Honza89 Honza89 komentáře u knih

☰ menu

Fotbalové devadesátky Fotbalové devadesátky Štěpán Filípek

Velmi poctivě a kvalitně zpracované fotbalové období nezapomenutelných 90. let. Nejvíce mě bavily vzpomínkové rozhovory, naopak myslím, že nebylo šťastné končit knihu kapitolou podsvětí. Na závěr to trochu zkazí požitek. Nicméně celkově se mi kniha moc líbila a fotbalovým fanouškům ji doporučuji.

08.04.2023 5 z 5


Robinsoni a donkichoti Robinsoni a donkichoti Aleš Palán

U prvních tří příběhů jsem byl nadšený, bylo v nich nejlépe znát, jak jsou dotyční přirozeně sami sebou, na základě své osobnosti a svého způsobu myšlení. To mě pokaždé nejvíc inspiruje. Další rozhovory už mi přišly vyloženě jako životní příběhy a stylem mi připomínaly knihy se samotáři. Mé zaujetí už nebylo tak silné a ke konci jsem s dočtením spěchal. Nicméně dávám plné hodnocení, zpracování knihy pana Palána je opět perfektní, rozhovory byly zajímavé a četly se samy.

16.07.2022 5 z 5


Umění být zdráv Umění být zdráv Věra Keilová

Z mého pohledu naprosto fascinující kniha, kterou bych zařadil do kategorie povinná četba. Nikdy dřív jsem se nesetkal s tak srozumitelnou a bohatou osvětou o zdraví, navíc mi sedl způsob myšlení pana Vojáčka. Kniha mi pomohla v hodně krizové situaci a vrátila mi jistotu na své cestě.

09.03.2022 5 z 5


Martina Sáblíková - Zázrak na bruslích Martina Sáblíková - Zázrak na bruslích Roman Streichsbier

Předně je fajn, že byla do knižní podoby zpracována cesta Martiny Sáblíková ke sportovnímu nebi. Moc se mi líbily první kapitoly o začátcích v rychlobruslení a podmínkách, ve kterých trénovala. Postupně jsou však popisovány hlavně závody a rekordy, což ubíralo na zajímavosti a čtivosti knihy. Každopádně člověk si díky této biografii znovu uvědomil, jak výjimečnou osobou Martina Sáblíková je, její příběh nemá obdoby.

07.03.2022 3 z 5


Prázdniny v Česku Prázdniny v Česku Ladislav Zibura

No, zajímavé, kniha mi vyvolala hodně pocitů. Ten hlavní je ale rozpačitost. Knížka je mnohdy velmi informativní, je v ní dost historie a navíc je poměrně dlouhá, takže mě osobně to ubíralo na čtivosti a zajímavosti. U cestopisu si představuji větší zapojení autora, jeho pocity, myšlenky a podobně, což tady bylo pramálo. Neseděl mi ani psací styl na tento žánr, dílo je psané hodně profesionálně, jsou neustále vykreslované kulisy a nemohl jsem se zbavit dojmu, že často jde až o přílišnou snahu zaujmout. Oproti tomu forma příběhů, ať už lidí, nebo navštěvovaných míst, měla cosi do sebe, některé mě hodně bavily a přinesly mi obohacení či inspiraci k návštěvě. Ve finále kniha vcelku fajn, ale pro mě za očekáváním po vlně nadšení.

02.03.2022 4 z 5


Příběhy biatlonového šílenství: Kronika zlatého věku 2012-2020 Příběhy biatlonového šílenství: Kronika zlatého věku 2012-2020 Tomáš Macek

Moc hezky ztvárněné zlaté období českého biatlonu. Je dobře, že na radostné časy a úžasné osobnosti vznikla upomínka. Texty mají hlavu a patu a příjemně se čtou.

02.03.2022 5 z 5


Petra: Moja cesta k veľkému glóbusu Petra: Moja cesta k veľkému glóbusu Juraj Berzedi

Dosti ojedinělá autobiografie, ještě jsem se nesetkal s tak otevřeným pohledem do zákulisí a zázemí sportovce. Zajímavý je také koncept, kdy promlouvá hodně osob kolem Petry Vlhové. Přiklonil jsem se k pěti hvězdám za otevřenost a zajímavost pro čtenáře, ale požitek z knihy mi snižovalo přehnané pitvání bývalého trenéra Livia Magoniho.

01.02.2022 5 z 5


Kolem Česka za 66 dní Kolem Česka za 66 dní Tomáš Lachman

Příjemná, oddechová knížka, u které mi vůbec nevadil stručnější formát. Líbilo se mi, jak ji autor napsal přirozeně, a hlavně bylo krásné vnímat jeho vnitřní radost z putování a uskutečněného snu. Jen více takových příběhů a poctivých chlapíků.

01.02.2022 4 z 5


Na kole přes Afriku Na kole přes Afriku Tadeáš Šíma

Mimořádně skvěle sepsaná kniha, s přesahem cestopisného vyprávění, která se četla úplně sama. Navíc mi byl autor velmi blízký svým nastavením a pohledem na život. Fandím mu a rád si přečtu jeho případná další díla.

01.02.2022 5 z 5


Dominika na cestě Jižní Amerikou Dominika na cestě Jižní Amerikou Dominika Gawliczková

Autorka do sepsání knihy jistě vložila úsilí a i sebe, proto si netroufám dílo hodnotit ze svého pohledu. Zkrátka mi tento cestopis nesedl. Každopádně přeji mnoho dalších zvládnutých cest.

