Gauri Gauri komentáře u knih

☰ menu

Šepot z lesa Šepot z lesa Kateřina Surmanová

Bylo to fajn, užila jsem si to. Moc se mi v příběhu líbil psík, krásně dokreslil Petrovu osobnost a jeho přítomnost jsem si jako pejskařka moc užívala. :) Teď mi bude chybět... Jazyk, kterým autorka píše, je strhující a zároveň bohatý. Moc se mi líbilo i prostředí hor, chalupa a obyvatelé vesnice.
Co mě trochu štvalo, byl poněkud zdlouhavý rozjezd. Petrovo pátrání v kronikách a rozhovory mě občas vyloženě nudily.
Zklamaná jsem i ze závěru. Zaprvé byl trochu předvídatelný (co asi bude muset hlavní postava udělat?) a zadruhé byl za mě zbytečně uspěchaný. Čekala bych větší drama po tom všem...
Také mě lehce rozčiluje otevřený konec. Myslím, že krátká kapitolka, která by to celé uzravřela, by se určitě neztratila.
Autorce dám ale určitě šanci i s další knížkou. Podle mě má obrovský potenciál a já jsem zvědavá, s čím ještě přijde. :))

10.10.2022 3 z 5


Majonéza k snídani Majonéza k snídani Markéta Lukášková

Byla jsem zvědavá a tak jsem sáhla po této opěvované knize sáhla. A bohužel jsem byla zklamaná.
Autorka psát umí, kniha se rozhodně četla příjemně. Nicméně, příběh mě nenadchnul. Možná prostě nejsem cílová skupina, ale číst si o namyšlené Emě, která se tváří, že má všechny na háku, mi žádnou radost nepřinášelo. Zpracované téma mi nepřišlo téměř ničím originální a chování hlavní hrdinky mi na mnoha místech nedávalo smysl.
A další věc, číst si o začátku doby covidové, když to mám ještě čerstvě v paměti a situace je pořád taková, jaká je, mě vyloženě rozčilovalo.

08.01.2022 3 z 5


Řev Řev Cecelia Ahern

Autorka má hlavu plnou originálních nápadů, to se jí musí nechat. Povídky z této knížky mě ale příliš neuchvátily. Jedná se však o milé a především oddechové čtení. Knihu jsem otvírala, když jsem si chtěla něco číst, ale nechtěla jsem moc přemýšlet nebo se soustředit. Jsou tam i zajímavé myšlenky, ale většina příběhů ve mně nic nezanechala a spousta z nich mě vyloženě nudila.

08.01.2022 3 z 5


Clayův most Clayův most Markus Zusak

Knížka se mi líbila, to jo. Nicméně mi přijde z Zusakovi tvorby nejslabší. Zlodějce knih nesahá ani po kotníky a Posel se mi také líbil mnohem více.
Mám ráda Zusakuv styl psaní, tady mi ale jeho krátké trhané věty lezly místy na nervy. Taky mi chvíli trvalo, než jsem se zorientovala mezi všemi těmi postavami. Nakonec jsem si je ale téměř všechny zamilovala.
Líbilo se mi, jak Markus vykreslil jednotlivé vztahy a jak si pohrál s charaktery. Miluju poetický nádech, který najdete v každém Zusakově příběhu. A oceňuji i to, jak se nám příběhy jednolivých postav odhalovaly pomalu, jak nás autor skrz maličkosti nenásilně připravuje na to, co teprve přijde.

02.08.2020 4 z 5


Plamen v temnotě Plamen v temnotě Sabaa Tahir

Tak to byla pecka! Knížka je napínavá od začátku do konce! Díky tomu jsem neměla potřebu knihu odkládat, i když jsem spoustu důležitých věcí ohledně tohoto kouzelného světa zapomněla.
Je to drsný, ale i milý. Tajemný, dramatický a romantický tak akorát.
Moc jsem si užívala kapitoly z pohledu Heleny a Eliase. To u nich jsem trnula hrůzou, obdivovala jejich osobnosti a držela jim palce, když to s nimi vypadalo bledě. Oba jsem si vemi oblíbila. Laia mi jako postava sedí nejméně. Přijde mi nejvíce předvídatelná a nejméně zajímavá, nicméně Elias s Helenou to naštěstí dostatečně vyvažují.
Za mě jedna z nejlepších YA sérií, co se mi dostala pod ruku! :)

