fina3210 fina3210 komentáře u knih

☰ menu

A hory odpověděly A hory odpověděly Khaled Hosseini

Nejlepší kniha, kterou jsem za poslední dva roky četla. Nadchl mě Hosseiniho způsob vyprávění a navíc tím, jak mám teď velmi blízko k arabské kultuře, jsem se prostě do postav zamilovala na první pohled.

31.05.2019 5 z 5


Žena, která si šla lehnout a rok nevstala Žena, která si šla lehnout a rok nevstala Sue Townsend

Knihu jsem přečetla za pár hodin, čte se snadno. A samotnou mě překvapilo, jak se dá napsat hezký příběh, který "is moving", přestože hlavní postava nevylézá z postele.

23.08.2017 4 z 5


Najděte si svého marťana Najděte si svého marťana Marek Herman

Must-read kniha, ať už dítě mám nebo nemám. Dospělý procitne v mnoha kapitolách.

23.08.2017 4 z 5


Provence jako sen Provence jako sen Lenka Horňáková-Civade

Stejně jako se ráda obklopuji veselými pozitivními lidmi s nápady a lidmi, kteří se nebojí žít život naplno /neobratně řečeno/, tak si i ráda občas přečtu příběh o úspěšné m a spokojeném životě. Já si žiju ten svůj sen v Bretagni, Lenka H.C. v Provence. Musím říci, že mě více zaujal Dům v Bretani od Marty Davouze, ale zřejmě proto, že Provence mi není tak srdeční zálžitostí. Nicméně krásná oddychová kniha. Říkám těmto knihám "Livres qui me rendent heureuse - knihy, ktere me delaji stastnou".

23.08.2017 5 z 5


Zkouška neviny Zkouška neviny Agatha Christie

Zpočátku jsem byla nadšená. Postupem času se mi styl autorky nelíbil více a více. Nicméně nápad příbehu zajímavý.

22.01.2017 3 z 5


Tajomstvo Gray Mountain Tajomstvo Gray Mountain John Grisham

Knihu jsem si půjčila od rodiny s tím, že Grisham se velice dobře čte - že prostředí je zajímavé a že i tato kniha určitě stojí za to. Občas mne kniha nebavila, to musím uznat, příběh byl příliš předvídatelný. Ale celkově se mi líbila, početla jsem si, dozvěděla jsem se něco nového o těžbě uhlí.

19.08.2016 4 z 5


Muž, který chtěl být šťastný Muž, který chtěl být šťastný Laurent Gounelle

Kniha mne velice nadchla. Možná proto, že jsem ji četla ve správný moment. Lidé by neměli opomínat čas od čas otevřít knihu tohoto typu.Vzbudí ve vás chuť do života a odblokuje některé zbytečné myšlenky.

19.08.2016 5 z 5


Do temnoty Do temnoty Pavel Stehlík

Autobiografické knihy jsou mým oblíbeným zdrojem informací. Ani v této jsem se nespletla, kniha naopak splnila více než myšleno má očekávání. Nyní už vím, čím si procházejí někteří z mých přátel a proč to vzdali. Doporučuji!

19.08.2016 5 z 5


Andělíčkářka Andělíčkářka Camilla Läckberg

Velmi čtivá kniha, mnoho příběhů (ve kterých jsem se zpočátku ztrácela), které se nakonec propojí. A titulní příběh každé kapitoly hezky zapadne do příběhu jako zadek na hrnec :-) Doporučuji. Byla to má první kniha od této autorky, ijstě se pustím do dalších.

19.08.2016 5 z 5


Deset malých černoušků Deset malých černoušků Agatha Christie

Velmi povedená kniha, vtáhne do děje od první stránky, perfektně vykreslená psychologie postav je nutností tak precizně povedenou, že se vám nechce přestat číst (krom pár hororových momentů při četbě po půlnoci :-) ).

19.08.2016 5 z 5


Peklo blízko nebe Peklo blízko nebe Jon Krakauer

Knihu mi dal kamarád poté, co jsem viděla film, tudíž jsem zhruba tušila, o co se bude jednat. Jemu kniha přišla příliš nacpaná daty, statistikami a suchými popisky. Mně se naopak autorův styl velice líbí, moc ráda se dozvím něco nového (než jen číst románové podoby o životě druhých, kde si nikdy nejsem ničím jistá). A Everest je místo, jehož historie a současnost je úžasně zajímavá.

Bez pochyby je toto další z případů, kdy film na knihu nemá, přestože byl film skvěle zpracován.

