Gaudericus Gaudericus komentáře u knih

☰ menu

Němé duše Němé duše Jitka Ládrová

Moc jsem nečekal, dostal jsem ještě méně. Nesympatické vypočítavé postavy, nic moc vyprávění, příběh chvíli rozvláčný, pak zase zbytečně pospíchající... I v rámci fantasy kulis mnohé zvraty/události působí nedůvěryhodně (až vycucané z prstu). Doufal jsem, že to vynahradí alespoň konec, ale spíš po něm zůstala ještě horší pachuť. Škoda...

10.03.2024 2 z 5


Spasitel Spasitel Andy Weir

Velmi povedená kniha, která mě zpočátku (jakkoliv jsem s přírodními vědami a obzvlášť fyzikou roky bojoval) nadchla. Někde v polovině mi ale začalo vyprávění připadat rozvláčné a docela jsem se těšil na konec. Chvílemi mě příběh zase chytil, ale už to nebylo ono.

16.12.2023 4 z 5


Úsvit černého slunce Úsvit černého slunce Tomáš Bandžuch

Kniha fajn, ale podráží jí nohy, že se vlastně jedná jen o prolog před zásadnějším vyprávěním. I když to ze 3* nevypadá, těším se, až si přečtu pokračování.

09.05.2023 3 z 5


Napoleon Bonaparte Napoleon Bonaparte Albert Zacharovič Manfred

Kniha poplatná době a místu vzniku. Pokud se s tím smíříte, dostanete zajímavé a poměrně poutavé čtení o Napoleonovi, kde v rámci tehdejších dějin jasně dominuje ruská linka. Spousta stran je tak věnována např. vztahu a spojenectví Napoleona a Alexandra I., zatímco největší bitva tehdejších dějin - u Lipska - je odbyta jedinou větou.

22.03.2023 3 z 5


Stráže! Stráže! Stráže! Stráže! Terry Pratchett

Tak trvalo mi to "jen" 25 let, ale konečně jsem si našel cestu k Pratchettovi. Pan učitel Stejskal, který mi ho kdysi na ZŠ vychvaloval a snad mi i půjčil Lehké fantastično, by ze mě měl radost. Jen ta časová prodleva je taková... "pratchettovská".

25.08.2021 4 z 5


Bez duše Bez duše Martin Stručovský

Přemýšlel jsem i o dvou hvězdách a to jsem MFS fandil... Kniha je čtivá a skvěle namluvená (už to tu někdo psal). Je i docela napínavá, jenže... Od začátku vrší jedno klišé na druhé (hrdina detektiv skoroalkoholik, zanedbává rodinu ale má je rád...), takže průměrně sečtělý čtenář detektivek má celkem jasno, kdo bude tím tajemným hybatelem v pozadí, byť ani neví, že tam nějaký bude. Nemohl jsem taky vystát, jak protagonista v jednom kuse lže (prostě to byl srab par exellence) a to i svým nejbližším. Plus mi (velmi subjektivně) vadí, když se v knihách v jednom kuse ohánějí pěstmi a rozdávají rány, ale je poznat, že autor o boji holýma rukama ví kulové a tomu odpovídá i popis bitek. Jako oddechovka, pokud se vám nechce přemýšlet, to však ujde.

31.07.2021 3 z 5


Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Půjdu hodně proti proudu. Napsané je to pěkně, ale při čtení jsem se nedokázal ubránit pocitu, že podobných příběhů jsem četl, ale i viděl, už přehršel. Vůbec jsem se do vyprávění nedokázal ponořit a to ani v přednesu Vilmy Cibulkové, na kterou od poslechu Vyhnání Gerty Schnirch nedám dopustit. Občas jsem se přistihl, že poslouchám jen proto, abych si mohl odškrtnout další dílo (a nerad knihy vzdávám). Dokonce jsem přemýšlel o dvou hvězdách, ale z úcty k literární obratnosti autora jsem se přiklonil k lepšímu hodnocení.

13.07.2021 3 z 5


Hledání modré Hledání modré Lois Lowry

Na povídku by to nesjpíš stačilo, na knihu vůbec. 200 stran seznamování s hrdiny, prostředím a hlavně čekání na to, co se stane. Potom konec a ono se nestane nic.

22.02.2021 3 z 5


Vrchol vulkánu: Oceněné povídky Harlana Ellisona Vrchol vulkánu: Oceněné povídky Harlana Ellisona Harlan Ellison

První polovina mě zklamala. I veleslavné kusy jako Nemám ústa..., nebo Kluk a jeho pes (jak tuhle ptákovinu mohl někdo zfilmovat?) mi přišly o ničem, jen na efekt a snahu lacině šokovat (však to na konci knihy Ellison svým způsobem přiznává). U čtení mě drželo předsevzetí a pak skvělá práce s jazykem (klobouk dolů před překladateli). Někde v polovině se to však zlomilo a mnohé povídky byly vskutku vynikající (pro mě je vrcholem Jeffinovi je pět a nedivím se, že ze všech publikovaných shrábla nejvíce prestižních cen). Jako seznámení s HE super, ale po jeho dalších pracích se pídit nebudu.