02.08.2020 4 z 5


Cizinec Cizinec Albert Camus

Zvláštní kniha. Doposlouchala jsem ji před několika dny a stále si nejsem jistá , jaký názor na ni vlastně mám. Určitě jsem ráda, že jsem se s ní setkala. Chvíli mi trvalo, než jsem se na vyprávění naladila, ale zhruba v půlce mě děj docela polhtil. Ze začátku mě trochu rozčilovaly dlouhé popisy, nakonec jsem za ně ale byla ráda. Hezky dokreslují celou atmosféru příběhu. Hlavně se mi líbil motiv slunce, který se v příběhu objevuje často.
Mersault mě zprvu svou netečností neskutečně dopaloval, ale našla jsem si cestu i k němu. Včetně pochopení a obdivu, že byl sám sebou až do konce a nepřizpůsobil se společnosti. I když by pak možná dopadl lépe...
Zvláštní příběh, který ve mně vyvolal rozporuplné pocity. A to rozhodně není na škodu.
Za sebe doporučuji! :)

02.08.2020 4 z 5


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Četla jsem poprvé jako dospělá. Překvapilo mě, kolik zajímavých a hlubokých myšlenek mi uteklo, když jsem byla dítě, přestože už tehdy jsem příběh milovala. A to mi na Malém princi přijde úžasné. Že si v něm každý najde to svoje. Myslím, že by si tuto knihu měl přečíst každý a to několikrát v životě.

08.05.2020 5 z 5


Ahoj, nebe! Ahoj, nebe! Božena Větrovská

Krásně psaná pohádka, byla radost ji číst. Příběh je originální, milý a nepostrádá vtipu. Nejednu jsem se při čtení z plna hrdla zasmála, ačkoli už dávno nejsem dítě. Jako velké plus vnímám i to, že se děti nenásilnou formou dozvědí spoustu informací o vesmíru. Rozhodně doporučuji!

08.05.2020 5 z 5


My Cooking Diary My Cooking Diary Kateřina Lustigová

Jsem s kuchařkou velmi spokojená. Jídla jsou chutná a přitom i celkem jednoduchá. Pravda je, že se v kuchařce nachází plno základních receptů, a tak bych ji doporučila spíše kuchtíkům začátečníkům. Nicméně i zkušený kuchař si v ní najde to svoje.
Jídla nepostrádají pestrost a jsou i celkem zdravá. Knížka je moc hezky zpracovaná a jazyk, který Kateřina používá je příjemný a přátelský.

08.05.2020 4 z 5


Příběhy skřítků Leprikónů Příběhy skřítků Leprikónů Bairbre McCarthy

Milé příběhy a ještě hezčí ilustrace. Mám ráda svět leprikónů a věřím, že dokáže zaujmout i dětské duše. V této knížce určitě. :)

08.05.2020 4 z 5


Dokonalá Dokonalá Cecelia Ahern

Tak tohle byla jízda! Po dlouhé době YA knížka, která se mi fakt líbila a kterou jsem hltala od začátku do konce. Miluju v knížkách napětí a akci. Oboje jsem v Dokonalé našla a to již po prvních pár stránkách. Hlavní hrdinka mi byla sympatická a přišlo mi, že se chová logicky. Rozhodně bych o ní netvrdila, že je to hloupá nána, která má víc štěstí než rozumu (což se o většině YA hrdinek říct bohužel nedá). Oceňuji i romantickou linku, která se tu krásně rozjela a příběh parádně dokreslila. Dokonalá se mi líbila mnohem více než první díl. Jsem ráda, že jsem knížkám dala šanci.

08.05.2020 5 z 5


Tamařino souhvězdí Tamařino souhvězdí Anna Musilová

Knížka se četla lehce, sfoukla jsem ji za jeden den. Moc se mi líbí styl jazyka, kterým Anička píše. Nořit se mezi její slova je pro mě fakt zážitek. Také mě fascinovalo, jak věrně dokázala popsat všechny emoce, které Liv cloumaly.
Děj není náročný, to ale vůbec nevadí. Je to prostě ze života, přesně takového, jaký spousta z nás zná. Doufám, že Anička bude psát další a další knížky. Jsem zvědavá, kam až se její tvorba dostane.
Příběh bych doporučila hlavně mladším dívkám romantičkám. Těm by se měl líbit. :)

