Bez duše

Bez duše https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/366585/bmid_bez-duse-eFs-366585.jpg 4 264 99

Matěj Mlynář série

1. díl >

Přes den pracuje Matěj Mlynář jako knihkupec. V noci je tu ale pro ty, kteří se ocitli v nesnázích a nemají se na koho jiného obrátit. Během podzimního večera vyhledá Matěje i Marta Kučerová. Mladá žena, která potřebuje ochránit před bývalým přítelem. Ten se nechce smířit s rozchodem a pronásleduje ji na každém kroku. To, co Matěj považoval za další rutinní kšeft, se brzy změní v drsnou hru bez pravidel. Jde mu náhle o holý život i o vlastní duši.... celý text

Přidat komentář

raty
04.04.2024 4 z 5

Spousta dobrých drobností, které spolu úplně neladí.
Těšila jsem se na příběh z českého prostředí, ale Matěj Mlynář mi připomíná tolik postav ze zahraničních detektivek, až působí nereálně.
Čtivý příběh to ale rozhodně je a mám chuť zkusit další díl, takže knihu určitě nezatracuji.

tereza1964
03.04.2024 5 z 5

Dobrá detektivka z českého prostředí. Když nemám chuť na nějaké masakry, toto poslouží výborně :)


Aymira
14.02.2024 3 z 5

Cigaretový kouř. To je to nejdůležitější, co cítím po dočtení.

Ale teď vážně. Cigaretového kouře je tam opravdu hodně, protože každá postava v knize kouří, a to neustále. Vyšetřování probíhá hlavně v různých hernách a pajzlech, takže to celkovému odéru také nepřispívá. Ovšem detektivka je to pěkná, počtem stran se to nezdá, ale je to chuťovka na jeden večer – množství svižných dialogů napomáhá rychlosti čtení. Hlavní hrdina je sympaťák s nelehkým osudem, akorát si říkám, jak tuhý musí mít kořínek, když ho v téměř každé kapitole čeká pořádná nakládačka.

lendinka.k
26.01.2024 4 z 5

Detektivka z drsné školy. Chvílemi jsem si připadala jako v Americe. Ale to se mi právě líbilo. I u nás se najdou grázlové a zločinci, se kterými si neví policie rady a pak musí nastoupit někdo, kdo si prostě nebude brát servítky. Hlavní hrdina byl proto úplně podle mého gusta. A i když ho to někdy táhlo na temnou stranu, naštěstí vždy uměl rozpoznat tu správnou. Ocenila jsem, že kniha nabízí zamyšlení nad dobrem a zlem a jak vlastně tu dobrou stranu poznat. Další body dostal ode mě autor za výběr povolání hlavního hrdiny - knihkupce a zároveň soukromého detektiva. Jediný, co mi nesedělo, byl jeho vztah s dcerou. Nevím, proč, ale nějak jsem těm jejich dialogům nedokázala uvěřit. Bohužel jsem se také neubránila srovnání s Goffou, jehož humor mi je mnohem bližší. Jinak ale pro mě objev roku a můžu vřele doporučit.

hana1039
27.09.2023 4 z 5

Audiokniha:
Čím dál víc mám v oblibě české detektivky v audiu,jsou takové nenáročné, dobře se poslouchají,skoro oddychové :-))

Makůvka
13.09.2023 4 z 5

Povedená česká detektivka, z prostředí, které je čtenáři blízké. Krásně a svižně se četla. Hlavní hrdina, bývalý policista, byl sympaťák, i když občas mi spíš přišlo, že býval zápasník, ale proč ne, to se nevylučuje. Líbila se mi prokombinovanost celého příběhu a použití lehkého humoru.
Bylo to oddechové čtení a určitě sáhnu po další knížce z této série.

BaPe895
30.08.2023 3 z 5

Trochu moc drsný protagonista Matěj Mlynář :-),ale dalo se to číst. Asi si seženu i jinou knihu od tohoto autora.

TaLu
22.05.2023 3 z 5

Styl vyprávění mi nějak nepřirostl k srdci, zrovna tak hlavní postava. Zvláštní chování - stále někam leze, aby dostal na budku. Kriminální zápletka zajímavá, jen mi přijde nepravděpodobné, že by si vyšetřovatelé nechali tak zasahovat do případu.

libuse6749
09.02.2023

Autor rozehrál na 280 stránkách hru plnou napětí, intrik, lží i zločinu, která mě dokázala udržet natolik v pozornosti, že jsem ji přečetla za 2 večery. Autorova kniha pro mě tedy byla velmi příjemným překvapením, o které se chci s vámi podělit.

Matěj Mlynář je bývalý policista a nyní pracuje v rodinném knihkupectví, které vede společně se svojí matkou. Čas od času však dělá také soukromého detektiva, sice bez licence, ale se snahou pomoci lidem, kteří se ocitli v nesnázích a nemají možnost se již na nikoho jiného obrátit. Právě jeden večer ho kontaktuje jedna mladá žena s prosbou o pomoc s bývalým partnerem, který ji i po rozchodu stále obtěžuje. Mlynář rozjede pátrání a na základě nových informací zjistí, že k němu žena nebyla úplně upřímná. Nestihne to však s ní již konzultovat, protože je ve svém bytě náhle zastřelena.

Více vám už nebudu prozrazovat, protože i mě překvapilo několik zvratů, které se v ději později udály. V několika momentech to vypadalo, že už je vyřešeno, ale nové okolnosti mi usadili zpět do křesla. Líbil se mi akční nádech celého příběhu, přestože mi někdy hlavní hrdina připadal až příliš neohrožený. Z hlediska jeho osobnosti nečekejte nic převratného, jak už to tak u těchto soukromých detektivů bývá, i Mlynář má problémy s alkoholem i ženami.