09.02.2016 4 z 5


Já, Poutník Já, Poutník Terry Hayes

Prvních pár stránek knihy mne velice nadchlo, nedokázala jsem se odtrhnout! Poté přišlo několik desítek stran, kde jsem se neustále ztrácela v ději, několik příběhů naráz, neustále přeskakování mezi lety, daty, zážitky, vzpomínkami, vypravování o jiných osobách,... Nicméně jsem se donutila číst a číst a brzy nato jsem se opět začetla - v momentě, kdy se autor dostal k hlavnímu ději jsem vše předcházející pochopila. A musím autorovi poděkovat za takto neobvykle sepsaný příběh. Tolikrát se mi stalo takové to klasické "ahaaaa, no jooo!", což je mimochodem pocit, který při čtení knih zbožňuji :) A těch pocitů bylo nespočetně. Navíc autor vyniká popisem tak dokonale zpracovaným, že se člověk nenudí, popis naopak vtáhne do děje, lehce si představit všechny předměty, cestu, po které hrdina jde, myšlenky, které se mu honí hlavou a proč se mu honí hlavou,.. Je suis Pilgrim, jednoznačně "must read" kniha, po které se mi teď bude horko těžko shánět dílo obdobné kvality.

19.01.2016 5 z 5


Lazarova vendeta Lazarova vendeta Robert Ludlum

Kniha mě velmi zklamala. Četla jsem od R. Ludluma několikero knih a zřejmě jsem nezvolila správné pořadí - knihy jsou stále na jedno brdo, děj je buď příliš rozvláčný nebo příliš rychlý, popisy akcí nejsou typu "vtáhla mě do děje, že jsem se nemohla odtrhnout." Musela jsem se během několika týdnů (souběžně s dalšími knihami) nutit toto dílo dočíst, protože jsem mu přecijen dávala naději. Téma je zajímavé, hlavní hrdina také, ale příběh jako celek a především styl líčení mi připadaly neskutečně těžkopádné.

30.12.2015 2 z 5


Budeš tam? Budeš tam? Guillaume Musso

Od knihy jsem čekala více. Doporučila mi ji rodinná známá & po přečtení pochvalných komentářů jsem si říkala, že to bude bomba. Ale nebyla. Lijnie je zajímavá tak z 50% a příběh jako takový je pomalý a průměrně zajímavý. Nemám chuť číst další autorovy knihy.

27.11.2015 2 z 5


Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. Vlastimil Vondruška

Skvělá kniha, četla se sama. Od autora jsem četla knih několik, kdysi jsem o něm zpracovávala i práci do školy - na kontakt autor reagoval ihned, na otázky mi vstřícně odpověděl,... navíc na jeho knihách zbožňuji pravdivě zábavně-deskriptivní vylíčení středověku. Husitská epopej se navíc týká doby pro českou zemi tak důležitou.

27.11.2015 5 z 5


New York New York Edward Rutherfurd (p)

Nenucené vyprávění točící se kolem několika pokolení mnoha rodin a jejich přátel, jejichž osudy se tak nenápadně prolínají, až jsem musela leckdy obdivovat autorovu obratnost. Nejedná se o učebnici historie, nicméně lze dostatečně pochopit náladu, chování lidí před, během, po válce severu proti jihu, vývoj finančních trhů,... Velice nenáročná kniha, doporučuji.

19.08.2015 5 z 5


Upálená zaživa Upálená zaživa Souad

Před přečtením knihy jsem od známých, z různých populárně-vedeckých zdrojů, apod. zhruba tušila, co se v pro nás nepříliš probádaných krajích děje. Nicméně již během čtení tohoto dokumentu jsem si uvědomila, že víme tak málo. Oceňuji autorčiny dodatky co se legální roviny týče, protože samozřejmě první, co mne napadalo - jak je možné, že ani státní orgán není schopen tomuto zabránit? A ono se vlastně jedná o kulturu zakořeněněnou i v myslích žen. Jsem velice překvapena. Kniha je skvěle napsaná, člověk se do autorky vcítí (především ke konci, kdy už psychologii postavy má v hlavě). Doporučuji číst současně další knihy, tato se nedá zhltnout či počítávat u kafe.

15.07.2015 5 z 5


Aristokratka ve varu Aristokratka ve varu Evžen Boček

První díl se mi líbil mnohem více. Oddechové čtení, nicméně až příliš povrchové.

05.06.2015 3 z 5


Dům v Bretani Dům v Bretani Marta Davouze

Knihu jsem si poslechla v audio verzi. Skvěle se při ní žehlí, vaří, lakují nehty,... Žiji několik desítek kilometrů od paní Marty a v mnoha částech knihy jsem sama sebe i mou drahou Bretagne v popisech našla. Občas mě překvapily vazby či slovní spojení, ale samotné se mi to stává - lze v jazyku knihy poznat, že autorka žije v několika různých jazycích naráz. Skvělá oddechová kniha.

20.02.2015 5 z 5


Čajová růže Čajová růže Jennifer Donnelly

Již dlouho mne žádná kniha tak nezaujala jako tato. Druhý a třetí díl jsou očividně stejně skvěle napsané, už se nemohu dočkat. Moc se mi autorčin styl líbí. Nádherně vykreslená psychologie postav, několikrát jsem si poplakala a několikrát se hlasitě zasmála. Pozn.: nesouhlasím s K.M. - erotické části jsou rozepsány stylem "polibky polibky polibky, postel, po probuzení svítilo sluníčko".

08.02.2015 5 z 5