12.09.2021 2 z 5


Můj život v červené a bílé Můj život v červené a bílé Arsène Wenger

Autobiografie přesně podle mého gusta, četla se úplně sama. Pan Wenger poutavě vylíčil své myšlenky a postoje při cestě životem, což se v jeho případě rovná hlavně fotbalu. Je to skvělý vhled do jeho kariéry a klubů, které vedl. Až při čtení této knihy jsem jej docenil jako manažera, stejně tak úspěchy Arsenalu. Velmi inspirativní příběh, moc doporučuji.

12.09.2021 5 z 5


Poznej sám sebe Poznej sám sebe Jiří Kuchař

Pro mě byla kniha hodně náročná a bohužel mě nebavila ani mě neobohatila. Přednášené informace jsem neuměl uchopit. Oceňuji ale práci autorů s velkým množstvím zdrojů.

11.09.2021 2 z 5


Koller: Byl to víc než sen Koller: Byl to víc než sen Ondřej Škvor

Forma rozhovoru pro mě nepředstavuje pravou knihu, nicméně je pravda, že v tomto případě jsem dílo hltal. Otázky byly velmi dobře položené, obsáhly spoustu zajímavých věcí a příběh Jana Kollera je prostě natolik fascinující, že by si člověk užil jakékoliv jeho zpracování. Tady se to povedlo moc hezky, knihu doporučuji.

11.09.2021 5 z 5


Šestí na světě: Čínská basketbalová pohádka očima Jiřího Kalemby Šestí na světě: Čínská basketbalová pohádka očima Jiřího Kalemby Jiří Kalemba

Nádherná knížečka napsaná lidsky a od srdce. Zcela koresponduje s úžasnými výkony reprezentace na MS, jako bych zápasy a vystupování týmu znovu viděl. Jsem moc rád, že k šampionátu vyšla upomínka, navíc se panu Kalembovi skvěle povedlo sladit formát. V relativně kratší textové části je zaznamenané vše podstatné, nechybí tematické fotografie, vtip a výborné je i nahlédnutí do zákulisí. Jediné, co mi při čtení vadilo, tak byly glosy v závorkách. Přesto publikaci velmi doporučuji a pan Kalemba ať se nestydí vydávat další knížky :-)

09.05.2020 5 z 5


Atlas štěstí Atlas štěstí Helen Russell

Naprosto famózní knížka. Marně pátrám v paměti po další knize, která by mě tolik obohatila. Nadchlo mě, že vedle perfektního znázornění národního přístupu byly k zemi vždy napsány i jiné zajímavé informace. Řadu mentálních technik a aktivit jsem ve svém životě začal praktikovat a vůbec jsem nevěděl, že jsou takto rozeseté po světě. Knížka má i nejkrásnější obálku, jakou jsem kdy viděl, naopak se mi nelíbily jednoduché obrázky v textech a moc mi neladil ani styl, kdy autorka použije citaci a do toho ji glosuje. Přesto díky hodnotě díla dávám plný počet hvězd a jednoznačně knihu doporučuji.

19.04.2020 5 z 5


Jak dostat tatínka do polepšovny Jak dostat tatínka do polepšovny Marie Poledňáková

Opět bezvadné zpracování filmu do knižní podoby, četl jsem s radostí. Jen oproti prvnímu dílu je kniha víc rozepsaná ve srovnání s filmem, což mi úplně nepasovalo. Ale je to nepodstatný detail, ke knize se stejně jako k filmu budu rád vracet :-)

31.03.2020 5 z 5


Opuštěná společnost Opuštěná společnost Erik Tabery

Obsahově mě dílo neoslovilo, po přečtení anotace jsem měl jinou představu. Nicméně oceňuji, že pan Tabery otevřeně pojmenoval problémy ve společnosti, dále oceňuji jeho probádání mnoha pramenů a i precizní zpracování textu. Díky tomu kniha dobře plynula.

31.03.2020 3 z 5


Jak vytrhnout velrybě stoličku Jak vytrhnout velrybě stoličku Marie Poledňáková

Tuto knihu, stejně jako díl Jak dostat tatínka do polepšovny, jsem pořídil do archivu jako upomínku na svůj milovaný film. Nyní jsem dostal chuť si ji přečíst. Knížka je stejně milá a krásná jako film, scény jsem viděl před očima a jen jsem se usmíval :-) Navíc to bylo zajímavé, některé věci mi ve filmové podobě unikly, či tam nebyly patrné. Neznám krásnější příběh, Vašík je prostě zaručený recept na dobrou náladu :-)

19.03.2020 5 z 5


Raději zešílet v divočině. Setkání s šumavskými samotáři Raději zešílet v divočině. Setkání s šumavskými samotáři Aleš Palán

K příběhům Jako v nebi, jenže jinak jsem napsal, že jsem očekával větší hloubku. Tady jsem ji dostal, ale zároveň jsem měl pocit, že vyprávění jsou extrémnější, ve finále se mi tedy líp četli decentnější samotáři z Čech a Moravy. Tím však nechci soudit ani hanit žádného z šumavských respondentů, pro každého jsem měl porozumění a každý mě něčím zaujal. Nejvíc se mi líbily příběhy obou paní, ty měly linii, jak jsem si představoval. Dále musím ocenit úžasné zpracování knihy, to je fakt paráda ;-) Děkuji za rozhovory, dle čtenosti je jasné, že lidi téma života proti proudu zajímá a kéž by se vnímání a praktikování toho, co je opravdu krásné a důležité, aspoň trochu změnilo.

14.03.2020 5 z 5


Vnitřní svět vítězů Vnitřní svět vítězů Marian Jelínek

Na knížku jsem byl hodně zvědavý a jsem rád, že i po přečtení ji můžu hodnotit pozitivně. Moc se mi líbilo zpracování, to jak pan Jelínek na sebe postupně nabalil informace, navíc velmi čtivou formou. I rozsah byl optimální, člověk stránkami krásně proplul. Doporučuji.

13.03.2020 5 z 5