Tato série (i obálka) mi lehce připomněla moje první setkání s detektivem Cormoranem Strikem, kde jsme si napoprvé také úplně nepadly do noty, ale při bližším seznámení, jsem se nemohla dočkat dalšího dílu. Nejinak tomu je i tady, další díly přidávám na můj seznam k přečtení.

janina66
25.01.2023 5 z 5

Už je to téměř 4 roky, kdy jsem knihu četla poprvé. Nyní jsem zvolila audioknihu.
Musím říci, že jsem toho z knihy dost zapomněla, jen ten konec jsem si pamatovala velmi dobře.
Znovu jsem spokojená, a asi se dám do druhého dílu.

Joyce24
29.12.2022 5 z 5

Zdařilá česká detektivka, moc se mi líbila a přečetla jsem ji v rekordním čase, pomalu jsem se od ní nemohla odtrhnout. Hodně mi připomíná knihy od Martina Goffy.
Doporučuji a určitě si brzy přečtu další díly s Matějem Mlynářem. Co jsem hooodně hlavnímu hrdinovi záviděla, bylo to knihkupectví.

mandari
24.12.2022 4 z 5

Tak to bylo pro mě veliké překvapení. Super na tom bylo, že je navíc tento příběh z Čech. Určitě se pustím do dalších dílů ;)

Opatov
25.10.2022 4 z 5

Audio. Poměrně zdařilá detektivka. Určitě si poslechnu další díly, až budou namluveny...
Matěj Mlynář je vykreslen klasicky jako soukromý detektiv bez licence, s rodinnymi problemy, s problémy s alkoholem a ženami. Nic nového. Ale moc příjemně se poslouchalo a knížka má spád.
Takže za mě docela dobrý.

Maky78
10.10.2022 4 z 5

Přirovnala bych to stylem ke Klevisové.
Jen ona je jemnější, nepoužívá tolik sprostých slov , rvaček a alkoholových problémů.
Zápletky ne nemožné, děj plynul rychle.

Arwen777
26.09.2022 3 z 5

Audiokniha
A asi jsem v tomto případě ráda. Na audioknihy se tolik nesoustředím a tento příběh to ani nepotřeboval. Matěj Mlynář je takový detektiv z drsné školy alá české město trochu mixnutý Rambem, zmlácený na každém rohu a přesto jde dál. Jak zmínil Trudoš, moc mi to k našim reáliím nesedí.
Zápletka byla uvěřitelná a opravdu nebyla špatná. Ale jinak to není úplně můj šálek kávy.

martina1199
18.09.2022 3 z 5

Nebylo to špatné, docela dobře zamotané, ovšem do konce knihy jsem si nedokázala utvořit hlubší vztah k žádné z postav v knize a některé dialogy mi přišly takové ploché, umělé. Matějovi jsem sice trochu fandila, ale měla jsem pocit, jako by měl někdy mnohem víc štěstí než rozumu. Taky mi nepřišlo úplně reálné, co všechno dokázal fyzicky vydržet, všechny ty rvačky s následným bezvědomím, a on pak jako že normálně dál funguje? Jednou možná, ale opakovaně, a v tak krátkém časovém úseku? O rozuzlení příběhu formou amerického akčního filmu nemluvě.

ivzu77
10.09.2022 4 z 5

Zaujala mne obálka ( připomíná mi knihy s detektivem C.B.Strikem), zaujal mne mladý český autor, zaujalo mne množství přímé řeči, díky čemuž měl děj akci, rychle plynul a rychle se to četlo. Nevadí mi postava bývalého policisty se sklony k alkoholu, který si nechodí pro ostrá slova a rány daleko. Líbí se mi, že mu autor přidal svou osobní roli knihkupce. A nadchlo mne město děje. Jdu na další díl.

Madelisi
29.08.2022 3 z 5

Poprvé jsem si nevytvořila vztah k hlavní postavě. Matěj Mlynář je rozháraný, jak má v dnešní době knižní detektiv být. Pije a ví o sobě, že je kretén. Zřejmě jsem neviděla nějakou polidšťující vlastnost.
Příběh je dobře vystavený. Člověk musí dávat pozor na detaily. Na ty se totiž později v dějí odkazuje.

Jenny46
11.08.2022 4 z 5

Našla jsem dalšího českého autora detektivek na prvotinu není vůbec špatné...
Detektivka se četla dobře, sympatické postavy něco málo bych vynechala, ale i tak spokojenost a těším se na další díl

snimcibdim
15.06.2022 4 z 5

Hlavní hrdina s měkkým a spíše romantickým jménem Matěj a stejně tak romantickým zaměstnáním "knihkupec" je ve skutečnosti alfasamčí hrdina jak z minulého století - zarostlej, chlupatej, hulí (takže smrdí), o zevnějšek nedbá a navíc je slušná mlátička a nerozbitný boxovací pytel v jednom. Romantickou notečku drží některé jeho vztahy a fakt, že jde o rytíře-zachránce.
Akční detektivka z českého maloměsta šlape až překvapivě zdatně - škoda jen toho ultranaivního konce - tam se nám z dosavadní ostré střelby nečekaně vyklubala přestřelka vodních pistolek na pískovišti. Ale naštěstí se ten trapas odbyl rychle a tak to zážitek z celého toho počinu nezkazilo nijak fatálně. Čili nejspíš dám šanci i dalším Matějovým osudům. Jen škoda, že je nelze pořídit také v audiu, tento kousek se coby audiokniha totiž vyloženě vydařil.