, zda máte nebo nemáte "rádi" pana Havla. Nicméně pokud jen trochu ano, nebo jste hlava otevřená, určitě knihu doporučuji k přečtení. U některých rozhovorů z raných 90. let se člověk až diví, jak moc se jejich obsah dá vztáhnout k dnešku. Samozřejmě s některými názory se dá nesouhlasit, odmítat je, ale vždy nad nimi je člověk donucen přemýšlet a snažit se uvědomit si vlastní postoj (byť třeba opravdu odmítavý).

10.02.2020


Aleje české a moravské krajiny Aleje české a moravské krajiny Petr Velička

Perfektní kniha pro zájemce o historii alejí, důvodů jejich vzniku a vývoji, vše popsáno po jednotlivých historických etapách. Dozvěděl jsem se mnoho zajímavých věcí o samotných alejích, ale i o kontextu doby a souvislostech.
Všem zájemcům rozhodně doporučuji četbu.

30.12.2019 5 z 5


Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Knihu jsem začal číst jednak proto, že dané téma mě zajímá a také proto, že žiju v Brně, takže i místem děje byla pro mě kniha lákavá.

O samotné knize bylo zde napsáno hodně ,takže snad jen několik pocitů/poznámek, které ve mě po přečtení zůstaly:

- každému se s troškou "smůly" může stát, že ho dějiny semelou a on s tím neudělá naprosto nic

- za každým člověkem je nějaký individuální, někdy až neskutečný příběh (v tomto případě spíš prožité zlo). A když občas poznáme někoho, kdo se chová z našeho pohledu divně, nikdy nemůžeme vědět, co a proč ho k tomu vede, co prožil, co ho zformovalo. A dokud to nevíme, neměli bychom ho moc hodnotit nebo odsuzovat. Četl jsem tu komentáře o tom, že Gerta byla ke konci čtenáři už vyloženě protivná. Bez znalosti jejího osudu to platí zcela určitě, ovšem s touto znalostí se asi nelze než nedivit a chápat její chování. Barbora pro změnu znala matku jen jako "ledovou královnu" a tím se jí do značné míry zprotivila. Z vnějšího pohledu by člověk nevěděl, proč tak trochu nesnáší svojí matku, ale se znalostí kontextu a osudů se není co divit. Suma sumárum, ani jedna nedokázala potlačit svojí "historii" a přenést se přes ní (možná Barbora až ve chvíli, kdy matka umírala). Normálně bych napsal něco jako "je potřeba spolu mluvit", ale tady v tom případě je pro mě Gerta přesně ten člověk, u kterého chápu, proč nemluvila.

- jakmile je na nějakou skupinu pohlíženo jen na základě vnějšího znaku (Němec, žid, cikán, na tom nesejde), jsme na nejlepší cestě k obrovskému průseru. Jediná cesta je tedy "neházet do jednoho pytle". Ale všichni víme, jak je to někdy těžké. Snad aspoň s vědomím historie a toho, co se tu odehrávalo (a nejen po válce) se každý dokáže sám sobě a tomuhle (mám pocit, že tak trošku přirozenému) chování ubránit a postavit..

V každém případě tuhle knihu mohu jen doporučit k četbě i lidem (a možná právě a hlavně těm), které dané téma nezajímá z hlediska historie, ale hledají silný příběh.

14.01.2019 5 z 5


Muž, který stál v cestě Muž, který stál v cestě Ivan Fíla

Kniha je výborně napsaná a příběh je to skutečně strhující. Na prvním místě bych zcela jistě zmínil popis postavy Gustava Husáka, to je perfektní rozbor osobnosti. Dále samozřejmě samotná ústřední postava, která je vykreslena velmi barvitě a zajímavě.
Vždycky si ale u čtení knihy, která románově popisuje skutečnou událost říkám - "Jak to ale bylo celé doopravdy?".

A teď by to chtělo ještě nějakou kompletní biografii Františka Kriegla (jak už někdo zmínil níže) ...

01.01.2019