05.02.2021 4 z 5


Velký král Přemysl Otakar I. Velký král Přemysl Otakar I. Vlastimil Vondruška

Mé první setkání s panem Vondruškou a zpočátku ohromné zklamání. Nejen, že byl mladý Přemysl v jeho podání pěkný parchant (nic proti umělecké licenci), ale přišlo mi, že autor vůbec nezvládá spisovatelské řemeslo. Unylé první kapitoly bez literární invence mi vadily natolik, že jsem v jednom okamžiku (audio)knize dal poslední šanci, jinak ji odložím (což dělávám zcela výjimečně). Zlepšilo se to, byť literární klenot to jistě není. Trochu mi Velký král připomněl Dva proti Říši (dle mého názoru mnohem lepší kniha). V obou případech je atraktivita knihy dána především popisovanými skutečnými událostmi a kulisami. Jako poučení o historii dobré, ale po Václavovi I. hned tak nesáhnu (jestli vůbec).

23.12.2020 3 z 5


Čáslavská Čáslavská Jan Novák

Silné téma v grafické podobě, která chvílemi znechucuje, chvílemi uchvacuje. Scénář mapující 55 let není špatný, nemůžu se ale ubránit dojmu, že z tak výjimečnéh života šlo vytáhnout ještě mnohem víc. Pro všechny, kteří toho o Věře Čáslavské moc nevědí, je to však výborná kniha, jež jim vysvětlí, čím byla tak výjimečná. A to zdaleka nemluvím jen o, v českém prostředí nepřekonaných, sportovních úspěších.

21.12.2020 3 z 5


Neobvyklý typ Neobvyklý typ Tom Hanks

Ty dvě hvězdy, jsou nakonec z mé strany pro Toma obstojné vysvědčení (ohavná česká dostatečná). Texty nijak zvlášť napínavé či podnětné, postavy zajímavé tak napůl a o pointu člověk skoro nezavadí. Vyprávění plyne a pak skončí bez katarze, jako by Toma právě chytla záda a vstal od jednoho ze svých milovaných psacích strojů (přiznám se, že alespoň lásku k nim kniha propaguje věrně, chvílemi jsem dostával chuť vyměnit elektroniku za poctivý ocelový klapací kolos, jen ta práce s válcem a obtížné opravování chyb mě odrazovalo). Kupodivu jsem ale po nějaké době na vše přistoupil a knihu bez větších obtíží dočetl. Po další "hanksovce" už ale nejspíš nikdy nesáhnu. I když taková autobiografie...

13.12.2020 2 z 5


Ivanhoe Ivanhoe Walter Scott

Dlouho pro mě byla ukecanost tohoto "románu z romantismu" osvěžující v porovnání s moderními knihami, kterým by podobný příběh vystačil na sotva třetinu rozsahu. Díky tomu Scott nejednou potěší nějakým umným obratem či originální větou. Ve třech čtvrtinách jsem už ale měl pocit, že by přece jen mohl zrychlit a paradoxně mi potom konec přišel unáhlený. Asi je obtížné se mi zavděčit :-). Každopádně hezký a výborně odvyprávěný příběh.

03.11.2020 4 z 5


Zpráva pro Adolfa 1 Zpráva pro Adolfa 1 Osamu Tezuka

Komiks z roku kdy jsem se narodil a pro mě druhý nejlepší, jaký jsem kdy četl (Watchmeni si prvenství uhájili). Jsem moc rád, že nás CREW s Osamu Tezukou seznámila. Jen houšť.

26.09.2020 5 z 5


Hraní videoher v dětství a dospívání Hraní videoher v dětství a dospívání Petr Květon

Kniha určená více méně pro výzkumníky, ne pro laiky či rodiče doufající v rady, jak jednat s dětmi v souvislosti s hrami. I jako vědecká práce na mě však působila jako nafouknutá a nijak povedená diplomka. Zvlášť když závěry nejrůznějších výzkumů, které prezentuje, nedávají jednoznačné odpovědi (za což samozřejmě autor nemůže).

19.09.2020 2 z 5


1793: Vlk a dráb 1793: Vlk a dráb Niklas Natt och Dag

Dlouho jsem si říkal, že je všechen ten hnus, kterým se musí čtenář v knize prokousat, z velké části samoúčelný a nemá v příběhu dostatečné opodstatnění. Závěrečná část knihy mě však přesvědčila, že autorovi nešlo jen vršení nechutných scén. Přesto nedoporučuji lidem se slabším žaludkem.

09.07.2020 4 z 5


Šedí bastardi Šedí bastardi Jonathan French

Tak nějak jsem podle reakcí čekal víc a hlavně zpočátku jsem si říkal: "Jde to, ale žádnej zázrak." Potom jsem přišel knize na chuť, ale určitě jsem četl spoustu lepších fantasy.

06.04.2020 4 z 5


Temná věž Temná věž Stephen King

Přečteno symbolicky devatenáct dní před posledním dnem roku 19.
Závan klíčovou dírkou i Vlci z Cally jsou podle mého názoru lepší, ale i poslední díl sedmi (a půl) dílné ságy stojí za to.
Říkám Díky.

11.12.2019 4 z 5


Zátopek ... když nemůžeš, tak přidej! Zátopek ... když nemůžeš, tak přidej! Jan Novák

Asi bych si to více užil, kdybych Zátopkův příběh neznal. Takto se ale nemůžu zbavit pocitu, že jej komiks mohl vytěžit mnohem lépe. Kdo chce vědět víc, užije si spíš Dnes trochu umřeme od Richarda Askwitha.

11.10.2019 3 z 5


Záhady Záhady Stan Sakai

Kratší ale vynikající díl. Méně akce, více detektivek. Spousta tajemství a lámání si hlavy. Bonusem dva skvělé, vtipné a roztomilé "chibi" příběhy.

14.09.2019 5 z 5