Beneš jako Rakušan

Beneš jako Rakušan https://www.databazeknih.cz/img/books/99_/99299/benes-jako-rakusan-99299.jpg 4 27 4

Esej věnovaný osobnosti Edvarda Beneše, jeho lidskému profilu, politickým postojům a činům, diplomatickým aktivitám a zejména úloze, kterou sehrál v klíčových okamžicích dějin československého státu. Autor předkládá vlastní pohled na jednu z nejvýraznějších postav moderních českých a čs. dějin. Svou práci charakterizuje jako psychogram. Vychází zejména z osobnostní charakteristiky Beneše, vnější faktory poněkud ustupují do pozadí. Představuje politika, který, spolu s T. G. Masarykem, vytvořil samostatný čs. stát na troskách monarchie, jejíž rámec nepřerostl ani on, ani tento velmi vratký a "svárlivý" státní útvar. Nový stát zdědil smrtelné neduhy staré monarchie. Byl vlastně, podle autora, "ztělesněním neúspěchu nezralých čs. elit". Beneš samotný byl, podle něho, slaboch, který exceloval pod vedením výrazných osobností, avšak v době své samoty degradoval sebe i národ. Zasloužil se o stát, který nedokázal obhájit, a "dovedl Čechy a Slováky z nacistického do komunistického protektorátu". Pád železné opony byl také koncem jeho vize Československa jako mostu mezi Západem a Východem.... celý text

Přidat komentář

HonzaRoušavý
22.02.2024

Zajímavá kniha, jejím čtením jsem navazoval na Pražskou zimu M. Albright. Je to čtení podstatně náročnější a musím říct, že už dlouho jsem nemel tolik hledat významy mě neznámých slov.

Určitě stojí za to zkusit si knihu přečíst a dozvědět se zajímavý pohled na tuto kontroverzní postavu našich dějin.

tomas8187
22.09.2020 5 z 5

Velmi poučné čtení!


KejmlP
28.11.2017 5 z 5

Skvělý "román faktu". Mám tuhle knihu moc rád, byť vlastně s názory které představuje zas tak nesouhlasím. Dr. Beneše pokládám za možná největší postavu našich dějin ve 20. století, pravého tvůrce moderního státu, a nevidím rád, když je lacině haněn a dehonestován, jak mají dnes některé liberální městské kruhy ve zvyku. Nicméně to není případ této knihy. Jiří Gruša sice dochází k jiným závěrům, než které vnímám jako směrodatné já, ale musí se mu nechat, že pracuje s relevantními zdroji, má výborný přehled, a disponuje nebývalou schopností dávat věci do souvislostí. Výsledkem pak je nebývale originální, kritický pohled na našeho druhého prezidenta. Kapitolou samou o sobě je pak užitý jazyk. Autor si dokáže s českým jazykem hrát vskutku nevídaným způsobem, a hodnotu díla tím zvedá k nejvyšším příčkám.
Shrnuto: Úžasný literární požitek, mistrovství v originalitě, obdivuhodný přehled a sečtělost, nevídané souvislosti. Pane Gruša, odborně bych se s vámi sice přel, ale kdyby historické spory byly vedeny na této úrovni, byl bych nadšen. Když to porovnám s rádoby kritickými "díly" některých našich v historii (trestuhodně) se patlajících novinářů (navíc mocně medializovaných), připadá mi ten rozdíl jako pád z vyhlídkové terasy mrakodrapu přímo do kontejneru s odpadky. Víc takových spisů!

Sandik
29.04.2017 5 z 5

Neuvěřitelně brilantní spojení historie a literatury do podoby nesmírně čtivého a trefného eseje. Grušova schopnost sledovat notoricky známé historické události novými a neotřelými pohledy je nesmírně inspirativní a Grušovy postřehy jsou většinou až bolestně přesné. Je znát, že autor celé téma mnohokrát a z mnoha úhlů promýšlel a ač může "Beneš jako Rakušan" připomínat například Kurasovy "Čechy na vlásku", právě tohle ty dvě knihy zcela zásadně odlišuje. Kuras působí dojmem, že píše v podstatě "z voleje", ostatně i jeho pohled na svět je zoufale černobílý a v podstatě nesmírně pitomý. Naopak Gruša je nejen přesný, pracuje s mnoha podloženými historickými fakty, ostatně stačí nahlédnou do poznámkového aparátu či seznamu literatury, ale jeho pohled na dějiny je také velmi pluralitní. Ví o množství šedí a rozhodně netvrdí, že dějiny či svět jsou záležitosti černobílé... Mám jen obavu, že mezi čtenáři daleko víc rezonuje Kuras než Gruša... Čímpak to asi bude? PS: Celkový dojem: 100%