Jezdec z ulice sv. Urbana

Jezdec z ulice sv. Urbana https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29244/bmid_jezdec-z-ulice-sv-urbana-5vL-29244.jpg 4 16 4

Jezdec z ulice sv. Urbana patří mezi nejlepší a také nejautobiografičtější autorovy prózy. Vypráví příběh židovského mladíka z Montrealu, který v polovině 60. let odejde z univerzity a pracuje pro místní televizi, potom se přestěhuje do Londýna. Se svým životem je nespokojen, protože ho neustále poměřuje s barvitými osudy svého bratrance Joeyho, dobrodruha a bonvivána, který si svůj život umí náležitě užít. Časem se však ukáže, že lesk je možná jen pozlátko a že to, co mám, nakonec vůbec nemusí být špatné.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

St. Urbain's Horseman , 1971


více info...

Přidat komentář

wimpzk
03.11.2023 4 z 5

Má první kniha od tohoto autora. Vůbec jsem nevěděl, do čeho jdu. A nevěděl jsem to ještě dlouho poté, co jsem se do knihy začetl. Až postupně mi začal příběh dávat smysl. Jake Hersh je postavou tragikomickou a v mnohém rozporuplnou. Na jedné straně nadaný a snaživý mladý režisér, na straně druhé zmítaný pochybnostmi o sobě, svém povolání a o smyslu existence vůbec. Život mu zkomplikuje jistý Harry, což Jakea dovede až do soudní síně. A pak je tu také samozřejmě ta obsese bratránkem Hershem, který celý život Jakeovi uniká a k němuž jakožto jezdci z ul. Sv. Urbana se Jake upíná. V průběhu četby mě napadlo, že tento román je, jako kdybych se díval na film, jehož scénář napsal Philip Roth a po svém ho pak natočil Woody Allen. Je zde plno židovských stereotypů, notná dávka humoru, ale i smutku. Údajně je tento román z knih M. Richlera nejvíce autobiografický. Jsem proto zvědav na další knihy tohoto autora.

HonzaRoušavý
21.11.2022 4 z 5

Tahle kniha byla načtení opravdu zvláštní. Dostal jsem na ni tip a na začátku jsem se s četbou trochu pral. Nevěděl jsem, o čem to vlastně celé je a úvodní část mi moc odpovědí neposkytla. Jen zvláštní příběh režiséra, který je zrovna souzen a má kolem sebe podivné lidi. Bylo to všechno dost nepřehledné a "o ničem".

Nicméně pocit z četby se změnil v momentě, kdy se děj vrátil do dětství hlavního hrdiny. Pak najednou začalo vše do sebe zapadat a začala to být neuvěřitelně zajímavá četba. A zůstalo to tak až do konce, i když ten byl ve vztahu k větší části knihy na mě pojat až moc "moralisticky". Každopádně možná i tím, že jsem sám ve "středním věku" mě kniha celkově strhla a můj pocit z ní byl silně autentický.

Můžu tedy její četbu vřele doporučit všem.


bob0985
02.06.2019 4 z 5

Druhá kniha od M.R., kterou jsem četl. Pěkné, vyvolalo emoce, vzpomínky na mého zmizelého kamaráda... vtipné, chytré, k zamyšlení. Dobrý doslov - velmi trefný.

Merlinit
03.06.2015 4 z 5

Krize středního věku v podání židovského kluka, který vám zaručeně poleze na nervy. Drsná, vulgární, okořeněná špetkou černého humoru a dobrá.

Štítky knihy

kanadská literatura autobiografické prvky zfilmováno – TV seriál

Autorovy další knížky

Mordecai Richler
kanadská, 1931 - 2001
2012  88%Barneyho verze
2003  85%Učňovská léta Duddyho Kravitze
2004  86%Byl tu Šalomoun Gursky
2009  88%Jezdec z ulice sv. Urbana

Kniha Jezdec z ulice sv. Urbana je v

Právě čtených1x
Přečtených18x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce33x
Chystám se číst16x