08.05.2020 4 z 5


Cukrfree - Kuchařka pro malé i velké Cukrfree - Kuchařka pro malé i velké Janina Černá

Kuchařka je moc hezky graficky zpracovaná, na fotky jídel je radost se koukat. I tak bych více ocenila, kdyby fotek bylo méně a více se šetřilo papírem.
Recepty, ač vypadají velmi chutně, vyžadují plno drahých ingrediencí, který běžná hospodyňka doma prostě nemá. A málokterý strávník si je může dovolit nakupovat pravidelně v takovém množství (např. ořechy). Příprava je mnohdy složitá a uvítala bych více receptů bez obsahu masa a či mléčných výrobků, ale to už je jen má osobní preference. Když bych to měla shrnout, recepty se v ní dají najít dobré, ale dle mého názoru jsou na trhu mnohem lepší a praktičtější kuchařky, i co se týče zdravé stravy. :))

08.05.2020 2 z 5


Příběhy stromů Příběhy stromů Lenka Ničková

Milé čtení, krásný jazyk. Nevím, jestli by se mi líbila jako dítěti, ale mé dospělé srdce plesalo.
Jednu věc bych ale vytkla. Neustále tam někdo upadal do snů nebo se z něj naopak probouzel. Jednou za čas mi to nevadí, tady už toho na můj vkus bylo moc. I když chápu, že to autorce asi sedělo do logiky příběhů.

29.04.2020 3 z 5


Půlnoční koruna Půlnoční koruna Sarah J. Maas

Já nevím, nepřijde mi to zas tak super. Spíš jako takový průměr, který nenadchne, ale ani neurazí. Nevím, jestli chci v sérii pokračovat, možná spíš ne nebo až později. Hlavní hrdinka mi v tomto díle byla nesympatická trochu méně než v prvním, ale že bych ji zbožňovala, se říct nedá. Zamilovala jsem si ale Morta, Chaola... Romantickou linku jsem si moc užívala, ale pak se stočila směrem, který mi dost zkazil zážitek z knížky.
Pocity jsou tedy dost rozporuplné.
Rozhodně je tam ale napětí, akce i romantika. Vytvořený svět je zajímavý a bavilo mě postupně odhalovat minulost hlavní hrdinky.

28.04.2020 3 z 5


Narrenturm Narrenturm Andrzej Sapkowski

Knížka mě bavila. Nejednou mě rozesmála, nechybí v ní ale ani napětí a romantika. Jazyk, kterým Sapkowski píše, jsem si neskutečně vychutnávala. Baví mě i prostředí do kterého je příběh zasažen. Jednu hvězdičku jsem ubrala, protože skrz dlouhé politické rozhovory, latinské věty a nespočetné množství jmen, se mi kniha chvílemi nečetla lehce.

18.01.2020 4 z 5


Příběhy z vesMíru Příběhy z vesMíru Anie Songe

Čekala jsem trochu víc. Je to psané milým jazykem, to ano. Dává prostor na snění, vyčaruje úsměv na tváři. Ale chyběla mi tam nějaká zápletka. Boj mezi dobrem a zlem, což definuje pohádky.

18.01.2020 3 z 5


Kafe @ cigárko Kafe @ cigárko Marie Doležalová

Mně se to líbilo. Není to žádná velký literární bomba, to ne. Ale je to moc milé nakouknutí do světa herectví a seznámení se sympatickou slečnou, která si dělá legraci nejen z hereckého světa, ale i sama ze sebe. Psáno je to poutavě, svěže a vesele. Ideální knížka na dovolenou nebo na jakoukoli jinou chvíli vymezenou pro relax.

14.12.2017 4 z 5


Co mě naučil tučňák Co mě naučil tučňák Tom Michell

Knížka má dost poutavý začátek, který mě navnadil na další kapitoly, ale pak jsem byla trochu zklamaná. Chyběla mi tam akce a nějaký zajímavější příběh. Docela jsem se do čtení i nutila. Pro někoho, kdo hledá milé oddechové čtení se ale hodí perfektně. :)

08.12.2017 3 z 5


Život, na který metr nestačí Život, na který metr nestačí Karolina Mikšíková

Knížka splnila očekávání! Čte se rychle, lehce a navíc způsobuje nezastavitelné záchvaty smíchu. Karolína umí své čtenáře opravdu pobavit, to se jí musí nechat. :))

19.11.2017 4 z 5